Bujak Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2020 Pieprz mielony w ilości pół łyżeczki na oponę ze sproszkowaną gumą w podobnej ilości może pomóc rozwiązać problem.Wziąłem pół łyżeczki pieprzu i pół brokatu. Niestety nic to nie dało. Opona się poci jak wcześniej.
feniur Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 jak można sie podłączyć do tematu czy nowy AM 100s wart jest uwagi? pozmieniana geometria z tej "złej" na "lepszą" itd - cena do komponentów daje radę?
Bujak Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2020 Ja nie jestem obiektywny, bo uwielbiam ten rower. Zapytaj w dziale "jaki MTB do ... zł" 1
Drzonos Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Hej, Z tego co kojarzę to zmieniłeś hamulce na czterotłoczkowe Magury. Amortyzator radzi sobie z tak mocnymi hamulcami? Zamierzam wstawić na przód Shimano zee, tylko obawiam się troszkę żeby mi się amortyzator nie splótł w warkocz przy ostrzejszym hamowaniu 😛
Bujak Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Opublikowano 10 Lipca 2020 Nie tylko założyłem czterotłoczkowe Magury, ale zmieniłem też tarcze na 203mm.Tarcze 203mm są zgodne z zaleceniami producenta (pytałem). Nie odczuwam nic niepokojącego przy hamowaniu. Myślę, że nie hamuję mocniej niż wcześniej. Robię to poprostu bez użycia siły i nie muszę się martwić czy tarcze są idealnie czyste, bo hamulce hamują mocno w każdych warunkach. Wcześniej regularnie musiałem czyścić tarcze bo hamowanie było słabe. Teraz nie ma to znaczenia. Na moje inżynierskie oko skakanie bardziej wysila amortyzator niż hamowanie.
PiotrekGT Opublikowano 10 Lipca 2020 Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) Skoro powiedzmy na deore i 180mm uzywasz calej sily reki i hebel stawia cie na przednim kole a na mt5 i 203mm uzywasz do tego 1 palca to co za roznica? Efekt jest taki sam. Edytowane 10 Lipca 2020 przez PiotrekGT
Bujak Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Opublikowano 10 Lipca 2020 Dokładnie. Bardziej już nie można zahamować bez OTB.
Drzonos Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Fabryczny hamulec nie był w stanie postawić mnie na przednim kole (ważę ponad 100kg w pełnym rynsztunku). Nowy hebel już owszem. Więc chyba amortyzator ma więcej do roboty niż przedtem. Wiadomo że nie hamuję za każdym razem w ten sposób. Ale czasem zdarzają się sytuacje awaryjne. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Drzonos
PiotrekGT Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Postawienie roweru do pionu to zaden wysilek dla amortyzatora.
Drzonos Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Czyli konkluzja jest taka, że amortyzator sobie poradzi. Shimano zee to chyba odpowiednik hamulców jakie ma Autor tematu. Dzięki za radę. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Drzonos
pczerwin Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Witam. Zwracam się do uźytkowników Rockrider AM 100 S o wymiary telejek ślizgowych oraz sworzni do zawiasu RR AM 100 S ROCKRIDER. Witam. Zwracam się do użytkowników roweru Rockrider AM 100 S . Potrzebuje wymiary tulejek ślizgowych oraz sworzni do Zawiasu RR AM100 S górny i dolny sworzeń pozdrawiam
Bujak Opublikowano 22 Września 2020 Autor Opublikowano 22 Września 2020 Stało się!Dorosłem do decyzji o zmyciu farby.Na razie tylko z grubsza, ale już wygląda lepiej.Zmieniłam też linki i przewody na Jagwire XEX SL. Tylko czy to był dobry wybór? Nie ma w nich prawie wcale metalu. Są lekkie i giętkie. Tną się jak guma.Po pierwszej regulacji działają ok, ale mam obawy, że nie będą wystarczająco precyzyjne.Prawdę mówiąc nie zauważyłem, że kupuję XEX SL. Chciałem Jagwire Pro na przewodach LEX SL, ale musiałem się nie dopatrzyć jak zwykle i kupiłem wyższy model. Zwrotów nie lubię, więc pomyślałem, że spróbuję. 1
Bujak Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2020 Po dłuższej przerwie wróciłem do kapci plusowych 3" i poczułem się jak czołg. Jednak opory na asfalcie znacznie rosną. Ale kolor obręczy mi pasuje 😁
Bujak Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2020 Nareszcie śnieg Mocowanie licznika na mostek pasuje jak ulał 😁 (za 2 dychy w Decathlonie)
Bujak Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Mam więcej części z Ali: Kierownica węglowa, Tarcze, Klocki, Dystanse pod mostkiem (węglowe), Węglowa kierownica i sztyca w gravelu, lampki... A mostek z transportem kosztował mnie 33 zł (co nie znaczy, że stał się droższy 🤣). Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Bujak
abra Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 26.04.2019 o 19:41, maras82 napisał: No to i ja moge oficjalnie dołączyć do grona posiadaczy AM 100 na tym forum posiadam go od marca i w przeciwieństwie do Was zostawiłem oryginalne hamulce, tylko na przód założyłem shimanowską 203 a na tył dałem 180 zdjętą z przodu, teraz hamulce niebo a ziemia do serii, do tego z przodu i z tyłu Magic Mary na mleku i lata sie aż miło Chciałbym zrobić podobny manewr. Co konkretnie kupić, jakie adaptery/dystanse i jaką tarczę 203mm żeby pasowała? Edytowane 11 Grudnia 2020 przez abra
Bujak Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Adapter i tarczę z przodu przenieś na tył. Najlepiej zrób to na samym początku bo tam jest ciasno i jest ryzyko, że hamulec się nie zmieści. Na przód: Tarcza dowolna wg gustu 203 na 6 śrub. Adapter 160-203 pm-pm dopasowany do hamulców. Najpopularniejszy i najtańszy jest Shimano ale może nie pasować do hamulców innych firm https://allegro.pl/oferta/adapter-shimano-hamulca-przod-203-mm-pm-pm-7471100370 Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Bujak 1
PiotrekGT Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Wystarczy podpiłować i już pasuje
abra Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Kojarzę, że problem był ze SRAMem. Ja mam Tektro, dziś się przyglądnąłem i nie powinno być kolizji, Tektro nie wystaje.
Bujak Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgadza się. Zaciski Tektro się zmieszczą i adapter Shimano też będzie ok.
abra Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Słonko gdzieś na szczycie gór się kolebało, mróz puścił, no to pokiwałem 32km/800m, trochę zmarzłem na zjazdach, dlatego w nagrodę zamówiłem do amstosa tarczę 203mm i adapter. 😄 1
abra Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 12.12.2020 o 06:52, Bujak napisał: Adapter i tarczę z przodu przenieś na tył. Najlepiej zrób to na samym początku bo tam jest ciasno i jest ryzyko, że hamulec się nie zmieści. Na przód: Tarcza dowolna wg gustu 203 na 6 śrub. Adapter 160-203 pm-pm dopasowany do hamulców. Najpopularniejszy i najtańszy jest Shimano ale może nie pasować do hamulców innych firm https://allegro.pl/oferta/adapter-shimano-hamulca-przod-203-mm-pm-pm-7471100370 Adapter i tarcza dotarły. Po wstępnym luknięciu odczułem wątpliwość. Ten adapter shimano jest gwintowany, więc jak go zamontować? Obecny w rowerze adapter dla tarczy 180 jest bez gwintu, bo gwint jest w uchwycie goleni. 😧 Hmmm. Patrzę i dumam. I widzę drugie otwory niegwintowane. Czyżby to trzeba było zamontować na 4 śruby? 😮 Taka ciufaja? 😵 Dlaczego taka rzeźba? Czyżby chodziło ustawienie wektora siły ścinającej? Edytowane 15 Grudnia 2020 przez abra
Bujak Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2020 Na 4 śruby. Dwiema mocujesz adapter do widelca. Dwiema zacisk do adaptera. Wynika to z konieczności odsunięcia zacisku dalej od osi tarczy. 1
Rekomendowane odpowiedzi