MarcK Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Najlepiej jest się przymierzyć, z mniejszym rozmiarem można się pobawić w pewnych granicach siodełkiem oraz mostkiem, w przypadku zbyt dużej ramy takiej możliwości już nie mamy.
Jarod Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Super. Dzięki za odpowiedzi. Zamówiłem w Deca i zobaczymy jak z tym rozmiarem. Ja z kolei mam długi tułów i krótkie nogi względem wzrostu i obawiam się że L będzie za krótka i pozycja jak na koniu, a XL za wysoka co w pewnych sytuacjach jest mało wygodne . Najbardziej obawiam się dość nietypowej geometrii, Michał na konkurencyjnym blogu dość ją pojechał. No i mam nadzieję że strome podjazdy na tym rowerze nie będą problemem, bo u mnie ich dużo.
MarcK Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Z XL chyba jest problem w Polsce, brak dostępności. >> Michał na konkurencyjnym blogu dość ją pojechał. Możesz zapodać jakiś link ? Poczytałem trochę krytyki na temat tego roweru co powoduje że wiele osób pewnie zrezygnuje np. powodu że to rower z Marki Deca lub geometria jest do bani, ale najbardziej irytuje mnie to jak ktoś się wypowiada a nigdy w życiu na wybrany mode roweru nie wsiadł a ma najwięcej do powodzenia. To nie jest łatwy temat, każdy rower ma inną geometrię, każdy z nas jest inny, każdy rower jest przeznaczony inny rodzaj tras, każdy z nas ma inne preferencje także. Pamiętajmy że w rowerze typu full ustawimy SAG który także wpływa na geometrię. Zauważcie ilu obecnie jest producentów ile modeli. Wybór nie jest łatwy. Trudno znaleźć idealny rower. Wiem najlepiej to mieć szosę, enduro, trail'a i rower do pracy marzenia. Dlatego też warto przed zakupem się do roweru przymierzyć, nie kupować w ciemno. Mamy obecnie wiele możliwości, sklepy które posiadają rowery do testów, centra testowe, znajomych oraz olx. W moim przypadku tak właśnie było, nie wyobrażam sobie zakupu roweru przez neta dobierając ramę na podstawie numerków w tabeli, jazda obowiązkowa. Zabierz rower do lasu, zabierz w góry. Dla mnie opinia użytkownika dotycząca dopasowania jest zawsze subiektywna. Oczywiście jeśli rozmawiamy o awaryjności czy konkretnych testach podzespołów tutaj nie ma co dyskutować.
Jarod Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Tak, wszystko to wiem. Tylko po pierwsze ciężko znaleźć wszystkie rozważane modele w sklepach stacjonarnych, o dłuższych przejażdżkach nie wspominając. Nie każdy Deca daje rowery do testów nawet jak jakimś cudem mają je na stanie. Poza tym nawet jak się uda pożyczyć rower do testów to i tak warto już co nieco go znać, żeby wiedzieć na co zwrócić uwagę. I tu nieocenione jest doświadczenie i wrażenia użytkowników, które mogą potwierdzić lub zanegować wyczytane różnych testach opinie. Mnie na przykład poza tym co już pytałem interesuje szczególnie jak się na takim fullu podjeżdża ścianki, których u mnie nie brakuje i czy jest istotna różnica z hardtailem XC. Raczej dopóki nie kupię nie będę mógł tego sprawdzić. No i czy te hamulce faktycznie takie fatalne, np w porównaniu z v-breakami, które teraz użytkuję w starym HT
MarcK Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 >> jak się na takim fullu podjeżdża ścianki, których u mnie nie brakuje i czy jest istotna różnica z hardtailem XC. Musisz się liczyć z tym że w tym rowerze masz 140mm z przodu i kierownica jest wysoko w stosunku do klasycznych XC, najlepiej zweryfikować wymiary. Nie miałem jeszcze okazji wykonać testów na dużym nachyleniu. >> No i czy te hamulce faktycznie takie fatalne, n Moim zdaniem tak, od razu poszły do wymiany. Nie chciało mi się testować czy to była wina klocków, tarczy, z pewnością nie były zapowietrzone. Docelowo wpadły SRAM GUIDE.
Ares Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) 13 godzin temu, MarcK napisał: Poczytałem trochę krytyki na temat tego roweru co powoduje że wiele osób pewnie zrezygnuje np. powodu że to rower z Marki Deca lub geometria jest do bani, ale najbardziej irytuje mnie to jak ktoś się wypowiada a nigdy w życiu na wybrany mode roweru nie wsiadł a ma najwięcej do powodzenia. To nie jest łatwy temat, każdy rower ma inną geometrię, każdy z nas jest inny, każdy rower jest przeznaczony inny rodzaj tras, każdy z nas ma inne preferencje także. Pamiętajmy że w rowerze typu full ustawimy SAG który także wpływa na geometrię. Zauważcie ilu obecnie jest producentów ile modeli. Wybór nie jest łatwy. Trudno znaleźć idealny rower. Wiem najlepiej to mieć szosę, enduro, trail'a i rower do pracy marzenia. Dlatego też warto przed zakupem się do roweru przymierzyć, nie kupować w ciemno. Mamy obecnie wiele możliwości, sklepy które posiadają rowery do testów, centra testowe, znajomych oraz olx. W moim przypadku tak właśnie było, nie wyobrażam sobie zakupu roweru przez neta dobierając ramę na podstawie numerków w tabeli, jazda obowiązkowa. Zabierz rower do lasu, zabierz w góry. Dla mnie opinia użytkownika dotycząca dopasowania jest zawsze subiektywna. Oczywiście jeśli rozmawiamy o awaryjności czy konkretnych testach podzespołów tutaj nie ma co dyskutować. Nie trzeba jechać by stwierdzić po cyfrach, że Francuzi zawalili sprawę geometrii tego roweru. Kąt na główce to jedna z podstawowych danych jak rower będzie zachowywał się na zjazdach. Kąt podsiodłowy jak będziemy jechać pod górę. Czy przednie koło jeśli jest ostry będzie dociążane czy przeciwnie będzie się siedzieć "z tyłu" a koło będzie się podrywać. Nie trzeba jechać by do tego dojść. Jak ktoś kupił, jest zadowolony to niech nie broni sprawy jak oblężonej twierdzy dorabiając do tego ideologię, że każdy jest inny czy musi do kupna testować. Canyona nie da się przetestować jak i wiele innych marek w tym marek premium a portfel zamówień jest pełny. Kilka lat temu weszła nowa era czy bardziej rewolucja w AM/enduro a w tym modelu zupełnie tego nie widać. Wiele innych marek jest tak dobrych i tak polecanych, że testowanie w ogóle mija się z celem. Z drugiej strony medalu są marki, które dają świetną geo, zawieszenie a rower ogranicza osprzęt. Tu też się po nich jedzie i nie ma co się obrażać. Nie wiem co im strzeliło do głowy by tak spartolić rower tym bardziej, że jeszcze nie tak dawno i mieli lepsze zawieszenia i geometrię w swoich produktach. To był zawsze atut, kiedy ktoś nadawał na samą markę. Pewnie przyjdzie refleksja w kolejnych latach. SAG nie ma wpływu na geometrię o ile będzie dobrany prawidłowo do parametrów roweru ale tu znowu można mówić o jakości jazdy. Jeśli jest dobrany nieprawidłowo zarówno co do roweru jak i jego zastosowania to już kłopot użytkownika a nie projektanta ramy czy amortyzatorów. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Ares
Bujak Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Podjeżdżam często na skarpę 20% w lesie i nie muszę przy tym wstawać z siodełka.Najlepiej porównaj sobie wymiary z tabelki z pierwszego postu do wymiarów swojego roweru.
MarcK Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 24 minuty temu, Ares napisał: Nie trzeba jechać by stwierdzić po cyfrach, że Francuzi zawalili sprawę geometrii tego roweru. Kąt na główce to jedna z podstawowych danych jak rower będzie zachowywał się na zjazdach. Kąt podsiodłowy jak będziemy jechać pod górę. Czy przednie koło jeśli jest ostry będzie dociążane czy przeciwnie będzie się siedzieć "z tyłu" a koło będzie się podrywać. Nie trzeba jechać by do tego dojść. Jak ktoś kupił, jest zadowolony to niech nie broni sprawy jak oblężonej twierdzy dorabiając do tego ideologię, że każdy jest inny czy musi do kupna testować. Canyona nie da się przetestować jak i wiele innych marek w tym marek premium a portfel zamówień jest pełny. Kilka lat temu weszła nowa era czy bardziej rewolucja w AM/enduro a w tym modelu zupełnie tego nie widać. Wiele innych marek jest tak dobrych i tak polecanych, że testowanie w ogóle mija się z celem. Z drugiej strony medalu są marki, które dają świetną geo, zawieszenie a rower ogranicza osprzęt. Tu też się po nich jedzie i nie ma co się obrażać. Nie wiem co im strzeliło do głowy by tak spartolić rower tym bardziej, że jeszcze nie tak dawno i mieli lepsze zawieszenia i geometrię w swoich produktach. To był zawsze atut, kiedy ktoś nadawał na samą markę. Pewnie przyjdzie refleksja w kolejnych latach. SAG nie ma wpływu na geometrię o ile będzie dobrany prawidłowo do parametrów roweru ale tu znowu można mówić o jakości jazdy. Jeśli jest dobrany nieprawidłowo zarówno co do roweru jak i jego zastosowania to już kłopot użytkownika a nie projektanta ramy czy amortyzatorów. Kupiłem, jestem zadowolony nikogo nie będę namawiał. Z parę tygodni napiszę jakie są moje subiektywne odczucia po wypadzie w góry, do Bielska mam raptem 30 km, gorzej z czasem. Z pewnością nie szukałem roweru typowego enduro, bardziej trail. Zgodzę się że na rynku jest wielu innych modeli których w zasadzie nie trzeba testować, ale w moim przypadku istniały dwa problemy, po pierwsze budżet, po drugie zależało mi na dobrym dopasowaniu rozmiaru ramy. Zastanawiałem się także nad Canyon, Trek, Giant ale ceny zaczynają się od 10 tyś, a np. używkę trudno także znaleźć z napędem 1x12 a na tym także mi zależało.
Bujak Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Nie trzeba jechać by stwierdzić po cyfrach, że Francuzi zawalili sprawę geometrii tego roweru. Możesz więcej konkretów? Napisz jakie wg Ciebie powinny być kąty główki itd. i do jakiego zastosowania, bo przecież nie ma idealnego roweru do wszystkiego.Jeżeli znasz jakiś rower o mniej "zawalonej" geometrii w cenie 6000 zł (nie euro) to napisz proszę. Tutaj coś na temat geometrii progresywnej:https://mtb-xc.pl/2019/03/26/kiedys-rower-mtb-byl-po-prostu-rowerem-gorskim/Może komuś pomoże w wyborze. Wg tego artykułu rozsądne proporcje wyglądałyby tak:Rozmiar L (19-20 cali) – horizontal top tube 625-640 mm, reach 440-460 mm Rozmiar XL (21 cali i więcej) – horizontal top tube 640-660 mm, reach 460-480 mm W Rockrider AM100S:Rozmiar L – top tube 620 mm, reach 433 mm Rozmiar XL – top tube 640 mm, reach 448 mm
TOMALA72 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Tu jest ciekawy artykuł, warto poczytać przed zakupem: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17351/test_rockrider_am_100_s?strona=2 Cytat z podsumowania w/w testu: "Rockrider AM 100 S to ciekawy rower, który pokazuje, że można w pełni funkcjonalnego fulla trail/enduro sprowadzić w rejony cenowe zarezerwowane do tej pory dla hardtaili. Nie ma się co tego modelu bać, trzeba jednak dobrze poznać jego ograniczenia i zastanowić nad tym, czego oczekujemy. Jeśli chcemy wejść w świat kolarstwa szlakowego, zacząć poznawać styl jazdy na rowerze z pełną amortyzacją, może być to bardzo interesująca propozycja. Jednak dość "kwadratowa" geometria stawia odczuwalną barierę pomiędzy AM 100 S, a w pełni dojrzałymi konstrukcjami, które będą przepustką do startów w zawodach enduro czy szczególnie dynamicznej techniki jazdy." Czyli rowerek dla takich użytkowników jak ja, którzy dopiero zaczynają przygodę ze ścieżką. Gdyby mi brakło trochę kasy na swojego Speca to pewno bym sobie też go kupił:) Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez TOMALA72
isek Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Tu też jest krótkie podsumowanie: https://www.1enduro.pl/rowery-trail-do-8000-zl-2019/ Numer 3.
Bujak Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Odnośnie hamulców tektro to moim zdaniem są one porównywalne do Shimano M315. Mam w ręku oba te hamulce i zasada pracy jest w nich identyczna.Mają nawet te same klocki, a klamka pracuje identycznie do M315, tzn chwyta dobrze, ale po martwym ruchu klamka już się nie porusza w ogóle i modulacja siły hamowania jest tylko przez siłę nacisku.Tak jest we wszystkich tańszych hydraulikach i dopiero od deore klamka ma dodatkową przeponę, która umożliwia dalszy ruch klamki po pokonaniu martwego ruchu. Dzięki temu w droższych hamulcach łatwiej jest kontrolować siłę docisku bo wraz ze zwiększeniem siły nacisku klamka przesuwa się dalej.Nie wiem jak z trwałością, bo hamulce leżą w szafie.
Bujak Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Cześć. Prosiłbym użytkowników tego rowerka o napisane jaki mają wzrost, dł nogi i jaki rozmiar roweru wybrali. Rower ma opinię dość krótkiego (reach, TT) i się zastanawiam jak to jest odczuwalne w praktyce. Niestety trudno znaleźć dużą rozmiarówkę w sklepach żeby się przymierzyć. Drugie pytanie: czy nie przeszkadza wam dolne prowadzenie linek na zewnątrz i pod suportem? Patrząc jak poobijana jest ta część mojego starego roweru mam duże wątpliwość co do trwałości linek przy takim prowadzeniu, juz nie mówiąc o braku hamulca czy przerzutki jeśli coś się uszkodzi w trasie. Linka od sztycy też tak luźno zwisa że można nią o coś zahaczyć. Dzięki pzdrNie miałem problemu z linkami, bo rower używam jako ścieżkowca, dodatkowo w łatwym terenie. Nie skaczę na nim i nie walę ramą o kłody, czy kamulce.Jednak uwaga jest zasadna, szczególnie w odniesieniu do linki hamulca.Można by poprowadzić linki od góry tej rury, ale tam nie ma mocowań i trzeba by zrobić to po chłopsku na trytki.
Ares Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 20 godzin temu, Bujak napisał: Możesz więcej konkretów? Napisz jakie wg Ciebie powinny być kąty główki itd. i do jakiego zastosowania, bo przecież nie ma idealnego roweru do wszystkiego. Jeżeli znasz jakiś rower o mniej "zawalonej" geometrii w cenie 6000 zł (nie euro) to napisz proszę Zagadnienie jest dość poważne i zajmuje sporo czasu. Bez owijania w bawełnę musiał bym się posiłkować kimś kto odwalił dobrą robotę. Lektura ze wspomnianego 1enduro https://www.1enduro.pl/geometria-roweru-mtb-enduro/ Jednak zawalenie geometrii to nie powód do tragedii. Ten rower nie ma kwadratowych kół czy kiery z barankiem by nie dało się nim i jeżdzić i czerpać radości z jazdy. W gruncie rzeczy na sporej części naszych szlaków czy sztucznych tras wygląda o niebo lepiej i sprawdzi się lepiej od modnych teraz wywalonych w kosmos skokiem 180mm enduro. Michał tego nie napisze bo to nie wypada, nie jest koszerne i nie chce wywoływać głupiej rozmowy w stylu "po co dzisiaj komu 2-blat na korbie". 2
Kkaaeell Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 W dniu 3.04.2019 o 22:56, Bujak napisał: Możesz więcej konkretów? Napisz jakie wg Ciebie powinny być kąty główki itd. i do jakiego zastosowania, bo przecież nie ma idealnego roweru do wszystkiego. Jeżeli znasz jakiś rower o mniej "zawalonej" geometrii w cenie 6000 zł (nie euro) to napisz proszę. Tutaj coś na temat geometrii progresywnej: https://mtb-xc.pl/2019/03/26/kiedys-rower-mtb-byl-po-prostu-rowerem-gorskim/ Może komuś pomoże w wyborze. Wg tego artykułu rozsądne proporcje wyglądałyby tak: Rozmiar L (19-20 cali) – horizontal top tube 625-640 mm, reach 440-460 mm Rozmiar XL (21 cali i więcej) – horizontal top tube 640-660 mm, reach 460-480 mm W Rockrider AM100S: Rozmiar L – top tube 620 mm, reach 433 mm Rozmiar XL – top tube 640 mm, reach 448 mm Za 6 tysi kipilem nowego fuel ex5 W dniu 3.04.2019 o 22:56, Bujak napisał:
MarcK Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Kkaaeell napisał: Za 6 tysi kipilem nowego fuel ex5 Napisz proszę jaka specyfikacja ? jaki rok ? To jest ważne. wersji EX5 było kilka. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez MarcK
Kkaaeell Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Rocznik 2017 kupiony na poczatku 2018
Bujak Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Dobra Twoja!Swojego AM100S dostałem za 3500 + przyjęli w rozliczeniu rocznego, zajechanego Rockridera 520S po reklamacji tylnego koła.Nie zmienia to faktu, że nowy Trek EX 5 kosztuje 8800. Swoją drogą fajny rower. Na sporo słabszym osprzęcie, bez regulowanej sztycy i 1.4 kg cięższy, ale daje radę. 1
MarcK Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Obiecałem że napiszę coś więcej po pierwszym wyjeździe w góry i tak poniżej link do filmu - Bielsko Biała Enduro Trails. Przejazd bardzo zachowawczy, czysta amatorka, trasy trail'owe. Dodam że w rowerze zmieniono hamulce na SRAM GUIDE, opony Schwalbe nobby nic. Przy podjazdach do 12% nie zauważyłem problemów z podnoszącym się kołem czy jego myszkowaniem. Napęd 1x12 robi swoje. Na zjazdach czy hopach nie doznałem uczucia jakbym miał zaraz przelecieć przez kierownice. Dopasować muszę jeszcze pod siebie zawieszenie, SAG miałem na ok 25% to chyba zbyt mało taki teren, muszę trochę poeksperymentować z ciśnieniem. Zastrzeżenie ma jedynie do dumper'a nie ma możliwości regulacji tłumienia odbicia co powoduje czasami zbyt szybki powrót i uczucie wyrzucenia z siodełka (zdarza się tak przy dużej prędkości oraz dużym ugięciu) może to problem zbyt wysokiego ciśnienia. Tak czy inaczej cały zjazd czułem się pewnie. Na chwilę obecną nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń do roweru. Żadnych luzów w zawieszeniu, żadnego pukania itp. Zobaczymy z czasem po sezonie, czy wraz z progresem moich umiejętności nie zaczną mnie jakieś rzeczy wkurzać. Obecnie rower jest używany 70/30 XC/góry.
Bujak Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zastrzeżenie ma jedynie do dumper'a nie ma możliwości regulacji tłumienia odbicia co powoduje czasami zbyt szybki powrót i uczucie wyrzucenia z siodełka (zdarza się tak przy dużej prędkości oraz dużym ugięciu) może to problem zbyt wysokiego ciśnienia. Damper ma regulację odbicia.Błękitne pokrętło na dźwigni blokady dampera.
MarcK Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) 11 minut temu, Bujak napisał: Damper ma regulację odbicia. Błękitne pokrętło na dźwigni blokady dampera. Jak mogłem tego nie zauważyć, byłem przekonany że to jakiś niszowy model. To dla mnie dobra wiadomość. Wie ktoś może gdzie można dostać org naklejkę tego dumpera ? Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez MarcK
maras82 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 No to i ja moge oficjalnie dołączyć do grona posiadaczy AM 100 na tym forum posiadam go od marca i w przeciwieństwie do Was zostawiłem oryginalne hamulce, tylko na przód założyłem shimanowską 203 a na tył dałem 180 zdjętą z przodu, teraz hamulce niebo a ziemia do serii, do tego z przodu i z tyłu Magic Mary na mleku i lata sie aż miło 1 1
MarcK Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 19 godzin temu, maras82 napisał: No to i ja moge oficjalnie dołączyć do grona posiadaczy AM 100 na tym forum posiadam go od marca i w przeciwieństwie do Was zostawiłem oryginalne hamulce, tylko na przód założyłem shimanowską 203 a na tył dałem 180 zdjętą z przodu, teraz hamulce niebo a ziemia do serii, do tego z przodu i z tyłu Magic Mary na mleku i lata sie aż miło Jak oceniasz rower ? To Twój pierwszy full ? Czy w obręczach przed zalaniem mlekiem poprawiałeś taśmę lub wykonałeś inne zabiegi prócz zmiany wentyla ? W moim kole taśma na obręczy nie jest zbyt starannie ułożona.
Bujak Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Ja przed zalaniem mlekiem dokleiłem tylko dodatkowy pasek taśmy przy wentylu. Nie było żadnych problemów.
Kkaaeell Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Tarcze 203 z lagami 32? Dosc odwaznie. Kontroluj stan amora bo moze szybko złapać luzy
Rekomendowane odpowiedzi