Tuptam Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Zastanów się nad radonem 8.0 z rocznika 2017, kupiłem go poniżej 4k z żółtymi wstawkami (obecnie wyprzedany) Nie znajdziesz roweru lepiej wyposażonego w tej cenie. https://www.bike-discount.de/en/buy/radon-zr-team-8.0-582341 Na kołach 27.5 masz jeszcze w mojej wersji kolorystycznej. Rower naprawdę śliczny, zdjęcia tego nie oddają. https://www.bike-discount.de/en/buy/radon-zr-team-8.0-582359 Edytowane 13 Marca 2018 przez Tuptam
tysia87 Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Ja miałam też dylemat jaki kupić i padło na Cube Acid 27,5. Piękny kolor, świetnie sprawdza się amorek ( teraz mam wrażenie że płynę miedzy korzeniami ). Ale zasada jedna to taka, że trzeba się przymierzyć do roweru nie kupuj w ciemno. Ja zanim się zdecydowała siedziałam na Krossie, Kellysie, Focus.
Tuptam Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 2 minuty temu, tysia87 napisał: Ja miałam też dylemat jaki kupić i padło na Cube Acid 27,5. Piękny kolor, świetnie sprawdza się amorek ( teraz mam wrażenie że płynę miedzy korzeniami ). Ale zasada jedna to taka, że trzeba się przymierzyć do roweru nie kupuj w ciemno. Ja zanim się zdecydowała siedziałam na Krossie, Kellysie, Focus. W przypadku marek wysyłkowych takich jak Radon, Canyon, Rosebike nie ma możliwości przymierzenia się, ale zawsze można odesłać rower z powrotem (niestety dodatkowe koszta) Z reguły w zamian dostajemy niższą cenę aniżeli miałoby to miejsce u konkurencji. Natomiast według mojej subiektywnej opinii dzięki podanym wymiarom na stronie producenta, gównie reach/zasięg i przekrok można wcelować się w rower który będzie odpowiedni. Wiadomo że na pewno lepiej byłoby się przymierzyć na żywo, ale nie zawsze jest taka możliwość i tutaj dużym ułatwieniem są właśnie tabelki z pierdyliardem danych.
Marek Karnecki Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Przed chwilą ( bo pytałem o Krossa Level 7.0 ) napisali mi z "centrali": Level 7 waży 12.700 dla rozmiaru S i koła 27” M'ka na 29" to już 13.500 a więc tonaż ma spory :(((
crisdragon Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Rowery o praktycznie identycznym osprzecie. Canyon za 4700, Trek - myślę że za 5k udało by się wyrwać. Trek - znana marka, dobra rama i dożywotnia gwara. Canyon - trochę niższa cena. Lepiej dopłacać do Treka czy może postawić na Canyona?
revolta1 Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Canyon raczej tez . Wzialbym treka . bo mam treka i nardziej mi sie podoba
Rosebikes Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Mamy za jakieś 4400 zł może trochę więcej z wysyłką taki model: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-2-bike-now/aid:2683995 z Reconem, napęd Deore/SLX koła Mavic. Za jakieś 5300 zł model na tej samej ramie z Rebą RL, napęd SLX/XT https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-3-bike-now/aid:2682060 Oba w kilku wersjach kolorystycznych.
trollu Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Trek ze względu na geo ramy - Rose i Canyon mają krótkie ramy. Ale znów nie każdy lubi długie ramy - wtedy ostatnia propozycja Rose wydaje się całkiem spoko chociaż myślę, że treka wyrwiesz taniej niż zaproponowane wyżej 5300 za Rose. Wtedy w sumie Rose ma punt więcej za Rebę, kwestia czy lepsze geo, rama z boost, prowadzeniem wewnętrznym przewodów (w tym dla sztycy regulowanej) przegrywa z Rebą. Recon też nie jest złym amorem
dejnus Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Dla zainteresowanych skontaktowałem się mailowo z obsługą Krossa: "Na naszej stronie wkradł się pewien błąd, który został zgłoszony do poprawy. Level 7 waży 12.700 dla rozmiaru S i koła 27” Level 8.0 waży 12,4 kg przy tym samym rozmiarze kół. Waga Levela 7 i 8 na kole 29” i ramie 19 poniżej : 7 – 13,500 8 – 13,380" To faktycznie rower waży swoje
Majami Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Tez chce tego calibra kupić ale cenę jaka zaproponowali to 5500 jakieś 5% rabatu. Dasz namiar gdzie za 5 można kupic😝. Ale mam tez do wyboru SF 5 2017 za 4500 i tez nie mogę podjąć decyzji Edytowane 14 Marca 2018 przez Majami
Majami Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Ten level 8.0 to 2018 rocznik ? I taki rabat
Gość Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 jedyny słaby punkt tego roweru to hamulce. Nie wiem dlaczego przy tej klasie osprzętu nie dali chociażby m6000. Drugi element którzy przysporzy więcej problemów przy ewentualnym serwisie to wciskany support. Ogólnie rower fajny.
otwieracz Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Witam rowerowych szajbusów! Czas powrócić do dawnego hobby po 5 latach. Powroty są ciężkie, zwłaszcza że chyba technika poszła sporo do przodu w rowerowym świadku. Swój ostatni rower kupiłem w 2008 roku - Kross Level A6. Służył mi dzielnie przez 5 lat do czasu wypadku - jak to zwykle bywa na asfalcie nikt nie zawraca sobie głowy rowerzystami, więc dwa auta postanowiły się minąć na wąskiej drodze na której nie starczyło już dla mnie miejsca, złapałem pobocze, przeleciałem przez kierę i połamał mi się daszek od kasku. Jego odłamki poharatały mi szyję, o mały włos nie poderżnął bym sobie nimi gardła. Oczywiście auta pojechały sobie dalej. Byłem 10 km. od cywilizacji, bez telefonu i z mocno krwawiącą szyją - wsiadłem na rower który na szczęście przetrwał upadek i z zakrwawioną koszulą i spodenkami pojechałem sobie do szpitala na izbę przyjęć gdzie założono mi 7 szwów. Jedno co mnie przeraziło to całkowity brak reakcji kogokolwiek podczas tej przejażdżki. Mimo że wyglądałem fatalnie nikt z kierowców się nie zatrzymał, wszyscy tylko zwalniali, przyglądali się i noga na gaz... To samo przechodnie - nikt nie spytał czy pomóc, czy zadzwonić po pogotowie. Każdy się tylko gapił i schodził z chodnika. Ludzie - zabierajcie ze sobą telefony jak jedziecie w trasę! Ten wypadek wybił mi z głowy rower na kilka lat, Krossa sprzedałem. Ale przyjemności z jazdy się nie zapomina... Z roku na rok coraz bardziej zaczęło mi brakować rowerowych wypadów za miasto do lasu. Dzisiaj mocno żałuję że sprzedałem rower, ale trudno się mówi... Przyszedł czas bym musiał słono zapłacić za ten błąd. Jedno co mogę powiedzieć to to że A6 jak dla mnie to był przerost formy nad treścią ponieważ ja ani się nie ścigam, ani szaleję na jakichś single-trackach, a w tamtych czasach na A6 startowała nasza reprezentacja MTB. Czasem sobie mocniej przyduszę na pedały ale są to małe wyjątki - najczęściej jest to rekreacja z podziwianiem pięknych okoliczności przyrody połączona z robieniem zdjęć. Pewnie tu padnie pytanie dlaczego nie cross do takich zastosowań? Otóż te piękne okoliczności przyrody to dość trudny dziki teren - dużo jezior ukrytych w lasach. Dlatego rower musi sobie dać radę w trudnych warunkach - piach, korzenie, nierówności itp. Mój wybór :-). Upatrzyłem sobie dwie marki ponieważ mam u siebie dwa salony z dobrym serwisem, a do tego chcę osobiście przymierzyć się do ramy, a te jak wiadomo potrafią być mimo tego samego rozmiaru kompletnie inne. Wybierał więc będę między Trekiem a Scottem. Upatrzyłem sobie kilka modeli, ale nie miałem styczności z hamulcami tarczowymi, ani z nowymi przerzutkami Shimano (w A6 miałem XT, ale z tego co słyszałem to dużo się zmieniło i dzisiejsze Deore jest na poziomie starszych XT-ków) do tego dużo się mówi o sztywnych osiach. Przyznam się szczerze że nie wiem po czym poznać czy one są czy ich nie ma. A chciałbym wydać pieniądze jak najbardziej efektywnie uwzględniając powyższe uwagi. W każdym razie modele jakie biorę pod uwagę to X-Calibry 7 i 8 rocznik 2018 Treka oraz ze Scotta Aspecta 710 lub Scale 970 (ew. 960 jak finanse pozwolą). Z tego co zrozumiałem z opisu to Calibry mają sztywne osie, ale tylko z tyłu, co do Scotta to nie wiem. Nazewnictwa hamulców nie ogarniam, ale na zwykły chłopski rozum wyższa liczba powinna oznaczać wyższy model, ale czy lepszy nie mam pojęcia. No i na koniec ważne pytanie - który wybrać by się nie przejechać (jakkolwiek to zabrzmi :-) ) Pozdrawiam - Sławek.
klu Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Superfly 5 2017 kupiłem w październiku ub. r. za 3750 zł, więc myślę że jeszcze możesz ponegocjować ze sprzedawcą.
Majami Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 O to chodzi ze już nie chcą negocjować za bardzo😀 57 minut temu, klu napisał: Superfly 5 2017 kupiłem w październiku ub. r. za 3750 zł, więc myślę że jeszcze możesz ponegocjować ze sprzedawcą. Spory ten rabat dostałeś mi proponują 4600 i nic nie chcą już zjechać
Michal2008 Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 2 godziny temu, otwieracz napisał: 8 rocznik 2018 brak sztywnych osi, z tyłu tylko QR w systemie boost
.::Piotr::. Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Scott w tej chwili ma test tour więc jak będą gdzieś w Twojej okolicy akurat to idź i porządnie przetestuj (sam 2 tygodnie temu testowałem sparka 900 rc ) Przymierz się do Scale i Aspecta i przede wszystkim stwierdź jaka geometria Ci bardziej odpowiada. Moim zdaniem wszystkie propozycje które podałeś spełnią Twoje oczekiwania w 100% i spokojnie poza wycieczkami będziesz mógł wyskoczyć na jakiś lokalne zawody i maratony. Ja sam jeżdżę na Scale 940 i jestem mega zadowolony i zawsze będę Scotta polecał Edytowane 14 Marca 2018 przez .::Piotr::.
Gość Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 O to chodzi ze już nie chcą negocjować za bardzo Spory ten rabat dostałeś mi proponują 4600 i nic nie chcą już zjechać Zła pora na zakupy, najlepiej jest kupować we wrześniu i na początku października. Ja z katalogowych 3399, urwałem mojego X-Calibera 7 za 2599, ale to już było dawno... Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka
gem Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 spider a jak oceniasz osprzęt Bontragera w trekach?
crisdragon Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 X-caliber 9 2018 za 4900 opłaca się?
Marek Karnecki Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 4 minuty temu, crisdragon napisał: X-caliber 9 2018 za 4900 opłaca się? a gdzie takie zniżki ???
mateusz_zwolinski Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 5 minut temu, Marek Karnecki napisał: a gdzie takie zniżki ??? Dokładnie, gdzie?
trollu Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 ze superfly mogą być chyba takie dziwne historie - ogólnie już model nieprodukowany ale doceniany więc jak nie pali im się do sprzedaży to będą czekać na tego jedynego kupca na niego nowy x-caliber za to ma nowsze technologie i jest nieco bardziej skierowany w stronę trailu - choćby ze względu na prowadzenie wewnętrzne przewodu do sztycy regulowanej czy możliwość założenia plusowych opon
Rekomendowane odpowiedzi