Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin.jka napisał:

tylko dlaczego 27,5+ zamiast 29?

A moim zdaniem fajna rzecz. W większości rowerów można zamiennie używać kół 27+/29, więc dokupujesz komplet kół i masz 2 rowery w 1

Opublikowano

jeżeli to model 2017 to 29 też może wrzucić bo rama jest na booscie. Co do plusów - myślę, że mogą dać fun, szczególnie w piachu, śniegu czy błocie. Co znaczy "szybsze"? Bo jeżeli na asfalcie to samo założenie, że trail na niskim ciśnieniu ma bić rekordy prędkości jest błędne. W piachu za to na luzie przejdzie ogniem tam, gdzie koledzy na xc będą ledwo zipieć

Opublikowano

Ja w kwocie 5700 zł interesuje się marinem rift zone 1. Może zobacz czy ci się podoba. :)

Opublikowano

Dzieki wszystkim za pomoc. Zdecydowalem sie na treka fuel ex;-). Jak zakupie to wrzuce jakies fotki

Opublikowano

no i świetnie, będziesz zadowolony:) Którego konkretnie? 

Opublikowano

Przepraszam ze odswiezam temat ale znalazlem w sklepie nowego TREK FUEL EX 5 27.5 plus na ramie 19,5 z 2016 roku.

Cena pomiedzy 2016 a 2018 wynosi prawie 3 tysiace. Lepiej kupic starszy rocznik i ewentualnie doinwestowac np w hamulce badz w lepsza korbe czy lepiej zakupic nowszy rocznik?

Opublikowano

może podaj linki do obu i napisz jaka cena za którego bo się pogubiłem.

Opublikowano (edytowane)

Panowie potrzeba szybka rada.

Planuje zakup tego bolidu:

http://www.rowerymerida.pl/produkt1429/big-nine-500-lite-rower-merida.html

rower na zamówienie, jeździłem dziś tym w rozmiarze 19” :

http://www.rowerymerida.pl/produkt1230/bignine-500-rower-merida.html

Wzrost 180, przekrok 85,5 waga ok. 73 kg

Jeździło mi się bardzo fajnie, długość ramy ok. (długość mostka ok.) pochylenie ciała ok., przekrok ok., jakby rura była ciut niżej zawsze na +, teraz w butach zimowych pięść wchodziła między krocze, a górną rurę.

Poprosiłem jeszcze o dane na temat długości mostka w wersji LITE i czy są jakieś podkładki pod mostkiem…

Co do LITE planuje zamówić M, proszę o porównanie geo i pomoc czy dobry wybór???…

Za odpowiedź z góry dzięki.

Edytowane przez Michal2008
Opublikowano

Nigdy nie opłaca się kupować rowerów z tego rocznika jeżeli jest tanszy starszy. Śmiało weź 2016 bierz i się ciesz. Ale polecam na starcie hamulce wymienić bo seryjne to śmieci i nienadają sie do takiego roweru (za słabe)

Opublikowano

co do rocznika - nie zawsze jest to tylko różnica w malowaniu - np fuele z 2017 różniły się specyfikacją od tych 2018 (m.in. 2018 mają w niższych modelach lepsze obręcze, które w 2017 były tylko w wyższych wersjach). Tutaj jest kwestia czy koło 27.5 czy 29 bo to jest główna różnica. Ale w tym wypadku - lepiej brać tańszego a zaoszczędzoną kasę wydać na np heble czy sztycę regulowaną bo jej najbardziej brakuje w tym rowerze 

Opublikowano

tutaj wybór jest nieco trudniejszy, po pierwsze na tą cenę za rocznik 2018 na pewno znajdzie się jakiś rabat i już będzie sporo taniej, 

po drugie to wybór pomiędzy kołami 27,5+ i 29. Ja nie jestem zwolennikiem szerokich kapci, do normalnej jazdy to się nie nadaje, a jestem znów mocno za dużym kołem, 

więc polecam jeszcze poszukać 29era w dobrej cenie. Oczywiście w modelu z kołami 27,5+ można dokupić nowe koła, opony, tarcze i kasetę i mieć dwa rowery w jednym :)

ale to spore dodatkowe koszta. Więc pytanie czy tłuste 27,5 czy standardowe 29.

Opublikowano

Cześć

Nie pomogę niestety- ale też poluję na 500litkę :) i mam kilka pytań jeśli byś mógł :)

1. Ile ten model /500 lite/ waży ?  
  2. Już jest w sprzedaży ? bo myślałem że od wiosny jakoś dadzą dopiero 
  3. Czy ów ma sztywne osie ?

Dzięki ! 

Opublikowano

1. nie wiadomo, ale jak bym kupił pewnie zważę :P

2. jest na zamówienie, czyli jest już w sprzedaży

3. według specyfikacji z tyłu ma a z przodu QR9

Opublikowano (edytowane)

...

Edytowane przez Michal2008
Opublikowano

Jakbyś był jeszcze zainteresowany to mam Krossa soil 2.0 z 2016 do sprzedania za 5k

Opublikowano (edytowane)

Rewelacja ! - zazdroszczę okrutnie :)

p.s.
jaka waga tego cacka ( może być z pedałami bo widzę że już zamontowałeś :) ) ?
blokada amorka bez /remote/ na kierownicy ? 

Edytowane przez Marek Karnecki
Opublikowano
Godzinę temu, Marek Karnecki napisał:

jaka waga tego cacka ( może być z pedałami bo widzę że już zamontowałeś :) ) ?
blokada amorka bez /remote/ na kierownicy ? 

pedały wkręcili w sklepie :D niby dystrybutor podał 11,9 kg ale wydaje mi się, że pewnie więcej, jak będę miał na czym zważyć to podam...

blokady amora z kiery brak; tylko na koronie,

można najprawdopodobniej dołożyć (ale moim zdaniem tania nie jest)

https://www.olx.pl/oferta/manetka-milo-do-amortyzatorow-manitou-CID767-IDjpFIC.html#2d73b423a4

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 21.01.2018 o 15:36, Michal2008 napisał:

pedały wkręcili w sklepie :D niby dystrybutor podał 11,9 kg ale wydaje mi się, że pewnie więcej, jak będę miał na czym zważyć to podam...

blokady amora z kiery brak; tylko na koronie,

można najprawdopodobniej dołożyć (ale moim zdaniem tania nie jest)

https://www.olx.pl/oferta/manetka-milo-do-amortyzatorow-manitou-CID767-IDjpFIC.html#2d73b423a4

Cześć :)

Jak fura :) się sprawuje ?
zadowolenie jest 100%owe ?

Jakieś uwagi masz może już ?
i jeszcze pytanie mam techniczne ( tam są przód i tył sztywne osie ? )

Pozdr ! :]

Opublikowano

Cześć i czołem, szukam roweru !
Wzrost : 170cm 
Waga : ciągle rośnie ~82kg (byłem w ciąży razem z żoną) ale planuję wrócić do swojej wagi ~72kg
Poszukuję roweru którym będę mógł poruszać się przez cały rok, także po nieośnieżonych ścieżkach rowerowych. Będzie trochę betonu, trochę lasu, trochę pola i  mnóstwo krawężników:) Marzy mi się wyjazd w góry z rowerem ale to pewnie odległa sprawa. Do tej pory jeździłem rowerem Thorx 10 w ramie M z 2016 albo 2015 który niestety został w zeszłym roku skradziony. Rama M niby ok ale jednak tym razem celuję w coś mniejszego,  głównie chciałbym zmniejszyć efektywną długość górnej rury. Warunek dodatkowy, możliwość montażu fotelika - mam miejsce tylko na jeden rower więc musi być w miarę uniwersalny, w planach też przyczepka ale to widziałem już adaptery do sztywnej osi. Niestety warunek ten może być ciężki do osiągnięcia  - ramy "16 i 17", chyba że się mylę. 
W Thorx10 brakowało mi czasem manetki do blokady skoku. 
Cena około 4000-4500 PLN wiadomo im mniej tym lepiej, super by było gdyby można było rower wziąć na raty.
Myślałem głównie o oponie w rozmiarze 27.5 (moje aż 170cm wzrostu) ale może nie powinienem skreślać 29er?
Zainteresowałem się modelami Thorx 50 z 2017 roku, z 2018 mniej więcej ta sama cena, ale chyba gorszy widelec i korba (ew Gate 50 ale no własnie 29 cali ...) napęd 2x10 albo 2x11. Duży plus cena - 900 mniej niż ostatnia pozycja na mojej liście.
Kross R8 ale tu niestety brak blokady skoku na kierownicy, za to Reba. Napęd 1x11 co chyba jest minusem w moim przypadku
3 typ który jest chyba najbardziej (prznajmniej dla mnie) egzotyczny to HEAD X-Rubi IV dostępny w wariancie 27.5 i 29. http://outlet-rowerowy.com.pl/pl/home/337-head-x-rubi-iv-2017.html Widziałem go gdzieś w internecie za 4700.
Na pokładzie Reba z onelockiem, na sramie nigdy nie jeździłem. Tylko geometria taka dziwna ... aaa napęd 1x11 ale kaseta z tyłu 10-42. Rower będzie wyraźnie szybszy na najcięższych obrotach ale też i będzie wymagał więcej siły na podjazdach. 
Dodam, że nigdy nie czytałem o rowerach tak dużo jak teraz (a także o technice jazdy ) i nie umiem określić jaką kadencję osiągałem na thorx10 z 2015roku, wiem, że brakowało mi jeszcze jednego "biegu".

Niestety, patrzeć na siebie już nie mogę więc chciałbym kupić rower jak najszybciej :).
Chciałem gdzieś podjechać, zobaczyć rowerki ale albo drugi koniec Polski albo w serwisach same narty i pochowane w magazynach. 

Mam problem, bo im więcej czytam tym mniej wiem i może ktoś pomoże rozwiać wątpliwości  co do rozmiaru koła, ramy i innych rzeczy na które nie zwróciłem uwagi !

Pozdrawiam
Tomek 

Opublikowano

na razie stoi i czeka na lepsze czasy hehe jest zima to preferuje narty :P 

sztywna oś boost tylko z tyłu, z przody tylko QR 9mm...

Opublikowano

nikt nic ? 
znalazłem jeszcze takie cudo, tylko nie wiem czy 140mm amorek to dla mnie

MYERS 2.0

Opublikowano (edytowane)

Witam, podepnę się do tematu

Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Potrzebuję porady w wyborze roweru MTB 29er w kwocie 4000zł +-500, mój wzrost 182cm, waga 94kg. Rower będę używał do jazdy czysto rekreacyjnej w różnym terenie (trochę lasu, asfalt i drogi polne) nie ma to być rower crosowy. Do tej pory jeździłem starym  Scottem Kokomo rozmiar xl.

Wstępnie wybrałem modele na rok 2018 ale jestem otwarty na inne propozycje.

https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29er-0-ge
https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2018-gorskie/sport/trail-29/trail-4
https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-7-0

Za każdą pomoc z góry dziękuję.

Edytowane przez Paweł 75
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.01.2018 o 10:02, Michal2008 napisał:

ostatecznie wybrałem Meridę big nine 500 LITE, jakby ktoś miał jakieś pytania, coś pomierzyć, sprawdzić proszę pytać...

https://zapodaj.net/9d23db332d75d.jpg.html

Gratki! Waham się czy kupić tą Meride czy iść w Kellys'a Gate 50 2018, ale wizualnie podoba mi się o wiele bardziej Merida i chyba się zdecyduje mimo gorszego osprzętu.

Powiedz jaki masz rozmiar tej Meridy i jaki masz wzrost? Tylną oś masz standard 12x142 czy 12x148? I ogólnie jak wrażenia?

Edytowane przez sajekk
  • Pomógł 1