Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mountainbike Merida Big.Seven 900 27,5er 2015 jest tylko w rozmiarze 13,5" czyli jak podaje Merida do wzrostu max 163 cm

Opublikowano

Wiem ale na razie chodzi mi o porównanie ceny do osprzętu oraz jakieś inne propozycje

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam Gianta Talona 0 Ltd z 2015r. 27,5". Jak dla mojej amatorskiej jazdy jest spoko. Czasem wyścigi, czasem rajdy na orientację. Bezawaryjny, wymieniany tylko łańcuch, klocki i opony. Ja musiałem tylko opuścić mostek bo fabrycznie dla mnie pozycja była zbyt mało agresywna.

• 5 tygodni później...
pitermaz@gmail.com
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

nie jestem nowy na forum, ale to mój pierwszy wpis, do tej pory sporo czytałem niezarejestrowany, potrzebuję pomocy, w związku z czym prośba o kilka porad/sugestii/opinii/faktów:

Trochę o mnie i sprzęcie

przymierzam się do zakupu roweru - tak mniej więcej od 3 lat. Aktualnie jeżdżę na mojej starej Meridzie Kalahari (rocznik ~2000 gdzieś mniej więcej). Bez amortyzatora, napęd 3x6, bardzo podstawowy setup, v-brake'i, 26cali, na tamte czasy cena gdzieś pewnie w okolicach 1000zł. Rower jest na 90% za mały dla mnie, nie jest wygodny. Jeżdżę głównie po lesie, ale nie ukrywam, że ciągnie mnie w góry i powoli patrzę w tym kierunku, w związku z czym chciałbym kupić rower, który sprawdzi się też w trudniejszym terenie. Po obejrzeniu chyba wszystkich filmów z kanału Szajbajka, przeczytania wielu recenzji i opinii, stoję na rozdrożu i chyba nie dam sam sobie z tym rady, stąd też ogromna prośba do Was drodzy forumowicze.

• Wzrost - 186cm
  • Waga - 95kg (ale w ciągu 1-2 miesięcy powinienem wrócić do 85)
  • Teren - las, leśne ścieżki, szutry, single (w lasku Osobowickim - Wrocław ;) ), w przyszłości nie wykluczam maratonów.
  • Budżet - 5000zł (z tym że chętnie zaoszczędzę jeśli się da).

O przyszłym rowerze - czyli rzeczy, na których mi zależy:

• sztywna oś (15mm / 20mm)
  • korba 2-piece
  • amortyzator powietrzny
  • 29 cali
  • napęd 2x10 (1x11 - trochę się obawiam, że to jeszcze nie dla mnie)
  • osprzęt przynajmniej Deore - preferowane raczej Shimano
  • rower, który będzie jeździł długie lata

Na dzień dzisiejszy, po długich poszukiwaniach wybrałem kilka modeli, które mam możliwość sprawdzić na żywo (z tego powodu rezygnuje z Canyon'a - muszę zobaczyć na oczy, usiąść, przejechać się nim kupię, chociaż Canyon kusi stosunkiem cena - osprzęt)

1. 4400zł - Cannondale Trail 29 3 (jeśli się nie mylę to oś QR9mm, brak powietrznego amortyzatora)
  2. 5000zł - Cannondale Trail 29 2 (tu jest wszystko czego bym oczekiwał)
  3. 4700zł - Merida Big.Nine 600 (nie jestem przekonany do napędu 1x11, nie wiem też zupełnie nic o osprzęcie SRAM'a, pamiętam starego SRAM'a, którego miałem w mojej Meridzie lata temu, psuło się to okropnie, ale to było ponad 10 lat temu. Rower trafił do zestawienia głównie ze względów sentymentalnych - marka te dostarczyła mi rower, który służy od 17 prawie lat)
  4. 4200zł - Kross Level B7 (osprzęt SRAM - podobne wątpliwości jak przy Meridzie)
  5. 5000zł - Kross Level B8 (wszystko pięknie pasuje, z wyjątkiem napędu 1x11.)
  6. 3800zł - Cannondale Trail 4 (brak powietrznego amortyzatora, sztywnych osi, napęd 3x10)
  7. 5000zł - Cube LTD PRO 29 blackline 2017 (również spełnia wymagania, nie mogłem znaleźć informacji o suporcie, niestety zupełnie nie znam firmy)

Pytania:

1. Cannondale przemawia do mnie między innymi tym, że daje na swoje ramy dożywotnią gwarancję, dla osoby, która nie zna się zbyt dobrze na temat rowerowy, mówi to nieco o firmie i jakości produktu, stąd tak wiele modeli w zestawieniu. Moje pytanie do Was brzmi: czy podzespoły, które wymieniam jako "must have", będą robiły dla mnie faktycznie dużą różnicę? Czy warto teraz zaoszczędzić i wybrać np. Trail'a 4, czy może lepiej wydać te 5000zł i mieć rower na lata, w którym praktycznie wszystko gra (spełnia wymagania).
  2. Również pytanie o napęd - czy 1x11 jest dobrym wyborem dla osoby, której daleko jeszcze do formy choćby średniej, która nie ściga się w maratonach, etc?
  3. Czy warto iść w stronę powietrznego amortyzatora, czy może np. sprężynowy spełni swoje zadanie przy mojej osobie. Jak bardzo jest uciążliwy serwis / dbanie o powietrzny vs sprężyna?
  4. Jaka jest różnica w amortyzatorach w oznaczenia RL vs TK?
  5. Ogólne przemyślenia / opinie / historie (jeśli macie) :)

Dodaję skróconą specyfikację ww. rowerów:

Cannondale Trail 29 2:

• Rama: Trail, SmartForm C2 Alloy, Save, 1-1/8” head tube
  • Suport: FSA MegaExo
  • Napęd: Deore/XT 2-x10
  • Korba: FSA Comet MegaExo
  • Amortyzator: Rockshox Recon Silver RL 29
  • Piasty: Formula CDH20 / CDH22 (nie znalazłem informacji o nich)

Cannondale Trail 29 3:

• Suport: SR Suntour
  • Napęd: Deore / SLX - 2x10
  • Korba: SR Suntour XCM 2-piece
  • Amortyzator: Rockshox 30 Silver TK
  • Piasty: Alloy disc, QR - obstawiam 9mm, również nie znalazłem informacji

Cannondale Trail 29 4:

• Suport: Shimano BB-52 HollowTech
  • Napęd: Deore / Deore - 3x10
  • Korba: Shimano Deore HollowTech (mam nadzieję, że to też jest 2-piece) nie jestem pewny.
  • Amortyzator: Suntour XCR-RL 100mm
  • Piasty: Alloy disc, QR - obstawiam 9mm, również nie znalazłem informacji

Merida Big.Nine 600

• Rama: Alu Big 9 TFS BC-Single
  • Napęd: Sram NX 11 - 1x11
  • Korba: Sram NX Xsync 28 steel
  • Amortyzator: Manitou Marvel comp 29 0 100 taper
  • Piasty: FoBearing disc 15

Kross Level B7

• Rama: Aluminium Ultralite
  • Suport: Sram GXP Pressfit
  • Napęd: SRAM NX - 1x11 
  • Korba: Sram NX 32T
  • Amortyzator: Rockshox Recon Silver RL Air, QR15, 100mm
  • Piasty: Deore HB-M618 / FH-M618

Kross Level B8

• Rama: Aluminium Ultralite
  • Suport: Shimano Press Fit BB-MT500
  • Napęd: SLX - 1x11 
  • Korba: Shimano SLX
  • Amortyzator: Rockshox Reba RL, Air, QR15, 100mm
  • Piasty: Deore HB-M618 / FH-M618

Cube LTD PRO 29 blackline 2017

• Rama: Aluminium Lite, Tapered HeadTube
  • Napęd: XT/XT - 2x11 
  • Korba: Shimano XT
  • Amortyzator: Rockshox Recon Silver TK Air,100mm
  • Piasty: Deore HB-M615 / FH-M615

Pozdrawiam

Edytowane przez pitermaz@gmail.com
Opublikowano
1 godzinę temu, pitermaz@gmail.com napisał:

nie mogłem znaleźć informacji o suporcie

Press fit BB-MT800-PA

Wybierałbym między Kross Level B8, a Cube LTD PRO

Opublikowano

Moja siostra ma Cube LTD PRO 2017 i strasznie sobie chwali :D. Też bym takiego kupił ale jakoś Ghost się znalazł.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pitermaz@gmail.com napisał:

Cannondale przemawia do mnie między innymi tym, że daje na swoje ramy dożywotnią gwarancję,

Przy aluminiowej ramie kompletnie bym to zignorował tym bardziej, że najlepiej wczytać się w warunki ewentualnej wymiany,bo często dotyczą wad fabrycznych. Niektórzy producenci dołaczają równiez Crash Replacement, ale watpię aby przy tym modelu Cannondale coś takiego było. Natomiast rpawdą jest fakt, że Cannony cenią się mimo, że osprzet jest taki sobie.

Również pytanie o napęd - czy 1x11 jest dobrym wyborem dla osoby, której daleko jeszcze do formy choćby średniej, która nie ściga się w maratonach, etc?

Raczej nie.  Bardziej uniwersalnym jest napęd 2x10 lub ostatnio popularne 2x11. Zajrzyj tu i będziesz miał podpowiedź: http://drivetrainadvice.shimano.com/global/pl/drivetrain-advisor

Czy warto iść w stronę powietrznego amortyzatora, czy może np. sprężynowy spełni swoje zadanie przy mojej osobie. Jak bardzo jest uciążliwy serwis / dbanie o powietrzny vs sprężyna?

Wg mnie jak najbardziej warto. Odczujesz to na komforcie jazdy oraz wadze ogólnej roweru. Ja nie bawiłbym się w serwis widelca samodzielnie tylko oddał do serwisu,bo koszt to ok. 100-120 zł i w zależności od intensywności jazdy jest to wydatek 1x, 2x do roku. Oczywiście można zacząć od dobrego sprężynowo-olejowego, ale jak mówi doświadczenie  - z czasem wiekszość użytkowników przesiada się na powitrzno-olejowe. Poza tym inny jets koszt amortyzatora przy zakupie roweru, bo zwykle drożej (pomijam jakieś super okazje ) wychodzi jak kupujesz osobno w sklepie.

Jaka jest różnica w amortyzatorach w oznaczenia RL vs TK

RL- Remont Lockout - blokada skoku amortyztaora zamontowana w postaci manetki na kierownicy, bez dodatkowej regulacji.

TK - Turn Key - rodzaj tłumika olejowego zastosowanego w amortyzatorze (proste działanie polegające na włączaniu uginania się amortyzatora lub blokowaniu go na sztywno), obecnie powszechniejsze są tłumiki typu Motion Control (można płynnie regulować poziom uginania się amortyzatora, aż do pełnego zablokowania). 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano

CUBE też polecam, ale nie ma sztywnej ośki. Mnie osobiście nie przeszkadza :)

pitermaz@gmail.com
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, trochę się rozjaśniło ale wciąż nie wiem, Cube bardzo podoba mi się wizualnie, ale brak sztywnej osi nieco mnie smuci, z drugiej strony Kross Level B8 również wizualnie super, ale tu napęd 1x11. Miałem nadzieję, że po podniesieniu budżetu z 3000zł do 5000zł, wybór stanie się bardziej klarowny, a tymczasem jest jeszcze trudniej :) 

Skorzystałem z edytora Shimano i 80% argumentów za 2x10 / 2x11.

Zawężając nieco listę:

Cannondale Trail 29 2

Cube LTD PRO 2

Kross Level B8

Cannondale T2 - przemawia napędem, ale też nie mogę nigdzie znaleźć czy jest tu QR 9 /15 czy /20 ?

Piasty: Formula CDH20 / CDH22 niczego o nich znaleźć nie potrafię, a sam Amortyzator wszędzie znajduję tylko na QR 9.

Czy poszczególne wersje amortyzatorów mogą występować z osią 9mm / 15mm , czy raczej model = oś?

Strasznie gmatwają mi się te wszystkie oznaczenia, marketing :/

Edytowane przez pitermaz@gmail.com
zapomniałem dodać info
Opublikowano

Jestem w podobnej sytuacji, szukam roweru do 5 k. Z kupnem na pewno będę czekał do października na wyprzedaże. Mnie najbardziej pasuje Scott Scale. Co o nim sądzicie?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim,

Przymierzam się do zakupu roweru, którego będę używał do startu w maratonach MTB oraz codziennych treningów, czasem (20-25%) do jazdy po asfalcie. Niestety, albo stety, jest w tej cenie (do 5000zł) kilka modeli, które przykuły moją uwagę i nie wiem, który wybrać. Mianowicie:

- Scott Scale 960,

- Kross Level B8,

- KTM Ultra 1964 29,

- Rose Count Solo 1 lub 2 29'

oraz wiele innych.

Co byście polecili dla początkującego w temacie maratonów? Nie sugerujcie się za bardzo napędem, ponieważ mam prawie nowego XT (przerzutka tył + przód, korba, kaseta, manetki) z tamtego roku, więc w razie gdyby w polecanym rowerze był gorszy napęd to i tak wrzucę do niego full XT. Rozmiar koła jaki mnie interesuje to 29".

Mam 180cm wzrostu, ważę 75kg a długość nogi to 86cm.

Dodam też, że liczy się dla mnie również wygląd roweru. Malowanie np. Scotta 960 z tego roku (czarno-zielone) w ogóle mi się nie podoba. Celowałbym bardziej w coś w stylu np. wymienionego przeze mnie KTM'a.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

Opublikowano

Pod względem ramy wziąłbym na pewno Scotta, ponieważ taka geometria najbardziej mi odpowiada poza tym są to naprawdę dobre rowery.

Jeżeli chodzi o stosunek cena/komponenty to na pewno wygrywa Kross, ponieważ oferuje ciekawy napęd ( chociaż 1 x 11 może nie być dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem ) do maratonów lepiej nadaje się 2 x 10,11 aczkolwiek ja jeżdze na 1 x 11 i nie narzekam ale to już kwestia upodobań i nogi. Ponadto Kross jako jedyny ma amortyzator Rock Shox Reba, który jest dużo lepszy od konkurencji.

• Pomógł 1
Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Scale przegrywa trochę niższym osprzętem, szczególnie amorem, za to ma wyścigową ramę.

Kross przegrywa ramą dostosowaną do bardziej zrelaksowanej pozycji, za to ma wysoki osprzęt.

KTM i Count 1 moim zdaniem odpadają. O ile wybór między napędem 1x a 2x zależy od upodobań, o tyle 3x naprawdę jest już przestarzały. Można na tym wygodnie jeździć wycieczki, ale w warunkach wyścigowych będzie za dużo grzebania przy manetkach.

Rose Count 2 wygrywa z Krossem wyścigową ramą i ponownie Rebą. Napęd 1x może być ograniczeniem podczas wyścigów, jeśli będziesz to robił na poważnie. Do amatorskich wystarczy.

BTW, Reba RL i Recon RL to ten sam mechanizm amortyzatora, tylko Recon jest cięższy. Dopiero wyższe modele Reby mają istotne ulepszenia -- zaawansowaną regulację tłumienia.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi chłopaki!

Szczerze mówiąc mi najbardziej do gustu przypadł ROSE. Tylko jest jeden problem... Rower ma być zakupiony w systemie ratalnym a z tego co się orientuję ROSE nie prowadzi sprzedaży ratalne. To mi trochę komplikuje sprawę, bo jakoś średnio jestem przekonany do Krossa... A jest to chyba największy konkurent ROSE w tym zestawieniu. Myślicie, że posiadając już kompletny napęd Deore XT (przerzutki + korba + manetki i pedały) jestem w stanie złożyć coś ciekawszego od ROSE Count 2? Może coś z innych firm?

EDIT: Z tego co widzę to w tym przedziale cenowym mógłbym mieć jeszcze CANYON Grand Canyon AL SL 7.9. Co powiecie o tym rowerze?

Edytowane przez Garbus
Opublikowano

Wojtek, ten Trek jest troszkę ponad budżet.. ;) Malowanie też mi tak średnio podchodzi, aczkolwiek wygląda sensownie. Orientuje się ktoś czy w przypadku Treka można negocjować jakieś ceny?

Michał Wasilewski
Opublikowano

Szukam aluminiowego sztywniaka w cenie około 4500zł (bo fulla w tej cenie nie znajdę) z dobrym osprzętem i i amorkiem do dropów, hopek, wheelie a także zwyklej jazdy. Przeszukałem już dobrą połowę internetu i jest pełno rowerów,  marek i recenzji że ciężko się zdecydować nad konkretnym modelem jak możecie to coś zaproponujcie. 

Z góry dzięki. 

Opublikowano (edytowane)

Hmm, może ON-ONE 45650B X5? kosztuje ok. 4900 zł

Edytowane przez Darkrais97
Opublikowano

Ten Hornet bedzie sie nadawał na skatepark? oraz jaki to ma amortyzator wiem że to Suntour Auron LO–RC 27.5+ Boost, skok 150mm, oś 15mm, tapered, tylko niewiem czy to powietrzny,na olej, czy na coś tam innego o.O

Opublikowano

I powietrzny, i na olej. Jedno z drugim musi współistnieć. Powietrze robi za sprężynę, olej za tłumienie.

I tak, nada się.

Opublikowano (edytowane)

i z całym olejem, i napompowanym powietrzem waży te 1,9 kg?

Edytowane przez Darkrais97
Michał Wasilewski
Opublikowano

Czyli najlepszym wyborem będzie dartmoor hornet 2017?

Opublikowano

Cześć, szukam roweru MTB dla siebie. Zamierzam po tym zakupie startować w poważniejszych maratonach, lokalnych wyścigach itd. Największy problem jest w tym że mam 162cm (79 przekrok) i nie wiem czy tutaj nada się rower na 29 z ramą 17. Głównie myślałem o Accent Peak 29 Slx na ramie 17, ale też o Kross Level A11 na 26 z ramą 17.5.

Poprzednio miałem Hexagona X7 na ramie 17 i myślę że spokojnie mógłbym mieć coś większego.

Na testach (krótkich, ale testach) miałem Cannondale F29 5 2014 na ramie M - 17, i uważam że była w miarę ok, lecz zauważyłem dziwna zależność że nie byłem w stanie na tym rowerze zrobić BHoppa, wydawał się dużo cięższy niż Hexagon.

Zastanawiam się czy lepszy będzie lżejszy 26 czy cięższy ale 29.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka