Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj byłem w sklepie z trekami, oglądałem też nowego X-calibra i naprawdę fajna maszyna :D tylny trójkąt solidnie wygląda

Opublikowano

Jak zacząłem czytać, to zaczynałem z identyczną listą.

A skończyłem na treku - superfly 5

Opublikowano

Superfly też brałem pod uwagę bo miał ramę z podobno lepszego stopu kosztem słabszego osprzętu. Niestety mieli już tylko 18". Jeszcze muszę się zaopatrzyć w kilka rzeczy i rura ;)

Opublikowano

Ja już mam jak widać po zdjęciach swoją perełkę :D

Opublikowano

PYTANIE : Czy Recony wychodziły bez oringa na ogoleni? Mój nie ma a wydaje mi się że jakieś Recony miały kiedyś. 

Opublikowano

Silver nie miał, Gold chyba też nie

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

trochę to dziwne, oring chyba jakiś mega drogi nie jest a przy ustawianiu sagu się przydaje 

Opublikowano

Ja już planuje przy serwisie taką założyć. Oprócz tego pytanie mam jeszcze takie. Czy ustawianie amorka sugerując się tabelka na goleni ma jakiś sens czy lepiej ustawiać na sag? 

Opublikowano

lepiej na sag, u mnie fox jest bardzo miękki przy ustawieniach z tabelki. W sumie to nie wiem ile teraz mam nawet sagu (ale nie jeżdżę jeszcze w terenie po złamanym obojczyku) a ciśnienie jest na +10kg w stosunku do mojej aktualnej wagi a i tak na hopy pewnie za mało i mógłby dobić 

Opublikowano

Kurde. Chyba będę musiał się zaopatrzyć w pompkę bo ogólnie poprosiłem przy zamówieniu o ustawienie ciśnienia pod daną wagę a odnoszę wrażenie że jest za twardo :/

Opublikowano

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to ROSE COUNT SOLO 2, którego objeżdżał Szajbajk będzie wkrótce do wzięcia za 900 euro, gwarancja jak dla pierwszego właściciela - rok na komponenty i pięć lat na ramę. Przebieg - dwa testy, poza tym jakieś 50 km po Wrocławiu. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu na priva. 

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 24.09.2017 o 19:47, Rosebikes napisał:

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to ROSE COUNT SOLO 2, którego objeżdżał Szajbajk będzie wkrótce do wzięcia za 900 euro, gwarancja jak dla pierwszego właściciela - rok na komponenty i pięć lat na ramę. Przebieg - dwa testy, poza tym jakieś 50 km po Wrocławiu. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu na priva. 

Świetny rower, czas zacząć oszczędzać :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich!

Chciałbym zasięgnąć porady przy wyborze roweru. Do zakupu wytypowalem 2 modele 29-erów:

- Cube Attention SL 2017 w cenie 3650zl

- Unibike Expert 2017 w cenie 4000zł

Co radzicie?

Opublikowano

Siema
Nie jestem fanem Unibike'a ale jednak ten rower jest o ponad 1kg lżejszy od Cuba.
Rama i widelec tapered, lepsze hamulce SLX M7000 i oponki Rocket Ron też przemawiają za Unibikem.
Różnica w cenie nie duża więc jeśli musiałbym wybierać z tych dwóch to wybrałbym Uni.

Ale roważyłbym zakup np z niemieckiego outletu (jeśli znajdziesz swój rozmiar na stanie):
1. Radon ZR Team (waga 12,1 kg) https://www.bike-discount.de/de/kaufen/radon-zr-team-8.0-582359
2. Merida Big Nine (waga 11,7 kg) https://www.bike-discount.de/de/kaufen/merida-big.nine-500-666982 

Opublikowano

Ja bym radził do obu się przymierzyć. Geometria ram jest dość różna, więc lepiej sprawdzić na którym jest Ci wygodniej.

Opublikowano

Na obu się już przejechałem i obydwie geometrie mi pasują.

Gnębi mnie osprzęt - 350zł dopłaty i są manetki i hamulce SLX, tarcze też wyższy model, katalogowa waga niższa w unibike o 1,15kg i RAMY... Unibike ma hydroformowaną, cieniowaną z główką tapered. Cube ma mechanicznie formowaną i główkę standardową....

różnica ceny na manetkach 50zł, na hamulcach 400zł + tarcze 50zł = 500zł 

zostaje różnica w amortyzatorze: raidon 650zł i recon 800zl roznica 150zł, a teraz odejmując różnicę w powyższych częściach (500zl-150zl) wychodzi dokładnie 350zł.

Z racji ze cena za osprzęt wychodzi proporcjonalnie na "0" to główna walka teraz toczy się o ramę i jej jakość. 

Unibike hydroformowana i cieniowana z główką tapered kontra mechanicznie formowana (jak to producent nazywa: Advanced Mechanical Forming) ze standardowa główką cube. 

Jak myślicie która będzie lepsza, trwalsza, wytrzymalsza? Pomijając marketing i gusta estetyczne.

Co do wytrzymałości to ważę 100kg.

Miałem już raz rower Unibike Evolution 2006 - rama pękła przy suporcie producent wymienił mi ją na gwarancji na model Fusion 2008 i z nią już było OK. Po roku zmieniłem ją na Cube LTD CC tylko że pękła sobie przy otworze odprężającym naprężenia (nie wiem jak to nazwać - taki okrągły przy nacięciu) przy obejmie sztycy podsiodłowej, pęknięcie szło w poziomie od tyłu do przodu ramy wiec bardzo dziwnie, sztyca była w ramie na odpowiedniej głębokości. 

Opublikowano
9 godzin temu, Martin88 napisał:

Unibike hydroformowana i cieniowana z główką tapered kontra mechanicznie formowana (jak to producent nazywa: Advanced Mechanical Forming) ze standardowa główką cube. 

Jeżeli tylko nad tym się zastanawiasz to moim zdaniem wszystko przemawia za Unibike'iem. Szczególnie taperowana główka gdybyś kiedyś miał pomysł amora wymieniać. Jak miałeś się okazję przekonać pękanie ramy nie jest domeną jednego producenta a Unibike załatwił gwarancję całkiem ładnie, więc to  też plusik (nie napisałeś jakie masz doświadczenie z gwarancją pękniętej ramy Cube). No i waga! Ponad kilogram to zauważalna różnica. A może popatrz jeszcze na Kross Level B8 2016 (bo widzę, że jednak chcesz mieć przerzutkę z przodu).

Opublikowano

Unibike podaje wagę dla najmniejszej ramy i dla kół 27,5 cala.

Można się bardzo niemiło zdziwić

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.12.2017 o 09:23, bbc napisał:

Jeżeli tylko nad tym się zastanawiasz to moim zdaniem wszystko przemawia za Unibike'iem. Szczególnie taperowana główka gdybyś kiedyś miał pomysł amora wymieniać.

Co do zmian masz racje, Reba mi się marzy ostatnio :D ale też rama, kto wie czy nie full ale to bardzo daleka przyszłość :D 

Ale juz co do faktu to rama nie jest problemem, są odpowiednie stery które pozwola zalozyc amorek tapered na zwykłą rurę np FSA DL:
https://shop.fullspeedahead.com/en/type/dl-3827

totak na szybko znalezione ale FSA to nie jedyna firma w branży sterów :)

Dnia 19.12.2017 o 09:23, bbc napisał:

(nie napisałeś jakie masz doświadczenie z gwarancją pękniętej ramy Cube).

Nie robiłem reklamacji bo rama była z rozebranego roweru niestety :( 

13 godzin temu, malkontent napisał:

Unibike podaje wagę dla najmniejszej ramy i dla kół 27,5 cala.

Można się bardzo niemiło zdziwić

model Expert ma tylko koła 29" ale rozmiar ramy najmniejszy to 17" a ja bym brał 21"

Cały czas próbuję znaleźć haczyk na tego unibike... Nie pasuje mi to, że po odliczeniu osprzętu cena ram wychodzi identycznie a jednak są tak duże rozbieżności w samym wykonaniu....

Z innej strony moje 100kg żywej wagi + ewentualny plecak na górskie wycieczki nie zabił by cieniowanej ramy?

Pewnie myślicie że strasznie bronie Cube ale coś w tym jest, urzekł mnie wyglądem :(

Edytowane przez Martin88
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Martin88 napisał:

Z innej strony moje 100kg żywej wagi + ewentualny plecak na górskie wycieczki nie zabił by cieniowanej ramy?

To zobacz jaką ramę ma Trek Superfly. Do tego wagę roweru <12 kg i jakoś moje 100kg nie przeszkadza go katować na maratonach i rower to znosi.

Też oglądałem tego Experta kilka miesięcy temu, tak jak i Cube. Ale mi osobiście nie podszedł żaden z nich. Chociaż na expercie jeździ jeden z moich kolegów który zaliczył nim kilka maratonów z naprawdę niezłym wynikiem. 

Edytowane przez malkontent
Opublikowano
10 godzin temu, Martin88 napisał:

Cały czas próbuję znaleźć haczyk na tego unibike... Nie pasuje mi to, że po odliczeniu osprzętu cena ram wychodzi identycznie a jednak są tak duże rozbieżności w samym wykonaniu....

T0 ja go jeszcze spróbuję pobronić ;)

Z tego co pamiętam to Unibike miał dopuszczalną masę na poziomie 120kg i to był wysoki wynik (mówię z pamięci). Jeśli ważysz ~100kg i chcesz dorzucić plecak to powinieneś się zainteresować również tym tematem. Najlepiej zadzwoń/napisz do obu i zapytaj jakie mają dopuszczalne masy te oba modele. 

A co do tych sterów to pewnie, że można znaleźć kombinowane rozwiązania, ale czy nie lepiej mieć nowszy system (dedykowany) pod konkretny patent?

Rozumiem, że podoba Ci się Cube. Jest fajny (szczególnie ten z pomarańczowymi wstawkami). Ale ten Unibike nie jest tak dużo inny. :D I też jest fajny.

Opublikowano

Ja uważam, że rower ma być przede wszystkim fajny...tak jak testy aut z Top Gear gdzie nawet takie z lepszymi parametrami były bezpłciowe i niefajne dlatego wybierz ten, który Ci się lepiej podoba i dla Ciebie jest fajniejszy...bierz Cuba bo będziesz się lepiej czuł jeżdżąc Cubem a to najważniejsze:)

Opublikowano

Cześć!

tak jak w temacie zastanawiam się nad zakupem roweru MTB do ok. 4000 zł. Przekopałem już chyba wszystkich producentów, już mi z głowy paruje i na dzień dzisiejszy moim faworytem jest:

http://www.rowerymerida.pl/produkt1432/bignine-500-rower-merida.html

czego oczekuje:

napęd 2x... , amortyzator powietrzny, taper, w miarę slopingowa rama, nie za ekstremalnie długa górna rura ramy (np. jak w treku), chyba tyle,

ciągle mnie gniecie amor - przydałyby się golenie 32 mm lub przynajmniej sztywna oś hehe, nie wiem na ile jest to potrzebne, a na ile przereklamowane?, ale za kolejne udogodnienia cena idzie w górę w górę i tak można bez końca...

aktualnie jeżdżę na rowerze crossowym (Kross Evado 6.0 2017) i szukam roweru MTB do jazdy w cięższym terenie gdzie crossowy wymięka lub nie daje przyjemności z jazdy... 

Jak macie jakieś ciekawe propozycję możecie się podzielić... z góry dzięki i pozdrawiam.