abra Opublikowano 16 Grudnia 2020 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Bujak napisał: Wynika to z konieczności odsunięcia zacisku dalej od osi tarczy. Tak. Spodziewałem się, że ten adapter po prostu będzie rodzajem grubszego dystansu, dlatego zaskoczył mnie ten gwint. Ale po dokładnym przyglądnięciu się zrozumiałem sens takiego manewru. Gdyby był to tylko grubszy dystans, spowodowałoby odsunięcie hamulca jedynie w poziomie, czego konsekwencją byłoby zwiększenie ramienia siły oddziałującej na mocowania w amorze a to zwiększyłoby ryzyko ich złamania. W zakupionym rozwiązaniu hamulec jest przesuwany do góry a nie w bok, co powoduje, że wektor siły łamiącej mocowania pozostanie być może na podobnym poziomie, natomiast wzrośnie wektor siły wzdłuż śrub, a to nie jest żadnym problemem, gdyż wytrzymałość połączeń gwintowanych jest z dużym zapasem. Sprytne 👍 Może uda mi się dziś zagarażować i dokonać montażu. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez abra
abra Opublikowano 16 Grudnia 2020 Opublikowano 16 Grudnia 2020 😁 Cholera, natura człowieka zawsze wylezie na wierzch, choćby się skrył za najdurniejszym nickiem. A tych nowych rozwiązań rowerowych ciągle się uczę. Z przyjemnością. 🖐️
abra Opublikowano 16 Grudnia 2020 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zamontowałem. Trochę zadowolenia, trochę kwasu. Niestety pod hamulec Tektro adapter shimano do tarczy 203 nie pasuje idealnie. przedni adapter Tektro przełożony razem z tarczą 180 na tył też nie pasuje idealnie. Ale dużo nie brakowało, więc coś dokombinowałem. Mała prowizorka, która może długo przetrwać 😁. Ale nowa tarcza 203mm wygląda imponująco. Musiałem spreparować dodatkowe dystanse, bo klocki były zbyt nisko i dociskały obie tarcze na mniejszym promieniu niż powinny. Czyli przesunięte były do środka osi tarczy jakieś kilka % swojej powierzchni. Z aluminium wylaubzegowałem dystanse, które przesunęły zaciski i klocki w prawidłowe położenie. Test działania był krótki, bo ciemno, mróz złapał, a marnie ubrany zacząłem szczękać zębami szybciej niż mi się wydawało. Pełnię odkryję podczas pełnego rejsu po górach a nie takie pitu pitu pod garażem. No i może coś wykombinuję mądrzejszego niż te dodatkowe aluminiowe dystanse.
abra Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Rozglądnąłem się dziś w adapterach konkretnie pod Tektro. Jedyny jaki jest oferowany na tył dla tarczy 180 to jest ten sam który miałem z przodu. W znalezionej ofercie opisany - przód/tył. Stąd niby przełożenie tego adaptera z przodu na tył powinno być bez problemu. Jednak tak nie jest. Nawet nie to, że klocki nie leżą prawidłowo ale tarcza Tektro 180 nie mieści się na tym adapterze i haczy o korpus zacisku. Bez tego całkiem sporego dystansu który użyłem , po prosto nie zadziała. Zamówiłem na przód adapter Tektro 203, a na tył jakiś inny shimano 180 (przynajmniej konkretnie tylko na tył). Zobaczymy. Jak nadal nie będzie pasować to zostanę przy tym co jest. Chyba, że w ogóle zmienię hamulce na inne. Ale to wtedy gdy stwierdzę, że manewr nic nie zmienił, bo powinien.
Bujak Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Nie rozumiem dlaczego miałoby nie pasować. Tych podkładek nie powinno być. Czy z tyłu nie założyłeś adaptera odwrotnie?
Accent_Szaj Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 8 godzin temu, Bujak napisał: Czy z tyłu nie założyłeś adaptera odwrotnie? W dobrą stronę założył tylko adapter,ale fakt tej podkładki nie powinno tam być. @abra zrób więcej zdjęć tego zacisku
abra Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Bujak napisał: Nie rozumiem dlaczego miałoby nie pasować. Tych podkładek nie powinno być. Czy z tyłu nie założyłeś adaptera odwrotnie? Też nie rozumiem. Pierwotnie na tył założyłem odwrotnie. Choć trudno się sugerować strzałką UP na adapterze, który z tyłu mocuje się poziomo. Niestety górna krawędź tarczy 180 miała wtedy kolizję z wnętrzem zacisku. Zacisk wchodził za głęboko w tarczę i haczył o tarczę. Przy odwrotnym ustawieniu (tak jak na foto) ta kolizja ustąpiła, lecz okładziny nadal nie były centrycznie na zewnętrznym pierścieniu tarczy oraz kąt ustawienia nie był idealny. Stąd dodatkowy dystans na tylnym hamulcu pozwolił poprawić kąt i równocześnie odsunąć w górę zacisk, by okładziny precyzyjnie trafiały w górny pierścień tarczy. Zresztą podobna sprawa wystąpiła na przednim hamulcu. Tam też okładziny wystawały kilka mm poniżej pierścienia tarczy, czyli kilka % zacisku hamowało powietrze. Potem narysuję schematycznie o co konkretnie chodzi. Ja zrozumiałem, że błąd wynikł z faktu, że z przodu założyłem adapter shimano, który nie musi być kompatybilny dla zacisku Tektro, oraz przełożyłem przedni adapter na tył, choć przecież ogólnie stosuje się inne na tył a inne na przód. Po powrocie do domu luknąłem na spokojnie w net i wyszło, że faktycznie jest dostępny adapter dedykowany do tektro 203. To moją teorię o niekompatybilności shimano jakoby potwierdziło, natomiast zaskoczył mnie fakt, że adapter tektro 180 jest oferowany jako uniwersalny przód/tył a taki właśnie posiadam. Zdjęć na razie więcej nie narobię, bo dziś po południu zmykam na narty a w sobotę chcę gdzieś ruszyć na dalszą wycieczkę rowerową. Zamówiłem inne adaptery, w niedzielę będę się dalej doktoryzował. A na razie jest prowizorka ale trzyma się solidnie. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez abra
Accent_Szaj Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 36 minut temu, abra napisał: trudno się sugerować strzałką UP na adapterze Z tyłu daje się strzałką w kierunku jazdy 39 minut temu, abra napisał: moje błędy wynikły z faktu Twoje błędy wynikały z tego, że zacząłeś kombinować z podkładkami. Wyrzuć je i załóż tak jak powinno być. Kąty mają się różnić.
Bujak Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2020 Masz dobre adaptery. Wyrzuć podkładki i załóż prawidłowo (odwróć tył). Tyle w temacie.
abra Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Czy wg ciebie takie ustawienie okładzin wzgl tarczy jest prawidłowe? Bo tak było z przodu bez tego dodatkowego odsunięcia dystansem zacisków od osi tarczy. Co do tyłu, to co miałem niby zrobić skoro tarcza w zaznaczonym strzałką miejscu dotykała korpusu zacisku i blokowała koło?
Bujak Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2020 Nie pomogę więcej, bo nie rozumiem jak może nie pasować. U mnie po przełożeniu tarczy Tektro i adaptera do tyłu (zacisk jest Magura, ale to nie ma znaczenia): Z przodu adapter i zacisk Magura: Adapter jest Magura tylko dlatego, że zacisk Magura ma duże tłoczki i ma kolizję z adapterem Shimano.
Cypis Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) A zacisk tektro przypadkiem nie jest tzw. "Wide" i to nie robi tematu? Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Cypis
abra Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Że szeroki? Nie jest szeroki, szerokość nie ma wpływu. On przy tych adapterach za głęboko nachodzi w tarczę. Niewiele ale tak nie powinno być. @Bujakno u ciebie jest git , a u mnie nie jest. Tam w teorii nie da się zbyt popełnić błędu, dlatego sytuacja mnie zaskoczyła i zacząłem kombinować jak wybrnąć skoro tarcze już zamontowałem. Dzięki za wasze wspomaganie merytoryczne. Po głowie mi chodzi jeszcze myśl, że fabryczne ustawienia (pod 160mm są) za krótkie, lub klocki B01S mam jakieś trefne i tego wcześniej nie spostrzegłem. Choć ta kolizja tarczy Tektro przy adapterze tektro to jakieś jajo. Jutro plan popedałowania z moją rusałką po górach, więc po powrocie pewnie nie będzie mi się chciało dłubać, ale w niedzielę spokojnie zasiądę do tematu i może coś popstrykam szczegółowo. Zwłaszcza, że mam już jakieś inne adaptery do przymierzenia.🖐️
abra Opublikowano 19 Grudnia 2020 Opublikowano 19 Grudnia 2020 (edytowane) 👌Hamuje. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez abra
Bujak Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2020 W dniu 18.12.2020 o 21:55, Cypis napisał: Teraz, Bujak napisał: W dniu 18.12.2020 o 21:55, Cypis napisał: @Cypis przepraszam, piszę z telefonu i nie mogę usunąć tego odwołania. @abra czas założyć wątek o swoim rowerze 😁
abra Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Bujak napisał: @abra czas założyć wątek o swoim rowerze 😁 Raczej nie założę wątku o swoim rowerze ale usunąłem didaskalia z poprzedniego postu. Dokończę jednak temat dotyczący tarcz i adapterów, to może być pomocne dla innych. Uzupełniam więc fotografię dowodową tego o czym wcześniej pisałem, czyli co się dzieje gdy nie ma tych moich dodatkowych dystansów. Adapter tektro 180 przełożony wraz z tarczą z przodu na tył - powoduje ocieranie zewnętrznej części tarczy o korpus zacisku tektro. Nie dużo ociera i tak naprawdę po obróceniu kołem wytarł się tam lakier z zacisku i koło się zaczęło kręcić. Być może taki shit ktoś by uznał. Ja nie potrafię. Zwłaszcza, że klocki nie leżą idealnie na pierścieniu tarczy. Są zbyt nisko i kąt stycznej okładzin klocka wzgl stycznej tarczy też nieprawidłowy. Bo okładzina klocka powinna tak się wpasować. Teraz odnośnie przodu. Mam już adapter tektro 203, który potwierdził moją teorię, że adapter shimano 203 nie jest w pełni kompatybilny. Tak wygląda ułożenie okładzin klocków na adapterze shimano Widać, że klocek wchodzi zbyt głęboko w tarczę. Dlaczego tak? Ano dlatego.. Adapter tektro 203 ma większe odsadzenie zacisku od osi. No jak w pysk strzelił dokładnie o tyle ile doświadczalnie dołożyłem dystanse do shimano. Tutaj porównanie bezpośrednie pozycjonowane wzgl. powierzchni osadzenia adaptera Wnioski. Nie polecam adaptera shimano do hamulca tektro. Jakoś to będzie działać ale z nastawieniem na "jakoś". Adapter tektro 180 określany jako przód/tył - na tył jest pasujący "prawie". Tak więc. Z przodu zagościł nowy adapter tektro 203mm, a z tyłu został ten adapter tektro 180 z moim dorobionym dystansem. Kupiłem jakiś inny adapter do shimano 203 ale kompletnie nie pasuje, tzn przesuwa zacisk tak, że ten haczy o zawieszenie. I tak już zostawię. Ze strat - zostały mi 2 adaptery pod shimano. Ktoś chętny?🙃 Edytowane 20 Grudnia 2020 przez abra 1
Bujak Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ciekawe Rzeczywiście adaptery mają inny dystans. Tektro namieszało i to zdrowo.
abra Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Nie wiem czy akurat tektro namieszało. No może w kwestii określania, że adapter 180 nadaje się na przód i na tył (chyba, że to nadinterpretacja dystrybutora). Adapterowi tektro 203 na przód nie można nic zarzucić. Natomiast kompatybilność shimano wydaje się wątpliwa. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez abra
Bujak Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Każdy adapter post mount pasuje na przód i tył (zobacz grafikę). Mocowanie post mount jest standardem i jest niezależne od firmy, więc lokalizacja śrub, dystans i przesunięcie powinno być identyczne dla wszystkich firm. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Bujak
abra Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Wygląda więc, że standardy nie są dotrzymywane. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez abra
Bujak Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Opublikowano 1 Maja 2021 Tak wyglądają kółka z aliexpress z lozyskami ceramicznymi po OK 1500 km. Do samych łożysk niece mam zastrzeżeń, ale boczne osłonki zostały zmielone i zaczęły zjadać samą przerzutkę.
Bujak Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) Wózek i kółka założyłem nowe. Stare oryginalne części leżą w przydasiu na wszelki wypadek. Łańcuch XO1 - ciekaw jestem czy rzeczywiście wytrzyma ponad 4000 km Edytowane 14 Maja 2021 przez Bujak
Drzonos Opublikowano 23 Maja 2021 Opublikowano 23 Maja 2021 @Bujak jak udało ci się wyciągnąć damper z ramy? Mi po odkręceniu śrub mocujących dalej ciasno siedzi w linku, a od strony tego trójkąta pod górną rurą nie da się podejść bo wentyl nie pozwala wyjąć go tamtędy. Dołączam zdjęcia:
Bujak Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Wyjąłem bez problemu. Te górne śruby wyciagągasz do końca czy tak jak na zdjęciu? Wyciągnij te górne śruby i powinno puścić. Tam nie ma żadnych dodatkowych mocowań. I te górne śruby z obu stron oczywiście Edytowane 24 Maja 2021 przez Bujak
Rekomendowane odpowiedzi