Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Ja osobiście wziąłbym ten:

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-500-af-gf-id_8393116.html, wrazie czego można włożyć tam opony podejrzewam do 35C. Mam osobiste bardzo dobre doświadczenia z tą marką. 

Albo jeszcze bardziej gravelowaty i przez to super uniwersalny :

https://sprint-rowery.pl/rower-szosowy-giant-anyroad-2-2017?ff=13&fp=447&gclid=CjwKCAiAmb7RBRATEiwA7kS8VG35pwcjlknvqMi_jVka0zuXiuL7WYauANAVBs3qX98-tjCRAdYmZRoCbEAQAvD_BwE

Ten drugi mam obecnie, jest rewelacyjny.

Wprawdzie to Sora, ale mam już drugi rower na Sora i nie mam żadnych zastrzeżeń. Ważniejsze są wg mnie hamulce tarczowe. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli możesz przekroczyć budżet o jakie 300 pln, to serdecznie polecam: https://www.pmbike.pl/trek-emonda-alr-4-2017

Geometria wyścigowa i wygodna jednocześnie (H2). Pełna Tiagra, świetna rama ALU z dożywotnią gwarancją. 

Wg tabeli rozmiarów Treka - ten konkretny egzemplarz pasowałby pod Twój wzrost.

Edytowane przez ortogonalny
Opublikowano
43 minuty temu, Heboket napisał:

Romet oferuje 105

Tyle tylko, że Romet to nie Trek. A Huragan to nie Emonda. Choć z drugiej strony taka budżetowa Emonda to nie te Emondy z Pro Touru, więc może rama rometowska wcale przy niej nie powinna mieć kompleksów. Wagowo na przykład oba rowery wypadają podobnie. 

Ja brałbym takiego Speca. Ale ja, to ja.

Opublikowano
54 minuty temu, Łabędź napisał:

Tyle tylko, że Romet to nie Trek. A Huragan to nie Emonda. Choć z drugiej strony taka budżetowa Emonda to nie te Emondy z Pro Touru, więc może rama rometowska wcale przy niej nie powinna mieć kompleksów. Wagowo na przykład oba rowery wypadają podobnie. 

Ja brałbym takiego Speca. Ale ja, to ja.

Ta Emonda ma ramę ALR - dokładnie tą samą dla wszystkich aluminiowych Emond ... Oczywiście to nie rama modelu SLR, bo i materiał (SLR to, rzecz jasna, "wysokiej próby" karbon) i geometria (SLR w geometrii H1 jest już bardzo wyścigowa, ale w H2 to już dokładnie ta sama geometria, co w ALR). Spec to rzecz jasna Spec ;) Ale w cenie 4kpln to chyba nie znajdziesz nowego na Tiagrze ...

Opublikowano
1 godzinę temu, ortogonalny napisał:

Ale w cenie 4kpln to chyba nie znajdziesz nowego na Tiagrze ...

A kliknąłeś w linka, którego podłączyłem? ;) Tam jest Spec Allez na Tiagrze za 3599 pln. Tyle, że z kolekcji 2017.

Opublikowano
8 minut temu, mmzaj napisał:

Ale jak to wirtualna? 

Ano tak to, że ich nie ma w sprzedaży. Konkretnie: Huragana 4 (bo o nim mowa, skoro z napędem 105). Po ile Twoim zdaniem na centrumrowerowe.pl stoją i w jakim rozmiarze, bo ja się coś doszukać nie mogę. :P

Opublikowano
Godzinę temu, mmzaj napisał:

Przecież jest wiele sklepów, w których dostępność Rometów jest duża.

Na forumrowerowe jest cały temat o tej "dostępności". To że gdzieś rower wisi na stronie nie znaczy że jest faktycznie do dostania.

• Pomógł 1
Opublikowano
11 godzin temu, de Villars napisał:

Na forumrowerowe jest cały temat o tej "dostępności". To że gdzieś rower wisi na stronie nie znaczy że jest faktycznie do dostania.

O to to ten temat dostępności to powinien być doklejony na głównej stronie. Tylko że to nie poprawne politycznie bo nasze forum gości również sprzedawców 😁. Według nich ten proceder jest normalny. 

Opublikowano

Witam,

w sierpniu kończe 16lat i planuje nad zakupem pierwszej szosy, wybór padł na Kross Vento 4.0 z 2018r w rozmiarze M. Mam 170cm wzrostu, a sam rower będe zamawiał przez OLX poniewaz jest w bardzo dobrej cenie. Obecnie jezdze rowerem MTB 29" w rozmiarze M (45cm) i jest dla mnie odpowiedni. 
Czy taki kross jest wart swojej ceny? Mowa tu o 3200PLN.

Opublikowano
5 minut temu, epic_25 napisał:

Czy taki kross jest wart swojej ceny? Mowa tu o 3200PLN.

Sprzęt jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić.

Nie ma co ukrywać, że kross to nie jest segment premium więc cena jest w miarę ok chociaż i tak wolałbym dorzucić te 200plnów to tribana 540.

BTW rozmiar M będzie dla Ciebie za duży

Opublikowano
24 minuty temu, SzpiceR napisał:

Sprzęt jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić.

Nie ma co ukrywać, że kross to nie jest segment premium więc cena jest w miarę ok chociaż i tak wolałbym dorzucić te 200plnów to tribana 540.

BTW rozmiar M będzie dla Ciebie za duży

Czyli celować w S w każdym przypadku? Mam nadzieję, że jeszcze coś urosnę, a z roweru chciałbym skorzystać przez pare sezonów.
Kolorystyka Krossa rowniez mi odpowiada, ponieważ drugi rower jest w podobnej kolorystyce (szary mat z żółtymi dodatkami)

Opublikowano

Masz 16 lat i 170? Ile jeszcze urośniesz? 5cm? To nadal rozmiar S

Zresztą w przypadku szosy lepsza będzie za mała rama niż za duża.

Opublikowano

Jeżeli to będzie pierwsza szosa to również bym polecił Tribana 540 koszt to 3 299.00zł a osprzęt jak za tą kwotę nie do pobicia.

Opublikowano

Witam, szukam swojej pierwszej szosy. W ciągu tygodnia robię ponad 150 km.

W przyszłości chciałbym z tym rowerem na jakieś zawody pojechać.

Pomyślałem, że ten rower byłby dobry MERIDA RACE 80 2018.

Dodam, że jestem osobą, która wcześniej nie miała styczności z rowerami szosowymi.

Co myślicie na temat tej szosy? 

Opublikowano

Obawiam się, że na każdych zawodach zostaniesz wyśmiany podjeżdżając taką meridą. Mamy 6 grup osprzętu shimano dedykowanych do szos a ten jest najniższy/najtańszy/ma najmniej przełożeń i najstarszą technologię (w sumie do tych naprawdę tanich modeli wkładają jeszcze tourney'a ale to już sprzęt do rowerów z marketu za kilka stówek).

Chcąc startować amatorsko przydałoby się mieć chociaż tą tiagrę/105, ze wskazaniem na 105.

Jeśli chodzi o nowe rowery to wyboru za dużego miał nie będziesz. Jest triban 540 na 105 i vento 4.0 na tiagrze. Kross ma bardziej "wyścigową" geometrię a triban wyższą grupę (1 zębatka na kasecie więcej) i imo lepsze koła. Rozejrzyj się też za unibike athlon, też na 105 ale już nie jest produkowany więc jakieś resztki z magazynów są dostępne.

Osobiście celowałbym jednak w używkę, kupisz coś dobrej marki i zapewne wyższej jakości (co nie znaczy, że ww to jakiś szrot). Problem w tym, żeby nie naciąć się na coś bardzo zmęczonego (to już zależy od Twojej wiedzy i zorientowania w temacie rowerów). Nooo i w przypadku używanych rowerów lepiej szukać alu ramy - nigdy nie wiesz kto i co z tym robił a carbon jest niestety delikatniejszy.

Opublikowano

O rowerach B'twina słyszałem, że są słabo jakościowo. Znaczy na samym początku planowałem kupić rower używany, lecz spotkałem się z opinią, że trzeba się orientować w tematyce rowerów, żeby własnie nie kupić szrota. Jeszcze myślałem nad tym KROSS VENTO 3.0 2017 LUB MERIDA SCULTURA DISC 200

Opublikowano (edytowane)

Czytaj ze zrozumieniem, kaseta to stara tiagra a reszta osprzętu sora. 

Decathlon, czyli B'TWIN daje na "swoje" elementy dożywotnią gwarancję. Chyba lepszej rekomendacji nie potrzeba. Wystarczy poszukać inf o krossach/rometach, gdzie nie krzywo pospawana rama jest niby ok. 

Nie ma sensu myśleć o vento 3.0, kiedy w budżecie mieści się 4.0, różnica będzie odczuwalna 

Meridy nawet nie skomentuję bo względem takiego ww rometa dopłacasz 1700 za znaczek i tarcze (które jeśli nie mieszkasz w Alpach są średnio przydatne w rowerze tej klasy i kasy) 

Edytowane przez SzpiceR
  • Lubię to! 1
Opublikowano
49 minut temu, macko1 napisał:

Osprzęt jest sora a kaseta to tylko tiagra

Sorka, pomyliłem się ;)

Opublikowano

W sumie jak teraz czytam to ten Triban 540 jest całkiem dobry. Tylko geometria ramy chyba trochę inna.