Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jeśli dostaniesz Fathom 1 za 4200 i będzie pasował rozmiar, to nic tylko kupować. Jeśli to Fathom 2, promocja byłaby taka se.

Opublikowano
4 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Grand Canyon AL 5.0 wygląda bardzo podobnie do Kellys Gate 50 -- i geometrią, i osprzętem. Na korzyść Canyona przemawia mądrzejsze prowadzenie linek, bez ani jednego dołka, w którym mogłaby się zbierać woda.

X-Caliber 8 jest o oczko niżej od obu tych modeli. Byłby do rozważenia, jeśli chciałbyś konkretnie taką geometrię po przymierzeniu.

Canyon ma czasem testy w Polsce, ale trzeba ich dopytać, bo słabo się tym chwalą.

Canyon bedzie w Warszawie na Ursynowie tuz po świętach Wielkiej Nocy. Dostalem odpowiedz:

Najbliższe testy w Warszawie odbędą się 07.04.2018, Kazoora. Lista rowerów będzie dostępna na facebooku'u tydzień przed wydarzeniem. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja rozumiem że każdy czuje że jego temat jest indywidualny i wyjątkowy ale na forum zaraz będzie powyżej 10-ciu tematów o rowerach za ok 4 tyś zł. Czy moderator mógłby scalać takie wątki razem?

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 14.03.2018 o 16:10, gem napisał:

spider a jak oceniasz osprzęt Bontragera w trekach?

Komponenty? Nie narzekam na nie. Dobra jakość, nic do zarzucenia nie mam.

1 godzinę temu, Krystiano napisał:

Ja rozumiem że każdy czuje że jego temat jest indywidualny i wyjątkowy ale na forum zaraz będzie powyżej 10-ciu tematów o rowerach za ok 4 tyś zł. Czy moderator mógłby scalać takie wątki razem?

Słusznie.

Gotowe...

Poprawiajcie posty jak coś. jak jakiś się komuś dubluje z 3 złączonych wątków zgłaszajcie, wyczyszczę.

mateusz_zwolinski
Opublikowano
Dnia 11.01.2018 o 23:06, marcin.jka napisał:

tylko dlaczego 27,5+ zamiast 29? 29 będą lżejsze, szybsze...opony plusowe podobnie jak fatbike to była pewna moda, która na szczęście szybko przemija.

Dlaczego 'na szczęście przeminie'? Masz jakieś przykre wspomnienia dotyczące takich rowerów? :D

Nie uważam, żeby to była moda, a tym bardziej, że szybko przeminie. Plusowy rower będzie zawsze fantastyczną opcją, do rekreacyjnej jazdy w terenie i nie tylko.

Opublikowano (edytowane)

niepsze wiecej o eventach w najblizszym czasie....

Edytowane przez Marcinsan
Opublikowano

Rose count solo 2 2018 ma sztywne osie? 

Opublikowano
55 minut temu, crisdragon napisał:

Rose count solo 2 2018 ma sztywne osie? 

nie :( 

Opublikowano (edytowane)

Dwa info ws ogladania rowerow z tematu:

1. Canyon - 7.04 w Warszawie

https://www.facebook.com/events/2033843400222763/
Adres:
Park im. Cichociemnych Spadochroniarzy AK

ul. Kazury 2a

https://www.facebook.com/BikeparkKazoora/

Rowery będą dostępne na miejscu w godzinach 9:00 - 18:00.
"Jeżeli chodzi o konkretne modele to nie mamy jeszcze potwierdzonej dokładnej listy rowerów - będziemy informować na bieżąco."

2. Kross - Bike expo na narodowym w te sobote-niedziele. Wjazd na normalnym 25pln. Bedzie specjalna streafa sprzedazowa Kross z modelami 2018, a Wloszczowska bedzie sie promowac :) ....... cala lista marek ktora bedzie uczestniczyc w targach pod linkiem http://www.bikeexpo.pl/static/26311/service/Lista Wystawców BIKE EXPO 2018.docx

Edytowane przez Marcinsan
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Wspólnie z @Kruup mamy kumpla, który na rowerze pokonuje ogromne dystanse (+20 tys km rocznie) a ma starego Kellysa 26 cali z 2008 roku ze spawaną ramą zatartym amortyzatorem i generalnie ledwo to jeździ. Chłopak pomimo spędzania na siodełku 365 dni w roku totalnie nie ogarnia ani rynku ani mechaniki.
Człowiek wysoki rozmiar ramy to 21,5 cala.
Chłopak chce zmienić rower na nowy, który wytrzyma taką intensywną eksploatację budżet ma ok 4tys.

Krupp wyszperał Treka Xcaliber 9 w promocji za 3200
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/16943/?colorCode=blue

Macie jeszcze jakieś propozycje ?

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Grand Canyon AL 5.0 za nowszy napęd 2x11. Za to cięższy od Treka.

Kross Level B7 za niezniszczalne piasty Deore. Niestety przerzutka NX może być do wymiany po sezonie 20 kilo kilometrów. Użytkownicy piszą o słabej sprężynie.

Oraz nauczcie kolegę wymieniać łańcuch zgodnie z przymiarem i kasetę co te ~3 łańcuchy.

Opublikowano

Mając jeden rower to sprzęt łatwo nie ma. Ile taki napęd jest w stanie wytrzymać? Musiał by dbać jak o narzeczoną by wytrzymał te 20 tys.  A raczej wątpliwa rzecz, robiąc 6 tys. na jednym napędzie to jest trzy zmiany. 

Ja szukałbym coś z planetarką na pasku zębatym, i jeżdżenia dwa lata lekko. Sam się zastanawiałem czy nie założyć paska ale mam trzy rowery, no i nie robię tyłu kilometrów.

Opublikowano

Kolega bedzie miał dwa rowery, stary kellys bedzie cały szas w ekspluatacji.

12 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Grand Canyon AL 5.0 za nowszy napęd 2x11. Za to cięższy od Treka.

Canyon nie ma chyba możliwości zapięcia bez problemowo bagażnika?  I ponad 800 zł droższy od treka. Ale fajna opcja i mi osobiscie bardziej sie podoba :)

12 minut temu, remigiusz napisał:

Mając jeden rower to sprzęt łatwo nie ma. Ile taki napęd jest w stanie wytrzymać? Musiał by dbać jak o narzeczoną by wytrzymał te 20 tys.  A raczej wątpliwa rzecz, robiąc 6 tys. na jednym napędzie to jest trzy zmiany. 

Ja szukałbym coś z planetarką na pasku zębatym, i jeżdżenia dwa lata lekko. Sam się zastanawiałem czy nie założyć paska ale mam trzy rowery, no i nie robię tyłu kilometrów.

To nie chodzi o to ze on ma przejechac bez remontu 20 tys kilometrów. Chodzi o to żeby części były łatwo dostępne nie za drogie, i w miare proste w serwisie.

19 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Oraz nauczcie kolegę wymieniać łańcuch zgodnie z przymiarem i kasetę co te ~3 łańcuchy

To jest bardzo cenna uwaga ale ciezko to wprowadzić w zycie, mam nadzieje ze to zmieni jak kupi rower i zacznie bardziej dbać sam o niego.

Opublikowano

Szukałbym wśród CUBE Attention, LTD. Wytrzymałe rowery z możlwioscią montażu bagażnika i sakw. Jeśli kolega dopiero zamierza zainwestowac w bagażnik to może kupić montowany na oś roweru,co jest sto razy trwalsze i bezpieczniejsze dla samego roweru i wtedy może kupić rower który mu się podoba bez insertów montażowych pod bagażnik.

Opublikowano

Kruup , wystarczy jak sobie pogrzebie w starym kelysie, skoro go zostawia :)   Jak sport to sport. Ale jak idzie o zwykłe użytkowanie to tnę koszty i robotę.

Andrzej Sawicki
Opublikowano
19 minut temu, Kruup napisał:

Canyon nie ma chyba możliwości zapięcia bez problemowo bagażnika? 

To zależy tylko od bagażnika. Jeśli się uprzesz, to dobre sakwy przypniesz nawet do szosy aero.

Jeśli rower nie ma być w ciężki teren, to może powinien być gravel albo sztywny MTB? Takie sprzęty są naprawdę przygotowane pod obładowanie...

Opublikowano
1 minutę temu, Andrzej Sawicki napisał:

To zależy tylko od bagażnika. Jeśli się uprzesz, to dobre sakwy przypniesz nawet do szosy aero.

Jeśli rower nie ma być w ciężki teren, to może powinien być gravel albo sztywny MTB? Takie sprzęty są naprawdę przygotowane pod obładowanie...

Też o tym myślałem ale założenie brzmi: ma wjechać wszędzie. Właściciel uparł się na MTB i tego nie przeforsujemy raczej.

Opublikowano
Teraz, zibi_j1 napisał:

Też o tym myślałem ale założenie brzmi: ma wjechać wszędzie. Właściciel uparł się na MTB i tego nie przeforsujemy raczej.

a Gravel?

Andrzej Sawicki
Opublikowano

To nie jest głupi pomysł, tylko trochę mniej wydajny. Przy okazji wymiany opon polecisz mu semi-slick na tył i da radę. ;)

Ale z bagażnikiem będzie ciężko. Mało który MTB ma jakiekolwiek mocowania. Marin ma tego typu ramy, Pine Mountain i Bobcat Trail, ale ich zestawy osprzętu wymyślił ktoś, kto nie jeździ na rowerach. Albo dobry amor i napęd 1x10, albo sensowniejszy napęd z bardziewnym amorem. No i 27,5+ (Pine Mountain) to opony do bikepackingu w ciężkim terenie, bardzo nieefektywne na łatwych trasach.

Opublikowano

Rower będzie uzytkowany w bardzo róznym terenie, w górach na 100% i to pewnie na szlakach pieszych, z sakwami. Grawele itp. na pewno odpadają tu na nawet nie ma duskusji. to ma byc rower na grubych oponach z amorem pokroju RS recon RL. Bo to łatwy w serwisie amor i bardzo dobry zreszta. A bagażnik pewnie ze mozna zainstalować nawet jak nie ma specjalnych mocowań w ramie. tylko to zawsze droższe rozwiazanie chyba nawet dwu krotnie droższe.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Ale z bagażnikiem będzie ciężko. Mało który MTB ma jakiekolwiek mocowania

Nie ma żadnego problemu z bagażnikiem do jakiegokolwiek roweru. No może pod sztywną oś. 

Edytowane przez Franz Mauer
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Chodzi o brak jawnie mocowań pod bagażniki. Żaden typowy hardtail takich nie ma.

Opublikowano
Teraz, Andrzej Sawicki napisał:

Chodzi o brak jawnie mocowań pod bagażniki. Żaden typowy hardtail takich nie ma.

Wspomniany w pierszym poście X-Caliber 9 je ma ;)