Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

Rower musi być nowy

Nie wchodzi w gre żadna powystawówka czy demo ?

Limit  3,5 zł + czyli jeżeli warto to dołożę

To nie limit, limit jest wtedy kiedy masz swoją granicę więc dobrze gdybyś podał max

Zakup typu stacjonarny - nie interesuje mnie wysyłka

W sensie przymiarka w Twojej okolicy czy jak bo nie rozumiem ?

17 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

Jeżdżę obecnie Trek DS.2 i szukam szosy bo DSa chce przeznaczyć bardziej do rodzinnych wyjazdów (stąd moje przywiązanie do marki)

Czyli rozumiem, że dobrze jakby to był Trek ?:)

17 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

Rower musi mi się podobać tzn. malowanie

I tym się kieruj bo osprzęt zawsze można wymienić !

18 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

co to są hamulce na "Dual Pivot"

http://lmgtfy.com/?q=hamulce+dual+pivot+-+czym+są

pierwszy link

19 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

czy napęd na Clarisie odpada całkowicie ??

20 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

Sora i Tiagra są ok, ale jaki większy zysk jest z 105 w porównaniu do  Sory i Tiagry?. Wiem różnica jednego blatu ale co jeszcze?

Claris to podstawa podstawy lepiej zacząć od sory a najlepiej od Tiagry. Sam już zauważyłeś, że claris oraz sora różnią się od Tiagry ilością przednich blatów ale nie tylko. tiagra to już napęd 2x 10 czyli masz 10 przełożeń na tylnej kasecie co jest bardzo dobrym rozwiązaniem ponieważ daje więcej możliwości dotyczących zakresu. Oczywiście między wszystkimi klasami grup różnicą będzie też waga i wykonanie.

Idąc dalej - 105 i Ultegra to już grupy, które zbliżają się przynajmniej wyglądem do Dura Ace choć oczywiście nimi nie są. Nowa 105 i Ultegra mają juz przerzutki Shadow ze sprzęgłem. Tzn, że są ładnie schowane w lini ramy, są mocniejsze. 105, Ultegra i Dura Ace to napędy z 11 przełożeniami z tyłu.

Osobiście szukałbym czegoś min Tiagra jeśli ma to być rower na dłuższy okres i dla Ciebie.

24 minuty temu, Łukasz_SRS napisał:

hamulce tektro? to są dobrej jakości? bo często widzę w zestawach z hamulcami tektro T731 ale nie wiem czy to jakiś odpowiednik sory, tiagry czy 105

to podstawowy model hamulców shimano, szosa z hamulcami szczękowymi i tak nie hamuje tak samo jak tarczówki więc w tym aspekcie szukałbym czegoś w dual pivot zaczynając również od Tiagry (generalnie najlepiej według mnie jest zawsze kiedy rower jest ubrany w pełną grupe a nie osprzęt mieszany i poza grupowy)

25 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

przednia przerzutka 50/34 to standard czy 50/36 jest lepsza/gorsza ? o co tu chodzi

50/34 to nie przednia przerzutka tylko przednie blaty / zębatki. 50 - ilość zębów na dużym blacie a 34 - ilość zębów na małym. Nazywa się to Kompakt i jest najpopularniejszym rozwiązaniem dla amatorów, na początek tylko tego zakresu bym się trzymał

26 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

tylna przerzutka 11/28 no norma, trek ma czasami 11/32 czyli na podjazdach to jest lepsza opcja?

znowu, to nie tylna przerzutka tylko zakres kasety, w zależności od ilości rzędów (Tiagra 10s, 105 i Ultegra 11s) ma odpowiednie stopniowanie czyt. ilość zębów na każdej tylnej zębatce.

Nie wiem gdzie mieszkasz, jakie robisz trasy i przewyższenia ale wydaje mi się, że jeśli nie pochodzisz z gór (bo to warunek) to najbardziej optymalne będzie 11-28 (ja się przesiadłem jakiś czas temu na 12-25 ale to z innego aspektu niż ukształtowanie terenu)

Generalnie im większy zakres kasety tym lepiej na podjazdy ale też zwróc uwage na stopniowanie.

28 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

czy w rowerach w tej cenie mogą być koła lepsze i gorsze czy wszystkie są słabej jakości? bo wiem że koła potrafią kosztować tyle co rower i więcej

Jeśli chodzi o koła to z reguły pozostaja one jako treningowe i ida na pierwszy plan jeśli chodzi o wymianę dlatego fajnie poszukać już czegoś na oczekiwanym i pełnym osprzęcie aby nie zawracać sobie później głowy. Z reguły producent daje koła własnej produckji. Z renomowanym marek które są już fajne w rowerze na początekl to koła Mavic Aksium, Mavic Ksyrium czy ostatnio popularny model montowany na pierwszy rzut Vision Team 30 lub 35 Comp.

30 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

Otrzymałem kilka propozycji:

• Cannondale Optimo 105- 2018 - 4000zł - kolor mi się bardzo nie podoba -srebrny z zielonymi wstawkami. /Czarnej nie ma na mój rozmiar.
  • Cannondale Optimo Sora - 2019 - 4200 - Cena wyższa od lepszej 105 ale wygląd tego roweru jest obłędny -stąd pytanie różnica sora,tiagra - 105
  • Trek Domane AL4 - 3900 - Cena fajna bo na Tiagrze ale hamulce dual pivot - tylna kaseta 11/32 to na +, znowu malowani słabe
  • Trek Domane AL3 - 3200 - Cena super ale Sora, hamulce dual pivot , tylna kaseta 11/32 to na +, malowanie do zaakceptowania - czarna :)

W przypadku dwóch pierwszym skłaniałbym się ku ...ba nie zastanawiałbym się i brałbym Optimona 105 a to daltego że masz aż 2 klasy osprzętu wyżej za 200 zł różnicy. Na rocznik bym nie patrzył jeśli to kwestia 1 roku modelowego.

Dobrze zauważyłeś, że w Treku płacisz za markę. Jeśli masz budżet 3500+ na te treki pozostawiłbym w spokoju.

Generalnie świetnym rowerem według mnie w tym budżecie jest Canyon Endurance Al 6.0 i ok, zgodze się, że nie ma go stacjonarnie ale żaden z wyżej wymienionych nie pobije go w specyfikacji. Nie sądze aby Optimo był na pełnej grupie. 

Canyona masz na pełnej grupie z już fajnymi kółkami. Dobrej wadze i co najważniejsze, to że jest sprzedawany "nie w trybie staconarnym" to żaden problem bo jeśli nie trafisz z rozmiarem to na własny koszt w ciągu 30 dni wymienią Tobie rower na inny, wiem co mówie bo to przerabiałem. Do tego mają Polską infolinie więc na pewno pomoga odpowiednio dobrać rozmiar.

Focus też jest marką znaną i bym go nie skreślał ale żadnego z nich nie moge poddać pełnej ocenie bo nie widze pełnej specyfikacji. Wązne aby widelec nie był w pełni alu, na to zwracaj uwage.

Mam nadzieję, że pomogłem

10 minut temu, SzpiceR napisał:

Na wiosnę pojawia się 520rc na niepełnej 105 i tarczach, za 3700 dość ciekawa opcja

Temat już gdzieś był poruszany i będę bronił swojej opini na ten temat jak Westerplatte :) 

Za te cenę rower powyżej kg to jakiś żart biorąc pod uwagę ceny innych znanych marek !

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 minuty temu, Antyszprycha napisał:

Canyona masz na pełnej grupie z już fajnymi kółkami. Dobrej wadze i co najważniejsze, to że jest sprzedawany "nie w trybie staconarnym" to żaden problem bo jeśli nie trafisz z rozmiarem to na własny koszt w ciągu 30 dni wymienią Tobie rower na inny, wiem co mówie bo to przerabiałem. Do tego mają Polską infolinie więc na pewno pomoga odpowiednio dobrać rozmiar.

mi się udało dorwać 7.0 w spoko cenie, z przymiarką.

Polecam :D

Co do rozmiaru, według ich kalkulatora wychodził S, wziąłem M i pasuje bardzo dobrze. 

Opublikowano

Szok, dzięki za odpowiedzi i biorę się wyjaśnianie :)

@SzpiceR - Dzięki za odpowiedzi, o przerzutce/kasecie i przedniej przerzutce/korbie wiedziałem, ale tak jakoś mi prościej było pisać. Jestem z Śląska i tu po sklepach się poruszam, ale jak jest opcja fajnej ceny/opcji to i gdzieś dalej się można wybrać. O Rose w Wrocławiu  poszukam.

@maniol - oglądałem filmy Daniela także wiem jak to jest w sprawie wagi itd. bardziej chodzi mi o to czy amator lub osoba jeżdżąca  tylko dla siebie potrzebuje 105, czy na tiagrze warto się zatrzymać, bo rozumie że wymiana kasety pod 105 już jest sporo droższa niż na tiagrze? Coraz częściej coś ten ROSE mi się przemyka po głowie :)

@WojtekWojtek - Wiem że Focus jeździ w wyścigach, ale tu chodzi o jakieś opinie o "rowerach dla ludzi" a nie profesjonalistach. Nie potrafiłem naleźć opinii o dany modelu nigdzie.

@Antyszprycha - Demo, powystawowa - powiem szczerze się nas tym nie zastanawiałem. Max 4,5k ale musi mi się wszystko podobać, dodatkowy atut raty :), Trek mile widziany i to fajny trek. Faktycznie chyba zaczynam myśleć bardziej o tiagrze, Sora to może być mało, tak jak piszesz zakres przełożeń, bo waga to .. jakoś na razie nie czuję tego problemu :). Szosa na tarczówkach traci na wyglądzie, a skoro chce aby rower wyglądał to przyjmuję na klatę słabszą sprawność (może to głupio brzmi ale naprawdę chce aby mi się rower podobał :) ). 50/34 to tylko biorę pod uwagę, wpadła mi literówka tam miało być faktycznie 52/36. Mieszkam na Śląsku, ale w górach już też próbowałem swoich sił (Beskid Śląski - Niby nie wysoko ale Szczyrk, Koniaków, Żywiec, Wisła te rejony lubię), a zapewne z nowym sprzętem będę częściej się tam wybierał, - bo mam blisko :). Optima na 105 mi się wizualnie nie podoba, dziwny kolor ramy jak na rower. Pooglądam ofertę Canyona.

@maniol - jak to nie tajemnica to podaj cenę, bo to dla mnie też odnośnik.

Opublikowano
10 minut temu, Łukasz_SRS napisał:

@maniol - oglądałem filmy Daniela także wiem jak to jest w sprawie wagi itd. bardziej chodzi mi o to czy amator lub osoba jeżdżąca  tylko dla siebie potrzebuje 105, czy na tiagrze warto się zatrzymać, bo rozumie że wymiana kasety pod 105 już jest sporo droższa niż na tiagrze? Coraz częściej coś ten ROSE mi się przemyka po głowie :)

Rżnice są naprawde znikome i pamiętaj, że jeśli będziesz miał tiagre to nie założysz do niej przerzutki 105 itp. Zajżyj też w Canyon Factory outlet na ich stronie

Opublikowano

Pytanka:

1. Wszystko zostało w sumie napisane. Z tym , że symetryczne osie pojawiają się dopiero od 105 w górę. W niższych grupach osie nie sa symetryczne i jedno ramie porusza się szybciej niż drugie.

2. Raczej celowałbym minimalnie w Sore. Ośmio rzędowa kaseta ma już niestety spore skoki na kasecie.

3.Oprócz tego, że 105tka jest grupą 11 rzędową  ma korbę pustą w środku (spory zysk na masie) oraz hamulce z symetrycznymi osiami obrotu. Co za tym idzie nieco większa siłą  hamowania i łatwiejsze w ustawieniu. Różnice w szybkości działania są na granicy percepcji. Mam rowery zarówno ze105 jak i Tiagrą i w dobrze wyregulowanych napędach różnicy w płynności działania praktycznie nie ma.

4. 731 od tektro to całkiem niezłe hamulce. Ja postawiłbym je mniej-więcej na równi z Tiagrą. Są to tez jedne z najtańszych hamulców szosowych z mocowaniem DM.

Opublikowano
5 minut temu, Nemrod napisał:

z mocowaniem DM.

chyba chciałeś napisać DP - Dual Pivot

Opublikowano

Godzinę temu, Antyszprycha napisał:

chyba chciałeś napisać DP - Dual Pivot

DM - Direct Mount - czyli mocowanie na dwie śruby, które pokrywają się z osiami obrotu:

tektro.jpg
Opublikowano

Ok nie wiedziałem ze tektro maja mocowanie Direct Mount

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
11 godzin temu, Łukasz_SRS napisał:

bardziej chodzi mi o to czy amator lub osoba jeżdżąca  tylko dla siebie potrzebuje 105, czy na tiagrze warto się zatrzymać, bo rozumie że wymiana kasety pod 105 już jest sporo droższa niż na tiagrze?

To już zależy od Twojego podejścia i potrzeb. Ja jeżdżę na Tiagrze i nie odczuwam specjalnie potrzeby upgrade do 105. A w zimowej szosie mam wręcz Sorę - ale tu już 9 rzędów jest odczuwalne.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Łukasz_SRS napisał:

czy amator lub osoba jeżdżąca  tylko dla siebie potrzebuje 105, czy na tiagrze warto się zatrzymać, bo rozumie że wymiana kasety pod 105 już jest sporo droższa niż na tiagrze? 

Grupy 11 rzędowe (105, Ultegra, Dura-Ace) przeznaczone są do już ścigania się i ciasnej jazdy w peletonie. A w dużej grupie często jest tak, że skuteczność bezpiecznego poruszania się na czyimś kole i komfortowego dotrzymywania tempa zależy od prawidłowo dobranej kadencji. A tę łatwiej uzyskać na kasecie o większym stopniowaniu (czyli przy 11 zębatkach niż przy 9 czy 10). I właściwie to najważniejsza z zalet 105 w stosunku do Tiagry, jeśli nie będziemy się rozwodzić nad wagą czy precyzją i szybkością działania. 

Do samotnej, rekreacyjnej jazdy Tiagra spokojnie wystarczy. Nawet do mocniejszych, regularnych treningów też jest zdecydowanie ok. Ja na Tiagrze nawet i w zawodach startowałem. Jeśli jest szansa, że zaczniesz brać udział w ustawkach i jeździć w grupie, albo skusisz się na starty w zawodach, to może warto pomyśleć o 105. 

Ale jeśli nie planujesz czegoś podobnego, albo będzie się to zdarzało sporadycznie, to Tiagra będzie w zupełności wystarczającym wyborem.

12 godzin temu, Łukasz_SRS napisał:

Wiem że Focus jeździ w wyścigach, ale tu chodzi o jakieś opinie o "rowerach dla ludzi" a nie profesjonalistach. Nie potrafiłem naleźć opinii o dany modelu nigdzie.

Focus Izalco to bardzo fajny wybór. Na Stravie śledzę conajmniej 3 osoby jeżdżące na tym sprzęcie, wszystkie wymiatają i bardzo sobie chwalą te maszyny. Jedna babeczka nawet z fajnego Speca się przesiadła na tego Focusa właśnie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ok dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi oraz wytłumaczenia kilku spraw. Bardzo mi przydały mi się wasze rady i rower został zamówiony ;)

Wybór padł na Trek Domane AL 4. Byłem w innym sklepie oglądać gdzie był na stanie jak się prezentuje na żywo i jednak wygrał. Teraz trzeba tylko jeszcze kilka sprzętów dokupić i może uda się w tym roku jeszcze jakieś krótkie trasy przejechać. 

Aby nie ciągnąć tematu można zamknąć. Resztę spraw będę szukać dalej na forum.

Dzięki Wszystkim za pomoc.👍

• Lubię to! 1
Janusz Kolarswa
Opublikowano

Witam,

to jest mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość (w szczególności w kwestii regulaminu i miejscowej etykiety). Panie/Panowie akualnie 3ci sezon śmigam na btwinie triban 520 (pełna sora), aktualnie na ogumieniu 28 c, rozmiar M - 54 cm, przy wzroście 175 cm i przekroku 80 cmj, ale ma szosa szuka nabywcy na olx, a ja szukam nowego rumaka na przyszłe sezony najlepiej na shimano 105 i najlepiej starym polskim zwyczajem jak najtaniej. W związku z tym prośiłbym Was moi wielce szanowni Koledz i Koleżanki o analiże poniższych typów względnie wskazanie Waszych propozycji do 3.500 cebulionów. A więc ...oto one:

1. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-canyon-endurace-al-6-0-rozmiar-s-wzrost-172-177-CID767-IDxNxOL.html 

2. https://www.olx.pl/oferta/szosa-kross-vento-4-0-okazja-CID767-IDx5QQK.html

3. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-ridley-fenix-shimano-ultegra-CID767-IDxpi0X.html

4. https://www.olx.pl/oferta/ridley-orion-karbon-8-1kg-ultegra-CID767-IDvDM1v.html

5. https://www.olx.pl/oferta/btwin-ultra-700-af-bardzo-dobry-stan-CID767-IDxBJAz.html

6. https://www.olx.pl/oferta/scott-speedster-20-rozmiar-m-54-cm-shimano-105-st-5800-22-biegi-CID767-IDxvaRk.html

7. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-rose-pro-sl-2000-CID767-IDtLohd.html 

8. https://www.olx.pl/oferta/romet-huragan-4-rozmiar-52-rocznik-2017-shimano-105-2x11-CID767-IDtzfmL.html

9. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-boardman-c7-carbon-rozmiar-52-zamiana-CID767-IDx36fZ.html

10. https://www.olx.pl/oferta/orbea-avant-m30-romiar-51-na-kolach-fulcrum-racing-quattro-cx-CID767-IDvKCo5.html 

11. https://www.olx.pl/oferta/giant-tcr-full-shimano-105-extra-stan-carbon-okazja-CID767-IDxeR76.html

12. https://www.olx.pl/oferta/rower-cannondale-caad-8-105-rozmiar-54cm-CID767-IDvU5rg.html

Ad. 7

Ziomek sprzedający napisał mi, iż jest to rama, którą Szajbajk na angielskim kanale recnzował.

Ad. 8

Z info jakie mam od sprzedającego z ciekawych rzeczy to korba 52/36, recnezja tego konkretnego roweru jest na YT pod hasłem Romet huragan 4 2017.

Koledzy/Koleżnaki, co z tego polecacie? Dodam, iż planuje w przyszłym roku udział w jakimś lokalnym wyścigu, jak uda mi się zrobić formę i wolałbym szose o geometrii  bardziej race niż endurance, jak mój obecny Triban 520. Dodam również, że raczej wolałbym amelinium niż karbon. Ponadto chciałbym mieć możliwość założenia opon 28 c.

Opublikowano

1. Nowy kosztuje 3999 więc chyba bym odpuścił

2. Nowy znajdziesz za 3k

3. Spoko ale używany karbon to zawsze ryzyko + trzeba to obejrzeć osobiście

4. to jakiś dziecięcy rower

5. łańcuch może i czyszczony ale reszta napędu syf xd - ogólnie nie jest źle

6. może być

7. spoko ale bardzo długo już to wisi

8. ok

9. spoko ale znowu karbon - do bardzo dokładnego sprawdzenia

10. ok ale osobiście bym tyle nie zapłacił

11. spoko

12. widziałem go ostatnio, cena bez kół ale za tego tysiaka znajdziesz coś fajnego

Z tego co wrzuciłeś zainteresowałbym się caad'em, giantem, pierwszym ridley'em i ewentualnie scott'em - w takiej właśnie kolejności.

BTW to zastanów się jakiego roweru chcesz bo to co wrzuciłeś jest mniej więcej na wzrost 160 -185

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie

Sven jaki wkład suportu montowałeś żeby nie było niespodzianek i jak się sprawuje?

Opublikowano

Suport to standardowy shimano. Ja wsadziłem SHIMANO Dura Ace BB-R9100. Śmiga do tej pory bez problemu. Może być tańszy np. Tiagry lub 105, mi się ten spodobał bo ma mniejsze łożyska i wygląda zgrabniej. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszytkim.

Planuje zakupić pierwszą szosę po latach MTB(i tak w większości jeżdżę po utwardzonych trasach). Nie chcę wydać za dużo kasy, ale chce mieć przyjemność z jazdy. W moim regionie dość trudno jest kupić dobrą używkę, bo schodzą na pniu. 180 cm, 83 cm przekrok, 85 kg. Zależy mi raczej na komforcie niż osiągach.

Znalazłem takiego ShockBlaza.

Gdzieś czytałem, że jego geometria nie jest do końca idealna. Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej w tym temacie? Czy rozmiar 56 będzie odpowiedni dla mnie? Jeżdziłem na 54 teścia i czułem sie trochę jak na rowerku dziecinnym, ale to być może kwestia pierwszego kontaktu z szosą.

Jak ogólnie oceniacie tą ofertę?

Opublikowano

1. Ten rower ma geometrię pomiędzy race a endurance ale troszkę bliżej do race.

2. Za taką kasę kupisz coś bardziej znanej marki o podobnych parametrach, Vento 3.0, huragana 3 czy jakieś Fuji. 

3. To, czy dany rower będzie odpowiedni zależy od konkretnych wymiarów ramy a nie rozmiaru producenta. Ty potrzebujesz czegoś o efektywnej długości rury poziomej w granicach 54-56. Ten rower twojego teścia mógł mieć w rozmiarze 54 rurę długości nawet 52 (a np. taki unibike ahthlon w rozmiarze 52 ma rurę 56cm). Patrz na tabelki z wymiarami dla każdego modelu a nie szukaj "rozmiaru 56".

4. Jeśli ma być wygodnie (chociaż przy szosie to pojęcie względne) to spojrzy na tribana 520 albo poczekaj na rc500, który ma być w tym kraju na wiosnę 

Opublikowano

SzpiceR, faktycznie wolałbym endurance. Dzięki za wskazówkę odnośnie dł. rury poziomej. Rowery B-twin'a, w mojej ocenie, są z wyglądu paskudne. RC nawet dobry osprzęt oferuje, ale te mechaniczne tarcze...

A może coś takiego: Kross Vento 4.0 (tylko M czy L) lub Trek Domane AL 3? Który bardziej endurance?

Opublikowano

W tym temacie będziemy rozmawiać o rowerach szosowych w kwocie 3000 - 3999 PLN. 
Jeśli szukasz roweru w tym przedziale cenowym bardzo proszę o nie zakładanie osobnych tematów tylko dopisywanie się do tego wątku.

Opublikowano

Widział ktoś tribana 540 lub 520 na żywo? 

Zastanawiam się nad zakupem jednego z nich i jedynie z informacji na stronie deca mam mieszane uczucia odnośnie wyglądu.

Ładne są? Albo chociaż czy nie są brzydkie 😂

Opublikowano
24 minuty temu, Arnazel napisał:

Ładne są? Albo chociaż czy nie są brzydkie 😂

Kwestia gustu. Dla mnie dramat (chociaż 540 technicznie spoko za taką kasę) ale nawet na tym forum ludziom się podobają.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, SzpiceR napisał:

Kwestia gustu. Dla mnie dramat (chociaż 540 technicznie spoko za taką kasę) ale nawet na tym forum ludziom się podobają.

Jaki rower do 3500zl jest najładniejszy twoim zdaniem? 

Edytowane przez Arnazel
Opublikowano
33 minuty temu, Arnazel napisał:

Jaki rower do 3500zl jest najładniejszy twoim zdaniem?  

Na pewno używany. A jeśli chodzi o nowe to prawie wszystko wygląda lepiej od 500/520/540

Ale za to nowe tribany rc500/rc520 bardzo mi się podobają jeśli chodzi o kształt ramy.

Opublikowano
28 minut temu, SzpiceR napisał:

Na pewno używany. A jeśli chodzi o nowe to prawie wszystko wygląda lepiej od 500/520/540

Ale za to nowe tribany rc500/rc520 bardzo mi się podobają jeśli chodzi o kształt ramy.

Tylko rc 520 dla mnie jest za drogi (3700zł) a rc500 rozważałem bo całkiem fajny. Mam tylko niemiłe doświadczenia z tarczówkami w góralu - piszczały niemiłosiernie. Serwis nie pomógł. Musiałem wymienić zaciski. Ale trochę nerwów i kłopotu z nimi miałem.

Ale zapomniałem o nowych tribanach. Znowu zaczynam myśleć o nich :)

Nie wiem czy te mechaniczne w 500rc są dobrej jakości.

Waga nie jest za dobra (10,6kg) ale rama lżejsza niż w obecnych tribanach.

Sora w zupełności mi wystarczy, a korba 50/34 i kaseta 11/32 przyda się w górach.