trollu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Canyon wmn nie jest w jakimś różowym malowaniu więc chyba wstydu by nie było Na krossach dużo ludzi jeździ, nowe modele są chyba ok, problemy były ale w latach 2013-2014 o ile dobrze pamiętam, wtedy coś złego się działo z ramami i teraz chyba to wspomnienie się ciągnie za krossem. Roscoe - ma sztyce regulowaną ale też napęd 1x - jest bardziej szykowany w cięższy teren, coś w kierunku traila, wg mnie jak nie masz zamiaru jeździć na dziko to lepiej wziąć x-calibra. X-caliber ma słabszy osprzęt ale nowocześniejszą ramę - boost, wewnętrzne prowadzenie linek. Trek ze wszystkich też ma najbardziej sportowe geo
Koń puder Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Rose bardzo mi przypada do gustu ale kurcze niestety trochę ponad możliwości finansowe. Chyba że pojawi się na jakiejś promocji w niedługim czasie. Trollu masz rację choć dalej nie jestem pewny wyboru. Gdybyś miał taki budżet to co byś wybrał?
trollu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Rose solo 1 łapie się w budżet. Na płaskie najlepszy napęd (3 blat 40z) reszta ma 34-36 na korbie. 36z niby ok ale te 40 na twardym i równym się przydaje. Do tego dobry widelec - lepszy niż RS "30", fajne heble, dobre przerzutki i koła. Dla mnie najlepszy były trek z osprzętem np z tego Rose ale wszystkiego mieć nie można Bierz Rose i się ciesz, dobre rowery. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez trollu 1
macko1 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Według mnie najlepszy do tej kwoty będzie https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-1-2017-bike-now/aid:884037. Jeżeli chcesz wdać mniej to Accent Peak, Kellys 30/50 spokojnie da radę w maratonach. Jeszcze możesz zobaczyć Krossa b7/b8 1
Cinol Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 17 godzin temu, macko1 napisał: Według mnie najlepszy do tej kwoty będzie https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-1-2017-bike-now/aid:884037. Jeżeli chcesz wdać mniej to Accent Peak, Kellys 30/50 spokojnie da radę w maratonach. Jeszcze możesz zobaczyć Krossa b7/b8 Fajny ten Rose A co sądzisz o tym http://fogtbikes.istore.pl/pl/p/Focus-Black-Forest-Ltd-29-2016-/22979264 dziwi mnie, że ma foxa i nawet dobry osprzęt tylko nie wiem co z geometrią ramy, jest jakaś "inna".
macko1 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Brak sztywnej oski z przodu to według mnie słabo za te pieniądze chciałbym mieć z przodu i z tyłu fakt ze fox przyciąga no i koła nieznane oraz hamulce raczej mogą być słabe chociaż nie miałem z nimi styczności 1
Koń puder Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 Torszke odkopuję i zadaje kolejne pytanie. A mianowicie czy trek superfly 5 z 2016 będzie lepszy tak jak zapewniał sprzedawca od x Calibra 9 z 2018 roku. X caliber ma wiele plusów na swoją korzyść ( boost, sztywne osie, lepszy napęd, nowo zaprojektowana rama no i piękny kolor :)) w porównaniu do tego superfly'a ale za to superfly ma Alpha Platinum. Co powiecie na ten temat?
Nurek_ Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Koń puder napisał: no i piękny kolor :)) w porównaniu do tego superfly'a Jak to zobaczyłem, to przypomniał mi się jeden artykuł http://hop.net.pl/jaki-kupic-rower/ :-) Ja brałbym x-calibra, nawet nie ze względu na kolor. Edytowane 2 Września 2017 przez Nurek_ 1
trollu Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 inne alu przekłada się na wagę ale nie wiem ile gram urwali innym stopem. Sama geo jest niemal identyczne. Nowy x-caliber nie ma sztywnej osi - a widelec to wiadomo, zawsze można założyć jaki się podoba. SF na sztywną oś, X-celiber boost. Kwestia wyboru co bardziej się przyda. W x-calibrze można włożyć koła 27.5plus ale też ogólnie mają być wytrzymalsze przez szerszą piastę. Nie wiem jaki osprzęt jest w SF, jeżeli spełniałby oczekiwania to warto go potargować (w końcu to schodzący ze sceny model) a jak nie to brać x-calibra 1
Koń puder Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 X cal ma sztywną z przodu. No chyba że nie mówisz o tym samym modelu co ja czyli 2018. Za to superfly w roczniku 2016 nie ma ani z przodu ani z tyłu. Wiem bo zainteresowałem się tematem. SF ma dużo słabszy osprzęt i jedyne co w nim nieco nadrabia to rama. Mi osobiście bardziej podchodzi x cal pod każdym względem w porównaniu do SF ale pytam bo może to aż taki rarytas jak mi sprzedawca próbował wmówić że grzech nie kupić. Za tego superfly'a chcą 4600zl.
trollu Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 z 2016 na 2017 w superfly nic się nie zmieniło, widzę też jakieś foty na necie i sztywna oś z tyłu jest. https://salon-rowerowy.pl/gorskie-cross-country/6272-rower-trek-superfly-5-2016-.html a to foto tyłu nowego XC 7 - tylko w wersji 9 ma inny osprzęt ale ramy te same. To chyba nie jest sztywna oś Może chodzi Ci o nowego Procalibra na alu ramie, tam są sztywne osie. Czy z przodu jest sztywna oś czy nie to już zależy od widelca. Wiadomo, że "5" to był podstawowy model i miał słaby widelec, "9" to najwyższy model XC więc dali lepszy amor ze sztywną osią 1
Koń puder Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 W XC jest z przodu tylko ale to w sumie wystarczające. gość ze sklepu wspominał coś ze w SF jest oś bardziej przypominająca z wyglądu sztywną oś a w 100% nią nie jest. W sumie nie zagłębiałem się w tematat ale może jest to po prostu coś nieco lepszego od zwykłego zacisku. Chyba bardziej chylę się do xcala bo w sumie SF stoi tylko z 18" ramą która może się okazać trochę mniejsza niż by mi pasowało.
trollu Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 gość ze sklepu ma dziwne teorie. Rama 18 cali będzie za mała 1
Koń puder Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 Uważam że raczej próbował mi go wcisnąć bo stoi pewnie już jakiś czas im na sklepie. Dodatkowo powiedział że jeśli kupię Treka w innym oficjalnym sklepie ale nie u nich to nie będę mógł korzystać z napraw gwarancyjnych tylko po prostu za nie płacić w ich serwisie. Nie wiem czy to prawda czy tylko argument by na mnie zarobić podczas gdy inny sklep daje mi go za sporo mniejsze pieniądze a oni tłumaczą się tym że w razie gdyby coś się działo nie mógł bym naprawiać w ramach gwarancji tego u nich tylko odsyłać do tamtego sklepu.
Dżery Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Szybkie pytane którego Canyona byście wybrali ? https://www.canyon.com/pl/mtb/exceed/exceed-cf-sl-6-9.html różnica ~500 zł CARBON VS ALU https://www.canyon.com/pl-be/mtb/grand-canyon/2017/grand-canyon-al-slx-9-9.html
trollu Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 jak z gwarancją? Ile na ramę? Alu ma lepszy osprzęt ale można powiedzieć, że tylko o oczko. Ja bym się skłaniał w stronę carbonu 1
Koń puder Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Chłopaki, a może w ogóle zastanowić się nad 8 wersją x'a bo spora jest różnica w cenie i spróbować pójść drogą szajbajka. Tłumaczył jakiś czas temu że gdyby miał się zastanawiać czy wziąć lepszy czy słabszy osprzetowo rower ale na tej samej ramię wziął by słabszy i wymieniał co nie pasuje. Sam nie wiem, ta różnica w cenie pomiędzy modelami jest ogromna...
trollu Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 8 nie ma wcale złego osprzętu. Możesz go kupić, zdjąć od razu widelec i heble i je sprzedać a w ich miejsce kupić coś lepszego - to dla mnie najsłabsze punkty w "8". Napęd jest całkiem ok, no chyba że budżet by pozwolił przejść na np przerzutkę ze sprzęgłem, resztę zostawić i wymieniać na lepsze jak się zużyje 1
grono300 Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) Bierz canyon'a ! serio ! Rama ze sztywnymi osiami, Świetny amortyzator, napęd tani w wymianie, lekki jak za taką cenę i jest teraz na przecenie i razem z wysyłką wyjdzie Ci poniżej 4,9k ( napisałem swoje a potem patrzę że nie ma już M... same s i xs) Edytowane 5 Września 2017 przez grono300 1
Koń puder Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Ja już canyona brałem pod uwagę ale byłbym skłonny wziąć 7.9 którego nie ma obecnie na przecenie a nie ma możliwości negocjacji ceny. Co do Treka to jestem w korpce w tej chwili. 9 mam w cenie 4900 więc chyba się opłaca zwłaszcza że w katalogu jest za 5800.
trollu Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 not o niezły rabat, ja bym się nie zastanawiał 1
Koń puder Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Więc nic innego mi nie zostaje jak tylko go jutro zamówić dzięki za dyskusję i szerokości!
Koń puder Opublikowano 16 Września 2017 Opublikowano 16 Września 2017 Sprzęt w końcu pod moją opieką test bojowy jutro. Po przejechaniu kilku kilometrów pewnie napiszę parę słów o tym jednośladzie
Rekomendowane odpowiedzi