Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

trollu wejdzie tam 29+? Czy mowisz o 27,5+? A jaka tam jest szeroka felga ? W wczesniejszych modelach bylo chyba 18mm ... Chyba .. 

Opublikowano (edytowane)

trek oferuje model Roscoe - to rama X-calibra tylko na 27.5x2.8. Wersja "9" ma obręcze z 36mm wewnętrznej szerokości. Czy inne też - nie wiem, sprawdziłem pierwszego z brzegu :P

Edytowane przez trollu
Opublikowano

Mierzylem sie do roscoe . ale tak mi pasuje starsza rama x calibra . ze nie bardzo chce zmiany chodz bardzo mi sie podoba roscoe i nowy x caliber 2018

Opublikowano

Hamulce to akurat element który nie jest trudno nawet samemu zmienić więc tutaj problemu nie mam. Głównie mnie martwi sama waga całego roweru i to czy zmiana kół/osprzętu w czymś w przyszłości pomoże czy rama jest po prostu ciężka. W przyszłym tygodniu będę przymierzał się do jazdy próbnej o ile pogoda pozwoli bo znowu idą mrozy :(

Opublikowano
8 godzin temu, Michal2008 napisał:

brak sztywnych osi, z tyłu tylko QR w systemie boost

Możesz rozwinąć temat? Myślałem że boost to jest sztywna oś. Co to jest to QR? Przyznaję się bez bicia - kompletnie nie ogarniam tego tematu. 

Opublikowano

A co myślicie o Scott scale 960 2018?  

Opublikowano (edytowane)

Mam 36lat. 188cm wzrostu. 90kg  

Przeznaczenie Roweru xc z co dwutygodniowymi wypadami na PolandBike. Woze syna od 3 lat na rajdy i teraz wymeczyl abym tez sie poscigal :) Moje hobby biegania rowniez musze odstawic, a lekarz zalecil rower na kolano. Poza maratonami to w wiekszosci trasy na mazowszu.

To jest moj pierwszy zakup roweru od 18 lat i od okolo kilku tygodni badam co w trawie piszczy. Dotychczas byl wheeler 26” gdzie dosc czesto wymienialem supporty i szly mi obrecze. Wiec na ten element chcialbym zwrocic uwage. Umiarkowanie wskakiwalem i zeskakiwalem na chodnikach/malych przeszkodach i ten element chcialbym i siebie ulepszyc na nowszym sprzecie w 2018  

styl jazdy:

dosc agresywny na zakretach, mniejsza kadencja ale mocno po pedalach, bede trenowal bunnyhopy :)  uwielbiam krety bardzo pagorkowaty las, proste drogi nie koniecznie

Z rzeczy have to:

- rower nowy / nie uzywany

patrze na aktualne roczniki ale moze byc tez 2017

- 29 cali kola

- 2x zebatka przod (napewno nie 1 i nie 3)

- rama okolo 19,5 cala (tak wynika z kalkulatarow i moich kilku przymiarek, nie chce tez przesadzic bo lubie miec kontrole w zakretach)

- bardziej agresywna sylwetka (lepiej mi bylo na trex excalibur 8, specialized rockchoper expert niz np na krosie b8 rio)

- amortyzator powietrzny (mam zwykla stara sprezynowke, wiec tutaj musze sie zdac na podpowiedzi)

- osprzet napedu powyzej/rowne SLX, ale wolalbym nie przekraczac 

- dobry support

- mocne obrecze

podoba mi sie rekomendacja szjabajka na jednym z filmow aby wynagradzac sie za postepy w jezdzie. Wiec wolabym unikac xt na wstepie, bo jezdAc dotychczas na alivio napewno bedzie dla mnie przepasc ogromna i mysle ze wcale tak wysoko na wstepie nie potrzebuje. Tutaj szukam rowniez dla siebie motywacji: dostaniesz, jak zapracujesz/osiagniesz

Z rzecZy opcjonalnych ale fajnie by miec ale jak nie bedzie to nic sie nie dzieje:

-  sztywna os

- boost

- prowadzenie przewodow wewn ramy

Najbardziej podoba mi sie Trek x-calibur 8 3999pl (dla mnie 3600) w ramie 21,5

merida big nine 500  3900pln (3700)nie jedzilem ale przymierzalem sie w sklepie do rozm xl, a w bikeboard 3/2018 wygrala test  

Przysiadlem sie tez do speca rockchopper expert 2018 i bardzo fajnie sie siedzalo, ale naped przedni x3 deklasuje wybor

Biore tez pod uwage jedynie jedna Polska marke Krossa, ale dosc dziwnie mi sie siedzialo na na B8 wersji Rio. Mozliwe ze ksztalt sylwetki jest inny, lub materily siodelka gripow innej jakosci niz trek czy spec? Jak sie prezentuja ostatnie modele pod wzgldem geometrii i mozliwosci?

Bardzo prosze o podpowiedzi.

Edytowane przez Marcinsan
Uzupelnienie
Opublikowano

Poczekaj na test Meridki, @SzajBajk taką mniej więcej ujeżdża.

Co do Treka to ujeżdżam takowego z 2015 rojku i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony z geometrii i tego jak ten rower jeździ.

Chodziły mi po głowie zmiany ramy, ale nie, ta geo jest jak dla mnie kapitalna, rower zwrotny, dynamiczny, stabilny.

Opublikowano
11 minut temu, SpiderMAN napisał:

Poczekaj na test Meridki, @SzajBajk taką mniej więcej ujeżdża.

Co do Treka to ujeżdżam takowego z 2015 rojku i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony z geometrii i tego jak ten rower jeździ.

Chodziły mi po głowie zmiany ramy, ale nie, ta geo jest jak dla mnie kapitalna, rower zwrotny, dynamiczny, stabilny.

Szimano SpiderMAN :)

Jak z TREK'iem w temacie braku w tym modelu sztywnych osi ?   - tj czy bardzo to doskwiera ? jakie masz zdanie ? 

dzięki !

Opublikowano

Nie jest to problemem po wymianie koła przedniego na QR15 z przelotką na oś 9mm, zaciskiem skręcanym NOVATECA.

Choć i na oryginalnych kołach z zaciskami skręcanymi na imbus sztywność także była o niebo lepsza (dzwonienie tarcz nie występowało).

Dotyczy to tak tyłu jak i przodu. Nie mam parcia na sztywne osie, co prawda już jestem gotowy na przód, kwestia wymiany amorka, ale na razie XC30 jest ok, nie przeszkadza, działa dobrze.

Opublikowano (edytowane)

@SpiderMANa kiedy nalezy sie spodziwac wynikow testu Meridy :) ?

wyglada na to wg bikeboard 3/2018  ze w modelu Treka z 2018 rowniez nalezy usztywnic przednie kolo bo jest slabo (jak to najlepiej zrobic?), ale za to tyl juz jest spoko z uwagi na boosta. (jpg z artykulu) Prosze o wytlumaczenie jak krowie na rowie jaka jest roznica (poza mniejsza masa w manitou) miedzy amorkiem treka Rockshox 30 silver tk  vs amor z Meridy - Manitou Markhor comp. Jaki to ma znaczenie w moim docelowym sposobie jazdy? (rozniez zalaczony jpg)

kola.jpg amory.JPG

Opublikowano (edytowane)

Ja bym dołożył do Meridy w wersji Lite, za ok. 4500 masz sztywną oś, a jak widać po tańszej wersji przód daje radę. Ewentualnie dołożyć do Calibra 9 - Recon na Boście 110 ale to już sporo więcej złociszy. Za 4200 jest też warty uwagi Kellys Gate 50 na sztywnych osiach i Reconie.

Edytowane przez otwieracz
Opublikowano
21 godzin temu, crisdragon napisał:

A co myślicie o Scott scale 960 2018?  

Brak sztywnych osi, w takiej cenie mogliby chociaż z tyłu dać. Scott ostatnio mam wrażenie oferuje z czasem coraz mniej za coraz więcej. Ostatnio to była domena raczej Treka... Ale Trek w tym roku trochę spuścił z tonu i to już tak źle nie wygląda jak w latach ubiegłych gdy wkładali do ram byle co.  

Opublikowano

Czy grand canyon al 6.0 ma sztywne osie? 

Opublikowano
16 minut temu, crisdragon napisał:

Czy grand canyon al 6.0 ma sztywne osie? 

niestety nie ( ani przód ani tył ) :(

Opublikowano

No to chyba tylko trek x-caliber 9 mi został. A takie pytanko gdzie w specyfikacji można sprawdzić czy jest sztywna oś? 

Opublikowano (edytowane)

Masz na firmowej stronie Treka. 9 ma sztywną oś z przodu, a z tyłu ma bosta który znacznie poprawia sztywność. 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/21709/?colorCode=black

Sam się na niego czaję, ale kusi mnie też Procaliber 6 tylko funduszy brak... Musiałbym przeczekać ze dwa miesiące i dozbierać, a nie wiem czy wytrzymam ;-)

Edytowane przez otwieracz
Opublikowano

Witam forumowiczow

Szukam roweru na kołach 29.

Głownie jazda po lasach, troche asflatu, bez ciasnych kretych zjazdów i stromych podjazdów.

Moj wzrost to 183cm.

Przymierzałem Kellys Gate 30 rozmiar 19 w cenie 3500 i Superior XP 909 rozmiar L w cenie 4300zl 

Kellys miał lepszy osprzęt ale sprawiał wrażenie dużo wiekszego i cięższego, Superior natomiast lepiej mi leżal, lżejszy i jakis taki poręczniejszy.

Co lepiej wybrać, może jakieś inne propozycje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Superior.. Genialna marka.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rozważyć bym na twoimi miejscu.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Tak, kellys gate 50 musze znalezc w Warszawie i przymierzyc. Calkiem calkiem spelnia wymagania na papierze (bez przymiarek nie kupuje)  https://salon-rowerowy.pl/mtb-xc-hardtail/39363-rower-kellys-gate-50-2018-transport-i-przeglad-gratis.html

Merida w wersji lite juz poza budzetem. 

Trek xcaliber 9 (5800) rowniez poza budzetem. 

Zastanawiam sie tez nad Grand canyon AL 4.0 (3700+ wysylka)https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-4-0.html lub 5.0 (4100+wysylka) https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-5-0.html, bo bede na poczatku czerwca kilkanascie kilometrow od Koblencji przez kilka dni (salon canyona w De), wiec nadaza sie okazja wyprobowania tego modelu na zywo. Jesli bede mial wystarczajaco cierpliwosci aby zaczekac :) BTW tych rowerow jezdzilo sporo w 2017 w Polandbike’u  

Pytanie: jak ma sie tecnologicznie taki al 4.0 lub 5.0 do treka xcalibry 8 czy meridy big nine 500 czy chocby kellysa gate 50. 

Jak to sie ma poziomem cenowym? Wydaje sie ze wysylkowo powinno byc taniej w canyon, ale na moje oko jest to samo lub nawet drozej. Prosze o komentarz. 

Pytanie2: jakas szansa na obejrzenie tych modeli w PL poza ewentualnie wlascicielami rowerow canyon na marathonach?

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Grand Canyon AL 5.0 wygląda bardzo podobnie do Kellys Gate 50 -- i geometrią, i osprzętem. Na korzyść Canyona przemawia mądrzejsze prowadzenie linek, bez ani jednego dołka, w którym mogłaby się zbierać woda.

X-Caliber 8 jest o oczko niżej od obu tych modeli. Byłby do rozważenia, jeśli chciałbyś konkretnie taką geometrię po przymierzeniu.

Canyon ma czasem testy w Polsce, ale trzeba ich dopytać, bo słabo się tym chwalą.

• Pomógł 1
Opublikowano

A np Giant Fathom na SLX z 2017 za 4200 PLN???