Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, szukam pierwszej szosy dla dziewczyny. Waszym zdaniem jestem w stanie znaleźć coś lepszego na rynku niż Scott Contessa i Spec Dolce? Pułap cenowy do 3500zl
https://www.wysepka.pl/rowery-szosowe-damskie/8066-10951-rower-szosowy-scott-contessa-speedster-25-2020.html#/355-rozmiar-47

https://www.wysepka.pl/rowery-szosowe-damskie/7056-8875-rower-szosowy-damski-specialized-dolce-grey-pnk.html#/356-rozmiar-48

Zobacz sobie https://finisher.pl/produkt/rower-szosowy-trek-domane-al-3-wsd-pacific/ da rade pewnie zjechac z ceny w jakimś przyzwoitym sklepie. Pełna sora, łącznie z korbą.
Opublikowano

Witam, szukam roweru szosowego w tym przedziale cenowym z możliwością zamontowania opon  o szerokości powyżej 32. jazda bardziej po asfalcie ale wiadomo Polskie drogi są różne i nie chce martwić się że jest jakiś wyższy krawężnik czy jest droga kamienista. Również interesuję mnie kompletna grupa napędowa minimalnie Sora. Proszę o pomoc w doborze roweru ;)

Opublikowano

Witam chciałbym zakupić swoją pierwszą "szose" zastanawiam się nad tribanem rc500 i rc520. Czy jest sens dopłacać 800zł do niepełnej 105? A może jest jakiś konkurencyjny rower do 3500zł. Z góry dzięki :)

Opublikowano

Cześć,

Poszukuje swojej pierwszej szosy do Ok 3.5k.

Szanuje tribana z deca za jego osprzęt ale wg mnie rower musi się podobać, a triban mi się nie podoba.

Zależy mi na geometrii endurance. Wzrost 172 przekrok 76.5. Najbardziej pasuje mi wiec rozmiar 52 w większości producentów rowerowych.

Ważnym aspektem jest również szerokość opon. Chciałbym żeby te 30mm się zmieściło z racji ze czasami zdarza mi się eksplorować po szutrach.

wstepnie z tego co widziałem to można wychaczyc fuji sportif 2.1 z rocznika 2019 za 3k na osprzęcie sora. Fajnie ze dają w standardzie 30mm oponki.
https://archive.fujibikes.com/2019/Fuji/sportif-215

Drugim rowerem jaki mi się podoba jest Specialized Allez 2020. Mieści się w 3.5k i jest na Clarisie. Minusem jest to ze dają opony 25mm a pomieszczą się tam max 28mm. Przy czym zakładam ze te 28 tez powinno dać radę.

https://www.specialized.com/pl/pl/allez/p/171311?color=274124-171311&searchText=90020-7044

Za fuji przemawia osprzęt o poziom wyżej, za specem na pewno rama z główka tapered. Ponad to Spec ma lżejsza ramę. 

Co sądzicie o tych rowerach i ku któremu byście się bardziej skłaniali?

Dodam ze w sumie oba mi się podobają w równym stopniu. 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano
2 godziny temu, mossad napisał:

Cześć,

Poszukuje swojej pierwszej szosy do Ok 3.5k.

Szanuje tribana z deca za jego osprzęt ale wg mnie rower musi się podobać, a triban mi się nie podoba.

Zależy mi na geometrii endurance. Wzrost 172 przekrok 76.5. Najbardziej pasuje mi wiec rozmiar 52 w większości producentów rowerowych.

Ważnym aspektem jest również szerokość opon. Chciałbym żeby te 30mm się zmieściło z racji ze czasami zdarza mi się eksplorować po szutrach.

wstepnie z tego co widziałem to można wychaczyc fuji sportif 2.1 z rocznika 2019 za 3k na osprzęcie sora. Fajnie ze dają w standardzie 30mm oponki.
https://archive.fujibikes.com/2019/Fuji/sportif-215

Drugim rowerem jaki mi się podoba jest Specialized Allez 2020. Mieści się w 3.5k i jest na Clarisie. Minusem jest to ze dają opony 25mm a pomieszczą się tam max 28mm. Przy czym zakładam ze te 28 tez powinno dać radę.

https://www.specialized.com/pl/pl/allez/p/171311?color=274124-171311&searchText=90020-7044

Za fuji przemawia osprzęt o poziom wyżej, za specem na pewno rama z główka tapered. Ponad to Spec ma lżejsza ramę. 

Co sądzicie o tych rowerach i ku któremu byście się bardziej skłaniali?

Dodam ze w sumie oba mi się podobają w równym stopniu. 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Różnicy w Gliwice ramy nie poczujesz a w szerszych oponach już tak, osprzęt też w Fuji lepszy.

Opublikowano

Dzięki :)

Poza tym z fuji za kilka sezonów mogę zrobić semigravela albo bardziej nastawić go na jesień / zimę. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Lekki update.

Pojechałem do sklepu z rowerami Fuji w Warszawie i przymierzyłem się do Sportifa 2.1, niby wszystko ok ale ten kolor był trochę zbyt żarówiasty.

Na miejscu moją uwagę przykuł Fuji Roubaix 1.3 2019 o którym myślałem już wcześniej ale nie chciałem iść od razu w geometrię race no i cena była większa. Z wyglądu prezentował się dużo lepiej no i osprzęt to niepełna 105tka więc 2 poziomy wyżej niż Sportif.

Przymierzyłem się więc do Roubaix 1.3 - akurat był rozmiar 54, który wg kalkulatora fuji jest dla mnie odpowiedni oraz odbyłem jazdę próbną - jakieś 1-2km.

Zaskakujący dla mnie był dość duży poziom komfortu i niezbyt wyciągnięta pozycja. Ogólnie dość dobrze czułem się na tym rowerze.

Sprawadziłem w domu jak wygląda stosunek stack/reach i w Roubaix r.54 jest to 1.414

Dla porównania Sportif r.52, którego wcześniej chciałem kupić to 1.47

Różnica oczywiście jest ale w zasadzie lepiej mi się siedziało na Roubaix, dodatkowo bardziej cieszył oczy co jest ważne.

Sprawdziłem również miejsce na opony i 28c lekko wejdą. W zasadzie gdyby zmienić hamulce to jest szansa na 30c, ale prawdopodobnie 28c będą dla mnie wystarczające.

Fajną opcją jest różnica w wadze w wysokości prawie 1.5kg w porównaniu do Sportifa.

Roubaix wcześniej nie brałem pod uwagę również ze względu na cenę w granicach 5k.

Znalazłem na allegro ofertę nowego Roubaix 2019 za 4.279 co było najlepszą ceną dostępną na rynku - 1600pln mniej od ceny katalogowej. Podążając głosem serca zamówiłem srebrną strzałę i za kilka dni powinna być u mnie :)

https://archive.fujibikes.com/2019/Fuji/roubaix-135

Edytowane przez mossad
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Drugi już sezon jeżdżę na tribanie rc520. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, jeśli chodzi o cenę vs jakość sprzętu w środku. 105ka, carbonowy widelec i hamulce tarczowe to świetny zestaw na trasy które robię.
W tym sezonie moja żona wraca, po porodzie, do aktywności na rowerze. Mały już biega więc można powoli zacząć kręcić.
Chciałbym jej sprawić pierwszą szosę, lub jakiegoś gravela do 4tys zł. Gravel raczej od razu dostanie opony 32/35, bo w głównej mierze będziemy jeździć po asfalcie plus dobrze ubitych ścieżkach. Trasy raczej max 80km.
Czy możecie polecić jakieś rowery w granicach cenowych, które osprzętowo też dzadzą radę. Myślałem o czymś na sram Apex, fajnie gdyby udało się coś na tarczowych i widelcu w karbonie. To będzie jej pierwsza szosa, więc geometrii też szukam raczej z tych łagodniejszych, ale nie jest to must.
Polecicie coś?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
7 godzin temu, PrestoN napisał:

Zależy mi na Shimano 105 R7000 11-rzędow

zastanawiam się pomiędzy 

https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-id_8502389.html#v2499491   cena 3500zł

https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-karbonowy-sava-shimano-105-szosa-56-9831733373?fromVariant=9831714687 4500zl - ale jest karbon i wygląd (chińczyk) 

Nie powiem Ci co kupić. To są dwa całkowicie różne rowery, o całkowicie różnej geometrii. Triban endurance, a Sava agresywnej, wyścigowej. 

Popatrz na to ogłoszenie dot. Sava. W zasadzie cały opis to powtarzający się w kółko bełkot o "ultralekkiej ramie". A rower finalnie waży 9,4kg. Jaja. Pytanie ile ważą pozostałe komponenty, a zwłaszcza koła. Obstawiam kolka z ogumieniem grubo ponad 3kg. Do tego korba "Chińczyk", hamulce chyba też. Jedyny sensowny osprzęt to klankomanetki i przerzutki. Jest już wątek na tym forum o Savie i jeden zadowolony użytkownik. Jak dla mnie (starszego zgreda) jest to sprzęt do pokazania się we wsi pod sklepem. Wprawdzie nikt nie jest do końca wolny od takich skłonności, ale są pewne granice :D

Natomiast o Trybanie napisano już chyba wszystko. Jest wart tych pieniędzy, ale trzeba po prostu zaakceptować jego wygląd. No i bezproblemowa obsługa gwarancyjna.

Opublikowano
Nie powiem Ci co kupić. To są dwa całkowicie różne rowery, o całkowicie różnej geometrii. Triban endurance, a Sava agresywnej, wyścigowej. 
Popatrz na to ogłoszenie dot. Sava. W zasadzie cały opis to powtarzający się w kółko bełkot o "ultralekkiej ramie". A rower finalnie waży 9,4kg. Jaja. Pytanie ile ważą pozostałe komponenty, a zwłaszcza koła. Obstawiam kolka z ogumieniem grubo ponad 3kg. Do tego korba "Chińczyk", hamulce chyba też. Jedyny sensowny osprzęt to klankomanetki i przerzutki. Jest już wątek na tym forum o Savie i jeden zadowolony użytkownik. Jak dla mnie (starszego zgreda) jest to sprzęt do pokazania się we wsi pod sklepem. Wprawdzie nikt nie jest do końca wolny od takich skłonności, ale są pewne granice 
Natomiast o Trybanie napisano już chyba wszystko. Jest wart tych pieniędzy, ale trzeba po prostu zaakceptować jego wygląd. No i bezproblemowa obsługa gwarancyjna.
Mój rower waży 8,5 i wg mnie nie jest lekki a 9,4 niby ultra lekki :D
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Co do rozmiaru nie pomogę, ale co do roweru wart zastanowienia, chociaż czy 3000zł nie wiem. Z drugiej strony nic nowego na 105, za takie pieniądze nie dostaniesz. Ten Kross też nowy nie jest, na dodatek nie wiem, czy nie jest to starsza rana z lepszym osprzętem, ale:

1. Na pierwszą szosę będzie spoko.
2. Za te pieniądze masz owszem poprzednią, bo poprzednią 105. Gdybyś miał fantazję możesz unowocześnić. Chociaż przy tej ramię chyba to nie ma sensu.
3. Natomiast wydaje mi się, że ta pełna grupa 105 jest nie do przecenienia, ponieważ zawsze możesz za rok dwa dorwac np. Specialized Allez na jakiejś sorze, a 105 przełożyć z tego Krossa. Minusem tylko na przyszłość są hamulce szczękowe, bo wszystko zmierza, by były tylko tarcze wszędzie.

Wydaje mi się wart przemyślenia ten Kross. A może poszedłby za 2700-2800? Na pewno pełna 105 robi robotę i robi cenę. Rama i koła... Można o nich powiedzieć, że są. Ani jedno, ani drugie nie jest szczytem technologii, czy majstersztykiem w swojej klasie pod względem wagi. Natomiast są to rzeczy do zmiany. A taką 105, mimo ze starą, sam bym przygarnął do swojego Canyona, bo mam Tiagre

EDIT: Natomiast jest do sprzedania obok mnie (może z 15km ode mnie), więc jak już kupisz to daj znać, pokręcimy razem na przykład na wiosnę

EDIT2: znalazłem, że rozmiar 23" to XL na >190cm. Więc chyba prędzej dla Ciebie 21" czyli L.

Opublikowano

Z pewnością Kross w rozmiarze XL będzie za duży na 186 cm, natomiast L-ka powinna być idealna.

Opublikowano
Jeździłem na tej starej 105, przesiadłem się na Tiagrę i szczerze nie zauważam większej różnicy. Może kwestia wagi, nie wiem na ile się różnią, ale w działaniu dla mnie są zbliżone. Kupowanie roweru na starej ramie z myślą o rozbudowywaniu go o nowy osprzęt to jak dla mnie pomyłka. Natomiast na zasadzie kupienia na pierwszy rower, pojeździć i sprzedać, czemu nie... Sam tak zrobiłem z pierwszą szosą.
Co do roweru, jak na moje to jest Kross Vento 2.0 z 2018 roku. Oryginalnie na grupie Claris, a ktoś przełożył do niego starszą 105. Pytanie, nową (w 2018 była premiera grupy R7000) czy używaną? Tu warto byłoby się zorientować w stanie sprzętu. Bo osprzęt i rama mogą mieć różny przebieg najwyraźniej. Ja bym to potraktował jako "rower próbny", do sprzedania po roku. Pytanie, czy za taką cenę warto.
Jak najbardziej się zgadzam. Natomiast o 105 mówiłem w sensie przełożenia do innego roweru, lepszej ramy w sensie. Czasem się trafi okazja tylko np. na sorze. Tu miałby już 105 do przeszczepu. Zmiany na tej ramie już większego sensu nie mają.

Też mam rower na Tiagrze i z samego osprzętu jestem zadowolony, natomiast wiem, że zmiana na osprzęt wyżej nie ma sensu finansowo. Chyba, że krok po kroczku, korzystając z ofert na olx używanej 105ki. W innym wypadku finansowo to nie ma sensu najmniejszego. Lepiej sprzedać rower i szukać czegoś docelowego.
Opublikowano

Dla mnie różnica w działaniu przedniej przerzutki pomiędzy tiagrą 4700 a 105 5700/5800 jest znaczna, z tyłu już nie mam tak wielkiej różnicy niemniej 11 przełożeń to też duży plus, więc warto szukać czegoś na 105.

A ten trek z olx to dość stary model, osobiście nie kupowałbym tak starego roweru karbonowego.

Opublikowano (edytowane)

Hej.

Znajomy proponuje mi zakup jego szosówki Race Univega Via Antaris Pro 28" za 400€, jak ten z linku: https://www.amazon.de/Race-Univega-Antaris-30-Gang-Shimano/dp/B00H6ZG04M

Niewiele mogę znaleźć informacji o tej marce a tym bardziej modelu, więc tyle wiem:

Tyres: Continental Grand Prix 4000S, 23-622
Brakes: concept CX R540
Rims: Fulcrum concept EX 6.5 system wheelset(obecnie Shimano SR2 - nie disc).
Fork: Light Road Race Carbon fork
Cassette: Shimano Tiagra
Chainset: FSA Gossamer CP
Handlebar: FSA Vero
Rear Hub: Fulcrum concept EX 6.5 system wheelset
Front Hub: Fulcrum concept EX 6.5 system wheelset
Frame: Aluminium double butted
Saddle: Concept
Seat post: concept EX
Shift lever: Shimano 105
Rear Derailleur: Shimano 105
Spokes: Fulcrum concept EX 6.5 system wheelset
Stem: concept EX, ahead
Brake lever: Shimano STI
Weight in kg approx. 8.9
Number of Gears: 30
Frame Type: Diamond
Model Year: 2013
Gears: Shimano 105
Wheel Size: 28 Inch

Cena za nowy wynosiła 1000€

Jednak może ktoś z was może miał już styczność z tą marką albo choć po osprzęcie może powiedzieć czy warto to kupić czy lepiej nie.

Edytowane przez Zgred
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, szukam pierwszej szosówki, w grę wchodzi raczej rower nowy do 3500-4000 Max. Będzie służył do jazdy bardziej rekreacyjnej niż sportowej. Z takim budżetem nasuwa się Triban RC500. Znajdę coś lepszego?