Skocz do zawartości

Rockrider AM 100 S / 2018 / Bujak

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmień opony i przede wszystkim mleko. Spec robi nie najgorsze opony i jak już narzeka się to raczej na trwałość. Sam tu pisałem, że wróciłem do dętek. No było nawet nieżle ale trafił się ten jeden wypad i 3 zmiany dętek... Dętki to jednak dramat jest. 

Opublikowano

Jednak bez dętki jest całkiem inna trakcja i opona bardzo fajnie kleji się do podłoża na niższym ciśnieniu

Opublikowano
W dniu 28.06.2019 o 22:44, maras82 napisał:

"kilka" kilometrów zrobione,  kilka razy na naszych Olbrzymach byłem i odpukać, bez najmniejszego problemu.   dla śmiechu zapisałem się na Enduro MTB Series  w Przesiece 13 lipca, i zobaczymy czy wytrzyma ;)

Czekamy na relacje i wrażenia z rajdu enduro... :)

Opublikowano

po co takie malowanie?  Juz sam wyglad nie zacheca do jezdzenia :D

Opublikowano
po co takie malowanie?  Juz sam wyglad nie zacheca do jezdzenia

Już było pisane, że antykradzieżowo.

Opublikowano

Robileś juz serwis amortyzatorków? Jaki masz przebieg?

Opublikowano

Nie robiłem, ale już powinienem.
Jakieś 4500 km.

Nie pamiętam dokładnie, tak strzeliłem

Opublikowano

I jak pracuje zawiesznie po takim przebiegu? Masz jakies zastrzeżenia? 

Opublikowano

Wszystko działa płynnie, bez zastrzeżeń, zatrzymań, czy klejenia.
Przód:
Na lagach nadal widać film, więc podejrzewam, że jeszcze smarowanie działa prawidłowo. Nie gubi ciśnienia.
Tył:
Damper ma sporo smaru fabrycznie i wciąż go trochę zostawia co widać pod oringiem. Nie gubi ciśnienia. Nie jestem pewien czy blokada działa prawidłowo. Sztywność się zwiększa wraz ze zmianą pozycji blokady, ale wydaje mi się, że mniej niż na początku.
Serwis będzie za dwa tygodnie.

Opublikowano

bedziesz serwisowa w decathlonie amortyzatory?

Opublikowano

Amortyzator będę robił sam.
Damper to grubszy temat, więc oddam go do Decathlona.
W Piasecznie jest chłopak, który był szkolony w Manitou, więc powinien znać się na rzeczy.

Opublikowano
14 minut temu, Bujak napisał:

Amortyzator będę robił sam.
Damper to grubszy temat, więc oddam go do Decathlona.
W Piasecznie jest chłopak, który był szkolony w Manitou, więc powinien znać się na rzeczy.

Jaki jest koszt serwisowania amorów i kiedy go należy wykonać?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak tam działa amortyzator po serwisie? To prawda ze było w min duzo mniej oleju niz powinno? Podobno fabrycznie leja za mało.

Opublikowano

Nadal nie zrobiłem serwisu. Góral czeka na koniec sezonu wakacyjnego, a ja jeżdżę na nowej szosie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki model klocków pasuje  do tych hamulców?  ew. jakie dobre polecacie? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, jestem ,,świeży" na tym forum i takowym też posiadaczem tytułowego roweru . Potrzebował bym informacji jaka jest średnica główki w ramie u góry i na dole. Oraz jaki jest widelec. Czy taper czy też 1 1/8" informacja potrzebna w przyszłości do zakupu sterów.Obecnie zbliżać się będzie termin serwisu amortyzatorów i tutaj kolejne pytanie jaki zestaw i gdzie można dostać aby zacząć, uszczelki płyny itp jakieś namiary na sklep? Ostatnia sprawa wymiana supportu Korby Otris Truvativ mają oś 24/22mm proponowany Suport Token BB841T-41 GXP skręcany w mufie ramy czy ktoś używał tej firmy bo w obecnym słychać trzaski czy ,,uroki" press fitu zostaną zażegnane? Czy ten model będzie pasować?

Opublikowano

Siemanko, zamierzam tez sobie kupic Rockridera na kolach 27,5, tylko chwilowo takie są dostepne, moje pytanie to czy obrecze sa wymiarowo takie same jak do 27,5+??chcial bym wlozyc opony 2.80 i nie wiem czy obrecz bedzie odpowoednia nie chce miec tzw 💡 potem. 

Pozdrawiam 

W dniu 13.02.2019 o 22:08, Bujak napisał:

Biegi

Opublikowano

Radzę kupić na kołach 29", albo 27.5+.
Zwykle 27.5 są wg mnie bez sensu do tego roweru.
Zamawiając online możesz chyba wybrać rozmiar kół.

Opublikowano

Widzę, że 29" jest tylko w rozmiarze M.

Może zapytaj w sklepie czy Ci sprowadzą z Francji na takich kołach jakie Ci pasują.

Odnośnie kół 27.5, to jeździłem na nich z oponami 3.0", ale nie polecam tego, bo opony mocno pływają na boki i traci się czucie na zakrętach.

Mam teraz koła 29" i 27.5", ale ostatnio jeżdżę tylko na 29".

Mam niestety piasty różnych producentów i przez to po zmianie kół muszę regulować hamulce, bo piasty mają inną szerokość (ok 0.8mm) i przez to tarcze są lekko przesunięte.

Co ciekawe jest to zgodne z wymaganiami dla tego typu piast.

Ogólnie do switch & ride muszą być dokladnie te same piasty we wszystkich zestawach kół.

Szkoda, że koła 27.5+ z deca mają obręcze 40mm. Dla mnie idealna szerokość to 50mm.

Opublikowano
W dniu 13.02.2019 o 22:08, Bujak napisał:

Biegi

Siemka czyli obrecze 27,5 plis maja obrecze 40mm a reszta to 30mm w opisie Decathlonu jest napisane, ze 27.5 plus maja 30mm, myslalem ze w 27.5 plus tylko opona sie rozni bo 2.8cala 

Faktycznie jest 40mm w opisie. 

Opublikowano

Tak, obręcze 27.5+ mają 40 mm (szersze o 10 mm od 27.5).

Opublikowano

Przy kołach 29 na tył wejdzie max 2,2 jeśli będą duże klocki w oponie. 

Opublikowano
Godzinę temu, TomekLodz1973 napisał:

Przy kołach 29 na tył wejdzie max 2,2 jeśli będą duże klocki w oponie. 

Jesteś pewien? 27.5+ nie różnią się specjalnie wysokością od 29 i rower fabrycznie wychodzi na 2,8 cala

Opublikowano

Oczywiście że jestem pewien. Mam xc100s i jeżeli w am100s jest tak samo to ... jest jak mówię. 29 koło jest wyższe i powyżej 2,2 obciera o ten skos wahacza od strony napędu. Na szerokość jest miejsce ale nie na wysokość. 2,2 z dużym klockiem na styk. Nawet koło mi centrowali o kilka mm żeby się zmieściło. Jak opona ma niski bieżnik to można mieć nadzieję na 2,3. Gdyby jeszcze 29 obręcz była szerszą to rozeszła by się opona na boki więcej. Z przodu jest dużo miejsca a z tyłu nie. Mówię o XC, chyba w AM jest tak samo.