Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najniższy build Dartmoor Primal 2017. To chyba najbardziej by podeszło. Co prawda napęd NX dupy nie urywa (sprężyny lubią się luzować po kilku sezonach), ale dostałbyś o oczko lepszy amortyzator, a samą przerzutkę łatwiej wymienić w razie czego.

Scott Scale 760 w promocji. Niestety nie znalazłem już 960, a ceny katalogowe Scotta nie są konkurencyjne.

Ew. bardziej do XC zestaw Accent Peak 29 NX.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kross Level B8 2016 spelnia Twoje wymagania (ma nawet obie sztywne osie). Kupilem z miesiac temu, wiec da sie jeszcze znalezc. A rowerek zacny.
No chyba, ze 2018 ale nie wiem czy bedzie ponizej 4000.

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi,

Primal, Peak odpada - napęd 1x, wiem można dołożyć itd. ale to dodatkowe koszta a chce zacząć od napędu 2x....

Scott nawet spoko, podobny osprzętowo do Meridy (Mrida taki + że cały napę na nowym Deore M6000 i cena pewnie do urwania)

Levele też raczej odpadają, z racji że chce spróbować innej marki, Levele 2016 strasznie duże ramy, dopiero ogarnęli się w 2017 i taka B8 2017 spoko rowerek tylko znowu napęd 1x...

jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i jak ktoś ma ochotę może nadal podsyłać propozycje bo może coś przeoczyłem...

Opublikowano

Wydaje mi się, że w Metrobikes został jeszcze jeden Specialized Crave Comp 29 (2016). Jaki rozmiar ramy potrzebujesz?

Opublikowano
22 godziny temu, Michal2008 napisał:

Cześć!

tak jak w temacie zastanawiam się nad zakupem roweru MTB do ok. 4000 zł. Przekopałem już chyba wszystkich producentów, już mi z głowy paruje i na dzień dzisiejszy moim faworytem jest:

http://www.rowerymerida.pl/produkt1432/bignine-500-rower-merida.html

czego oczekuje:

napęd 2x... , amortyzator powietrzny, taper, w miarę slopingowa rama, nie za ekstremalnie długa górna rura ramy (np. jak w treku), chyba tyle,

ciągle mnie gniecie amor - przydałyby się golenie 32 mm lub przynajmniej sztywna oś hehe, nie wiem na ile jest to potrzebne, a na ile przereklamowane?, ale za kolejne udogodnienia cena idzie w górę w górę i tak można bez końca...

aktualnie jeżdżę na rowerze crossowym (Kross Evado 6.0 2017) i szukam roweru MTB do jazdy w cięższym terenie gdzie crossowy wymięka lub nie daje przyjemności z jazdy... 

Jak macie jakieś ciekawe propozycję możecie się podzielić... z góry dzięki i pozdrawiam.

Hej, Michal2008 a co takiego złego jest w 'defaultowym' amorze w tej Meridzie ?   => też mam upatrzony dokładnie ten model i może to zły wybór będzie ? :(

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, cieq napisał:

Wydaje mi się, że w Metrobikes został jeszcze jeden Specialized Crave Comp 29 (2016). Jaki rozmiar ramy potrzebujesz?

okolice 18,5" (merida) wzrost 180 cm, 

16 minut temu, Marek Karnecki napisał:

Hej, Michal2008 a co takiego złego jest w 'defaultowym' amorze w tej Meridzie ?   => też mam upatrzony dokładnie ten model i może to zły wybór będzie ?

moim zdaniem nic w tej cenie, i sam prawdopodobnie kupie ten model jak sprzedam swój obecny bolid; chyba że szybciej zaszaleje :P... amorek w sumie spoko i wagowo też nie najgorzej, ale wiadomo fajnie, żeby byłą przynajmniej oś 15, no ale wszystkiego mieć chyba nie można :D

Edytowane przez Michal2008
Opublikowano (edytowane)

Dorzucam Canyon Grand Canyon AL 5.0, ale to przekracza budżet. Aby spełnić wymagania 2x i jednocześnie znaleźć amortyzator o goleniach 32 mm, musiałbyś znaleźć konkretną promocję. Proponuję wybrać się do okolicznych sklepów i zobaczyć, jak bardzo chcą sprzedać coś ze "starego" rocznika.

BTW, Scott zawsze tak buduje napędy w tańszych modelach. Korba bezgrupowa jest trochę cięższa, ale równie sztywna jak Deore. Za to dostajesz przerzutkę Deore XT, a to ważniejszy element i rzadziej wymieniany.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał:

Dorzucam Canyon Grand Canyon AL 5.0, ale to przekracza budżet

z tego co widzę ma prostą główkę ramy...

zdaje sobie sprawę, że w moim budżecie będzie ciężko znaleźć golenie 32 mm i sztywną oś no i napęd 2x (poza kilkoma wyjątkami gate 30 czy B8), ale moim zdanie zawsze trzeba dobrze zbadać rynek :D  dlatego na dzień dzisiejszy merida z pierwszego postu wygrywa za spójną całość, ale jutro może się to zmieni :P ...

swojego czasu podchodził mi Romet mustang 2 2017, ale był to rower widmo praktycznie nie do kupienia...

Opublikowano

mam jeszcze do Was pytanie: jaki można z Waszego doświadczenia wynegocjować +/- upust w % na rower w styczniu, ale na modele 2018 ?

Opublikowano

Ja się podłączę pod pytanie, szukam MTB do 4000 co prawda dla kobiety, ale raczej nie kupowałam dotychczas damskich. Mam swojego Kellysa na 26tkach, ale na wyprawach zagranicznych, gdzie nie ma żadnego ekstremum za to sa odległości odstaję trochę z prędkością. Myślę o 29tkach no i mi tu Panowie narobili trochę wstrząsów, przeglądam linki, na osprzęcie się w ogóle nie znam.

Wspomniana Merida, Specjalized? Chciałabym po prostu sprawniej sunąć przez trasy leśne, ale bez jakiegoś pagórkowego ekstremum. Ma być wygodniej niż jest teraz:)

Chciałby ktoś wspomóc radą? Tak, przeczytałam masę zestawień, obejrzałam filmiki, dalej nie wiem...

Opublikowano

w tym zestawieniu same pokraczne ht z dziwnymi kątami i napędami 1x. Nie polecam jeśli to ma być uniwersalny ht.

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin.jka napisał:

napędami 1x

jeżeli ma być bardziej "uniwersalny" to raczej (sam takiego szukam) polecam napęd 2x...

Opublikowano

Ok, to jest już jakiś trop. Jestem wdzięczna, na żywo za dobrą radę dot. roweru postawiłabym piwo, dwa, ewentualnie 8;)

Napęd 2x to tak się zastanawiam z wymienionych wyżej, w którym kierunku podążać. Czy Merida, czy zaoferuje mi coś Kross w sensownej cenie, ja się myklę, czy tam jest 1x? Scott jest trochu drogi. Canyon praktycznie mieści się w budżecie, ale nic nie wiem o tych rowerach. 

Michał, wybacz, że weszłam Ci tu w wątek, może przy okazji jeszcze ktoś zajrzy i Tobie coś ciekawego podrzuci, chyba, że zamówiłeś Meridę:) 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Byta Kyta napisał:

Michał, wybacz, że weszłam Ci tu w wątek, może przy okazji jeszcze ktoś zajrzy i Tobie coś ciekawego podrzuci, chyba, że zamówiłeś Meridę:) 

wybaczam :D nie zamówiłem, bo nie są jeszcze dostępne i nie znam jeszcze jakie rabaty można wytargować...

ale w między czasie wchodzi jeszcze jeden zawodnik:

http://www.rowerymerida.pl/produkt1429/big-nine-500-lite-rower-merida.html

z krossa przez chwile rozpatrywałem ten bolid:

https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-7-0 pojawiły się już napędy 2x (2018) w 2017 było gorzej królowało 1x....

ale na razie odpuściłem, bo nie ma drugiego mocowania na bidon i wkład supportu na press fit; wiem szczegóły, ale jak już jest tyle do wyboru to można dokładnie zbadać rynek

dwa - osprzęt osprzętem, ale myślę że głównie trzeba się skupić na ramie i geo, a reszta to drugorzędna sprawa.

Przy okazji proszę o potwierdzenie lub pomoc przy rozmiarach w moim przypadku: wzrost 180 cm przekrok ok. 85,5 i myślę że merida 500 roz. L, a 500 LITE roz. M bo L jest już trochę za długa...? 

13 godzin temu, Byta Kyta napisał:

w którym kierunku podążać

dorzucę jeszcze dla Ciebie do rozpatrzenia:

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/2043600-2018/

Opublikowano

Znalazłam tego Treka w ostrej promocji na dobrerowery.pl 

Muszę rozmiar sprawdzić. Proszę pomóc Michałowi z rozmiarem, bardzo uprzejmy człowiek :D

Opublikowano (edytowane)

Ludzie, jak macie 4 koła lub nieco więcej to nie szukajcie już i nie kupujcie rowerów na zwykłych ośkach QR9. To jest rzecz, której już nigdy nie zmienicie w rowerze. Na zawsze pozostanie w nim ten stary standard. Uwierzcie mi, sztywne osie robią różnicę. A nawet jak ktoś nie szaleje aż tak bardzo to poczuje ją przy wymianie dętki. Zapomnicie o kłopotach z regulacją hamulców, z kłopotami w z właściwym dokręceniem koła. W końcu w przypadku chęci włożenia jakiś fajnych kół.... wszystko co fajne jest już na sztywnych osiach. Spróbujcie złapać jakąś okazję i kupić fajne lekkie koła do roweru. Większość to już sztywne osie. Przerzutkę, korbę itd zawsze można wymienić. To się zużywa i zawsze jak już mocno rower wyeksplatujecie to możecie coś lepszego tam wrzucić. Ze standardem osi nic nie zrobicie.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Bez przesady. Same sztywne osie nie jeżdżą. Trzeba patrzeć na rower jako całość. Jeśli z przodu sztywna oś przy kole 29 i dużej tarczy się przydaje to z tyłu różnicy nie poczujesz. Jak ktoś lekki to i przednią może mieć 9mm. Kupując lekkie koła najlepiej je poskładać pod siebie.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, marcin.jka napisał:

Bez przesady. Same sztywne osie nie jeżdżą. Trzeba patrzeć na rower jako całość. Jeśli z przodu sztywna oś przy kole 29 i dużej tarczy się przydaje to z tyłu różnicy nie poczujesz. Jak ktoś lekki to i przednią może mieć 9mm. Kupując lekkie koła najlepiej je poskładać pod siebie.

Patrzę ze swojej perspektywy. Ważę 95 kilo i mam spore kolarskie udo i czuję gibkość osiek i ubolewam, że nic z tym nie mogę zrobić a nie ma sensu z tego powodu zmieniać roweru - po prostu muszę już go zajeździć i tyle. Co do składania kół to i owszem, racja, że najlepiej poskładać koła pod siebie. Tyle, że jak chcemy coś fajnego to bez 1200 - 1300 zł nie ma co podchodzić. Natomiast na allegro czy wyprzedażach a i owszem, fajne, gotowe koła można upolować dwa razy tanie Jeśli mówimy o tak zwanych okazjach to trafiają się tu już głownie koła w nowym standardzie. Jak już kupujemy nowy rower i mamy wybór to lepiej wybrać sztywne ośki i tyle - nawet kosztem innych rzeczy.

Poza tym to nic samo nie jeździ :)

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Kellys Gate to ciekawa propozycja, ma tez sztywne ośki i ogólnie jest zrównoważony pod względem jakości komponentów.

Ale tak jak pisałem, nie patrzmy tylko przez swój pryzmat, jeśli lekki zawodnik miałby wybór pomiędzy rowerem na sztywnych osiach ze słabym amortyzatorem i np napędem deore kontra 

rower bez sztywnych osi na xtr i wypasionym amortyzatorze (stary model w tej samej cenie powiedzmy) to co warto dla niego wziąć?

Jest lekki, chce się ścigać i nie ma zamiaru inwestować w rower po jego zakupie.

Kończmy ot i nie skreślajmy na wstępie rowerów, które nie mają "modnych" standardów.

Opublikowano
3 godziny temu, cieq napisał:

Kellys Gate 50 2017?

też spoko; tylko trzeba zwrócić uwagę na kąt rury podsiodłowej - nie każdemu może przypasować...