Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, WojtekWojtek napisał:

Z nowych tak, ale na Tiagrze raczej.

Używke chce :D

Opublikowano

Może uda Ci się odkupić Twojego Caada :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak wyrastasz z roweru to może najrozsądniej było by kupić nową ramę i przełożyć do niej osprzęt, a starą sprzedać?

Opublikowano

Wczoraj odebrałem Vento, udało się zrobić trochę km. To może być trudna miłość 😜

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam,

chciałam prosić o poradę ws wymienionych rowerów. Ogólnie szukam pierwszej szosy endurance raczej  na górki. Cena ok.3500. Co polecacie?

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html

https://www.giant-bicycles.com/pl/defy-3-2016

https://rower.com.pl/fuji-sportif-2-1-968867

https://katalog.bikeworld.pl/2018/web/produkt/rowery/szosowe/merida/56204/scultura_200

Dzięki

Opublikowano

Z wrzuconych zdecydowanie triban jeśli chodzi o graty, osprzęt dwie półki wyżej. Kaseta 11s vs 9s w całej reszcie. Szczerze mówiąc to wolałbym jednak poczekać na nowy model, niby ma być w przyszłym miesiącu, na tarczach, z nowiutką 105 a przede wszystkim o wiele "ładniejszy"

Jeśli musi być na już to postawiłbym na https://allegro.pl/nowy-jamis-ventura-race-disc-tiagra-gravel-carbon-i7571680617.html#thumb/7

Opublikowano

Spokojnie mogę poczekać - szukam na nowy sezon, ale jeśli coś teraz się trafi to super.

Opublikowano
W dniu 19.09.2018 o 08:12, de Villars napisał:

Jak wyrastasz z roweru to może najrozsądniej było by kupić nową ramę i przełożyć do niej osprzęt, a starą sprzedać?

no jest to niby jakieś wyjście tylko pytanie czy warto , chodzi mi o to czy za cenę za którą sprzedam moją rame od CAD 10 jestem w stanie kupić coś porównywalnego 

Opublikowano

Sprzedając praktycznie zawsze tracisz. Ten sprzęt masz sprawdzony, do nowego, lepszego trzeba dołożyć, a z używka mi to loteria.

Opublikowano

Dokładnie. Przekładając swój osprzęt do nowej ramy też finansowo się straci, ale przynajmniej nie ponosi się żadnego ryzyka. Odpowiedź ma pytanie czy warto zależy już od indywidualnych preferencji - czy bardziej ktoś sobie ceni święty spokój, czy jednak woli zaryzykować i być może wyjść korzystniej finansowo.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Jestem na kupnie roweru Szosowego będzie to moja pierwsza Szosa wcześniej jeździłem dosyć dużo na góralu znalazłem taki model 

Stevens San Remo 2018 

Rama aluminiowa widelec w pełni carbonowy grupa to pełna shimano tiagra 4700

Rower nowy za cenę 3300zl dostępny w kilku rozmiarach ramy 

Moje pytanie czy warto czy może jest coś w tej cenie równie wartego uwagi 

Pozdrawiam 

Opublikowano

cena katologowa to 4300 wiec upust juz jest spory 

pelna tiagra za 3300 tez wyglada atrakcyjnie , 

Opublikowano

Racja nie zwróciłem uwagi jak dla mnie co lubię długie dystanse może nie być to dobry pomysł 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy taka szosa za 3k będzie dobra? Jak wypada w porównaniu z krossem vento 4.0? Pozdrawiam 

https://www.bikester.pl/serious-valparola-comp-rower-szosowy-czarny-586531.html#rating

Opublikowano

Kross Vento 4.0 na Tiagrze będzie lżejszy od tego Seriousa. Ale pewnie i droższy.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, MrLeber napisał:

Czy taka szosa za 3k będzie dobra? Jak wypada w porównaniu z krossem vento 4.0? Pozdrawiam 

https://www.bikester.pl/serious-valparola-comp-rower-szosowy-czarny-586531.html#rating

Według mnie wypada gorzej, osprzęt to 9 rzędowa sora, a krosie masz już 10rz tiagrę

I jeszcze hamulce ma zupełnie poza grupowe, dla mnie cienko za te pieniądze.

Jak bym miał wydać teraz takie pieniądze na rower to kupiłbym coś używanego albo poczekał i dołożył do nowego tribana

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-triban-520-id_8554421.html

Edytowane przez Stryjek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich, wiem że pojawiło się już masa takich pytań, ale w żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi ani nawet dobrej podpowiedzi dla siebie a więc postanowiłem napisać swój temat.

Postaram się krótko ale może się nie udać :)

Kilka podstawowych spraw:

• Rower musi być nowy
  • Nie miałem doświadczenia na szosie
  • Limit  3,5 zł + czyli jeżeli warto to dołożę
  • Zakup typu stacjonarny - nie interesuje mnie wysyłka
  • Jeżdżę obecnie Trek DS.2 i szukam szosy bo DSa chce przeznaczyć bardziej do rodzinnych wyjazdów (stąd moje przywiązanie do marki)
  • Rower musi mi się podobać tzn. malowanie
  • Wzrost 186, Waga - 92 (ale tu ma się tylko zmniejszać :) )

Pytań mam kilka

1. co to są hamulce na "Dual Pivot" jak ma często trek w swoich zestawach np. domane al3, 4, 5.
  2. czy napęd na Clarisie odpada całkowicie ??
  3. Sora i Tiagra są ok, ale jaki większy zysk jest z 105 w porównaniu do  Sory i Tiagry?. Wiem różnica jednego blatu ale co jeszcze?
  4. hamulce tektro? to są dobrej jakości? bo często widzę w zestawach z hamulcami tektro T731 ale nie wiem czy to jakiś odpowiednik sory, tiagry czy 105
  5. przednia przerzutka 50/34 to standard czy 50/36 jest lepsza/gorsza ? o co tu chodzi
  6. tylna przerzutka 11/28 no norma, trek ma czasami 11/32 czyli na podjazdach to jest lepsza opcja?
  7. czy w rowerach w tej cenie mogą być koła lepsze i gorsze czy wszystkie są słabej jakości? bo wiem że koła potrafią kosztować tyle co rower i więcej

Otrzymałem kilka propozycji:

• Cannondale Optimo 105- 2018 - 4000zł - kolor mi się bardzo nie podoba -srebrny z zielonymi wstawkami. /Czarnej nie ma na mój rozmiar.
  • Cannondale Optimo Sora - 2019 - 4200 - Cena wyższa od lepszej 105 ale wygląd tego roweru jest obłędny -stąd pytanie różnica sora,tiagra - 105
  • Trek Domane AL4 - 3900 - Cena fajna bo na Tiagrze ale hamulce dual pivot - tylna kaseta 11/32 to na +, znowu malowani słabe
  • Trek Domane AL3 - 3200 - Cena super ale Sora, hamulce dual pivot , tylna kaseta 11/32 to na +, malowanie do zaakceptowania - czarna :)

Byłem w jednym z sklepów aby zobaczyć na żywo tego Cannondale w kolorze srebrnym, ale nie mieli i tak na szybko (bardziej na odwal się) zaproponowali mi "Focus izalco race" wyjściowo 5099 a na szybko do 3900 dojechaliśmy :/ Tam wszystko na 105, nawet hamulce... tylko, że nie znam totalnie tej firmy jak i innych firm.

Pytanie dla wytrwałych co przeczytali całość :) czy widzi ktoś jakąś inną ciekawą opcję?

Dodam, że na temat roweru ROSE dużo oglądałem o nim wiem że jest fajny ale, nie znalazłem nigdzie go stacjonarnie i stąd nie biorę go pod uwagę.

Jaki marki brać pod uwagę ?? Wiem że za Trek, Cannondale, Speca, canon itd. się przepłaca za markę... wiem o tym dobrze

Btwin wiem że są w dobrej cenie, nie wyglądają źle, ale nie mam do nich zaufania -  nie znam osób nawet osoby, które przejechały kilka tysięcy kilometrów i mogą się o nim wypowiedzieć. Do Bitwina ciężko będzie mnie przekonać, pojeździłem tym troszkę po sklepie, niby ok, ale mam dalej odczucie trochę motoryzacyjne..

Opublikowano

1. W standardowych hamulcach masz "jedno ruchome ramię". Dual pivot ma dwa nity/śruby i obydwa ramiona poruszają się symetrycznie

2. Claris jest dobry w rowerze za 2k

3. Lepsza kultura pracy, szybkość i precyzja. Sora ma 9rz więc dwie koronki mniej od 105. W tym budżecie tylko tiagra/105

4. są tańsze, producenci wrzucają je żeby obniżyć koszty produkcji. Nie można powiedzieć, że coś dana marka robi wszystko dobre/złe, kwestia konkretnego modelu.

5. Nie przednia przerzutka a korba. Ilość zębów to kwestia tego jak mocną masz nogę i w jakim terenie jeździsz

6. nie przerzutka tylko kaseta. 11-32 to bardziej miękkie przełożenie więc na podjazdach rzeczywiście lżej jednak stopniowanie kasety jest gorsze niż 11-28 - czyli większe różnice pomiędzy sąsiednimi przełożeniami

7. Zwykle będą to koła "producenta roweru". Czasami można trafić (np. canyon/rose) np. na mavic aksium - czy lepsze? Zależy od tego czego wymagasz, na pewno droższe niż produkcja własna

Optimo spoko ale to nie endurance

Optimo sora dramat za taką kasę + nie endurance

AL4 może być

AL3 nie ma sensu jeśli budżet pozwala na więcej

Focus bardzo spoko za taką kasę

Nie wiem jak tam w przypadku rowerów mtb ale decathlon'owe szosy, tribany zbierają bardzo pozytywne opinie. Wystarczy poszukać na forum

Na wiosnę pojawia się 520rc na niepełnej 105 i tarczach, za 3700 dość ciekawa opcja

23 minuty temu, Łukasz_SRS napisał:

czy widzi ktoś jakąś inną ciekawą opcję?

Jest sezon wyprzedaży więc trzeba szukać czegoś ciekawego w dobrej cenie. Jeśli nie masz zamiaru kupować roweru wysyłkowo to nie ma sensu nasze doradzanie bo niby skąd mamy wiedzieć co akurat zostało w sklepie w Twojej okolicy.

Rose możesz obejrzeć bodajże we Wrocławiu. Canyon prowadzi sprzedaż wyłącznie wysyłkową (a taki al 6.0 to naprawdę fajna opcja)

Opublikowano

czy napęd na Clarisie odpada całkowicie ?? - w tej cenie lepiej coś wyżej. Choć ja tam 2 sezony przejeździłem na clarisie i nie było źle, no ale ja miałem rower za 1,5k :)

Sora i Tiagra są ok, ale jaki większy zysk jest z 105 w porównaniu do  Sory i Tiagry?. Wiem różnica jednego blatu ale co jeszcze?  - masa  :)  Obejrzyj sobie filmik na YT szajbajka opowiada o różnicach w grupach. 

hamulce tektro?  - raczej niższa półka niż wyższa  ;) 

przednia przerzutka 50/34 to standard czy 50/36 - ilość zębów na blatach. 50 na dużym i 34 na małym to tzw kompakt. Dobry na początek. ta druga opcja to raczej 52 /36 . Tu już na podjazdach może być czuć, 

tylna przerzutka 11/28 no norma, trek ma czasami 11/32 czyli na podjazdach to jest lepsza opcja?  tak, na podjazdach będzie lżej na 32 zębach. 

Dodam, że na temat roweru ROSE - gdzieś na forum czytałem że rose ma rowery we Wrocławiu gdzieś do zobaczenia, ale jako, że nie mój rewir to się nie interesowałem.

Weź pod uwagę, że masz 30 dni na odesłanie jak by coś ci nie pasowało. A teraz jeszcze wyszedł rose na tiagrze za 950E - czyli 4300. Czy warto dopłacić? na papierze rower wygląda fajnie. 

Opublikowano

Focus jest bardzo spoko marka - te rowery jeżdżą/jeździły w World Tourze, więc dziwi mnie, że nie znasz marki.

Ale ten Cannondale na Sorze za 4200 to chyba jakiś żart. Chyba, że to cena do zbicia o przynajmniej 1000 zł.