GBike Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 26 minut temu, Janao napisał: ...Ja po czasie doszedłem do tego że brałbym rozmiar mniejszy ; ) czyli jeśli ktoś ma 180cm wzrostu i jets pomiedzy rozmiarem M i L to eMka bedzie leps,ym wyborem. Na szosie się ,,leży" w stosunku do innych typów rowerów, wieć laik nie jest w stanie się określić ; )... Od jakiegoś czasu zawodowcy też wybierają ramy mniejsze więc bez wątpienia coś w tym jest.
sinypl Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 to już tylko pytanie podsumowujące, które myślę wielu nurtuje... jakie mogą być konsekwencje wybory za małej ramy? Bóle? Czy jedynie ewentualnie gorsze osiągi?
Janao Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 4 godziny temu, sinypl napisał: to już tylko pytanie podsumowujące, które myślę wielu nurtuje... jakie mogą być konsekwencje wybory za małej ramy? Bóle? Czy jedynie ewentualnie gorsze osiągi? poprawne pytanie brzmi, tak samo, tylko w prxypadku za dużej ramy. rama mała, którą bedziemy w stanie dopadować, a nie ramę S przy 199cm... za duża rama będzie cięższa, przez co osiagi gorsze i bóle pleców, bo będziemy za bardzo wyciągnięci/pochyleni. Każdy ma swój rozum i wie że np do 170cm wzrostu, nie kupi ramy XL 1
sinypl Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Dzięki Janao, po prostu staram się siebie samego przekonać, że Triban na Mce to przy moich 185cm może mieć sens i że go sobie dopasuje a nie jest to wytwór mojej autosugesti bo mi się podoba i akurat Mka jest dostępna
nctrns Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 A mierzyłeś? Jak możesz to sprawdź czy nie haczysz palcami stóp o koło przy skręcaniu, czy możesz się pochylić dobrze przy dolnym chwycie, czy kolana i łokcie wtedy sobie nie wadzą. Sent from my HTC One M8 using Tapatalk
sinypl Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Wczoraj mierzylem w Decathlonie i wyszło tak: 1. Kolana i lokcie: przy dolnym chwycie spory zapas...więc tutaj luzik. 2. Buty i koło: 100% pewności nie mam (pedały były platformy a buty zwykłe tenisowki) ale jak polozylem tak aby środek osi przechodził przez mniej więcej przeciecie tych kości srodstopia to jakoś się but przeslizgiwal przed kołem ale za dużo miejsca to nie było;)
Janao Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, sinypl napisał: Wczoraj mierzylem w Decathlonie i wyszło tak: 1. Kolana i lokcie: przy dolnym chwycie spory zapas...więc tutaj luzik. 2. Buty i koło: 100% pewności nie mam (pedały były platformy a buty zwykłe tenisowki) ale jak polozylem tak aby środek osi przechodził przez mniej więcej przeciecie tych kości srodstopia to jakoś się but przeslizgiwal przed kołem ale za dużo miejsca to nie było;) Na szosie raczej śmigamy w spd, a w spd jak piszesz noga jest ułożona tak że dużo nie wystaje, z resztą co jeśli niska osoba ma duży rozmiar buta ? Zauważcie, że same geometrie rozmiarów np M i L w prawie każdym rowerze niewiele się różnią, a w eMce mamy często mostek 100-110mm a w eLce jest 120-130mm tak że rama głównie wydłużona jest na mostku, co widać jest praktykowane u zawodowców. W każdym razie mostki w szosach często można obracać, a przez kąt nachylenia już nam się zmienia pozycja i rozmiar roweru. Przykład, mostek 6° który jest obrócony w górę, daje wygodną i bardziej wyprostowaną pozycje, a jak go obróciny w dół to całkowicie zmienia nam pozycje na rowerze. Do tego dochodzą podkładki/dystanse na rurze sterowej, dzieku którym można obniżyć mostek w góre i dół. Następnie zmiana mostka np. Z 110mm na 120mm całkowicie zmienia odczucie pozycji na rowerze. Ten 1 cm potrafi wiele namieszać Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Janao
js12 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Witam. Od bardzo wielu lat jeżdżę na MTB. Mam jakieś ogólne pojęcie o rowerach górskich, technice jazdy, częściach, mechanice itd. ale przyszedł czas na szosę. Szukam roweru szosowego: trwałego - na lata, którego wykonanie będzie na najwyższym poziomie nowoczesnego - którego nie będę musiał modernizować komfortowego - który pozwoli na długie (ponad 100km) i częste (kilka razy w tygodniu) wypady po wielkopolsce do jazdy rekreacyjnej, ale z potencjałem na zawody - ale to w dalszej perspektywie Szukałem pierwszych potencjalnych kandydatów i do tej pory znalazłem te dwie pozycje: Radon Ignite Ultegra - http://www.radon-bikes.de/en/roadbike/alu/ignite/ignite-ultegra/ Canyon Endurance AL 7.0 - https://www.canyon.com/en/road/endurace/2016/endurace-al-7-0.html Ciężki wybór Różnice drobne, ale na korzyść którego roweru? Mam 191cm wzrostu, 93cm nogi, 80kg wagi. Niestety nie mogę przymierzyć roweru na żywo. W grę wchodzi raczej sprzedaż wysyłkowa i ewentualny zwrot, ale nie bardzo wiem jak to działa. Mogę ot tak odesłać rower do producenta ze śladami użytkowania? A co się stanie jeżeli na ramie zostawię odprysk po kamieniu, albo jak złapię kapcia? Jak to wygląda w praktyce? Edytowane 20 Marca 2018 przez js12 porownanie komponentow
GBike Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Canyon Endurance AL 7.0 - będzie wygodniejszy ze względu na większy "sloping".
Janao Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Nie wiem jak z zwrotami itd., Ale ostatnio Szajbajk gadał o suporcie presfit: Ja nigdy nie miałem tego systemu, ale czytałem o pressficie i wiedziałem że zintegrowana oś to najlepszy system i szczerze nie wiem po co wymyślili takie coś jak pressfit, jak różnica wagowa jest śmieszna. ( Filmik od 6 munuty ) Podsumowująć radon ma suport, który może wydawać z siebie nieprzyjemne dzwieki, co pewnie bedzie irytujące, w tej klasie cenowej, zaś canon ma przyzwoite koła mavic aksium, ale jednak jest to tani model mavicka. https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/kola-rowerowe/szosa-28/p,kolo-szosowe-r-23-spline-czarne-dt-swiss,644141.html https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/kola-rowerowe/szosa-28/p,kola-aksium-2017-m11-shimano-czarne-mavic,652980.html?skad=googlepla&gclid=Cj0KEQjwyZjKBRDu--WG9ayT_ZEBEiQApZBFuJGRlH0F-tK5ywVs3tqcPSXA6oUH9JUcsUe5yX6w9KYaAk6a8P8HAQ Koła w radonie to koszt 1870zł A koła Canona to 650zł. Więc to powinien być główny wyznacznik, bo koła to jeden z najważniejszych elementów szosy. Ile chcesz wydać i czy tylkote 2 modele Cie interesują ?
GBike Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 18 minut temu, Janao napisał: Ja nigdy nie miałem tego systemu, ale czytałem o pressficie i wiedziałem że zintegrowana oś to najlepszy system i szczerze nie wiem po co wymyślili takie coś jak pressfit, jak różnica wagowa jest śmieszna. Obawiam się że prawda o "pressficie" jest bardziej okrutna. Moja teoria spiskowa jest taka że łatwiej co za tym idzie taniej jest wyprodukować mufę suportu pod pressfit.
js12 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Różnica w cenach i klasach kół ogromna. Nie ograniczam się tylko do tych dwóch rowerów. Macie jakieś inne propozycje w okolicach 1300eur? Pressfit to może być problem, fakt. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez js12
Janao Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-id_8331274.html https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-gf-id_8390785.html Zanim skreślisz te rowery wizualnie to poszukaj w necie wiecej zdjęć, bo na żywo wyglądają one inaczej i są naprawde ładne. W 1 modelu w tej cenie jest grupa ultrgra i koła, a reszte chyba dostajemy w gratisie ;D Moim zdaniem owijka paskudzi sprawe i zmiana owijki np. Na niebieską, czy czarną zmieni wygląd roweru. Rower Tobie polecam bo ma koła ktore swietnie sprawdzą sie na nizinach polski i dlugich trasach. Na peeno można nimi kręcić wysokie średnie predkości, a co za tym idzie mniej wysiłku na prostej trasie.
js12 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Pierwszy Kolorystyka mi odpowiada, części prawie takie same, wieczysta gwarancja też jest w porządku, ale kształt ramy i te drobne zmiany na sam początek już mniej mi się podobają. Drugi Rama już lepsza, kolorystyka też w porządku, napęd mi nieznany, hamulce tarczowe. Coś za coś. Jaki jest odpowiednik ultegry u srama? Słyszę często że Ultegra nie jest do końca dopracowana jeżeli chodzi o Manetki. Macie jakieś inne pomysły?
GBike Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 SRAM Force 22 jest odpowiednikiem Ultegry .
tosyu Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Cześć, Jestem tu nowy, także chciałbym powitać. Wybaczcie iż z grubej rury, wiem iż były podbne tematy w przeszłości mimo to jednak uznałem że warto założyć nowy Fundusze: - 3-3,5k przy czym to jest maks, nie ma opcji dołóż X i kup coś lepszego Czego potrzebuje: - niskiej ceny i pasującego rozmiaru (52-53cm ale wiadomo że rura jest ważna, to dopiero mogę podać wieczorem) - prostego procesu gwarancyjnego, w sensie że lokalnie, nie mam ochoty raczej pitolić się z wysyłką za granicę jak mi coś jebnie - montaż pełnych błotników, gdyż jeżdżę cały rok (chyba że można błotniki takie które nie wymagają żadnych otworów, to wtedy mi to wisi) Co mi wisi: - nie potrzebuje super wypas osprzętu, bardziej kładę wymóg na lepszą ramę (jeszcze ważę 90kg z mikro haczkiem) - kolor niespecjalnie - klasyczna/slopingowa geometria ramy, nie znam się więc nie wiem co mi którakolwiek daje - hamulce tarczowe też mi nie zależy - pedały, nie muszą być (i pewnie nie będą) w zestawie Mój wzrost to ok 175cm, przy wysokości kroku ~79cm, z moich wyliczeń wychodzi 52-53cm rama. Nawierzchnia po której zwykle się poruszam to: asfalt 70%, 20% kostka, 10% piaskowy szuter (nie żadne tarki, wychodzi lepsza nawierzchnia niż ta nieszczęsna kostka), z tym iż docelowo chcę tylko asfalt. To co znalazłem/doradzono mi do tej pory: Kross Vento 4.0 (sklep ma średnie opinie) https://www.expertbike.pl/kross-vento-40-2015-p-941.html GT Grade Sora http://ambike.pl/rower-szosowy-gt-grade-sora-r17.html Giant Contend 1 http://ambike.pl/rower-szosowy-giant-contend-1.html Kona Penthouse (choć tu mnie martwi suport na kwadrat) https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Penthouse-2017/1086 Focus Cayo Al 105 https://rower.com.pl/focus-cayo-al-105-591652 Antymateria (lokalna, mała firma, aczkolwiek tu podobno ten model w linku jest już niedostępny, lecz inne podobne, w tym osprzęcie) https://antymateria.com/produkt/rower-szosowy/ Rapide RL1 Disc (choć tu obawiam się wysyłki) https://www.winstanleysbikes.co.uk/product/82001/Rapide_RL1_Disc_2016_Bike Który rower byłby najlepszym wyborem według was? A może macie inne propozycje?
GBike Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) 59 minut temu, tosyu napisał: ...klasyczna/slopingowa geometria ramy, nie znam się więc nie wiem co mi którakolwiek daje... Klasyczna rama jest mniej wygodna od slopingowej. Zdecydowanie polecam tą drugą opcję, będzie wygodniej połykać kilometry. Odnośnie wyboru roweru to jednak moim zdaniem, musi się tobie podobać. Osprzęt jaki mogę tobie polecić to: Sora-R3000 Tiagra-4700 105 Edytowane 22 Czerwca 2017 przez GBike
Janao Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Na szose dobrze jest mieć napęd 2x11, bo np na kasecie 12-25 masz idealnie zestopniowane biegi i dla amatora połykającego km na w miare umiarkowaych terenach, nie ma nic lepszego. Przykładowo jadąc z średnią 30km/h mas przed sobą wzniesienie to będziesz w stanie redukować co ząbek, utrzymujac kadencje i delikatnie, oraz płynnie schodzic z predkości. Na kasecie uniwersalnej w stylu 11-32 może wjedziemy pod ekstremalną górę, ale mamy większe przerwy pomiedzy przełożeiami, wiec na pewno z taką kasetą dużo zię ztraci na długiej, umiarkowanej trasie. W przypadku kasety np. 11-25 ale w napędzie 9s (Sora) Też mamy większe przerwy niż 1 ząbek, co za tym idzie, nie będzie tak dobrze jak na 10 lub 11s. Na pewno Twoje wymagania spełni triban 540 z decathlonu. Łukasz z Rowerowych porad ma test na YT tego modelu. Spełni, ale bardziej widziałbym korbę compakt 50/34 dla przecietnego połykacza km. I na pewno kaseta np. 11-25 była by bardziej praktyczna na Twoje tereny. Idealnym rowerem byłby rower na osprzęcie 11s, czyli shimano 105 5800. Nie musi mieć pełnej grupy (czesto hamulce są inne, oraz korba rs500) ale bedzie to grupa 11s. Do tego korba kompakt 50/34 i kaseta 11-25. Jak znajdziesz takiego to daj znac ; ) Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Janao
tosyu Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Szczerze mówiąc nie brałem tribana pod uwagę z dwóch powodów, po pierwsze że to taki duch, co się pojawi na chwilę to zaraz znika, a dwa słyszałem średnie opinie co do ram tribanów. Dodam iż to ma być szosa całoroczna, tak jak cross którym się aktualnie poruszam, tzn zima deszcz, ma się kręcić
Janao Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 3 godziny temu, tosyu napisał: Szczerze mówiąc nie brałem tribana pod uwagę z dwóch powodów, po pierwsze że to taki duch, co się pojawi na chwilę to zaraz znika, a dwa słyszałem średnie opinie co do ram tribanów. Dodam iż to ma być szosa całoroczna, tak jak cross którym się aktualnie poruszam, tzn zima deszcz, ma się kręcić Srednie opinie na temat ram.. nie wiem czy sie śmiać czy płakać. Prawda jest taka, że ,,reklama dzwignią handlu" i reklama ma największy na nas wpływ. 'Skoro na rowerach marki xxxx śmigają zawodowcy w tour de france, to wiadomo że rama będzie lepsza od roweru z decathlonu.' Prawda jest taka że w lidlu można kupić pompke za 29zl, która jets taka sama lub lepsza jakościowo od tych z napisem, kellys, merida itd. Itp. Niestety My mamy takie myślenie że jak już wydajemy taką kase to chcemy mieć rower ,,markowy".., a prawda jest taka że tanie modele (a rowery do 4k. Czesto sa na tych samych ramach co najtansze modele serii np. Za 1800zl). Czy taka rama bedzie lepsza od innej tajwańskiej/chińskiej itd. Ramy topowych producentów? Odpowiedz sobie sam. Na czympolega lepszosc np. Focusa , czy canona od innego roweru ,,no name" na identycznym osprzecie ? Napisem
tosyu Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Ok, thx opinie Pewnie masz racje, póki co zaczynam przegląd od roweru antymaterii na osprzęcie Sora, sklepik mają niedaleko mojej pracy więc podejdę pomierzyć
nctrns Opublikowano 23 Czerwca 2017 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Jak chcesz zakładać błotniki to zostaje Triban
GBike Opublikowano 23 Czerwca 2017 Opublikowano 23 Czerwca 2017 7 minut temu, nctrns napisał: Jak chcesz zakładać błotniki to zostaje Triban Zadupek założy do każdej szosy ?
tosyu Opublikowano 23 Czerwca 2017 Opublikowano 23 Czerwca 2017 1 godzinę temu, nctrns napisał: Jak chcesz zakładać błotniki to zostaje Triban A to musi być mocowanie? Nie ma błotników bez mocowania (np. na śruby osi)?
GBike Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 19 godzin temu, tosyu napisał: A to musi być mocowanie? Nie ma błotników bez mocowania (np. na śruby osi)? Są zadupki mocowane pod siodłem. A z adupek to taki blotnik
Rekomendowane odpowiedzi