Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marcin.jka napisał:

Kończmy ot i nie skreślajmy na wstępie rowerów, które nie mają "modnych" standardów.

kończąc ot ;D jasna spraw ośki ośkami, ale jedyną rzeczą która jest "niewymienialna'' w rowerze to rama...

11 minut temu, cieq napisał:

Chodzi o "siłowe" pedałowanie?

no dokładnie... 

Edytowane przez Michal2008
Opublikowano

hehe, dobre, dlaczego ramy nie można wymienić? Koszt przeciętnej ramy w rowerze np do xc jest mniejszy niż połowa dobrego amortyzatora.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marcin.jka napisał:

hehe, dobre, dlaczego ramy nie można wymienić? Koszt przeciętnej ramy w rowerze np do xc jest mniejszy niż połowa dobrego amortyzatora.

jasna sprawa, ale kupując rower to wydaje mi się, że lepiej skupić się na w miarę dobrej ramie, żeby ewentualnie później wymieniać podzespoły, a nie na odwrót, że wymieniam ramę tylko dla sztywnej osi z tyłu... lub kupuje rower, bo ma dobry amor, a geometria jako tako mi pasuje - to miałem na myśli :D

Edytowane przez Michal2008
Opublikowano

nie odrzucałbym roweru z powodu braku sztywnej osi w ramie, geometria to inny temat...bardzo ważny.

Opublikowano

Witam chciałbym kupic używanego full'a do 4,5tysc. Rower chcialbym uzywac zarowno do podjazdow , jazdy po lesie, szosie jak i do bardziej wymagajacych zjazdow. Interesuje mnie aluminiowa rama przedewszystkim ze wzgledu na transport samochodem. Znalazlem wiele ofert i wybralem 3 ktore najbardziej mnie zainteresowaly. Co o nich myslicie? Pozdrawiam

1. https://www.olx.pl/oferta/full-mtb-xt-27-5-jak-spec-giant-trek-cube-itp-CID767-IDn8U8A.html#8ac280e54d

2. https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-enduro-full-author-patriot-evo-2015r-27-5-160mm-CID767-IDqNOwh.html#a8e66eb9fa

3. https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-full-suspension-rozmiar-kol-27-5-CID767-IDpC3VB.html#a8e66eb9fa

Opublikowano

wrzuciłeś rowery o różnym skoku i rozmiarze, masz np mke i xlke, może zacznij od zastanowienia się nad rozmiarem, wielkością koła i skoku?

zastanawia mnie o co chodzi w kwestii transporty aluminiowej ramy samochodem:)

Opublikowano

Kolo najlepiej 27,5 cala ( w ostatecznosci 29)

Moj wzrost 184 waga 80. Potrzebowal bym ramy 18-19 cali.

Prawde mowiac trudbo mi okreslic jaki skok potrzebuje bo jak pisalem nie mialem jeszcze stycznosci z fullami i nie wiem jak to dziala w praktyce.

A co do watku z przewozeniem rowerow to posiadam bagazniki chwytajace za rame roweru a czytalem ze takimi bagaznikami nie powinno przewozic sie ram z carbonu

• Pomógł 1
Opublikowano

4.5 ciężko znaleś fula a co dopiero z carbonu. Najpierw określ jak chcesz jeżdzić. Wejdż do internetu wpisz trail, enduro i xc fullsuspension i dobież w jaki sposób bedżiesz jeżdzić i wytedy dowiesz się jakiego skoku poszukujesz.

Opublikowano

masz 184, nie za bardzo wiesz co chcesz, ja bym Ci proponował koło 29 oraz skok w granicach 120 przód tył, to najbardziej uniwersalny rower.

Przykład - Trek fuel ex, poprzednie wersję mają 120mm, obecne 130mm, świetny uniwersalny rower, dobrze podjeżdża i wyśmienicie zjeżdża, polecam szukać coś w tym stylu.

Za 4,5 spokojnie jakąś używkę znajdziesz..obyś tylko umiał sam ocenić jej stan, oczywiście odbiór osobisty w przypadku używek.

Znajdziesz coś ciekawego, wklejaj link i wybieraj tylko rozmiary jak sam napisałeś 18-19 cali.

Opublikowano

przy 184cm wzrostu brałbym koło 29 - z tego co napisałeś rower ma być dość uniwersalny. 130mm skoku to tak w sam raz. Do tego Rockridera jest jakaś tabela z geo?

Opublikowano

nie ma sensu, warto pchać się w koło 29, nawet kosztem osprzętu.

Opublikowano

Krótki skok i koła 29" to nie jest dobry zestaw do zjazdów, to sprzęt do zapier... po wertepach w raczej płaskim terenie. Taki rower będzie lepszy do wypadów w las i robienia długich wycieczek. Jeśli mówimy o stromych górach, prawie wszyscy użytkownicy (nie producenci) polecają mniejsze koła -- najczęściej 27,5". Nie ma konstrukcji 100% uniwersalnych, bo różne zastosowania wymagają odmiennej geometrii i innych kół. Musisz wybrać, czego konkretnie oczekujesz, bo takie przerzucanie się propozycjami będzie trwało w nieskończoność.

Opublikowano

Ja polecam 120mm na kole 29 z dobrą geometrią i mówię to z doświadczenia. Najbardziej uniwersalny rower jaki miałem to właśnie fuel ex. Objezdzilem wiele fulli od enduro na średnim kole po scigacze że skokiem 100mm oczywiście na kole dużym. Ty Andrzeju na jakich fullach smigałeś, co polecisz?

Opublikowano

Takiego rockridera tylko w wersji 720s objeżdżam prawie od 4000km. Max terenem zrobiłem nim ca 120km na raz. Jadę na trzy łancuchy bo mam trudny dla napędu teren pod gębą (piaszczyste lasy). Brakuje trochę sztywnych osi i szerszych obręczy. Przez ten czas jedna pęknięta szprycha i popękana linka przerzutki tylnej (wczoraj wymieniałem). Trochę pojeździłem po górach, głownie w okolicach Świeradowa oraz Szklarskiej. Przedtem próbowałem sił na Trance 2 2016 i jedyne czego mi brakowało to mykmyka :) RR niestety dla mnie troche słabo podjezdza. Nie wiem czy to przez geo czy słabej techniki czy co, ale jak mam nagły stromy krótki podjazd to odrywa mi przednie koło albo tylne koło nie trzyma przyczepności :) (testowałem na stockowych taipanach i hans dampfach). Lepiej pod te same piaszczyste górki podjeżdża mi sie moim gravelem ;P albo właśnie trekiem fuel ex 7 29er z 2017 którego od niedawna troche objeżdżam. Mimo tego wolę mojego  RR :) Fakt ze po górach jeszcze nim nie jeździłem , tylko po lokalnych terenach, ale ten rower jest straszną kolumbryną. Do tego dość niski suport. Nie jest tak, ze to zły rower. Ot wole zręczność i zwinność mojego. Choć ten moim zdaniem ma więcej trakcji przy podjazdach.

Moim zdaniem, fajnie by było jakbyś mógł obmacać rower który zamierzasz kupić, a najlepiej chwile nim pojeździć, ale to oczywista oczywistość :)

20170605_173103.jpg
Opublikowano (edytowane)

Jeździłem zeszłorocznym i nowym Scottem Spark, który ma bardzo "górską" geometrię jak na rower do XC. Świetnie sobie radził, dopóki nie przyszło do stromego zjazdu, gdzie przez większość czasu dobijałem zawieszenie. Zwyczajnie było za mało skoku, a tego nie usunie najlepsza geometria ani nie zniwelują duże koła. W teorii nawet rower CX pozwoli pojechać w ciężkie góry, ale nie o to chodzi.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

a mi kumpel mówił, że na starszych fuelach ludzie latali takie hopy że szok i nikomu skoku nie brakowało. Wiadomo, że skok jest ważny ale tutaj to temat jak wiele innych - chce fula, jeżdżę wszędzie, doradzcie. Padło gdzieś stwierdzenie, że jest potrzebne anduro czy fr? jak nie to po co się pchac w taki rower jak będzie jeździł po okolicznych lasach. A jak zawias przelatuje przez skok to ładuje się tokeny i jest git. A bardziej "wymagające zjazdy" to pojęcie bardzo względne, to cod la jednego jest podłogą dla innego jest sufitem 

Opublikowano

otóż to, na nowym sparku to zjechałbym każdą trasę w Beskidach jedynym ograniczeniem byłby ewentualnie mój strach, ale tak jak napisał trollu wszystko to subiektywna kwestia.

Kolega chyba jednak celuje w coś uniwersalnego, taki spark byłby dobrym typem, tylko cena...

Opublikowano

Najbardiej interesuje mnie taki scnariusz

Prychodzi wekkend ladna pogoda a ja laduje sobie rowerek na samochod i jade w karkonosze albo sleze(obok wroclawia) badz inne gorki. By rower nie bal sie zjazdow i podjazdow

Opublikowano

Znalazlem nowego  treka fuel ex 5 2017 na  osprzecie shimano deore 27,5+  za 6 tysc. Myslicie ze oplaca sie dolzyc te 1,5 tysiaca i kupic taki rower?

Opublikowano

Jak cię stać to czemu nie. Masz nowy rower na gwarancji tylko że trek śie troche ceni

Opublikowano

tylko dlaczego 27,5+ zamiast 29? 29 będą lżejsze, szybsze...opony plusowe podobnie jak fatbike to była pewna moda, która na szczęście szybko przemija.