Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, bozin2 napisał:

Do tego jeszcze bon na prawie 250 zł po zarejestrowaniu ekarty, więc cena naprawdę super a rowerem jeździ się bardzo przyjemnie. W ciągu miesiąca należy zarejestrować ramę aby uzyskać wieczystą gwarancję.

Opublikowano
1 godzinę temu, Yacko napisał:

Do tego jeszcze bon na prawie 250 zł po zarejestrowaniu ekarty, więc cena naprawdę super a rowerem jeździ się bardzo przyjemnie. W ciągu miesiąca należy zarejestrować ramę aby uzyskać wieczystą gwarancję.

No i jak komuś odpowiada ten rower (tj Giant Contend 1), to robi się bardzo, bardzo dobra cena (promocja 2699 zł + bon 250 zł).

Opublikowano

Trzeba sobie liczyć stosunek stack/reach. W okolicach 1,5 pozycja jest bardziej wyprostowana. Natomiast ok 1,4 to już sportowa geometria.

Opublikowano
7 minut temu, cieq napisał:

GBike "zatkało kakało"? ;)

W jakiej sprawie? 

Opublikowano

Przeczytałem Twoją wypowiedź na temat patrzenia się na Tribana i odpowiedź kolegi wyżej.

Opublikowano

I to czy coś jest ładne czy nie to kwestia indywidualna. Triban 540 dobry rower, patrząc na specyfikację i w opinii jeżdżących. Sam stoję przed wyborem: Triban 540, Focus Izalco Race AL 105, Fuji Roubaix 1.5.

Opublikowano

No i @kaido2 chwali Tribana bo sam go posiada. Dyskusja dalsza miała by sens, gdyby było inaczej. 

Opublikowano

Nie do końca się zgodzę z tym, że czy coś jest ładne czy nie to kwestia indywidualna. Jak coś jest ładne, to jest ładne (patrz Audrey Hepburn). A jak coś jest brzydkie to jest brzydkie (patrz Marilyn Manson). 

Tribany są brzydkie. Nie ważne, że mają 105 i są tanie. Są brzydkie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

No, Triban jest brzydki. Jest  i tyle. Jednemu to przeszkadza, a drugiemu zupelnie nie.

Opublikowano

Ale za "ładnością" się ludzie oglądają. I taki młody, początkujący kolarz sobie myśli: "o kurde ale śmigam, aż się ludzie patrzą", i łapie bakcyla. 

Głowa w jeździe na rowerze jest tak samo ważna jak noga. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, cieq napisał:

Panowie!!! "Ładnością" się nie jeździ :D

Ładnością się nie jeździ, ale jeździ się przyjemniej na czymś ładnym. Dlatego napisałem, że jednemu (brzydki) wygląd Tribana przeszkadza, a drugiemu nie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mi się Triban nie podoba - może gdyby inaczej go pomalowali, to byłaby inna rozmowa. A rower musi się podobać i już. Tak samo, jak musi mi się podobać samochód którym jeżdżę, bo co to za auto, na które po zamknięciu jeszcze ze dwa razy się nie obejrzę i nie nasycę oczu jego wyglądem. Z moimi rowerami mam tak samo - uwielbiam na nich jeździć, ale też uwielbiam się na nie patrzeć i podziwiać. 

Triban pod względem wyposażenia i ceny wygrywa, ale ze względu na wygląd jednak jest w nim coś, co nie wzbudza tego entuzjazmu. Przynajmniej u mnie.

Opublikowano
15 godzin temu, Kamil82 napisał:

po co komu ladny rower do treningow ?

Żeby wyrwać ładną kobietę. Np. 

A na poważnie, żeby się dobrze czuć w towarzystwie swojego roweru. 

Opublikowano
16 godzin temu, GBike napisał:

No i @kaido2 chwali Tribana bo sam go posiada. Dyskusja dalsza miała by sens, gdyby było inaczej. 

Odnoszę wrażenie, że " kupił to teraz będzie promował" a prawda jest taka że gdyby mi nie odpowiadał to bym go nigdy nie kupił. Ba ten rower pod względem estetycznym nadal mnie się podoba, ale w sytuacji parę miesięcy później gdy 5-ki były zastąpione 500-kami to już bym się wahał ze względu na malowanie. Swoje opinie n/t chociażby tych tanich budżetowych Tribanów popieram chociażby tym iż mam porównanie organoleptyczne względem innych. Sam mam x rowerów, mogę mieć dostęp do każdego który stoi w salonie x kolegi y, na wielu rowerach już jeździłem. Inna rzecz, że jednemu odpowiada geo takie, drugiemu inne, dlatego przymiarka  powinna być na starcie sugerowana, a pod względem reszty czyli

16 godzin temu, Zajop napisał:

Nie do końca się zgodzę z tym, że czy coś jest ładne czy nie to kwestia indywidualna. Jak coś jest ładne, to jest ładne (patrz Audrey Hepburn). A jak coś jest brzydkie to jest brzydkie (patrz Marilyn Manson). 

Tribany są brzydkie. Nie ważne, że mają 105 i są tanie. Są brzydkie. 

to każda potwora znajdzie swojego amatora.

5 godzin temu, Zajop napisał:

Ale za "ładnością" się ludzie oglądają. I taki młody, początkujący kolarz sobie myśli: "o kurde ale śmigam, aż się ludzie patrzą", i łapie bakcyla. 

Głowa w jeździe na rowerze jest tak samo ważna jak noga. 

1 - Mam możliwości to je wykorzystuję.

2- Zap..m, to kto wyłapie wszystkie moje mankamenty ( nie pomalowany rower, brak  jednej klamki, różowe podkolanówy, kask na lewą stronę.)

3- Zap..m z taczki ( Ukraina i takie tam wynalazki), "żelusie odpicowani " zaczynają spływać, wpierw im oka powypadały a teraz to. No to podkręćmy jeszcze grilla.

Początkujący  ma w d..ie wygląd, bardziej dąży do tego by przeżyć na kole.

Opublikowano
1 godzinę temu, kaido2 napisał:

Odnoszę wrażenie, że " kupił to teraz będzie promował" 

Raczej "skoro kupił  to wie co mówi". 

Mimo że próbowałem trzy razy spojrzeć na Tribana przychylnie, to za każdym razem sposób wykonania ramy dyskwalifikuje go z listy moich zachcianek. 

Opublikowano
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Początkujący  ma w d..ie wygląd, bardziej dąży do tego by przeżyć na kole.

Jeden ma, a drugi nie ma :)

Zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz. Nikt tutaj nie mówi, że Tribany są złe. Raczej wszyscy podkreślają, że są niezłe jak za te pieniądze. Tylko, że dla większości są zazwyczaj niezbyt piękne.

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, GBike napisał:

Żeby wyrwać ładną kobietę. Np. 

A na poważnie, żeby się dobrze czuć w towarzystwie swojego roweru. 

przy rowerze do treningow wyglad powinien miec marginalne znaczenie . 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GBike napisał:

Raczej "skoro kupił  to wie co mówi". 

Mimo że próbowałem trzy razy spojrzeć na Tribana przychylnie, to za każdym razem sposób wykonania ramy dyskwalifikuje go z listy moich zachcianek. 

A to przepraszam w takim razie.

Nawet Ciebie rozumiem, bo te spawy :)   Nie wszystkim się to podoba/ nie przeszkadza tak jak kształt rur, czy to malowanie. Mnie malowanie następnych edycji odrzuciło ( ten grafit, ponoć wtedy modny), mógłbym sobie przemalować , bo to najmniejszy problem, ale jakby czasem coś z ramą było nie halo, no to KO, dlatego juz bym go wtedy raczej nie kupił.

3 godziny temu, WojtekWojtek napisał:

Jeden ma, a drugi nie ma :)

Zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz. Nikt tutaj nie mówi, że Tribany są złe. Raczej wszyscy podkreślają, że są niezłe jak za te pieniądze. Tylko, że dla większości są zazwyczaj niezbyt piękne.

Nie emocjonalnie, tylko piszę jak jest z własnego doświadczenia. Widzę na czym jadą nowicjusze i jakie są ich priorytety. Jak już dojdą do pewnego poziomu, gdzie trening nie wygląda na zasadzie strzelił w połowie, czy dojechał ścięty w 4-tej strefie , że na oczy ledwo widział to wtedy pojawiają się Tribany i inne tego typu , a może i ciut lepsze sprzęty na karbonie. Mam na myśli oczywiście trening w grupie ( nie ustawkę), bo wśród samotnych jeźdźców to bywa różnie. Bywa, że i pierwszy jest rower, a za chwilę ku..a!!!!, i odcięty :)

2 godziny temu, Kamil82 napisał:

przy rowerze do treningow wyglad powinien miec marginalne znaczenie . 

Podejścia są różne, ale w moich oczach masz jak najbardziej rację!

Edytowane przez kaido2
Opublikowano

siemanko , otóż sprawa jest taka że powoli wyrastam z mojej cad 10 i nasuwa sie jednocześnie pytanie , czy za 3500 zł znajdę coś lepszego niż Cad 10 na 105 ?