Ireneusz Maśliński Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Ja właśnie dzisiaj odebrałem Radon Ignite 105. Przejechałem około 25 km i jestem wniebowzięty. To mój pierwszy rower tak wysokiej klasy. Co do trzasków prawdopodobnie z systemu pressfit, to wydaje mi się, że parę razy coś stuknęło niewiadomo skąd. Dla mnie, jeśli nie zacznie częściej, to może być. Generalnie niebo, ale podkreślam, że właściwie nie mam porównania z innymi rowerami tej klasy.
tosyu Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 16 godzin temu, GBike napisał: Są zadupki mocowane pod siodłem. A z adupek to taki blotnik Miałem coś takiego i to jest badziew, tymbardziej iż ciężko coś znaleźć w PL na przednią oponę i nie jest to przeznaczone do mtb a do szosy Mniejsza, temat do zamknięcia, zamówiłem dziś rower a antymaterii na osprzęcie sora, dzięki wszystkim za pomoc
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Poszukaj błotnika Tacx Race. Nie jest tani, ale wygląda na dłuższy niż typowe wersje do MTB.
js12 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Mógłbyś napisać jakąś krótką recenzje po pewnym czasie i zamieścić kilka bliższych zdjęć spawów? To by nam sie bardzo przydalo i bylibysmy dźwięczni Jestem ciekaw jaki jest ten rower w porównaniu do Tribana 520, którego miałeś/masz Edytowane 25 Czerwca 2017 przez js12 1
Ireneusz Maśliński Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Dzisiaj przejechałem na nim około 130 km. Już nic nie trzaskało, widocznie poprzednio coś się musiało ułożyć, bo był nowy. Dla mnie rewelacja, jedyne co mogę mu zarzucić, to trochę głośna ta terkotka z tyłu jak się nie pedałuje, ale to nie jego wina. Moja poprzednia szosówka z której także byłem zadowolony to Triban 520. Przerobię go teraz na bardziej terenowo. Skok jakościowy na Radonie jest niesamowity. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na niego. Opona Schwalbe One jest niesamowita, rewelacyjnie trzyma się drogi i Całkiem dobrze radzi sobie na szutrze. Hamulce z podwójnym piwotem na prawdę są o wiele bardziej skuteczne. Działają prawie jak tarczowe. Myślę, że Tribanowi też dam za jakiś czas takie. Jeżdżąc nim wyraźnie jestem mniej zmęczony na tej samej trasie. Zamieszczam parę zdjęć. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Ireneusz Maśliński 1
js12 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Jest czad! A nie zastanawiałeś się nad zakupem tego modelu ale na ultegrze? Ceny tych Radonów są bardzo atrakcyjne. Ich marża musi być naprawdę mała, do tego dochodzi długa gwarancja, jakość wykonania i spójność konstrukcji. Nie widzę sensu budowania własnego roweru przy takich cenach. Pytanie tylko czy obecne ceny są promocyjne czy sztucznie promocyjne? W końcu mamy prawie połowę sezonu, to powinny być najwyższe w tej chwili, aby było z czego obniżać po sezonie. Co tam masz za antyradar na kierownicy? Edytowane 27 Czerwca 2017 przez js12 1
Ireneusz Maśliński Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Z Ultegry zrezygnowałem, bo nawet miałem kasę na to, ale pomyślałem o kosztach eksploatacji później ?. Każda część od razu droższa. Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że ten rower jest obecnie o wiele lepszy ode mnie ?. Na Ultegrze jest tylko 300 gram lżejszy, a koszty lecą w górę. Jeśli jednak będę chciał, to przejść ze 105 jest bardzo łatwo. Są kompatybilne. Ten "radar" to takie multi urządzenie od Chińczyków. Lampa, podstawka pod telefon, powerbank, głośnik bluetooth, dzwonek, odtwarzacz muzyki w jednym. Sprawdza się, podłączam telefon i mogę cały dzień nawigować.
JacekB Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 A jak to "urządzenie z przyszłości" co robi wszystko się nazywa ?
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Za różnicę w cenie można sobie kupić miernik mocy i jeszcze zostanie. Im dłuższe trasy i im więcej wzniesień, tym bardziej się przyda.
Ireneusz Maśliński Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 To Multi kupiłem przez aplikację Geek
Ireneusz Maśliński Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Niestety to Multi przestało ładować telefon. Reszta funkcji działa, ale gdy podłączę telefon to mimo pełnego naładowania wyłącza się i nie daje się włączyć dopóki choć na chwilkę nie podłączę do niego ładowarki. Wtedy budzi się.
js12 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Skoro grupa 105 i Ultegra są ze sobą kompatybilne, to zawsze można kupić część z tańszej grupy na zamianę, więc problem wysokich kosztów utrzymania nie jest aż taki duży. W grupach MTB taki XTR może i kosztuje 3x tyle co niższa grupa, ale jest i 3x bardziej wytrzymały. Nie wiem czy tą zależność można przenieść na grupy szosowe. Musiałbym sprawdzić dokładnie materiały użyte do produkcji cześci. Pisałem do Radona z zapytaniem o ratalny zakup ich roweru i powiedzieli, że na chwile obecną nie mają takiego systemu i nie mogą mi (osobie spoza DE) przedstawić oferty. Szkoda. Sprzedaż bezpośrednia może i eliminuje problem wysokich marż pośredników, ale i ogranicza trochę grono odbiorców. Tak czy inaczej trzeba zbierać kasę Urządzenie bardzo praktyczne w zamyśle, ale ma jak widać kilka niedociągnięć
Ireneusz Maśliński Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Ja kupiłem Radona na kartę kredytową, więc to tak jakby na raty. Już pisałem do Geek, przepraszają i zwracają pieniądze ☺️. Dalej jest dobrym trzymaczem telefonu i dobrą lampą i Bluetooth działa, można odbierać połączenia. Nie każą zwracać produktu. Myślę nawet, że gdy odeślą kasę to kupię drugi taki sam na Tribana.
emekmk Opublikowano 23 Lipca 2017 Opublikowano 23 Lipca 2017 Hej! Witam! Ostatnio mocno wkręciłem sobie, że przeskoczę z roweru górskiego na kolarzówkę. Mieszkam w górach sowich i średnio tygodniowo na "góralu" robię 100km po leśnych drogach szutrowych. Teraz chciałbym dodatkowo przeskoczyć na asfalt:) Na rower mam przeznaczone +/- 3500zł. Proszę Was o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu i rozmiaru (wzrost 192cm). To rowery które podobają mi się wizualnie : https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html https://rower.com.pl/romet-huragan-3-676787 Co o nich myślicie?
nctrns Opublikowano 23 Lipca 2017 Opublikowano 23 Lipca 2017 Uzbieraj trochę kasy i kup b'twina. W tych pieniądzach ciężko o coś lepszego. Tapatalk'd
emekmk Opublikowano 23 Lipca 2017 Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) A jak jest z jakością tych rowerów z decathlona? Edytowane 23 Lipca 2017 przez emekmk
nctrns Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Z górskimi bywają problemy (zwłaszcza jak ktoś chce poszaleć na rowerze za 1500zł), ale jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na ich szosówki. Do tego dożywotnia gwarancja na ramę. W testach też dobrze wypadają. Sam zastanawiałem się na 900AF, ale ostatecznie wybór padł na przełajówkę. 1
GBike Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 21 godzin temu, emekmk napisał: Hej! Witam! Ostatnio mocno wkręciłem sobie, że przeskoczę z roweru górskiego na kolarzówkę. Mieszkam w górach sowich i średnio tygodniowo na "góralu" robię 100km po leśnych drogach szutrowych. Teraz chciałbym dodatkowo przeskoczyć na asfalt:) Na rower mam przeznaczone +/- 3500zł. Proszę Was o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu i rozmiaru (wzrost 192cm). To rowery które podobają mi się wizualnie : https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html https://rower.com.pl/romet-huragan-3-676787 Co o nich myślicie? Zwróć uwagę że modele które znalazłeś mają korby 52/36. W góry może być hardcore dla amatora. Oczywiście wszystko zależy od twojej siły. 21 godzin temu, emekmk napisał: A jak jest z jakością tych rowerów z decathlona? Z tego co można zaobserwować sporo osób kupiło rowery z Decathlona, szkoda że nikt nie chce napisać kilku zdań z obiektywną oceną. 1
Ireneusz Maśliński Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Polecam tego B'twin, jest na shimano 105. To już na prawdę coś. Jeżdżę na 105 ale innym rowerze, jest super. B'twin mam Tribana 520 na Sora i też wszystko z nim dobrze. On mnie zaraził jazdą szosówką i dlatego kupiłem lepszy. 1
KonradKrakow Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Witam, tez kupilem w zeszlym tygodniu tribana 520 na shimano sora, I jestem bardzo zadowolony, dodam ze jest to moj pierwszy rower szosowy, jedyny problem to regulacja przerzutek w sklepach decathlon, zdecydowana wiekszosc pracownikow nie potrafi tego zrobic dobrze zatem zaraz po kupnie trzeba go sobie wyregulowac o ile ktos potrafi, lub oddac do Dobrego serwisu aby to zrobili. Pozdrawiam 1
mtz Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Witam, w zeszłym tygodniu zakupiłem Tribana 500 na Microshifcie i też jestem bardzo zadowolony.. To moja pierwsza szosa, ale wcześniej jeździłem długo na mtb i szczerze mówiąc nie ma porównania w połykaniu kilometrów. Zaciesz z gęby nie znika 1
w0jta5 Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Dnia 23.07.2017 o 16:41, emekmk napisał: Mieszkam w górach sowich Wg mnie musisz zwrócić uwagę na jakość/pancerność kół. Jeszcze nie wszystkie drogi na przełęczach są wyremontowane, plus kostka na spadaniu do Walimia... BTW świetne okolice. 1
js12 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) @emekmk - nie kupuj roweru tylko i wyłącznie ze względu na osprzęt. Kup taki, który Ci się podoba i nie słuchaj tych, którzy krzyczą. Osprzęt zawsze możesz zmienić, a rower musi działać jak magnes, tak żebyś po niego często sięgał. Oczywiście nie schodź poniżej pewnej półki sprzętowej. Oglądałem te tribany i osobiście bym tego nie kupił. Nie przekonały mnie do siebie jakością wykonania, wyglądały na papierowe, a w dodatku to francuska firma. Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez js12 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Cokolwiek by to nie było, do jazdy w górach musi mieć przełożenie 34x32 (tzn. korbę kompaktową 50x34 i szerokozakresową kasetę 11x32). Nawet najlepszy osprzęt nic nie da, jeśli nogi i kolana padną od za niskiej kadencji na podjeździe. Alternatywą dla tego zestawu jest kupienie szosy z typowym napędem i założenie kasety górskiej (np. 11-36). Aby nie było z tym problemów, przerzutka tylna musi być w wersji z długim wózkiem. 1
Filipeu Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Tak jak w temacie, budżet to 4000 zł, osprzęt będzie wymieniany na Ultegre także czekam na propozycje.
Rekomendowane odpowiedzi