Skocz do zawartości

Rockrider AM 100 S / 2018 / Bujak

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Udało mi się w końcu go wyjąć, ale nie mogę teraz puszki odkręcić. Chyba bez klucza nie dam rady.

Opublikowano

Włóż z powrotem w ramę, spuść powietrze, wcisnij ramę, żeby trochę skompresowac tłumik i dopiero odkręć. Nie wolno odkręcać tłumika bez kompresji bo można zerwać gwint.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Zrobiony przegląd amortyzatora. 

Przy okazji zrobiłem tuning tłumika ABS+. Wyjąłem jedną z trzech podkładek 20mm. Przetestowałem i jestem zadowolony.

Dolne łożysko sterów się rozpadło -> wymieniłem cały zestaw sterów na Token TK 035A. Jest uszczelniony, więc powinien wystarzyć na dłużej.

Tylne koło sun ringle 29". Pękł nypel i wypadła szprycha. Przy naprawie okazało się, że obręcz jest w tym miejscu wgnieciona, więc wymieniłem całe koło na Decathlon Sun Ringle 27.5+ (szerokość zewn obręczy 40 mm).

Teraz mam 2 zestawy kół:

1. 27.5+: Przód i tył 27.5"+x50mm opony 3,0"

2. Mullet: przód 29"x25mm tył 27.5"x40mm opony 2,3"

Obręcz z przodu będzie do zmiany na 40mm. Mam dosyć cienkich obręczy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siema. 

Jeździłeś trochę z małym kołem na tyle ? 

Opublikowano

Cały czas jeżdżę teraz z małym z tyłu.
Ale żebym jakąś znaczną różnicę odczuwał to nie powiem.

Koła 27.5+ się kurzą.
Jak się wybiorę nad morze, albo do Kampinosu to założę. Ostatnio bardziej mnie ciągną góry, a tam grunt stabilniejszy.

Opublikowano

Nie sądzę że 27.5 się bardziej kurzą. Bardziej kurzą się koła tylnej osi. To wynika z kierunku jazdy 🙂

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pytałem bo ciągle pękają mi szprychy właśnie w tylnym kole. 

Pękają jak nie zauważe że się luzuje i później trach. 

Jak ją dokrece to jest git. 

Mam dwa AM ... i w każdym jest podobny problem. 

Dlatego pomysł żeby dać koło 27,5, może krótsze szprychy będą lapiej się zachowywać. 

Opublikowano

Nie idzie mi centrowanie ale po zrobieniu da się na tym jeździć. Nypli jeszcze nie wyrwało a na naciągniętych problemu prawie brak z pękaniem, szprych. 

Koło lepiej centrować z oponą czy bez ? 

Nie pytam jak wygodniej tylko jak skuteczniej. 

Wiem że po zdjęciu opony może się okazać że szprychy są luźne. 

U Tokena jest teraz obniżona cena na zestaw kół MTB. 1400 PLN, mocne i sztywne, fajny bębenek z 6 zapadkami. Tylko wąskie bo w środku 23 mm. 

https://sklep.token-polska.pl/g23ar-b-p-289.html 

Opublikowano

Obręcze 25-30 są dla mnie chyba za słabe. Nie lubię też, że opona w nich pływa na niskim ciśnieniu i nie czuć zakrętów.
W zimę jeździłem ekstremalnie dziwnie na obręczy 50 mm i oponie 27,5x2,2 z kolcami (nie pamiętam 2,1 - 2,3, ale coś koło tego).
Wtedy nie miałem wyboru, ale wtedy poczułem co to znaczy dobre czucie zakrętów.
W drugą stronę też próbowałem na obręczach 27mm miałem opony 3" - na zakrętach straszne pływanie, aż dziwnie, jak w wodzie.

Szeroka obręcz też trzyma sama geometrię. Nie "poddaje" się szprychom. Jak pierwszy raz zaplatałem koło na takiej obreczy to nie mogłem nacentrować przez kilka godzin. Dopiero potem załapałem, że obręcz jest sztywna i trzeba centrować całe koło pod obręcz, a nie odwrotnie. To pokazuje, że szersza obręcz jest dobra, szczególnie do ciężkich warunków i dużej wagi.

Nie da się centrować z oponą, bo nie można zmierzyć bicia pionowego.

Nie sądzę że 27.5 się bardziej kurzą. Bardziej kurzą się koła tylnej osi. To wynika z kierunku jazdy
U mnie jednak błoto nie daje szansy kurzowi.
Do mm nie przeszkadza, a powyżej z czasem odpada
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Uzupełniłem informacje o Łożyska w ramie:
6801 RS- 21x12x5 - 2 szt
6800 RS- 19x10x5 - 4 szt
SMR 15267- 26x15x7 - 2 szt

Opublikowano

Mam problem ze zlokalizowaniem miejsca trzeszczenia gdzieś w ramie. Zaczyna to być tak irytujące, że tracę całą przyjemność z jazdy. Walczę z tym już od pewnego czasu i powoli wymiękam, pomysły się kończą. Efekt trzeszczenia występuje przy dużym obciążeniu napędu np przy intensywnym pedałowaniu pod górę. Z każdym mocnym depnięciem słychać rozchodzący się po całej ramie trzask/zgrzyt/trzeszczenie. Zacząłem od sztycy, wyczyściłem - nie to. Rozebrałem tylne zawieszenie, zweryfikowałem dumper, wyczyściłem łożyska, intensywnie nasmarowałem - nie to. Przeglądałem support tzn odkręciłem i wysunąłem korby, czysciutko tam, łożyska w stanie idealnym żadnego brudu, mimo to wszystko wyczyściłem, nasmarowałem - nie to. Co może w ramie am100s model 2019 tak trzeszczeć?

Opublikowano

Tylną tarcze zmieniałem na 180 mm i, wiadomo tam jest ciasno, po długim czasie korpus zacisku zaczął obcierać o ramę. 

Trzeszczało jak stary tapczan a namierzyłem to po dłuższym czasie. 

Druga sytuacja z trzeszczeniem to ... śruby zawieszenia te na imbus, na samym dole, jakoś przez swój wygląd zapomniałem o nich, nie rzucają się w oczy. 

Jedna od strony nie napędu była odkręcona i trzeszczało. 

Można jeszcze zwrócić uwagę na jarzmo siodła. 

Stery zawsze u mnie cykały, nie trzeszczały. 

Opublikowano (edytowane)

Tarcze mam 203 z tyłu i przodu. Stery cykają ale chicho i wiadomo, że dźwięk jest od przodu i to nie przeszkadza. Ten natomiast jakby z dołu, jakby z suportu albo tylnego zawieszenia. Ale tak jak pisałem całe zawieszenie rozkręcałem, czyściłem i smarowałem, jedynie łożysk nie wybijałem. Wszystkie śruby dokręcone. Jarzmo siodła - chodzi o obsadzenie sztycy ? Tak, sprawdzałem czyściłem. Trzeszczy bez siadania na siodło wystarczy pedałować stojąc na pedałach.

Edytowane przez abra
Opublikowano

Zostało jeszcze sprawdzić czy będzie trzeszczało bez siodła i bez pedałów, w sensie nie siedzisz i nie stoisz na pedałach. 

Rękoma ramę w dół bo nogami chyba na ramie nie staniesz. 

Brzmi może komicznie ale ... 

Sprawdź też ośki.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Koła nie.

Tak już sprawdzałem, huśtając się na samej ramie, naciskając samą ramę kiwa się cichutko. Trzeszczy tylko pod odpowiednio mocnym naciskiem na pedały.

Opublikowano (edytowane)

@TomekCorsa z ośką Bingo. Z pomocą drugiej osoby w końcu udało mi się namierzyć miejsce generowania trzasków. Ojciec naciskał na pedał zaciskając klamki a ja przykładałem ucho wszędzie gdzie się dało. Ale naprawdę dopiero dotykając/łapiąc dłonią, wyczułem źródło tego irytującego dźwięku. Zdecydowanie w tylnej osi. Byłem trochę zdezorientowany bo dźwięk przenosząc się na całą ramę z pozycji pedałującego odczuwałem jak po środku ramy a nie na końcu zawieszenia. Więc nastąpił demontaż tylnego koła, sztywnej osi, także haka, nie było tam zbyt widać piachu, ot trochę kurzu, wyczyściłem na glanc, smarowanko i ..... "cisza jak w kościole".  Victoria!!! Sztywna oś miała dziwne przetarcia lakieru, sądzę że to tu był problem.

Edytowane przez abra
Opublikowano

Pamiętajcie smarować ośkę nie tylko na gwincie. 

Zapieka się z drugiej strony. 

Wiem że wiecie ale ;)

Screenshot_20220823-101522_Amazon Shopping.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

ja smaruję na całej długości - mam Manitou maxle, więc trochę inaczej wygląda