Bujak Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Opublikowano 11 Maja 2019 Właśnie ten. Ma ktoś namiary na max psi tego dumpera??? ew tabelę kg/psi???od niego. Chciałem znaleźć miejsce skąd wzięłam te 210 psi, ale nie udało mi i się, więc zadałem znowu pytanie na Hayes.com. Pytanie:Mam kilka pytań do obsługi dampera Manitou McLeod.Jakie jest maksymalne ciśnienie?Czy mogę prosić o przesłanie tabeli ze wstępnym ustawieniem ciśnienia w zależności od masy ciała? Odpowiedź:Dziękuję za przesłanie zapytania poniżej przesyłam wartości ciśnień:Komora IFP: 400psiKomora powietrzna od 50psi do 230psi. Nie ma deklarowanych wartości ciśnień ponieważ damper ustawia się pod SAG.
neo292 Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 14 godzin temu, Bujak napisał: Chciałem znaleźć miejsce skąd wzięłam te 210 psi, ale nie udało mi i się, więc zadałem znowu pytanie na Hayes.com. Pytanie: Mam kilka pytań do obsługi dampera Manitou McLeod. Jakie jest maksymalne ciśnienie? Czy mogę prosić o przesłanie tabeli ze wstępnym ustawieniem ciśnienia w zależności od masy ciała? Odpowiedź: Dziękuję za przesłanie zapytania poniżej przesyłam wartości ciśnień: Komora IFP: 400psi Komora powietrzna od 50psi do 230psi. Nie ma deklarowanych wartości ciśnień ponieważ damper ustawia się pod SAG. Dzięki.
adamar Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 W dniu 26.04.2019 o 19:41, maras82 napisał: No to i ja moge oficjalnie dołączyć do grona posiadaczy AM 100 na tym forum posiadam go od marca i w przeciwieństwie do Was zostawiłem oryginalne hamulce, tylko na przód założyłem shimanowską 203 a na tył dałem 180 zdjętą z przodu, teraz hamulce niebo a ziemia do serii, do tego z przodu i z tyłu Magic Mary na mleku i lata sie aż miło Witam: Jaka szerokość opon (Magic Mary)?
adamar Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 W dniu 26.04.2019 o 19:41, maras82 napisał: No to i ja moge oficjalnie dołączyć do grona posiadaczy AM 100 na tym forum posiadam go od marca i w przeciwieństwie do Was zostawiłem oryginalne hamulce, tylko na przód założyłem shimanowską 203 a na tył dałem 180 zdjętą z przodu, teraz hamulce niebo a ziemia do serii, do tego z przodu i z tyłu Magic Mary na mleku i lata sie aż miło Witam: Jaka szerokość opon(Magic Mary)?
neo292 Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 W dniu 24.11.2018 o 17:44, Bujak napisał: Piję zawsze podwójne espresso, ale do pantofli pasuje kawa latte Jakie mleko polecacie i czy można wlewać do opon tych fabrycznych co były z rowerem am 100s? Niektórzy wsypują dodatkowo brokat daje to coś?
Bujak Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Opublikowano 18 Maja 2019 Oryginalne opony nie są tubeless ready, ale znam kilka osób, które z powodzeniem zrobili tubeless na zwykłych oponach.Znam też takie, którym się nie udało.Generalnie nie wiadomo czy się uda.Używam cafelatex i muszę co miesiąc dolewać 1/3 tego co na początku, żeby to dalej działało.Innego mleka nie używałem.Brokat raz wsypałem i nie przeszkadzał, ale jak mleko zasycha to razem z brokatem, więc później już nie dosypywałem.Na wewnętrznej stronie opony mam po pół roku warstwę gumy, która jest na razie dużo cieńsza niż grubość zwykłej dętki. Myślę, że po ok 2 latach używania grubość tej warstwy będzie tej samej grubości co dętki. Z innej beczki:Znalazłem na sieci instrukcje serwisowe do amorków: - amortyzator Manitou Machete: https://manitoumtb.com/wp-content/uploads/sites/2/2018/08/Machete-Service-Guide-REV2.1.pdfhttps://manitoumtb.com/wp-content/uploads/sites/2/2018/08/Oil-Height-Diagram-2018_2019.pdf - damper Manitou McLeod: https://manitoumtb.com/wp-content/uploads/sites/2/2018/08/Shock-Manual-McLeod-Insert-web.pdfInstrukcja serwisowa:https://manitoumtb.com/wp-content/uploads/sites/2/2018/08/McLeod-Air-Can-Piston-Service-Guide.pdf 1
Hrothi Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Witam Chciałem się dowiedzieć od wszystkich użytkowników rockridera am S jak to jest z fullami w mieście, na podjazdach. Czy buja amortyzacją czy blokowanie jej jest na tyle skuteczne, że nie ma czym się przejmować. Obecnie mam Krossa B4 HT rozmyślam o zmianie na Fulla. Jeżdżę po lesie ale zdarza mi się też ścieżkami miejskimi powiedziałbym 50/50. Czy rozpędzając się na ścieżkach asfaltowych nie zabraknie biegów przy napędzie 1x12 czy można to porównać na największej zębatki do biegu 3x9 ? Jestem laikiem jeśli chodzi o fulle nie miałem też styczności z napędem 1x12.
Medzamir Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 http://ritzelrechner.de/Zajrzyj na powyższą stronę i poustawiaj sobie co tam ci pasuje bo 3x9 nic nikomu nie powie. Może wtedy będziesz wiedział czy ci wystarczy. W każdym razie 34x50 to wlasciwie to samo co 22x32 Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
PiotrekGT Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 2 godziny temu, Hrothi napisał: Witam Chciałem się dowiedzieć od wszystkich użytkowników rockridera am S jak to jest z fullami w mieście, na podjazdach. Czy buja amortyzacją czy blokowanie jej jest na tyle skuteczne, że nie ma czym się przejmować. Obecnie mam Krossa B4 HT rozmyślam o zmianie na Fulla. Jeżdżę po lesie ale zdarza mi się też ścieżkami miejskimi powiedziałbym 50/50. Czy rozpędzając się na ścieżkach asfaltowych nie zabraknie biegów przy napędzie 1x12 czy można to porównać na największej zębatki do biegu 3x9 ? Jestem laikiem jeśli chodzi o fulle nie miałem też styczności z napędem 1x12. Będzie ci się jechało dużo ciężej, prędkości też będą mniejsze, bujanie to zależy od konkrrtnego modelu roweru. Tu niech się kolega @Bujak wypowie, ja tym rowerem jeździłem tym rowerem po decathlonie, dość mało bujał, ale to za mało jazdy żeby się o tym wypowiedzieć. Ja jak spojrze na swój damper podczas jazdy to widze że pracuje ale wcale tego nie czuje. Za to komfort jazdy, nawet po mieście jest nieporównywalny ze sztywnym tyłem. Co do podjazdów, wchodzą troche gorzej niż na sztywnym ale frajda na zjazdach to rekompensuje
Bujak Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Opublikowano 18 Maja 2019 Na płaskim nie czuję w ogóle bujania, ale jak spojrzę na damper to delikatnie się rusza.Pod górkę jak siedzę na siodełku też nie buja. Pod górkę jak cisnę na stojąco to już przeszkadza pompowanie przodu.Blokada załatwia sprawę i działa idealnie. Nie używam środkowego położenia blokady, bo jest totalnie bez sensu (zablokowany przód, a tył tylko trochę utwardzony). Jak się spieszę i jadę asfaltem to włączam blokadę, żeby zyskać całą moc.
maras82 Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 W dniu 17.05.2019 o 16:11, adamar napisał: Witam: Jaka szerokość opon(Magic Mary)? 2.35 i w koncu to wyglada jak porzadna opona, a i jakosc jazdy w porownaniu do seryjnych toro nieporownywalnie na plus. Ze zmian to wpadł komplet hamulców Shimano ZEE
Hrothi Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) 15 godzin temu, Bujak napisał: Na płaskim nie czuję w ogóle bujania, ale jak spojrzę na damper to delikatnie się rusza. Pod górkę jak siedzę na siodełku też nie buja. Pod górkę jak cisnę na stojąco to już przeszkadza pompowanie przodu. Blokada załatwia sprawę i działa idealnie. Nie używam środkowego położenia blokady, bo jest totalnie bez sensu (zablokowany przód, a tył tylko trochę utwardzony). Jak się spieszę i jadę asfaltem to włączam blokadę, żeby zyskać całą moc. Dzięki za odpowiedź. Pewnie wezmę go kołach 29. Biegów nie brakuje Ci jak się rozpędzasz na asfalcie ? Jak wygląda kwestia serwisu niektórzy straszą że przy fullu to są spore wydatki. Czy wymaga specjalnej konserwacji ? Edytowane 19 Maja 2019 przez Hrothi
Bujak Opublikowano 19 Maja 2019 Autor Opublikowano 19 Maja 2019 Dwa amortyzatory to 2x więcej serwisów, ale można je robić samemu.36 km/h przy 90 obrotach. Ja teraz jeżdżę ok 100 obrotów, więc gdyby noga podawała to mógłbym jeździć max 40 km/h. Przy kołach 27.5+ nie mam szans osiągnąć takich prędkości na płaskim.
MaciekSulęcin Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Witam Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy jest możliwa wymiana napędu 1x12 na 2x11 Shimano XT M8000 2x11rz. Mam ten rower od miesiąca i napęd mi nie leży, nawet wystawiłem go na olx na sprzedaż, ale jak się da to chyba zmienię napęd i go sobie zostawię. Z góry dziękuję za pomoc. Maciek.
kamilns Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Ta rama nie jest przystosowana tylko do napedu 1x11,12?
Medzamir Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Najlepiej zapytaj na stronie Deca. A jeśli masz jakąkolwiek przerzutkę to spróbuj zamontować.Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Jarod Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Możesz napisać z jakiego powodu napęd Ci nie leży? Rozważam zakup i napęd był dla mnie jednym z atutów.
MarcK Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Moim zdaniem nie będzie żadnego problemu, musisz tylko dobrać odpowiednie mocowanie przedniej przerzutki do ramy w formie obejmy i tyle.
Ares Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Cudowne są takie stwierdzenia, że nie będzie żadnego problemu... Tak jak by w zmianie na 2x chodziło tylko o przednią przerzutkę. Edytowane 26 Maja 2019 przez Ares
MarcK Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Teraz, Ares napisał: Cudowne są takie stwierdzenia, że nie będzie żadnego problemu... A co może sprawić problem ? Kupujesz kompletną grupę, przednia przerzutka montowana do ramy, nie wiem jak z montażem korby pod shimano, w tym rowerze jest pressfit.
Ares Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Problemem może być zmieszczenie korby na 2x. W wielu ramach o współczesnych konstrukcjach, konstrukcja dolnych widełek uniemożliwia wsadzenie większego blatu niż 34T.
MaciekSulęcin Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 39 minut temu, Jarod napisał: Możesz napisać z jakiego powodu napęd Ci nie leży? Rozważam zakup i napęd był dla mnie jednym z atutów. Moim zdaniem napędy 1x11 czy 1x12 mimo że są fajne jeśli chodzi o szybkość zmiany i prostotę budowy nie są dla każdego. Mi przede wszystkim brakuje prędkości. 2x11 jest moim zdaniem bardziej uniwersalne mniej się męczę na tych samych trasach. Nie jestem zawodowcem i niema szans wykorzystać potencjału tego napędu. Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi ale chyba raczej kupię inny rower z 2x11 bo nie chcę ryzykować wtopy 1700 zł na całą grupę xt m8000. Rzuciłem okiem na widełki i obawiam się że kolega Ares może mieć rację co do ilości miejsca na większy blat. Zapytam dla pewności w serwisie rowerowym ale słabo to wygląda. Co myślicie ?
Medzamir Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Faktycznie słabo to wygląda. Niby większa koronka zawsze trochę odstaje ale nie wiem czy aż tak. Ostatnio przeglądałem fule pod kątem 2xX i mało tego. Jak już coś jest to najczęściej padaka. Zerknij na Marin Rift Zone - bez problemów wsadzisz 2xX tylko nie wiem jak z geo bo rura podsiodłowa jest trochę krótka, chyba że jej wymiar faktycznie jest podany tak jak na rysunku od linii osi pedałów a nie od środka suportu. Albo gotowiec Kellys Tyke tylko problem z dostępnością. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Bujak Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 Moim zdaniem napędy 1x11 czy 1x12 mimo że są fajne jeśli chodzi o szybkość zmiany i prostotę budowy nie są dla każdego. Mi przede wszystkim brakuje prędkości. 2x11 jest moim zdaniem bardziej uniwersalne mniej się męczę na tych samych trasach. Nie jestem zawodowcem i niema szans wykorzystać potencjału tego napędu. Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi ale chyba raczej kupię inny rower z 2x11 bo nie chcę ryzykować wtopy 1700 zł na całą grupę xt m8000. Rzuciłem okiem na widełki i obawiam się że kolega Ares może mieć rację co do ilości miejsca na większy blat. Zapytam dla pewności w serwisie rowerowym ale słabo to wygląda. Co myślicie ?W napędzie 1x12 brakuje dokładnie jednego biegu w porównaniu do 2x11. Jakiś czas temu porównywałem te napędy i wyniki wrzuciłem gdzieś tu na forum.Przy koronce 30T brakuje najtwardszego biegu (na kołach 29 lub 27.5+).Na 36T brakuje najmniejszego.32 i 34T jest gdzieś pośrodku. Wniosek jest taki, że po zmianie napędu nie będziesz miał miększych przełożeń, a dostaniesz jedynie dodatkowy najtwardszy bieg, którego nie będziesz w stanie zresztą wykorzystać, bo kto jeździ na fullu powyżej 36 km/h? Może zamiast zmieniać rower warto poćwiczyć jazdę z większą kadencją? Kiedyś jeździłem z kadencją 75, teraz bez zmęczenia kręcę 100. Polecam!
MaciekSulęcin Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Dzięki Bujak, potrafisz pocieszyć. Po 41 latach mam zaakceptować fakt że nie potrafię pedałować 😀. Może masz rację. Dam temu napędowi i sobie więcej czasu i zobaczę jak będzie na wysokiej kadencji na moich trasach. Tylko czasami prędkości żal... Pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi