jaycob Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 5 godzin temu, Csaga napisał: Jaki masz aktualnie sprzęt? Obecnie Cannondale CAAD Synapse na Sorze alu 58 cm, ale niestety jest u mnie pęknięcie ramy przy sztycy i nie uznał mi Cannon reklamacji. Dlatego myślę nad kupnem nowego. Albo różnica wysokości miedzy siodłem, a kierownicą jest zbyt duża, albo pochyliłeś siodełko, co skutecznie masakruje nadgarstki, zwłaszcza u cięższych jeźdźców. Zredukowałem ból skracając mostek. 1
TUS Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Szukam roweru szosowego do 4000zł, mam 184cm wzrostu, 88cm przekrok. Jak narazie najlepszy wydaje mi się Unibike Athlon, który ma świetny osprzęt Shimano 105, jest w miarę lekki i wygląda pięknie. Jeśli macie inny pomysł proszę o propozycję, a jeżeli podzielacie moje zdanie, prosiłbym o pomoc w doborze rozmiaru ramy, bo słyszałem że w przypadku szos Unibike'a jest jakiś problem.
Grzeszaldo Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 zobacz sobie jeszcze tego https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html 1
TUS Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 No proszę, pierwsza propozycja i już mam dylemat. Ten b'twin wygląda na kawal dobrej maszyny, zupełnie inna geometria ramy niż w przypadku Unibika, wewnętrzne prowadzenie linek i ten sam osprzęt 105. Dzieki za dobrą propozycję
Grzeszaldo Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 ja mam Ultra 700 AF i jest to moja pierwsza szosa ktora kupilem swiadomie ma geometrie taka pomiedzu endurance a sport i wlasnie takiej szukalem ... i jestem jak najbardziej zadowolony
jaycob Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Witam. Spodobała mi sie ta szosa: https://www.startfitness.co.uk/cycle/bikes/road-bikes/bianchi-2017-via-nirone-7-105-mens-road-bike-black-ymbz2jxxd2.html Kwestia wyboru ramy. Największa w sklepie mają 59 cm. Ja mam 186cm wzrostu i przekrok 89 cm. Wg. kalkulatora online Bianchi: https://www.bianchistore.de/en/sizing ten rozmiar ramy miał by być odpowiedni. Napisałem też maila do tego sklepu i sprzedawca odp "Myself and my colleague believe that you would need a bigger bike especially given your inside leg measurement." Czyli, że potrzebuję większą ramę. Co sądzicie? Kurde mega mi się ten rower podoba.
Csaga Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Myślę, że kolega wyżej lepiej orientuje się w temacie, jestem niski i nie mam praktycznie pojęcia jak to jest z dużymi ramami bo geo wraz z rozmiarem się zmienia, ale ogólna tendencja jest taka, że żeby było wygodnie to po pierwsze masz pozycje bardziej zbliżoną to trekingu, czyli cztery litery masz bardziej z tyłu, ręce wyżej i nieco bliżej, przekładając to na ramę masz kąt główki ramy mniejszy np. (Rozmiar m/l ) 71,5 zamiast 73 czy 74, podobnie zamiast 74 lepsza będzie rama z kątem 73st. Co za tym idzie rozstaw kół też będzie większy, co razem znacznie poprawia stabilność roweru w różnych sytuacjach. Kolega wyżej już wspomniał o główce ramy, która też powinna być dłuższa tak by rower nie odstraszał wyglądem kiedy damy dużo podkładek pod kierownicę przydatnymi parametrami przy oglądaniu geometrii roweru jest stack i reach - im większy pierwszy i mniejszy drugi tym bardziej wyprostowana/rekreacyjna pozycja na rowerze, bo im niżej kierownica tym większą część naszego ciężaru muszą utrzymywać ręce, przy okazji obciążając kręgosłup.
Argi Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) 3 godziny temu, jaycob napisał: Czyli, że potrzebuję większą ramę. Co sądzicie? Kurde mega mi się ten rower podoba. Rozmiarowo ten rower jest dla Ciebie, ogólnie, OK. Może nawet zbyt długi, bo 58cm rura pozioma nie każdemu z Twoim wzrostem "podejdzie". Natomiast geometria jest bardziej sportowa od Cannondale'a, którego posiadasz. Porównując najważniejsze parametry" - rura pozioma Cad: 58,1/ Bianchi 575 -główka ramy Cad 20,8/ Bianchi 18,5. Tu czai się różnica w postaci ponad 2 cm różnicy. Przekłada się to na stosunek Stack do Reach: - Cad 61/39,2 - stosunek 1,57 (łagodniejszy)/ Bianchi 587/395 - stosunek 1,48. Reasumując. Moim zdaniem rama 59 nie jest zbyt mała. Zwłaszcza, ze nogę masz raczej proporcjonalną. Długość ramy, a więc odległość do kierownicy będzie podobna do Twojego Cad'a, natomiast kierownica będzie jakieś 2 cm niżej. A 2 cm w przypadku wymiarów roweru, to nieraz baardzo dużo. Nie dla wszystkich, ale dla mnie na ten przykład już tak. Tyle wróżenia z fusów i kryształowej kuli. ☺️ Edit. Widzę, że Bianchi ma zostawioną długą rurę sterową milion podkładek. To pozwoli podnieść kierownicę o kilka centów. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez Argi
Fritzowski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 W dniu 14.06.2018 o 22:02, stysiaq napisał: Hej, Mógłbyś podzielić się wrażeniami z dopasowania i jazdy na swoim Canyon? Mam praktycznie identyczne wymiary 197 cm, inseem 95, i rozważam m.in. właśnie ten rower. Pozdro Rama 2XL jest dla mnie dobra. Z roweru jestem zadowolony. W sumie nie mam porównania do innych szos bo to moja pierwsza szosa. Warto odżałować 500zl i udać się na bikefiting, ja sobie kolana przeciążyłem i musiałem zrobić małą przerwę w jeździe. Ale wracam do jazdy po bikefitingu, kolana nie bolą. W przyszłości pewnie będę przeprowadzać jakieś modyfikacje ale jeżdżę na tym co jest Jak pytanie jakieś masz to śmiało pytaj.
jaycob Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Witam. Teraz jestem zainteresowany Canyon Endurace Al 6.0. Wg ich kalkulatora na stronie powinienem mieć rozmiar L. Geometra tego roweru wskazuje, że górna ma 554 mm. Natomiast mój stary Cannondale Synapse 2015 CAAD 8 ma długość 575 cm. Jeździło mi się na nim tak sobie i bolały mnie dłonie (jak wyżej wspomniałem) więc kupiłem krótszy mostek o ok 3 cm i po tej operacji było trochę lepiej. Podsumowując ten rozmiar L Canyon'a był by odpowiedni ? Kolejna kwestia, że jak dawałem zdjęcia do reklamacji ramy Cannona to obaj panowie ze sklepu i Cannona stwierdzili, że jednak potrzebuje rozmiar 61cm. Nie rozumiem tego. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez jaycob
Argi Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Dłonie mogły boleć Cie z różnych powodów. Na obecnym moim rowerze manetki fabrycznie były ustawione dziwnie. Nie dosyć, że daleko, to jeszcze były bardzo pochylone do przodu. I dłonie nadgarstki bolały mnie już po 30km. Po drugie. Długość ramy to nie wszystko. Przykład. Kupiłem rower o praktycznie identycznych wymiarach co poprzedni. Wsiadłem i stwierdziłem, że kierownica jest za daleko. Pomierzyłem wszystko dokładnie i okazało się, że: - kierownica również compact, drop i reach podobne, ale gięcie nieco inne, manetki założone bardziej do przodu; - kierownica w starym rowerze FSA 44 tylko z nazwy miała 44cm. Dla kierownic FSA rozmiar 44 to szerokość na dole, na górze na łapach mam wtedy jakieś 41-41,5 cm. Nowa miała rzeczywiste 44cm. To wszystko razem do kupy daje różnicę ok. 2 do 3 cm, a to już jeden rozmiar ramy. Nikt Ci przez internet nie zagwarantuje, że rozmiar będzie dobry. Generalnie dużo łatwiej jest skorygować ramę zbyt krótką niż zbyt długą. Ze zbyt długą ramą niewiele zrobisz. Mostki krótsze niż 10cm są nerwowe (i brzydkie , kierownice compact i tak już są króciutkie i płyciutkie, do tyłu nic nie zrobisz, a jeżeli będziesz musiał ruszyć siodełkiem do tyłu, bo od tego ustawienia trzeba zacząć to dupa blada. Natomiast do przodu zarówno mostkiem, jak i kierownicą spokojnie kilka centymetrów zrobisz. Moim zdanie rozmiar L jest OK, a geometria wygodna. 1
macko1 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Co do Canyona to pamiętaj że masz 30 dni na zwrot roweru ze śladami użytkowania 2
jaycob Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Czyli mogę zrobić kilka rundek testowych i w razie czego zwrócić?
macko1 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Dokładnie tak. Te rowery trafiają wtedy do factory outlet. Ogólnie widzidzialrm tam nowke z tamtego rocznika w rozmiarze L tylko że damska za 3100 tylko ciekawe jak geo. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez macko1
ortogonalny Opublikowano 28 Czerwca 2018 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Witam. Szukam takiego roweru jak w temacie. Rower powinien być wygodny (typu endurance?), na długie dystanse i mam tu na myśli tak powyżej 100 km - 300km. Mam 186 cm wzrostu i ważę ok 77 kg. Póki co zastanawiam się nad:Scott Speedster 20 2018Cube Attain Race black'n'red 2017 FUJI ROUBAIX 1.3 LE 2017 SHIMANO 105 - niestety w tym sklepie tylko jeden rozmiar ramy, ale mega mi się podoba I jeszcze jest FOCUS CAYO AL też na 105 Ale jest na geometrii wyścigowej. Mam Cannondale na takiej geo i łapy mnie bolały (drętwiały) już po 70 km. I nie wiem czy to kwestia geometrii roweru czy złego doboru rozmiaru ramy. Druga kwestia, że z tego co kiedyś Szajbak porównywał to między nową Tiagrą a 105 nie ma tak dużych różnic? Podsumowując to zależy mi na czymś wygodnym, nie koniecznie mega lekkim i szybkim, jazda raczej rekreacyjna, na ustawki. Na osprzęcie powyżej Sory, koła nie muszą być dobre, bo aktualnie mam prawie nowe Campagnolo Scirocco 35Mm. W mojej okolicy jest raczej płasko także na hamulcach hydraulicznych mi nie zależy. Oczywiście musi mi się podobać. Nie lubię zbyt kolorowych rowerów, typu "steath" mi się podobają". Ani też białych, srebrnych, szarych. W tym Focusie owijka mi się nie podoba. Oczywiście to kwestia kosmetyczna, bo zawsze mogę kupić czarną... Z góry dzięki za wszelkie sugestie, porady... Sprawdz w tabelach rozmiarow producentow rozmiary ram dla Twojego wzrostu. Np ren fuji, jakkolwiek b. fajny, to w rozmiarze XXL wydaje mi sie za duzy dla Twojego wzrostu. A to, ze musi sie podobac to b. wazna rzecz, wbrew pozorom No i jeszcze zwrocilbyn uwage na canyony endurance na ramach alu.Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
jaycob Opublikowano 28 Czerwca 2018 Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Taka odp dostałem od Canyona: Ze względu na wzrost w górnym zakresie rozmiaru L oraz stosunkowo długie nogi rozmiar XL może rzeczywiście być bardziej odpowiedni. Jeśli jednak w rowerze o podobnej geometrii potrzebował Pan krótszego mostka to morze się okazać że XL będzie zbyt duże. W ciągu 30 dni od dostawy może Pan rower objechać i sprawdzić, jeśli okaże się że nie pasuje to my ponosimy koszty zwrotu lub wymiany. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez jaycob
jaycob Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 hej hej to znowu ja. Teraz mam dylemat z innym rower (pewnie nigdy już nie będę jeździł :D) Chodzi mi konkretnie rower Giant TCR Advanced 2 2018. Mam 186cm wzrostu, wew noga 91 cm. Wg. tabelki powinienem mieć rozmiar L. Sprzedawca także zasugerował rozmiar L twierdząc, że przy jego wzroście 187cm rozmiar m/l jest za mały. Co sądzicie?
Argi Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Sądzimy, że nie czytasz tego co Ci wyczerpująco opisaliśmy. Zamiast popatrzeć na geometrię danego roweru i wyciągnąć jakieś wnioski, oczekujesz odpowiedzi "TAK" lub "NIE".
WojtekWojtek Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 9 godzin temu, jaycob napisał: hej hej to znowu ja. Teraz mam dylemat z innym rower (pewnie nigdy już nie będę jeździł :D) Chodzi mi konkretnie rower Giant TCR Advanced 2 2018. Mam 186cm wzrostu, wew noga 91 cm. Wg. tabelki powinienem mieć rozmiar L. Sprzedawca także zasugerował rozmiar L twierdząc, że przy jego wzroście 187cm rozmiar m/l jest za mały. Co sądzicie? Rozmiar L A nie szukałeś przypadkiem czegoś endurance?
jaycob Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Z innej grupy gościu pisał, że ma Defy Disc 187 cm i rozmiar wew nogi tak sam i, że L jest dla za długa i musiał skracać mostek. Ten TRC to taka jakby mieszanka Endu i "sport". Zastanawiałem się nad rowerem czysto Endurance, ale mają tylko z hamulcami tarczowymi, a takich nie chcę.
Csaga Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 Twoja sprawa, ale nie wiem co Ci przeszkadza w tarczówkach - sam przerabiałem swój rower na mechaniczne i nigdy bym już ich nie wymienił na ubrejki Co do rozmiarów to każdy ma inną budowe, a do tego dochodzą różne dodatkowe rzeczy takie jak elastyczność np. i będziesz potrzebował innego rozmiaru ramy niż dedykowany np. przez producenta - ale jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Poza tym posłuchaj chłopaków i poczytaj co Ci już napisaliśmy, a znajdziesz to czego szukasz Szerokości!
K20 Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Witam Poszukuję pierwszej szosy , budżet do 4 k zł .....Jestem amatorem, wzrost 175 cm, nie zamierzam brać udziału w żadnych zawodach, jazda zazwyczaj weekendowa,trochę w ciągu tygodnia, więc pytanie, czego tak naprawde potrzebuję ? Czy coś w wyznaczonym przedziale, czy moze tańszego ? Dobrze byłoby coś już na Tiagrze ( zapewne dla mnie wystarczająca), może na 105 . Czy lepiej nowy rower (np. Triban 540) czy jakaś używka np. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-kolarzowka-cannondale-caad8-alu-carbon-jak-nowy-CID767-IDwqKVl.html#76c44128af Ze względu na nikłą wiedzę i doświadczenie w dziedzinie rowerów, zapewne lepszy wybór to rower nowy. Proszę jednak o jakieś sugestie, z góry dziękuję i pozdrawiam
Gość Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Sugestie mam takie - rama aluminiowa (nie ma co się rozglądać za używanym karbonem w tym budżecie i potrzebach), osprzęt Tiagra jak najbardziej wystarczy, geometria raczej endurance (będzie Ci wygodniej po prostu). 4 tysiące to już niemało, można rozgladać się za nowym rowerem, choć ja raczej szukałbym markowej używki w dobrym stanie. Sam wybierając pierwszą szosę kupiłem aluminiowego Speca na Tiagrze i jestem bardzo zadowolony.
Karol Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Od siebie dołożę - IMHO od kwestii sprzętowych ważniejszy jest dobór odpowiedniego rozmiaru i geometrii. Warto się do rowerów przymierzyć i o ile jest taka możliwość przejechać, najlepiej w towarzystwie kogoś, kto ogarnia temat.
Rekomendowane odpowiedzi