Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale widzę, że ciężko rozmiarówkę teraz znaleźć tego rocznika.

Opublikowano
36 minut temu, SAUBER napisał:

Ale widzę, że ciężko rozmiarówkę teraz znaleźć tego rocznika.

No może być problem to fakt nie daj tylko się wkręcić w większa ramę . Jak sam szukałem rozmiaru to chciano mi wcisnąć większą bo bla bla bla wiesz jak to sprzedawcy potrafią nawijać

Opublikowano

Poszukam może coś używanego na ultegrze jak radzą znajomi

Opublikowano

Witam was wszystkich,
Ze względu aby nie robić bałaganu skorzystam z utworzonego już tematu. :) Otóż również stoję przed wyborem roweru szosowego w cenie ok 2500-3000 zł. Moim faworytem został http://olimpiasport.pl/produkt/110.14301.2.htm rowerek Cube, który jeździ na dość przyzwoitym osprzęcie sora a przy okazji oferuje już karonowy widelec. Moje pytanie brzmi następująco: czy mogli byście coś powiedzieć na temat korby,kasety czy kół oraz jak ten rower wypada na tle swoich rywali na podobnej półce cenowej? Oraz czy ewentualnie posiada jakieś specyficzne cechy które determinują że nie sprawdzi się jako mój pierwszy rower szosowy? Pozdrawiam 

Opublikowano

Słaby ten Cube.. stara sora z linkami przed oczami. Pomyśl nad tribanem 540 z decathlonu. Dobre koła mavicki i osprzęt 105 5800

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Poszukuję swojej pierwszej szosy, po pierwszych oględzinach znalazłem 2 interesujące modele:

Triban 540 i  Unibike athlon oba mi pasują athlona dostanę za 3600 zł. Opłaca się dołożyć do athlona?

Może macie jakieś inne propozycje ?

Mam 173 wzrostu i 73kg. 

Jeszcze jak oceniacie geometrie ram tych rowerów, skłaniał bym się do czegoś bardziej endurance.

Edytowane przez Endriu102
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Endriu102 napisał:

Witam,

Poszukuję swojej pierwszej szosy, po pierwszych oględzinach znalazłem 2 interesujące modele:

Triban 540 i  Unibike athlon oba mi pasują athlona dostanę za 3600 zł. Opłaca się dołożyć do athlona?

Może macie jakieś inne propozycje ?

Mam 173 wzrostu i 73kg. 

Jeszcze jak oceniacie geometrie ram tych rowerów, skłaniał bym się do czegoś bardziej endurance.

Zaczene od tego że wybrałeś 2 najlepsze modele, które można kupić w tym przedziale cenowym.

triban wygrywa kołami, a unibike ma korbe 105 5800, czyli troche lżejszą od tej w tribanie.

Unibike posiada pełna grupe 105 5800 razem z hamulcami, czego nie ma w tribanie, ale te decathlonowskie pewnie bedą podobnie działały, jeśli miałyby takie same klocki (kwestia prestiżu pełnej grupy 105 ;) )

Triban na pewno bedzie bardziej komfortowy, bo rama unibike jest bardziej agresywna. Może nie jest to mocno wyścigowa rama, ale coś pomiędzy endurace, a race.

Koła w tribanie to bardzo znane tanie mavicki, które na pewno są tanie i dobre. Czy lepsze od mach1 versus, które Moim zdniem też są niczego sobie... Nie wiem. Można powiedzieć, że mavicki bedą lepsze w góry, a mach1 z unibike, przez wyższą obręcz na długie trasy.

Zamieszam trochę i dodam do listy: https://www.olx.pl/oferta/rower-kellys-arc-50-550mm-m-2016r-super-promocja-CID767-IDgzC6F.html

Tanio, ale tylko rozmiar M w tej cenie, a nie wiem, czy nie lepsza by była Ska.

Ogolnie oba rowery są bardzo dobre w tej cenie i jeśli stawiasz głownie na wygodzie, bierz tribana, choć unibike Moim zdaniem wizualnie wygrywa + wygrywa tym że ma korbe i hamulce 105.

Z tym że na pewno n możesz brać innego rozmiaru jak S.

Zobacz sobie też tego kellysa ;)

Edytowane przez Janao
Opublikowano

Jeżeli chcesz typową szosę to Athlon.
Do Tribana możesz włożyć opony nawet 35c, masz możliwość montażu blotników i bagażnika, czyli rower bardziej uniwersalny.
Kellysowi bliżej do Athlona.

Sent from my HTC One M8 using Tapatalk

Opublikowano

Dobra, jutro zamierzam składać zamówienie, ostatecznie unibike athlon 2017 czy kross vento 4.0 2017?

Opublikowano

Oczyeiście że athlon ; D

Tylko max rozmiar M, który może na poczatek wydawać sie troche za duzy

• Pomógł 1
Opublikowano

Spokojnie, siodełko sobie obniżę Hahah :D

Ile jego osprzęt może mi wytrzymać? :D

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Filipeu napisał:

Spokojnie, siodełko sobie obniżę Hahah :D

Ile jego osprzęt może mi wytrzymać? :D

Tyle ile Tiagra ; ) szczerze nie wiem i nikt Ci na to pytanie chyba nie odpowie. Klamkomanetki i przerzutki to raczej trwałe części, a kaseta łańcuch i korba to już w dużej mierze zależy od Ciebie. Dbać należy poprzez zmiane biegów bez dużego obciążenia, unikać mocnego krzyżowania łańcucha, oraz trzeba zachować napęd w czystości. Wiadomo że jak do lepkiego napędu przyklei się mnóstwo piachu i syfu to metal musi to zmielić, a co za tym idzie szybciej się odksztauci.

Ale spokojnie zrobisz na tym tyle km że Ci się ,,spłaci".

Jeśli chodzi o samą trwałość to myślę że grupy tiagra, 105, ultrgra  to najbardziej trwałe grupy z całej szosowej stajni shimano.

Edytowane przez Janao
  • Pomógł 1
Opublikowano

Spokojnie, łańcucha nie będę krzyżować a co jakieś 150km, będę smarować go olejkiem finishline'a. Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Szala przechyla się w stronę tribana, zależy mi na czymś jednak bardziej wygodnym niż wyścigowym.

Zastanawia mnie natomiast kwestia przełożeń triban 52x36 i 11/28 vs. Unibike 50x34 i 11x32 dla początkującego chyba jednak lepsza ta unibikowa.

oglądałem różnice w Klakulatorze, jednak jak to jest w "praniu" będzie to duży problem ? Trochę boje się podjazdów na tribanie.

Kwestia ramy jeszcze opisujecie unibike jako coś pośredniego pomiędzy race i endurance. Jest to dobry wybór na początek ( i dalej bo rower mam nadziej posłuży wiele sezonów).

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Endriu102 napisał:

Szala przechyla się w stronę tribana, zależy mi na czymś jednak bardziej wygodnym niż wyścigowym.

Zastanawia mnie natomiast kwestia przełożeń triban 52x36 i 11/28 vs. Unibike 50x34 i 11x32 dla początkującego chyba jednak lepsza ta unibikowa.

oglądałem różnice w Klakulatorze, jednak jak to jest w "praniu" będzie to duży problem ? Trochę boje się podjazdów na tribanie.

Kwestia ramy jeszcze opisujecie unibike jako coś pośredniego pomiędzy race i endurance. Jest to dobry wybór na początek ( i dalej bo rower mam nadziej posłuży wiele sezonów).

Pozdrawiam.

Moją bazą tej wypowiedzi będzie napęd 50/34 korba i kaseta 12-25 11s

(12-13-14-15-16-17-18-19-21-23-25)

To jest według mnie najlepsze połączenie dla kogoś ko zrobił już swoją pierwszą ,,setke", kogoś kto nie ma problemu z nadwagą i jest względnie wysportowany do długich tras.

Koronka 11' jest zbędna jeśli sie nie scigamy i nie mamy mega mocnych nóg żeby na prostych i zjazdach cisnąć w pedały.

Połączenia 34korba i 25kaseta jest w zupełności wystarczające do praktycznie wszystkich ,,normalnych" górek (dla osoby wyżej wspomnianej, bo wiadomo ze osoby z nadwagą i średnio wysportowane, będą potrzebowały słabszych przełożeń)

Dla extremalnych wjazdów też te przełożenie jest ok, bo sam z kolegą przy średnim wytrenowaniu wjezdzaliśmy 2km extremalny podjazd asfaltowy (taki na którym rzadko wrzuca się drugi bieg w samochodzie osobowym) co prawda kilka x było trzeba się zatrzymać, ale daliśmy radę ;);)

W praktyce rzadko się wjeżdża pod takie góry, chyba że ktoś mieszka w górach i jest to dla niego priorytet.

Moim zdaniem najważniejsze jest dobre zestopniowanie kasety. Jak w przypadku wyżej od 12 do 19 masz idealne stopniowanie, które w praktyce daje Tobie perfekcyjne dobieranie obciążenia w stosunku do drogi, którą się poruszasz. Korba 52-36 moim zdsniem jest troche za twarda, dla zwykłego amatora. Zaś kaseta 11-34 to marnotractwo w kolarswie szosowym. Co prawda z góry można zapylać i pod górke pedałować prawie w miejscu, wiec sie wjedzie bez problemu, ale w praktyce ważniejsze jest stopniowanie na środku kasety, bo tego się używa w 90% ja osobiście wolałbym kupić mniejszy rozmiar niż do Mojego wzrostu sugierują kalkulatory w przypadku unibike. 

Edytowane przez Janao
Opublikowano (edytowane)

Tylko szkoda, że Tribana nie można dostać, przynajmniej nie w rozmiarze L. Ktoś wie czy i kiedy będą jeszcze dostępne?

Edytowane przez sinypl
Opublikowano
3 minuty temu, Endriu102 napisał:

Rower fajny jednak M to chyba za duża rama dla mnie. Tu mamy 550 mm, a ja wg. kalkulatorów potrzebuje max 530.

Racja, szkoda że to eMka. Ale cena dobra ; )

Opublikowano
35 minut temu, sinypl napisał:

a dla 185cm będzie mała?

0_0_productGfx_c97424fda912fa3537bc4b992135b5f9.jpg 8_45842_31_01_09.jpg

Wyżej w rozmiarach tylko S M i L jest geometria serii ARC kellysa, a poniżej irc 3.9 którego znam doskonale w rozmiarze M oraz L.

Koledze kupowałem rozmiar L a on ma 185cm wzrostu.

Na Mojej eMce też zdarzyło mu się jezdzić, ale bardziej pasowała mu eLka. W każdym razie wystarczyłoby przełożyć mostki w naszych rowerach i on mógłby bez problemu śmigać Moją eMką. 

Wyżej widać że rozmiar M z serii ARC jest zbliżony do eLki serii irc.

Co prawda mają odrobinę inną geometrię, ale j przy 177cm wzrostu wolałbym brać rozmiar S w orzypadku ARC. Zawodnicy, czesto jezdzą na mniejszych ramach i wydluzonych mostkach, więc skoro kellys w tym przypadku zrobił tylko 3 rozmiary: S M i L to myślę że spokojnie eMka Tobie podejdzie

Opublikowano

DZięki, a czy idąc tym tropem może mógłbym się przymierzyć do Mki Tribana?

Opublikowano

Jeszcze pytanie odnośnie wybrania rozmiaru ramy, jestem gdzieś pomiędzy S a M w rozmiarówce tribana. Mówi się żeby przypasować oba i zobaczyć który lepiej leży, tylko na co zwrócić uwagę przy mierzeniu, jakie cechy mówią że rower jest za mały bądź za duży i ewentualnie jaki rower brać prędzej lekko za duży czy za mały.

Opublikowano

Podpinam się pod to pytanie bo właśnie wróciłem z Decathlonu gdzie pojechałem po wcześniejszych postach i okazało się... że bardziej mi pasuje M niż L, miałem wrażenie że na Lce jakoś za mocno leżę... Czy to możliwe żeby przy 185 cm bardziej pasował mi M czy to juz autosugestia?:)

Opublikowano
2 godziny temu, sinypl napisał:

DZięki, a czy idąc tym tropem może mógłbym się przymierzyć do Mki Tribana?

Przymierzyć możesz się zawsze ; ) ja sam doszedłem do tego ze brałbym raczej mniejszy rozmiar niż większy. 

Zdecydowanie brać rozmiar ,,lekko za mały" w szosie długość i pochylenie mostka załatwia wiele spraw.

W praktyce wygląda to tak że lepiej mieć siodło w tyle, a jak chcemy ,, pociągnąć" to przesuwamy sie do przodu. 

3 minuty temu, sinypl napisał:

Podpinam się pod to pytanie bo właśnie wróciłem z Decathlonu gdzie pojechałem po wcześniejszych postach i okazało się... że bardziej mi pasuje M niż L, miałem wrażenie że na Lce jakoś za mocno leżę... Czy to możliwe żeby przy 185 cm bardziej pasował mi M czy to juz autosugestia?:)

Własnie o tym pisałem ,,gdzieś tam" że jak nie mieliśmy do czynienia , szosą to nie jesteśmy w stanie określić, który rozmiar bedzie dla nas lepszy. Ja po czasie doszedłem do tego że brałbym rozmiar mniejszy ; ) czyli jeśli ktoś ma 180cm wzrostu i jets pomiedzy rozmiarem M i L to eMka bedzie leps,ym wyborem. Na szosie się ,,leży" w stosunku do innych typów rowerów, wieć laik nie jest w stanie się określić ; )

Triban to wygodna rama endurace, wiec Ciekawe co byś powiedział siedzac na typowym sporcie.