Skocz do zawartości

Rockrider AM 100 S / 2018 / Bujak

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze zależy co dla kogo oznacza "miękki bieg". W okolicach 2012 czytając 29er.pl i fora ludziska jarali się koronką 36 a mokrym snem były wynalazki One UP w postaci 40 czy 42 kłów. Wielu marzyło o takiej miękkości i to przy koronce 22 a czasem niektórzy kombinował by wsadzić jeszcze mniejszą. Minęło kilka lat i Sram ze swym 1xX w konfiguracjach będących odpowiednikiem pi*drzwi 22x32 okazuje się wystarczający do pomykania po górach. Po zakosztowaniu "miękkości" jaką daje 22x42 mam opory przed 1xX w HT ale przy fulu służącym do frajdy mógłbym mieć takie 28x50/52 - ta druga opcja to odpowiednik 22x41. Przy oponach 2.20 prędkość przy kadencji 90 wynosi prawie 32km/h. Chyba wystarczająco?

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dzięki Bujak, potrafisz pocieszyć. Po 41 latach mam zaakceptować fakt że nie potrafię pedałować . Może masz rację. Dam temu napędowi i sobie więcej czasu i zobaczę jak będzie na wysokiej kadencji na moich trasach. Tylko czasami prędkości żal...
Pozdrowienia
Jeździłem siłowo do 40 roku życia. Dopiero ostatnio trafiłem na filmik@szajbajk a (pozdrawiam), więc zacząłem ćwiczyć kadencję i przeskoczyłem na jazdę na wysokich obrotach.

Nie trzeba dużo ćwiczyć. Jak organizm załapie o co chodzi to sam zacznie szybciej kręcić korbą.
Opublikowano

W moim Specu jest podobnie i konstrukcja ramy wyklucza dwa blaty a  przerzutki nie ma jak zamontować nie mówiąc o poprowadzeniu linki:) Powiem szczerze, że też miałem chwilę zwątpienia i wystawiłem go (OLX) na zamianę za Trailowego hardtaila ze skokiem 120-130 z przodu ale już mi przeszło bowiem "nauczyłem się" napędu 1 x 11 a w poprzednich rowerach 3 x 9 i 2 x 10 używałem głównie środkowego blatu w pierwszym i mniejszego w drugim. Teraz jestem nawet zadowolony z braku manetki i przedniej przerzutki:) Kiedy zawoziłem hardtaila syna do serwisu zdębiałem jak różni się jazda na sztywniaku. Komfort pokonywania nierówności jest nie do przebicia:)

Opublikowano
W napędzie 1x12 brakuje dokładnie jednego biegu w porównaniu do 2x11. Jakiś czas temu porównywałem te napędy i wyniki wrzuciłem gdzieś tu na forum.Przy koronce 30T brakuje najtwardszego biegu (na kołach 29 lub 27.5+).
Na 36T brakuje najmniejszego.
32 i 34T jest gdzieś pośrodku.

Wniosek jest taki, że po zmianie napędu nie będziesz miał miększych przełożeń, a dostaniesz jedynie dodatkowy najtwardszy bieg, którego nie będziesz w stanie zresztą wykorzystać, bo kto jeździ na fullu powyżej 36 km/h?

Może zamiast zmieniać rower warto poćwiczyć jazdę z większą kadencją? Kiedyś jeździłem z kadencją 75, teraz bez zmęczenia kręcę 100. Polecam!

Zamieszczam porownanie:
napędu 2x11 36-26T/11-42T (na górze zdjęcia)
Z napędem 1x12 30T/11-50T (na dole zdjęcia).
Zwróćcie uwagę na prawą stronę: na samym końcu jest przełożenie 36/11=3.27 którego brakuje w napędzie 1x12.
https://mega.nz/#!CdwHmIDJ!adhLUIXvYW3MIFpDEzCSQXf56mGQTkHsQPA51-t7MLo

Jak wiadomo korbę możemy sobie zmienić w zależności od posiadanej mocy w nogach więc poniżej zamieszczam porównania przy korbie 32, 34 i 36.

Przy korbie 36 twarde biegi są identyczne jak w napędzie 2x11, a brakuje jedynie najmniejszego przełożenia.

https://mega.nz/#!nRhnSayI!o6bvo4XR6T1_U-itoQLXM5Rrln0Hv1xqmDdIDYvjkRE

https://mega.nz/#!fd4nEKaR!UhrILjZpU63-hv9J4VhmtiTKs26B8a406oSJhq2vJ1U

https://mega.nz/#!eNoH1Kab!04fKlDbnmHY-Hxlgq6ztvq9sEh6DEHKuWEmnnS2x0M4
W moim Specu jest podobnie i konstrukcja ramy wyklucza dwa blaty a  przerzutki nie ma jak zamontować nie mówiąc o poprowadzeniu linki:) Powiem szczerze, że też miałem chwilę zwątpienia i wystawiłem go (OLX) na zamianę za Trailowego hardtaila ze skokiem 120-130 z przodu ale już mi przeszło bowiem "nauczyłem się" napędu 1 x 11 a w poprzednich rowerach 3 x 9 i 2 x 10 używałem głównie środkowego blatu w pierwszym i mniejszego w drugim. Teraz jestem nawet zadowolony z braku manetki i przedniej przerzutki:) Kiedy zawoziłem hardtaila syna do serwisu zdębiałem jak różni się jazda na sztywniaku. Komfort pokonywania nierówności jest nie do przebicia:)
1x11 11x42T jest napędem o mniejszym zakresie i tutaj brakuje już dwóch biegów w porównaniu do napędu 2x11.
Opublikowano

Z przodu mam 30T a z tyłu 11x46T i w zasadzie nie czuje aby mi czegoś brakowało:)) 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co tu czytam wynika że optymalnie by było 34T i 10x50. Tylko gdzie to znaleźć z fullu?

Edytowane przez Jarod
Opublikowano

http://www.bikecalc.com/gear_ratios
Inna strona dająca podgląd rozpiętości. Może się komuś przyda bo czasem wkurza żąglerka z napędami.

Wracając do głównego tematu - jak się sprawuje sztyca? I o co chodzi z tym systemem Ergofit w siodełku?

MaciekSulęcin
Opublikowano

Dobra chłopaki zamiast uprawiać matematykę z przełożeniami muszę nauczyć się jeździć na 1x12 i tyle. Teoretycznie z Waszych wypowiedzi wynika że korba 34 i 11-50 jest git. Dzięki Bujak za fachowość. Pozdro.

Sztyca po miesiącu jazd jest taka sama jak na początku. Delikatny luz jest ale się nie powiększa. W moim drugim rowerze Gianta też ma luz od kilku lat bez zmian

Opublikowano

U mnie stlztyca też działa bez usterek, luz nie powiększa się i nie przeszkadza.

Opublikowano
13 godzin temu, Jarod napisał:

Z tego co tu czytam wynika że optymalnie by było 34T i 10x50. Tylko gdzie to znaleźć z fullu?

Jaki problem wymienić tarczę na 34T? 

Opublikowano

Dyć prawda. Zresztą na stronie Deca jest info, że maksymalna koronka to właśnie 34

Opublikowano

Hej. Dumper w moim am100s  lekko się "ślini" czy tak może być? czy czeka mnie serwis? Jak sprawdzić czy wszystko jest z nim ok. Wydaje się pracować stabilnie. Ma ktoś doświadczenie z serwisem tego dumpera?

IMG_20190602_015721.jpg
Opublikowano
W dniu 27.05.2019 o 09:57, Jarod napisał:

GX Eagle... lub wyżej...

Jaki problem... Kwestia odpowiedniego budżetu.

W dniu 2.06.2019 o 15:31, neo292 napisał:

dumpera

dampera...

Skoro rower nowy, lub prawie nowy, to nie kombinuj tylko na gwarancję z nim.

Opublikowano

Dzisiaj dopompowałem oponki hutchinson oryginalne do 2.2 bara, pośmigałem, zaparkowałem, chcę  wracać a tu takie coś. Czy możliwe aby po przekroczeniu max ciśnienia o 0.2 bara opona została tak rozerwana??? Jakie dobre opony polecacie w rozmiarze 27,5 do am100s?

IMG_20190604_180152.jpg
Opublikowano
Godzinę temu, neo292 napisał:

Niemożliwe, żeby maksymalne ciśnienie dla tej opony wynosiło 2 bary 😅 Reklamuj to, oczywiście jak jeszcze masz gwarancję.

Opublikowano

Ale walnęło :D Ludzie musieli mieć zawała jak przechodzili :D 

Opublikowano
W dniu 2.06.2019 o 15:31, neo292 napisał:

Hej. Dumper w moim am100s  lekko się "ślini" czy tak może być? czy czeka mnie serwis? Jak sprawdzić czy wszystko jest z nim ok. Wydaje się pracować stabilnie. Ma ktoś doświadczenie z serwisem tego dumpera?

IMG_20190602_015721.jpg

mam tak samo i sie nie przejmuje,widocznie ten typ tak ma :D       a co do opon to po jednej wizycie u nas na Olbrzymach, to zmienilem te śmietniki oryginalne na Magic Mary na mleku i śmigam aż miło :D 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. jak sie sprawuje rower z perspektywy czasu? Zawieszenie i amortyzatory jak sie trzymaja?

Opublikowano
W dniu 4.06.2019 o 20:56, isek napisał:

Niemożliwe, żeby maksymalne ciśnienie dla tej opony wynosiło 2 bary 😅 Reklamuj to, oczywiście jak jeszcze masz gwarancję.

Zareklamowałem. Wymiana bezproblemowa od ręki dostałem Hutchitson cobre. :)

11 minut temu, kamilns napisał:

Witam. jak sie sprawuje rower z perspektywy czasu? Zawieszenie i amortyzatory jak sie trzymaja?

U mnie na razie wszystko ok ;)

Opublikowano
Nie mam żadnych kłopotów i uwag. Przejechałem nim ok 4000 km.

Swego czasu nie mogłem ustawić przerzutki Sram NX, ale miałem po prostu trochę krzywy hak i po naprostowaniu przyrządem już nie mam problemów.

Opublikowano
14 godzin temu, Bujak napisał:

Nie mam żadnych kłopotów i uwag. Przejechałem nim ok 4000 km.

Swego czasu nie mogłem ustawić przerzutki Sram NX, ale miałem po prostu trochę krzywy hak i po naprostowaniu przyrządem już nie mam problemów.

500km za mną z czego ok 150 po górach, jak kolega Bujak żadnych kłopotów, luzów, awarii itd. Jedynie mógłbym być troche lżejszy ale tragedii nie ma, obecnie waga ok 14.5 kg 

Opublikowano

"kilka" kilometrów zrobione,  kilka razy na naszych Olbrzymach byłem i odpukać, bez najmniejszego problemu.   dla śmiechu zapisałem się na Enduro MTB Series  w Przesiece 13 lipca, i zobaczymy czy wytrzyma ;)

• Lubię to! 2
Opublikowano

Czy sztyca regulowana w tym rowerze jest hydrauliczna czy na linke?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Opony Specialized Ground Control 2Bliss 27.5x3.0 na mleku mam już chyba od jesieni (do sprawdzenia), a tylna nadal cieknie mlekiem jak poraniona. Wytarcie nic nie daje, bo pojawiają się nowe wycieki. Wyciekajaca ciecz jest przezroczysta, choć samo mleko Caffelatex jest w kolorze kawy latte laugh.png.

Są przeznaczone do tubeless, więc producent dał ciała przy produkcji. Z przednią jest mniej problemów, też cieknie w kilku miejscach, ale nie ma porównania do tylnej. Obie były kupione razem.

Trochę mam dosyć zabawy z mlekiem, tym bardziej, że teraz jeżdżę więcej na nowej na szosie.

Postanowiłem wrócić do dętek, przynajmniej na jakiś czas, żeby zobaczyć jak mi się jeździ.

Opon nie polecam do tubeless.

33e573dad9dee9c5med.jpg&key=9c53024e355ce91d3282639f9a4708e23bd24a528e306310dbfbd5d7f1b163d4

47d194a2919162d6med.jpg&key=468ff2297ec7dabb3794e9d3e5704b13171ac15dc5e8c763fbde9370b53c0959

929bf1b9937df72amed.jpg