SzpiceR Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 8 minut temu, Arnazel napisał: Waga nie jest za dobra (10,6kg) ale rama lżejsza niż w obecnych tribanach. Zależy do czego porownujesz. Dla mnie te tribany to bardziej gravele niż typowe szosy a taka merida silex na sorze, która wyjściowo kosztuje 4600 wagę ma podobną. 10 minut temu, Arnazel napisał: Mam tylko niemiłe doświadczenia z tarczówkami w góralu - piszczały niemiłosiernie. Serwis nie pomógł. Musiałem wymienić zaciski. Ale trochę nerwów i kłopotu z nimi miałem Specem od tarcz nie jestem ale chyba jedynym miejscem z którego może wydobywać się pisk to połączenie klocek-tarcza więc nie wiem po co wymieniać zacisk.
Arnazel Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 50 minut temu, SzpiceR napisał: Zależy do czego porownujesz. Dla mnie te tribany to bardziej gravele niż typowe szosy a taka merida silex na sorze, która wyjściowo kosztuje 4600 wagę ma podobną. Specem od tarcz nie jestem ale chyba jedynym miejscem z którego może wydobywać się pisk to połączenie klocek-tarcza więc nie wiem po co wymieniać zacisk. Na pierwszą szosę byś polecił? 2800 to bardzo fajna cena.
SzpiceR Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Ciężko coś powiedzieć bo tego roweru w tym kraju jeszcze nie ma. Największą niewiadomą są koła. Na plus na pewno uniwersalność i możliwość wjazdu w prawie każdy teren. Zresztą sam rozważam kupno rc520 pod koniec roku i używanie go z dwoma kompletami kół. Jeśli ma to być rower typowo na szosę to poszukałbym czegoś z co najmniej 10-rzędowym napędem i bardziej agresywną geometrią (nowy czy używka doesn't matter). np. https://allegro.pl/oferta/rower-romet-huragan-3-0-28-20-52cm-szosa-2016-7439524077
Arnazel Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 11 godzin temu, SzpiceR napisał: Ciężko coś powiedzieć bo tego roweru w tym kraju jeszcze nie ma. Największą niewiadomą są koła. Na plus na pewno uniwersalność i możliwość wjazdu w prawie każdy teren. Zresztą sam rozważam kupno rc520 pod koniec roku i używanie go z dwoma kompletami kół. Jeśli ma to być rower typowo na szosę to poszukałbym czegoś z co najmniej 10-rzędowym napędem i bardziej agresywną geometrią (nowy czy używka doesn't matter). np. https://allegro.pl/oferta/rower-romet-huragan-3-0-28-20-52cm-szosa-2016-7439524077 Myślałem tez nad huraganem 3 lub 4 z 2019 ale boje sie zbyt agresywnej geometrii ( ma to byc moja 1sza szosa) i przełożenia są chyba za twarde do jazdy w Beskidach
Cris92 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Przy pierwszej szosie wielkiego znaczenia chyba nie ma, czy przyzwyczaisz się do geometrii endurance czy race. I jedna i druga będzie mniej komfortowa niż na crossie, czy MTB. Akurat o geometrie najmniej bym się martwił. Korbę natomiast można wymienić. Starą sprzedajesz jako nie używaną. Ewentualnie idź do sklepu i powiedz, że jesteś zainteresowany, ale chciałbyś zmienić korbę na kompakt. Dowiesz się czy i za ile, bo może wiele za to nie wezmą. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
Arnazel Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 5 godzin temu, Cris92 napisał: Przy pierwszej szosie wielkiego znaczenia chyba nie ma, czy przyzwyczaisz się do geometrii endurance czy race. I jedna i druga będzie mniej komfortowa niż na crossie, czy MTB. Akurat o geometrie najmniej bym się martwił. Korbę natomiast można wymienić. Starą sprzedajesz jako nie używaną. Ewentualnie idź do sklepu i powiedz, że jesteś zainteresowany, ale chciałbyś zmienić korbę na kompakt. Dowiesz się czy i za ile, bo może wiele za to nie wezmą. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka Przecież geometria w pierwszej szosie bardzo ważna
Cris92 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Tak tylko zobacz, że nawet masę ludzi tu piszę, że jeśli nie jeździłeś na rowerze szosowym to nie masz pojęcia jak "powinna" być pozycja. Dlatego nie ma większego znaczenia, czy przyzwyczaisz się na starcie do endurance, czy od razu do race. I jestem w stanie się z tym zgodzić. I tak i tak będziesz początkowo czuł dyskomfort.Ja bym się nie przejmował wcale tym, że Huragan ma bardziej wyścigową geometrie. I tak na 99% nie jest to typowe race.Jedyne co to musisz się określić co chcesz i do jakiej kwoty. Bo póki co rozstrzał masz od chyba 2500 do 3700. Od Tribana na sorze przez Huragana, Tribana 540, po 520rc. Z tego co podawałeś, to Triban 540, albo popytać czy i za ile wymienią korbę w Romecie. Pytasz czy Triban 520 i 540 serio takie brzydkie. No cóż. Kwestia gustu. Dużo ludzi tu mówi, że paskudne. Według mnie, ani to ładne, ani brzydkie, a są też tacy co mówią, że są ładne. Dlatego myślę, że bez ruszenia się sprzed kompa się nie obejdzie i trza się wybrać do sklepu rowerowego z Rometami i do decathlonu obejrzeć na żywo i się przymierzyć. Rower musi się podobać Tobie, nikomu innemu nie musi w najmniejszym stopniu. To Ty będziesz na nim jeździł.Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
Arnazel Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 36 minut temu, Cris92 napisał: Tak tylko zobacz, że nawet masę ludzi tu piszę, że jeśli nie jeździłeś na rowerze szosowym to nie masz pojęcia jak "powinna" być pozycja. Dlatego nie ma większego znaczenia, czy przyzwyczaisz się na starcie do endurance, czy od razu do race. I jestem w stanie się z tym zgodzić. I tak i tak będziesz początkowo czuł dyskomfort. Ja bym się nie przejmował wcale tym, że Huragan ma bardziej wyścigową geometrie. I tak na 99% nie jest to typowe race. Jedyne co to musisz się określić co chcesz i do jakiej kwoty. Bo póki co rozstrzał masz od chyba 2500 do 3700. Od Tribana na sorze przez Huragana, Tribana 540, po 520rc. Z tego co podawałeś, to Triban 540, albo popytać czy i za ile wymienią korbę w Romecie. Pytasz czy Triban 520 i 540 serio takie brzydkie. No cóż. Kwestia gustu. Dużo ludzi tu mówi, że paskudne. Według mnie, ani to ładne, ani brzydkie, a są też tacy co mówią, że są ładne. Dlatego myślę, że bez ruszenia się sprzed kompa się nie obejdzie i trza się wybrać do sklepu rowerowego z Rometami i do decathlonu obejrzeć na żywo i się przymierzyć. Rower musi się podobać Tobie, nikomu innemu nie musi w najmniejszym stopniu. To Ty będziesz na nim jeździł. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka Wymiana korby w huraganie 4 na 50/34 kosztuje 200zł więc za rower wyjdzie jakieś 3500zł. A huragana 3, który zamiast tiagry ma sorę miałbym za 2800 Ale masz racje, pochodzę po sklepach i wybiorę taki rower, żeby jak najbardziej mi się podoba. Prawdopodobnie triban540/huragan3/huragan4
Cris92 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Starą korbę zawsze możesz sprzedać, jeśli robisz to sam i wtedy część kosztów nowej korby się zwróci. Jeśli robi to sklep też bym się targował jakoś. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
drozda Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Ostatnio kupiłem lekko używaną kompaktową korbę Tiagry 4700 za 180 PLN na olx. Do wymiany wystarczy w zasadzie klucz imbusowy. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez drozda
Arnazel Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) . Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Arnazel
Bartosh Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 19 godzin temu, Cris92 napisał: Tak tylko zobacz, że nawet masę ludzi tu piszę, że jeśli nie jeździłeś na rowerze szosowym to nie masz pojęcia jak "powinna" być pozycja. Dlatego nie ma większego znaczenia, czy przyzwyczaisz się na starcie do endurance, czy od razu do race. I jestem w stanie się z tym zgodzić. I tak i tak będziesz początkowo czuł dyskomfort. Ja bym się nie przejmował wcale tym, że Huragan ma bardziej wyścigową geometrie. I tak na 99% nie jest to typowe race. Kolega kupił na pierwszą szosę przełajowego CAADX, geometria wyścigowa. Po dwóch pierwszych jazdach przestał czuć jakikolwiek dyskomfort i klepał po 60km bez jęknięcia.
Cris92 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Kolega kupił na pierwszą szosę przełajowego CAADX, geometria wyścigowa. Po dwóch pierwszych jazdach przestał czuć jakikolwiek dyskomfort i klepał po 60km bez jęknięcia.Dlatego mówię, że bez sensu patrzeć w 100% na geo pierwszej szosy.Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka 1
Yogi Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Witam Przymierzam sie do zakupu Vento 4.0 z wyprzedaży rocznika 2018 mam 187 cm wzrostu i dl nogi 85-86 cm. Niestety nie mam możliwości przymiarki roweru i według wzrostu powinienem mieć ramę xl ale patrząc po długości nogi L. Doczytalem na forum że powinienem raczej wybrać L. Będzie to moja pierwsza szosa dlatego chcę zasięgnąć opini użytkowników szos lub osób które miały taki sam dylemat.
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Jak znam zamiłowanie Krossa do przerośniętych rozmiarówek, to L będzie lepszym wyborem. Zawsze zresztą lepiej brać rozmiar mniejszy niż większy. Mówiąc przewrotnie: jeśli nie wynika z żadnych obliczeń, że L będzie za mały, to nawet nie myśl o XL.
maciekcz11 Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Cześć! Proszę o waszą pomoc. Aktualnie chce kupić swoją pierwszą szosę. Budżet do 3500. Zależy mi raczej na nowym rowerze, bo co nowe to jednak nowe, używane jakoś do mnie nie przemawiają. Ale jestem gotów zmienić zdanie w razie potrzeby. Mój typ to był triban 540 (L) ale okazało się, że wszedł nowy model decathlonowy triban RC 520. Różnią się konstrukcją ramy i tylnią kasetą. Ale czy powinienem się tym aż tak przejmować? Czy nadal jest wart swojej ceny? Wiem że klasyczny triban 540 zapewniał najlepszy stosunek cena/jakość. Jak myślicie czy nadal tak jest z nowym modelem?
SzpiceR Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 RC520 ma nowszą 105, hamulce tarczowe więc i inne koła a przede wszystkim wygląda o wiele lepiej. RC jest cięższy ale prawdopodobnie jest to kwestia właśnie kół, które są prawdopodobnie jedynym minusem względem starej 540 Osobiście nie zastanawiałbym się ani sekundy i brał rc
Barczykos Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Cześć, jestem nowy na forum i bardzo bym was prosił o pomoc w wyborze roweru szosowego pod zawody triathlonowe i treningi do nich. Mój budżet to ok.3500 zł chociaż jak będzie coś godnego uwagi to oczywiście dołożę, mój wzrost to 173 cm, a dł. nogi to 80 cm. Interesowałem się czymś na 105, ale w tym budżecie ciężko znaleźć chyba, że ktoś ma ładny mało używany rower. Moim pierwszym wyborem był b'twinem ultra 900 af, ale niestety okazało się że promocja, która była w sklepie stacjonarnym obowiązuje tylko na rower, który służył do testów, a jak go zobaczyłem to złapałem się za głowę, bo zaliczył kilka szlifów i nie nadawał się do niczego, a co dopiero żeby go sprzedawać za 3700 zł. Z góry dziękuję za pomoc.
SzpiceR Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zastanów się nad budżetem bo nowych rowerów na 105 do 3500 po prostu nie ma.
Barczykos Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Wiem i rozumiem to dlatego nie szukam tylko nowych jeśli nowe liczę się z tym, że będzie tam Tiagra lub nawet Sora. Chodzi mi właśnie o doradzanie czy pod triathlon warto kupić coś nowego na np. Tiagrze czy raczej szukać czegoś używanego na 105. I jakieś propozycje takich rowerków.
SzpiceR Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Pod triathlon to się wybiera geometrie a nie osprzęt.
Barczykos Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 No i właśnie potrzebuje takich podpowiedzi bo to będzie moja pierwsza szosa. Jest coś co byś polecił?
drozda Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 7 godzin temu, SzpiceR napisał: Zastanów się nad budżetem bo nowych rowerów na 105 do 3500 po prostu nie ma. Oj tam nie ma: https://www.planetx.co.uk/i/q/EBPXRT58V25800/planet-x-rt-58-v2-alloy-shimano-105-5800-road-bike https://www.merlincycles.com/sensa-trentino-sl-105-road-bike-2019-127474.html
SADcyclist Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 Witam, planuje kupić w tym sezonie rower szosowy. Na oku mam Meridę reacto 300: Aukcja nr.1: https://www.olx.pl/oferta/rower-merida-reacto-300-m-l-stan-idealny-polecam-CID767-IDvblRw.html#378f0d5436 Aukcja nr.2: https://www.olx.pl/oferta/merida-reacto-300-m-l-gwarancja-nie-giant-propel-trek-madone-foil-tri-CID767-IDyArmZ.html?requestFromAd=1&track[message_sent]=1&id_at=6335982464 Myślę jeszcze o Sensie: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-umbria-105-black-red/ Nie wiem co będzie najlepszym wyborem, proszę o pomoc i podsyłanie innych fajnych ofert. Pozdrawiam
akisz1 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Witam, To mój pierwszy post, więc jeszcze raz witam wszystkich. Mam na oku Treka Domane S4 z 2017 (link poniżej), oglądałem go i z manamentów nie działała przednia przerzutka (linka do "podciągnięcia"), rama bez pęknięć, napęd w dobrym stanie. Pytanie czy w okolicach 3000 zł znajdę coś lepszego? https://www.olx.pl/oferta/kolarzowka-szosa-trek-domane-5-karbon-carbon-giant-specialized-merida-CID767-IDzaZg3.html
Rekomendowane odpowiedzi