Flandzik Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Troszkę drogawo wyjdzie , ale lekki , fajny osprzęt i przede wszystkim nowy. A jaki rozmiar byłby dobry dla mnie ? Przypominam 95cm długość nogi.Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkMuszę się dobrze pomierzyć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Tak tylko dodam, żeby było jasne dla wszystkich raz na zawsze, że ich skrót S-works pochodzi od wyrażenia Skunk works: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Skunk_works_(system_zarządzania) I są to najlepsze, rewolucyjne projekty, poligon dla nowych technologii i sprzęt najwyższej klasy, dla ludzi, którzy nie patrzą na to, ile muszą zapłacić, tylko chcą mieć szczyt możliwości. To zatem nigdy nie są tanie rowery, nawet używane. Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez Gość
Łukasz_P Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 19 minut temu, Flandzik napisał: Troszkę drogawo wyjdzie , ale lekki , fajny osprzęt i przede wszystkim nowy. A jaki rozmiar byłby dobry dla mnie ? Przypominam 95cm długość nogi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Muszę się dobrze pomierzyć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Masz u nich na stronie przy wyborze rozmiaru „Tabela rozmiarów” i tam możesz sobie wyliczyć. Ja niestety muszę czekać aż wprowadzą nowy model ramy, bo moich rozmiarów już nie ma...
Flandzik Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Podałem długości ramion i nogi , wzrost i wysłałem do nich. Zobaczymy.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Flandzik Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Wiec tak . Swój mtb sprzedany i mam dwie opcje które biorę pod uwagę:https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-karbono...uLIwT.htmlZa 4300Orazhttps://www.olx.pl/oferta/rower-specialized-s-w...v6uPg.htmlZa 4700.Moje pytanie brzmi czy warto dopłacać 400 zł do ultegry ? Czy 2x11 w 105 działać będzie długo i bezawaryjnie?Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkOglądałem ta pomarańcze i powiem ze super stan.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
GBike Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 16 godzin temu, Flandzik napisał: Wiec tak Nie działają linki
Resik Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Witam forumowiczów. Podłącze się pod ten temat. Poszukuje szosy(nowej) w tym przedziale cenowym. Z wymagań to aluminiowa rama ze zwężaną główką, karbonowy widelec i kompletny osprzęt jednej grupy z kasetą 11-32 lub 11-34 (jeżdżę sporo po podjazdach). Znalazłem do tej pory dwa ciekawe modele w sklepie Olimpia Sport (mają tam spore przeceny): - Cube Attain Race Disc: https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_cube_attain_race_disc_black_flashyellow_2018/24068.110.1.1.pl.0.htm - Giant Contend 2 SL: https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_contend_sl_2_2018/23642.110.1.1.pl.0.htm Prośba o pomoc w wyborze. A może macie inne propozycje? Patrzyłem również na rowery Meridy i Canyona, ale w tych cenach mogę dostać osprzęt o grupę niższy.
Argi Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Jeżeli podoba Ci się taki typ ramy zobacz Unibike Athlon. To w zasadzie kopia tego Cube'a, ale na pełnej grupie 105, choć bez tarcz. Jak patrzę na fotki, to spawy na ramie w Unibike'u są ladniejsze
Elek Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam, szykuje sie do zakupu pierwszej szosy i mam na oku 2 modele 1 https://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-kellys-arc-30-2017-s-25109.html 2 https://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-merida-scultura-200-2018.html który będzie lepszy, a może macie coś lepszego z innych rowerów, w podobnej cenie do 3200 Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Elek
adg Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Stałem przed podobnym dylematem dopiero co i po sprawdzeniu wielu konfiguracji zdecydowałem się na Kross Vento 4.0. Można go znaleźć za niewiele ponad 3k zł.
Karol Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Nic nie wiemy o tym jaką jazdę preferujesz - chcesz jeździć bardziej sportowo, cisnąć, czy może raczej chcesz wygodniejszy rower do siedzenia kilka godzin w siodle, długich dystansów, turystyki? Innymi słowy - to ma być szosa bardziej sportowa czy bardziej endurance? Tylko nie pisz, że do wszystkiego 😉 4 godziny temu, Elek napisał: może macie coś lepszego z innych rowerów, w podobnej cenie do 3200 Lepszy to IMHO jak najlepiej dobrany do Twoich preferencji, o skrojonej pod Ciebie geometrii i rzecz jasna rozmiarze. Pamiętaj, że kupno roweru to nie gra na giełdzie, może być tak, że rower na słabszych podzespołach bardziej Ci podpasuje. Koniecznie przymierz kilka rowerów, w miarę możliwości się przejedź, ale bądź sceptyczny do porad sprzedawców - może się okazać, że idealny rower dla Ciebie to ten, który akurat mają na stanie ;-). Jeżeli szukasz roweru o spokojniejszej geometrii z możliwością włożenia szerszych opon, a nawet zamontowania bagażników to rozważ też Tribana 540. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Karol
Elek Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 25 minut temu, Karol napisał: Nic nie wiemy o tym jaką jazdę preferujesz - chcesz jeździć bardziej sportowo, cisnąć, czy może raczej chcesz wygodniejszy rower do siedzenia kilka godzin w siodle, długich dystansów, turystyki? Innymi słowy - to ma być szosa bardziej sportowa czy bardziej endurance? Tylko nie pisz, że do wszystkiego 😉 Lepszy to IMHO jak najlepiej dobrany do Twoich preferencji, o skrojonej pod Ciebie geometrii i rzecz jasna rozmiarze. Pamiętaj, że kupno roweru to nie gra na giełdzie, może być tak, że rower na słabszych podzespołach bardziej Ci podpasuje. Koniecznie przymierz kilka rowerów, w miarę możliwości się przejedź, ale bądź sceptyczny do porad sprzedawców - może się okazać, że idealny rower dla Ciebie to ten, który akurat mają na stanie ;-). Jeżeli szukasz roweru o spokojniejszej geometrii z możliwością włożenia szerszych opon, a nawet zamontowania bagażników to rozważ też Tribana 540. myśle raczej o tym, ze rower będzie pod treningi, jazde sportową. Jak kolarstwo szosowe mi się spodoba to w przyszłości pomyśle o lepszym sprzęcie i o jakichś zawodach
kaido2 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Elek napisał: myśle raczej o tym, ze rower będzie pod treningi, jazde sportową. Jak kolarstwo szosowe mi się spodoba to w przyszłości pomyśle o lepszym sprzęcie i o jakichś zawodach To w tej sytuacji na start wystarczy słąbszy osprzętowo sprzęt na lepszych kołach. Patrząc na 540, jest na Aksiumach, a te koła, tak, już coś jadą, jakby zmienić te Hutchinsony na GP4000, to już by było to na start. In plus jest na 105-ce, jak dla mnie najlepsza opcja w tej cenie, ale geo musi być OK. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez kaido2
GBike Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 12 godzin temu, kaido2 napisał: Patrząc na 540, jest na Aksiumach Nie wiem, ale jak na nią patrzę to mi się patrzeć przestaje chcieć. Rower szosowy ma być ładny, zwłaszcza ten pierwszy żeby kolarz amator który wyda kasę nierzadko uzbieraną kosztem wielu wyrzeczeń miał szansę się w nim zakochać. 12 godzin temu, kaido2 napisał: In plus jest na 105-ce, jak dla mnie najlepsza Ciekaw jestem czy sam nim jeździsz skoro to taka najlepsza szosa.
Remar-Sport Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Model KROSS Vento 4.0 2018 przewijał się już w kilku innych wątkach i faktycznie zbiera całkiem pozytywne opinie więc w tym budżecie warto się nad nim zastanowić. Oczywiście ostateczny wybór należy do Ciebie, natomiast do każdego z tych modeli warto moim zdaniem się przymierzyć i sprawdzić który będzie dla Ciebie najbardziej wygodny.
kaido2 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, GBike napisał: Nie wiem, ale jak na nią patrzę to mi się patrzeć przestaje chcieć. Rower szosowy ma być ładny, zwłaszcza ten pierwszy żeby kolarz amator który wyda kasę nierzadko uzbieraną kosztem wielu wyrzeczeń miał szansę się w nim zakochać. Każdy ma różne gusta, jednemu się podoba drugiemu nie musi. Ten pierwszy ma ukazać to coś przez co tak wielu wpada łapiąc bakcyla, wygląd i metki to sprawa któraś tam rzędna zwłaszcza jak budżet jest ograniczony ( czyt . student) W ten sposób podchodziłem ja i wielu innych , którzy pomimo już wielu lat które przeleciały im na rowerze po dziś dzień jeżdżą z dobrym skutkiem i się tym cieszą. 2 godziny temu, GBike napisał: Ciekaw jestem czy sam nim jeździsz skoro to taka najlepsza szosa. Co prawda na Sorze bo mnie to w zupełności styka i staaara już 5-ka ( prekursor starej 500 i obecnych 520 i 540) z przebiegiem ok 50 kafli. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez kaido2 2 1
TSie Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 W dniu 4.06.2018 o 18:41, SzpiceR napisał: Rower szosowy i ogólnie pojęta wygoda nie idą ze sobą w parze Biorąc pod uwagę geometrię to najbardziej wyprostowaną pozycję powinieneś mieć na Giancie i 540, później Kross a na końcu romet, który ma "sportowe" zacięcie. Tylko wyprostowana pozycja na rowerze szosowym znacznie zwiększa opory powietrza a co za tym idzie prędkość jazdy o którą w tym przypadku chodzi Sorry za off topic ale czy mógłbyś powiedzieć na jakie parametry geometrii ramy zwracać uwagę żeby rozpoznać, że pozycja na rowerze jest bardziej wyprostowana. Szukam właśnie takiego, wygodnieszego roweru. A co do ceny znalazłem Gianta za 2.699 -
WojtekWojtek Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 W budzecie 3300 zl kupisz Vento 4.0 na pelnej Tiagrze, a nie Vento 3.0 na Sorze. Nalepka na Krossie gorsza niz na Giancie, ale osprzetowo lepiej.
Argi Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 7 minut temu, WojtekWojtek napisał: W budzecie 3300 zl kupisz Vento 4.0 na pelnej Tiagrze, a nie Vento 3.0 na Sorze. Nalepka na Krossie gorsza niz na Giancie, ale osprzetowo lepiej. Tyle, że Vento 3.0 na Sorze kupujesz za 2.600, chcąc być precyzyjnym. Moim zdaniem i Triban i Vento to dobry zakup. Jeżeli ten Giant będzie za 2.700 to również. A co do pozycji, patrz na stosunek Stack do Reach (wysokość ramy do zasięgu, czyli długości). Im wyższy, tym mniejsze pochylenie, bo kierownica znajduje się wyżej w stosunku do supportu, czyli w konsekwencji do siodełka.
WojtekWojtek Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Ale kolega, jak rozumiem z pierwszego postu, jest sklonny wydac 3300. Za 3300 Vento 4.0 to dobry zakup, a za Gianta na Sorze 3300 bym nie dal.
bozin2 Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Jak jeszcze jest dostępny to proszę bardzo Chyba w końcu tyle jest wart ;D https://www.intersport.pl/rower-giant-contend-1-8000303.html?utm_source=rabaty&utm_medium=cps&utm_campaign=tradetracker
TSie Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 @Argi Dzięki. Rozumiem że jak liczę ten stosunek dla rowerów z prostą kierownica i z barankiem to do baranka powinienem dodać jeszcz około 100 mm, z racji innego ułożeniu rąk. Licząc w ten sposób wyszło mi że stosunek S/R(+100) =1.2 Na ramie o takiej proporcji siedziało mi się dość wygodnie. To na przykładzie TRIBAN 520 FB i Triban 520 (ten pierwszy ma prostą a drugi baranka). O ile na FB pozycja była dość dziwna o tyle na Tribanie z barankiem było bardziej naturalnie.
Argi Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Ciężko porównać rower z FB i rower z barankiem. Przy ramie o podobnej długości wysokości masz duże różnice w długości chwytu (zasięg samej kierownicy), rodzaj, kąt i długość mostka. Najważniejsze jest chyba to, że na baranku stosujesz 3 różne chwyty na różnym zasięgu i różnej wysokości. Rozumiem, że chciałbyś pozycję z FB jakoś "przełożyć" na baranek. Teoretycznie można to wymierzyć, ale trzeba mieć oba rowery do dyspozycji. Co do relacji Stack do Reach. Nic nie dodawaj. Przyjmij na wiarę, że Triban ma ten stosunek duży, nawet bardzo duży. Vento 3 to taki "neutral". Poniżej to już w kierunku "wyczynu" :))) Dużo zależy od długości nóg, przy krótkich na każdej geometrii będzie Ci wygodnie. Przy długich, nawet na Tribanie będziesz wyglądał "Pro"
SzpiceR Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Stock i reach odnoszą się tylko i wyłącznie do ramy a nie kierownicy
Rekomendowane odpowiedzi