rutrak Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 (edytowane) No faktycznie śmieszne jest to jak się nie wie a komentuje, to sobie zajrzyj na stronę Krossa https://www.kross.pl/pl/2018/road/vento-4-0 i sprawdź zanim napiszesz o czymś co najwidoczniej nie masz pojęcia, bo właśnie Kross używa takich oznaczeń do ram. A co do ceny to pokaż mi sklep który ma taniej rowery Krossa. Edytowane 8 Lutego 2018 przez rutrak
LuQ Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Akurat sporo graveli ma mocowanie do bagażnika i możliwość założenia opon 25-35mm a czasami i więcej. Ja od siebie rzucę modele warte uwagi moim zdaniem https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/rowery/gravel/accent/54623/furious https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/rowery/gravel/author/54620/ronin_1 https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/rowery/gravel/marin/50284/gestalt_1 Wszystkie te modele mają mocowania na bagażnik, a cenami podanymi w linkach raczej się nie sugeruj bo to ceny katalogowe. Moim zdaniem gravel to jedyny "typ" roweru który łatwo przerobić na wyprawówkę oraz pozwala na szybkie przemieszczanie się po asfaltach/drogach guntowych/szutrach/ścieżkach
Antyszprycha Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Tak czyli jak bo zdjecie jest miniaturowe i nic na nim nie widzę. Chociażby Greenbike ma tańsze ceny u mnie w sklepie detalicznym w Gnieźnie. Na Allegro są tańsze do odbioru również w sklepach stacjonarnych. Chłopie nie podniecaj się mam prawo wyrażać swoje zdani i jeśli uważam ze ten sklep nie ma najniższych cen to znaczy ze mam dostęp w zwykłem sklepie do niższych co się tak irytujesz właściciel jesteś czy co ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
rutrak Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Jak nie widzisz to wejdź na strone Krossa https://www.kross.pl/pl/2018/road/vento-4-0 , może ty masz jakiś inny internet bo ja tam na Greenbike widzę ceny dużo wyższe.
Antyszprycha Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Nie wiem no ja na stronie Krossa widze rozmiarówkę ram s,m,l, itd...a na stronie Twojego polecanego sklepu podają w dolnej części zdjęcia, które wrzuciłem rozmiar ramy 27,5 / 29. Zapewne to błąd ale dlatego się żartobliwie do tego przyczepiłem...
RadS Opublikowano 9 Lutego 2018 Opublikowano 9 Lutego 2018 Poczytaj o rowerach typu "touring" na anglojęzycznych forach i stronach, bo myślę że takiego roweru szukasz. U nas przyjęło się, że rower wyprawowy to taki góralo-crosso-trekking z giętą kierownicą trekkingową, którym toczy się emerytowany Niemiec te swoje 10-20 km/h Tymczasem w Stanach wszyscy wyprawowcy pomykają na czymś, co u nas zostałoby nazwane szosówką. Oczywiście kierownica baranek, opony wejdą nieco grubsze niż w szosie a w niektórych modelach to nawet pod 2", mocowania pod przednie i tylne bagażniki. Coś w stylu Marin Four Corners lub Fuji Touring. To, że jakoby wykorzystywanie szosy z mocowaniami na bagażnik do turystyki jest dziwne lub to, że rowery gravelowe to jakaś strasznie nowa wymyślna kategoria to mity. Po prostu dopiero teraz do nas to dotarło. Swoją drogą kiedyś próbowałem znaleźć informacje dlaczego w USA dominują wyprawowe szosy z barankiem, a u nas trekkingi z tymi śmiesznymi kierownicami, ale niestety brak jednoznacznych konkluzji.
noren Opublikowano 9 Lutego 2018 Opublikowano 9 Lutego 2018 RadS, jakbym na ten moment miał wybierać dokładnie taki byłby mój wybór bralbym Marina albo jakiegoś PlanetX stalowego Adventure Bike.
t.a.s. Opublikowano 9 Lutego 2018 Opublikowano 9 Lutego 2018 RadS oraz noren i wszyscy, którzy się wypowiedzieli Dziękuję. Już mam jasną sytuację. Te kilka postów dało mi dość klarowny obraz sytuacji. Pozostało mi dokonanie wyboru pomiędzy 1) https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2/p/1400000-2018/?colorCode=black a 2) http://halarowerowa.pl/marin-four-corners-2017-p633.html Już sam muszę sobie odpowiedzieć czy bardziej zależy mi na szosie (1) czy jednak wybrać coś wszechstronniejszego (2). Jeszcze raz dzięki. Temat można uznać za zamknięty. Pozdrawiam i życzę wiatru zawsze w plecy
noren Opublikowano 9 Lutego 2018 Opublikowano 9 Lutego 2018 Jak wybierzesz Marina, rozgladnij się za Four Corners 2018, ma chyba lepsze hamulce
Fritzowski Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Cześć! Jakiś czas temu pisałem tu post, miałem rower wybrany ale zacząłem się rozglądać, i tu coraz większe wątpliwości. Szukam roweru typu endurance. Pierwszym moim wyborem był canyon: https://www.canyon.com/pl/factory-outlet/category.html#category=road-bikes&id=23736 I teraz dostałem propozycje: http://skleprower.pl/fuji-roubaix-13-le-2017-shimano-105-2x11-p-76.html w cenie 3500. tylko poszukuje bardziej endurance, a z tego co się nie myle to rama typowo wyścigowa. oraz http://skleprower.pl/fuji-sportif-15-d-2018-tiagra-4700-2x10-p-73.html w cenie 3800.Tylko nie przekonują mnie hamulce tarczowe. Czym więcej się rozglądam tym większe mam wątpliwości, Dlatego chciałem poradzić się was! .
sender Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 ten ostatni najbardziej mi się widzi i to właśnie dzięki tarczówkom, proste w obsłudze, skuteczne- czego chcieć więcej? Mam takie w przełajówce, mogę tylko dobrze o nich pisać, z resztą jedne z lepszych jeżeli chodzi o mechaniki. Miałem rowery ze szczękowymi i nigdy już do nich nie wrócę. 1
Gość Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Prosta zasada. Rower musi Ci się podobać. Do tej pory kupowałem rowery tylko ze względu na osprzęt do danej ceny. Od kiedy kupiłem rower, który bardzo mi się spodobał i ma taki sobie osprzęt, czerpię więcej przyjemności z jazdy na nim. Do tego stopnia, że sprzedałem swój MTB i teraz sprzedaję swoją szosę. Rower i jego design musi Ci się podobać, wątpię aby wszystkie przesłane przez Ciebie były w Twoim guście. Co do geometrii Endurance (m.in. wyższa główka ramy, więc trochę odciążasz przedramiona), to jak najbardziej - to bardzo dobre rozwiązanie na rozpoczęcie przygody z szosą. Nie jesteś jeszcze odpowiednio rozciągnięty i będziesz musiał przyzwyczaić kręgosłup do bardziej wymuszonej pozycji. Widzę, że jesteś mocno niezdecydowany. Na spokojnie podejdź do tematu. Nie można myśleć tak, że po zakupie roweru będziesz żałował że nie wybrałeś tego czy tamtego. Jak rower będzie się podobał i dobierzesz odpowiedni dla siebie rozmiar ramy, to jest to już 80% sukcesu
Fritzowski Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 11 minut temu, m4rvell0us napisał: Prosta zasada. Rower musi Ci się podobać. Do tej pory kupowałem rowery tylko ze względu na osprzęt do danej ceny. Od kiedy kupiłem rower, który bardzo mi się spodobał i ma taki sobie osprzęt, czerpię więcej przyjemności z jazdy na nim. Do tego stopnia, że sprzedałem swój MTB i teraz sprzedaję swoją szosę. Rower i jego design musi Ci się podobać, wątpię aby wszystkie przesłane przez Ciebie były w Twoim guście. Co do geometrii Endurance (m.in. wyższa główka ramy, więc trochę odciążasz przedramiona), to jak najbardziej - to bardzo dobre rozwiązanie na rozpoczęcie przygody z szosą. Nie jesteś jeszcze odpowiednio rozciągnięty i będziesz musiał przyzwyczaić kręgosłup do bardziej wymuszonej pozycji. Widzę, że jesteś mocno niezdecydowany. Na spokojnie podejdź do tematu. Nie można myśleć tak, że po zakupie roweru będziesz żałował że nie wybrałeś tego czy tamtego. Jak rower będzie się podobał i dobierzesz odpowiedni dla siebie rozmiar ramy, to jest to już 80% sukcesu Już raz popełniłem ten błąd, kupiłem rower bo chciałem mieć rower. Do tej pory żałuje :/. Zgadza się , jestem niezdecydowany. W tym problem ze te 3 mi się podobają. Tylko co do tego fuji roubaix nie jestem pewny jaki to rodzaj ramy jest bo on najbardziej mi się podoba Tymbardziej dla mnie suma prawie 4 tysięcy to sporo.
Gość Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 No hej, dodam swoje trzy grosze. Mam od dwóch tygodni Fuji Jari i jestem bardzo zadowolony, a ma chyba podobną geo do sportif, też na niego patrzyłem. Jeżeli chodzi o tarczowki TRP spyre, to jeszcze mi się układają ale jestem średnio zadowolony. Nie mogę ich tak ustawić żeby móc na tyle ścisnąć klamkę, żeby do końca zablokować tylnie koło, z przodem nie mam problemów więc mam nadzieję że to kwestia regulacji i dotarcia sprzętu. Reszta jest super. Poza tym, jak pisałem Ci na priv polecam tego sprzedawcę więc dla mnie duży plus a dodatkowo możliwość przymiarki w sklepie. Nie wiem ile czasu zastanawiasz się nad rowerem, mi trochę zajęło i prawda taka, za kupiłem ładniejszy. Ma to jednak duże znaczenie, mimo że jesteśmy facetami i rozróżniamy cztery kolory. Pozdro i powodzenia w wyborze. Nie spiesz się, a na pewno wybierzesz odpowiedni rower dla siebie
Fritzowski Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 35 minut temu, Morgens napisał: No hej, dodam swoje trzy grosze. Mam od dwóch tygodni Fuji Jari i jestem bardzo zadowolony, a ma chyba podobną geo do sportif, też na niego patrzyłem. Jeżeli chodzi o tarczowki TRP spyre, to jeszcze mi się układają ale jestem średnio zadowolony. Nie mogę ich tak ustawić żeby móc na tyle ścisnąć klamkę, żeby do końca zablokować tylnie koło, z przodem nie mam problemów więc mam nadzieję że to kwestia regulacji i dotarcia sprzętu. Reszta jest super. Poza tym, jak pisałem Ci na priv polecam tego sprzedawcę więc dla mnie duży plus a dodatkowo możliwość przymiarki w sklepie. Nie wiem ile czasu zastanawiasz się nad rowerem, mi trochę zajęło i prawda taka, za kupiłem ładniejszy. Ma to jednak duże znaczenie, mimo że jesteśmy facetami i rozróżniamy cztery kolory. Pozdro i powodzenia w wyborze. Nie spiesz się, a na pewno wybierzesz odpowiedni rower dla siebie Dzięki, nie spieszę się spodobał mi się ten roubaix ale czekam aż ktoś się wypowie na temat ramy czy to endurance czy bardziej race. I zależy mi tez na ratach, szkoda mi wywalić tak nagle tyle gotówki, ale jak nie będę miał innego wyjścia to tak zrobię. Jeszcze w tygodniu będę jechać do Dzierżoniowa zobaczyć te rowerki
Gość Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Z ratami w tym sklepie nie ma problemu z tego co właściciel mówił. Więc opcje są różne. Pojedź na spokojnie sobie obejrzyj i powodzenia w zakupie.
Fritzowski Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 1 minutę temu, Morgens napisał: Z ratami w tym sklepie nie ma problemu z tego co właściciel mówił. Więc opcje są różne. Pojedź na spokojnie sobie obejrzyj i powodzenia w zakupie. Mam umowę do końca października wiec dostanę jedynie raty w tym okresie czasu, mimo ze następna umowę dostanę bez problemu . Dzięki dzięki
GBike Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 1 godzinę temu, Fritzowski napisał: spodobał mi się ten roubaix ale czekam aż ktoś się wypowie na temat ramy czy to endurance czy bardziej race. Rama posiada dość znaczny sloping. Osobiście nie uznaje podziału endurance czy race. Jak byś napisał co ciebie niepokoii w geometrii tej ramy to napewno wszystko idzie rozkminić. A jeśli Ci się podoba to znaczy że to szosa dla ciebie.
Gość Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 3 godziny temu, Fritzowski napisał: Już raz popełniłem ten błąd, kupiłem rower bo chciałem mieć rower. No i dlatego żałujesz, bo kupiłeś pierwszy lepszy rower to danego przedziału cenowego. Wiem co mówię, doświadczyłem tego na własnej skórze.
Fritzowski Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 2 godziny temu, GBike napisał: Rama posiada dość znaczny sloping. Osobiście nie uznaje podziału endurance czy race. Jak byś napisał co ciebie niepokoii w geometrii tej ramy to napewno wszystko idzie rozkminić. A jeśli Ci się podoba to znaczy że to szosa dla ciebie. Boje się ze będzie doskwierać mi ból pleców, rąk ze względu na bardziej pochyłą pozycje niż w rowerze typu endurance . 1 godzinę temu, m4rvell0us napisał: No i dlatego żałujesz, bo kupiłeś pierwszy lepszy rower to danego przedziału cenowego. Wiem co mówię, doświadczyłem tego na własnej skórze. No u mnie budżet ma ważną role. Ale patrzę też na wygląd. Chcę aby przyszły rower podobał mi się jak mój obecny rower
Gość Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) FUJI ROUBAIX --> ma najbardziej sportową geometrię i nie polecam czegoś takiego na początek przygody z szosą. Jeżeli Canyon Endurace i Fuji Sportif Ci się podobają, to ułatwię Ci wybór --> bierz Canyona. Mają bardzo podobną geometrię i jak najbardziej jest ona komfortowa, w sam raz na start w świat szosówek. Tylko pamiętaj - dobierz odpowiedni dla siebie rozmiar ramy, bo przesyłany przez Ciebie Canyon na wyprzedaży to aż 2XL, czyli górna rura ma ok. 59cm --> dla wzrostu około 192cm. Edytowane 10 Lutego 2018 przez Gość
GBike Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 9 godzin temu, Fritzowski napisał: Boje się ze będzie doskwierać mi ból pleców, rąk ze względu na bardziej pochyłą pozycje niż w rowerze typu endurance . Będzie tobie doskwierać ból pleców i rąk tylko wtedy gdy rama jaką wybierzesz będzie za duża. Jeśli dobierzesz odpowiedni rozmiar będzie ok. Poza tym wygląd i to że się tobie podoba ma duże znaczenie. Zwróć uwagę, że geometria tej ramy jest różna w zależności od rozmiaru. 1
Fritzowski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 Godzinę temu, GBike napisał: Będzie tobie doskwierać ból pleców i rąk tylko wtedy gdy rama jaką wybierzesz będzie za duża. Jeśli dobierzesz odpowiedni rozmiar będzie ok. Poza tym wygląd i to że się tobie podoba ma duże znaczenie. Zwróć uwagę, że geometria tej ramy jest różna w zależności od rozmiaru. Tutaj mi oferują ramę 61, tylko ze mam 195cm wzrostu, to co się nada na pierwsza szose?
Gość Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Ja mam ramę w Fuji Jari 58, zobacz sobie na geometrię żebyś miał porównanie. Rama dla mnie idealna, mogłaby być trochę większa ale nie jestem pewien czy 61 to nie byłoby trochę za dużo. Wolę mieć mniejszą niż większą ramę. Pamiętaj że łatwiej rower dostosować kiedy jest trochę za mały niż za duży. Z za dużą ramą nic nie zrobisz. Mam 195 cm, przekrok 89,5 cm. Generalnie dla takich koni jak my nie ma problemu z wyborem, bierzesz największy i ustawiasz pod siebie, np. zmieniasz mostek. Edytowane 11 Lutego 2018 przez Gość
Fritzowski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 14 minut temu, Morgens napisał: Ja mam ramę w Fuji Jari 58, zobacz sobie na geometrię żebyś miał porównanie. Rama dla mnie idealna, mogłaby być trochę większa ale nie jestem pewien czy 61 to nie byłoby trochę za dużo. Wolę mieć mniejszą niż większą ramę. Pamiętaj że łatwiej rower dostosować kiedy jest trochę za mały niż za duży. Z za dużą ramą nic nie zrobisz. Mam 195 cm, przekrok 89,5 cm. Generalnie dla takich koni jak my nie ma problemu z wyborem, bierzesz największy i ustawiasz pod siebie, np. zmieniasz mostek. Najchętniej pojechałbym się przymierzyć ale w sklepie nie ma tego roweru. Ostatnio mierząc długość nogi wyszło mi w okolicach 100:D juz sam nie wiem co robić.
Rekomendowane odpowiedzi