Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najgorszą rzeczą jest jak ukradną rower , a raty trzeba spłacać jeszcze kilka lat :(

Opublikowano

Fakt zewnętrznego prowadzenia przewodów akurat bardzo mnie cieszy :) Bo jak większość z nas pewnie wie znacznie ułatwia to serwisowanie linek oraz pancerzy i nie osłabia niepotrzebnie ramy w paru miejscach ;)

Opublikowano

A co możecie powiedzieć o  tak zwanych sztywnych osiach?? Warto zawracać sobie tym głowe? Różnica jest odczuwalna? Bo ten Kross B8 ma je zarówno z przodu jak i z tyłu. Nie każdy konkurent w tym przedziale cenowym oferuje sztywne obie osie. ;)

Opublikowano

Ja bym patrzył aby rower był rozwojowy. Jak mają być maratony to pewnie szybko będą zjeżdżane części - fajnie aby było w czym wybierać. Postawił bym - może nawet kosztem komponentów na nowe rozwiązania. Patrzył bym aby rower miał sztywne osie, taperowaną główkę sterową, był gotowy na założenie napędu 2x11 lub 1x11. Ja kupiłem tańszy rower gdzie wszystkie rozwiązania mam z minionej epoki i teraz jak rower chciałem nieco ulepszyć to nie było z czego wybierać - wszystkie fajne rzeczy są teraz pod nowoczesne rozwiązania. Żałuję tego wyboru bo teraz mogę brnąć w stare standardy albo wymienić cały rower na co mnie nie stać za bardzo.

• Pomógł 1
Opublikowano
8 minut temu, Pomidorczyk napisał:

A co możecie powiedzieć o  tak zwanych sztywnych osiach??

Ja bym już w to szedł. Popatrz na ofertę kół, amortyzatorów - "wszystko" co fajne jest już w nowym standardzie sztywnych osi.

• Pomógł 1
Opublikowano
6 godzin temu, Pomidorczyk napisał:

A co możecie powiedzieć o  tak zwanych sztywnych osiach?? Warto zawracać sobie tym głowe?

A tak jeszcze powiem jak to u mnie było. Kupiłem tańszego Treka. Pod jednym względem muszę go pochwalić - mimo taniego osprzętu długo wszystko wytrzymało i nie było problemów z wiecznym dokręcaniem, regulowaniem i poprawianiem fabryki (koledzy w droższych rowerach ciągle mieli z tym problemy i rowery siedziały w serwisie). Ale największą jego wada były klasyczne, nierozwojowe już rozwiązania. Wąska główka ramy, standardowe ośki, hamulec za tylnym trójkątem - sporo tego. Pierwszą ofiarą padł właśnie hamulec. Jechałem na wyprawę w Alpy, potrzebowałem bagażnika pod sakwy. I problem - Hamulec zawadza - nie ma jak zainstalować bagażnika. Trzeba było je wymienić na hydrauliki aby bagażnik jakoś naszedł - tym nie mniej jest to prowizorka - nie było by problemu gdyby hamulec był w trójkącie ramy. Kolejna duża wymiana - amortyzator. Stary już dogorywał. Zaczęło się szukanie. Postanowiłem kupić coś fajniejszego ale lekko używanego lub nowego z demontażu. I owszem, były fajne propozycje, ale albo były to amory taperowane, albo pod sztywną ośkę - a moje koła były niestety na zwykłą ośkę - nie miałem kasy aby wymienić Amor razem z kołami. Padło więc na amortyzator z niższej półki, bez taperu i na normalnej ośce. Ale czas leci... piasty teraz są do wymiany. Właściwie to nie ma co się bawić w piasty tylko od razu wymienić koła. Więc szukam kół. I co? I wszystko co fajne jest pod sztywną oś! udupiłem się z amortyzatorem i teraz koła też muszę kupić zgodne z wychodzącym z użycia starym systemem. I to takie będzie wieczne leczenie syfa pudrem. Nie idź ta drogą. Kosztem innych rzeczy wybierz rower nowoczesny, zgodny z nadchodzącymi standardami i gotowy na ulepszenia. Przecież części będą się zużywać więc zawsze wtedy można coś "wyżej" kupić. To moje zdanie. Dzisiaj tym bym się kierował kupując rower.

• Pomógł 1
Opublikowano

W pełni się z Toba zgadzam GrochowaMTB. Myśle że wspominany juź wcześniej pare razy Kross Level B8 jest właśnie fajnym rozwojowym wyborem. Strasznie brakuje mi tylko blokady amortyzatora z kierownicy i niewiem czy przypasuje mi napęd 1x11. W teorii pasuje mi bardzo ze względu na prostote, ale niewiadomo jak to wyjdzie w praktyce. :D

Ciekawy wydaje się też ten Cube, ale ciężko mi go zestawić z Krossem... Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony. :)

https://www.cube.pl/rowery_2017/hardtail/ltd/cube-ltd-sl-2x-blackline-2017/

Opublikowano

Gdyby w tym Cube był amorek ten co w Krossie czyli Reba to Cube byłby idealny w tej cenie  :) Też miałem taki dylemat jak ty i wybrałem jednak Cube ze względu na 2 zębatki na przodzie, blokada skoku z kierownicy no i najważniejsze to pozycja gdzie rama Cube mi najbardziej podpasowała. Musisz naprawdę przymierzyć się i kilka metrów po sklepie albo przed sklepem przejechać i sam wtedy wybierzesz.

Opublikowano

Ja w tym roku miałem ten sam dylemat - rower do 4500 - z nowoczesnymi rrozwiązaniami. Myślałem o Krossie B8, ale koniec końców kupiłem Trek Superfly 6 2017. Dodam od razu, że tak jak było wspomniane wcześniej, ceny można negocjować. Trzeba znaleźć tylko dobry sklep. Mi się udało kupić tego Treka z dobrym rabatem za 5400 i co prawda przekroczyłem zakładany budżet, to nie żałuje.

Opublikowano

Ah te odwieczne dylematy... :) :D

Czy może zaczekać na przyszłoroczną oferte producentów i zobaczyć co przyniesie rowerowy rynek... :)

Opublikowano

To ja dam nieco nietypową propozycję :)

Trek Stashe 7 2016

Widziałem wyprzedaż tego modelu gdzieś za około 4700. Niestety nie mój rozmiar. Sama konstrukcja jednak ryje mi banie i chętnie bym takim czymś pojeździł. 

Pozdrower!

trek-stache-7-103.jpg

Opublikowano (edytowane)

A czy posiada ktoś może przypadkiem Krossa Level R8?? Lub ma może dostęp do niego żeby zaprezentować go na 'real photo'??

Edytowane przez Pomidorczyk
Opublikowano

R8 to ta sama rama tylko mniejsze koło. Widziałem w sklepie, ciężko dojrzeć różnicę. Nawet jak usiadłem nie czuć było za bardzo, może 1,5 cm więcej w kroku.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak wiem że to ta sama rama i osprzęt a tylko inny rozmiar koła. :) Chodzi mi tylko i wyłącznie o aspekt wizualny bo z tego co widze na stronie R8 jest w ciemniejszych kolorach niż B8 co bardziej cieszy oko. Przynajmniej moje. :D

Opublikowano (edytowane)

Witam

Na początku witam wszystkich.

Jako, że temat mi pasuje to nie będę zakładał nowego. Po rekonstrukcji 2 lata temu kolana chce wrócić do mtb (w tym maratony). 10 lat nie jeździłem na poważnie i teraz znowu chce zacząć. Mam 32 lata, ważę 78, wzrost 177 cm. 

Nie jestem od lat zupełnie w temacie rowerowym. Nie wiem co teraz warto i itp. Jednak po dłuższych zastanowieniach doszedłem do wniosku czego chce. Chce, żebym rower mógł w przyszłości upgrade'ować jeśli zajdzie taka potrzeba. Dlatego głównym kryterium stawiam sztywne osie i tapera. Rowery o których myślę to Kellys Gate 30 lub 50 lub Kross B7. W tym zakresie cenowym to chyba jedyne sztywne lub się mylę. Czy warto dopłacać do Gate 50 zamiast 30 ? Czy jakieś inne modele też brać po uwagę ? Canyon też mi się  podoba ale chyba ma zwykłą ośkę. No i nie przymierzę. Co jeszcze innego ?

pozdrawiam

Jeszcze jedno zawsze jeździłem na 3 tarczach z przodu, ale mysle, że na 2 spokojnie dam radę. Jednej nie chce. Czyli albo 3x10 albo 2x10.

Edytowane przez molik.pawel
Opublikowano
Dnia 13.04.2017 o 17:22, molik.pawel napisał:

Witam

Na początku witam wszystkich.

Jako, że temat mi pasuje to nie będę zakładał nowego. Po rekonstrukcji 2 lata temu kolana chce wrócić do mtb (w tym maratony). 10 lat nie jeździłem na poważnie i teraz znowu chce zacząć. Mam 32 lata, ważę 78, wzrost 177 cm. 

Nie jestem od lat zupełnie w temacie rowerowym. Nie wiem co teraz warto i itp. Jednak po dłuższych zastanowieniach doszedłem do wniosku czego chce. Chce, żebym rower mógł w przyszłości upgrade'ować jeśli zajdzie taka potrzeba. Dlatego głównym kryterium stawiam sztywne osie i tapera. Rowery o których myślę to Kellys Gate 30 lub 50 lub Kross B7. W tym zakresie cenowym to chyba jedyne sztywne lub się mylę. Czy warto dopłacać do Gate 50 zamiast 30 ? Czy jakieś inne modele też brać po uwagę ? Canyon też mi się  podoba ale chyba ma zwykłą ośkę. No i nie przymierzę. Co jeszcze innego ?

pozdrawiam

Jeszcze jedno zawsze jeździłem na 3 tarczach z przodu, ale mysle, że na 2 spokojnie dam radę. Jednej nie chce. Czyli albo 3x10 albo 2x10.

Ja mam 175cm wzrostu, długość nogi 80c. Kupiłem ostatnio Kellys GATE 50 w rozmiarze M. 

Ze względu na Twój wzrost polecam rower na kołach 29". Jeżeli mamy porównać Krossa B7 z Kellys GATE 30/50, to:

Minusem Kross B7 dla Ciebie oczywiście jest napęd 1x11, ponieważ potrzeba dużej mocy w nogach (mniejszy zakres przełożeń) oraz ma pokraczną ramę ze względu na dwa garby. Dla Ciebie odpowiedni rozmiar ramy to M 19". Na Kellys-ie będzie Ci się siedziało dobrze, a w Krossie jest problem z górną rurą ramy - może Ci się wrzynać w krocze. Najlepiej pojechać do sklepu i się przymierzyć do obydwu ram - model nie ma znaczenia. W Krosie od B1 do B7 jest taka sama rama. B8 ma lżejszą, a od B9 jest już karbonowa z inną geometrią. W Kellysie Wszystkie GATE, czyli 30/50/90 mają tą samą ramę.

Napęd 2x10 czy 2x11 jest najbardziej optymalny, wszechstronny dla amatora, ponieważ mamy duży przekrój przełożeń.  

To co najważniejsze w tej klasie i cenie rowerach (Kellys GATE 30 i 50, Kross B7), to:

- sztywne osie z przodu i tyłu

- korba ze zintegrowaną osią i zewnętrznymi łożyskami

- napęd z kasetą 10 lub 11

- powietrzny amortyzator - w każdym z tych modeli renomowanej firmy RockShox

Osprzęt klasy DEORE to najniższa grupa, którą warto się zainteresować, która zapewnia dobrą wagę, jakość i trwałość.

Jeżeli szukasz najtańszego roweru z wyżej wymienionymi cechami, to polecam GATE 30, ponieważ ma:

- napęd 2x10,

- korba ze zintegrowaną osią DEORE - 2 blaty,  

- amortyzator powietrzny z blokadą na goleniu RockShox RECON Silver,

- manetki i przerzutkę przednią DEORE,

- przerzutkę tylną SLX

- cena 3999zł

Dopłacając 1000zł do GATE 50 otrzymujesz:

- amortyzator powietrzny z blokadą na kierownicy RockShox RECON GOLD, (w GATE 30 blokada na goleniu i wersja SILVER)

- manetki SLX  i przerzutkę przednią DEORE (w GATE 30 manetki i przerzutkę przednią DEORE)

- przerzutkę tylną DEORE XT (w GATE 30 SLX)

- szczęki hamulcowe te same jedynie klamki hamulcowe o jedna klasę wyższe.

- cena 4999zł

W stosunku do konkurencji Kellys GATE to seria limitowana, to znaczy, że od razu ma obniżoną cenę, tzn. trafia do salonu rowerowego po przecenie - producent i sprzedawcy sprzedają je na niższej marży n Np. GATE 30 kosztuje na starcie 3999zł, a powinien 4599zł; GATE 50 kosztuje 4999zł, a powinien 5599zł

Czy warto dopłacać do GATE 50? Funkcjonalność ta sama. Mi zależało na blokadzie amortyzatora na kierownicy i tak bardziej z subiektywnych względów wybrałem GATE 50. Uważam, że z powodzeniem możesz pomyśleć o zakupie GATE 30, a zaoszczędzone 1000zł przeznaczyć na inny osprzęt, czy akcesoria rowerowe (kask, strój kolarski itp.)

Pozdrawiam Łukasz

• Pomógł 1
Opublikowano
7 godzin temu, lukashi napisał:

Ja mam 175cm wzrostu, długość nogi 80c. Kupiłem ostatnio Kellys GATE 50 w rozmiarze M. 

Ze względu na Twój wzrost polecam rower na kołach 29". Jeżeli mamy porównać Krossa B7 z Kellys GATE 30/50, to:

Minusem Kross B7 dla Ciebie oczywiście jest napęd 1x11, ponieważ potrzeba dużej mocy w nogach (mniejszy zakres przełożeń) oraz ma pokraczną ramę ze względu na dwa garby. Dla Ciebie odpowiedni rozmiar ramy to M 19". Na Kellys-ie będzie Ci się siedziało dobrze, a w Krossie jest problem z górną rurą ramy - może Ci się wrzynać w krocze. Najlepiej pojechać do sklepu i się przymierzyć do obydwu ram - model nie ma znaczenia. W Krosie od B1 do B7 jest taka sama rama. B8 ma lżejszą, a od B9 jest już karbonowa z inną geometrią. W Kellysie Wszystkie GATE, czyli 30/50/90 mają tą samą ramę.

Napęd 2x10 czy 2x11 jest najbardziej optymalny, wszechstronny dla amatora, ponieważ mamy duży przekrój przełożeń.  

To co najważniejsze w tej klasie i cenie rowerach (Kellys GATE 30 i 50, Kross B7), to:

- sztywne osie z przodu i tyłu

- korba ze zintegrowaną osią i zewnętrznymi łożyskami

- napęd z kasetą 10 lub 11

- powietrzny amortyzator - w każdym z tych modeli renomowanej firmy RockShox

Osprzęt klasy DEORE to najniższa grupa, którą warto się zainteresować, która zapewnia dobrą wagę, jakość i trwałość.

Jeżeli szukasz najtańszego roweru z wyżej wymienionymi cechami, to polecam GATE 30, ponieważ ma:

- napęd 2x10,

- korba ze zintegrowaną osią DEORE - 2 blaty,  

- amortyzator powietrzny z blokadą na goleniu RockShox RECON Silver,

- manetki i przerzutkę przednią DEORE,

- przerzutkę tylną SLX

- cena 3999zł

Dopłacając 1000zł do GATE 50 otrzymujesz:

- amortyzator powietrzny z blokadą na kierownicy RockShox RECON GOLD, (w GATE 30 blokada na goleniu i wersja SILVER)

- manetki SLX  i przerzutkę przednią DEORE (w GATE 30 manetki i przerzutkę przednią DEORE)

- przerzutkę tylną DEORE XT (w GATE 30 SLX)

- szczęki hamulcowe te same jedynie klamki hamulcowe o jedna klasę wyższe.

- cena 4999zł

W stosunku do konkurencji Kellys GATE to seria limitowana, to znaczy, że od razu ma obniżoną cenę, tzn. trafia do salonu rowerowego po przecenie - producent i sprzedawcy sprzedają je na niższej marży n Np. GATE 30 kosztuje na starcie 3999zł, a powinien 4599zł; GATE 50 kosztuje 4999zł, a powinien 5599zł

Czy warto dopłacać do GATE 50? Funkcjonalność ta sama. Mi zależało na blokadzie amortyzatora na kierownicy i tak bardziej z subiektywnych względów wybrałem GATE 50. Uważam, że z powodzeniem możesz pomyśleć o zakupie GATE 30, a zaoszczędzone 1000zł przeznaczyć na inny osprzęt, czy akcesoria rowerowe (kask, strój kolarski itp.)

Pozdrawiam Łukasz

Dzięki za odpowiedź. Tak więc Kross odpada za względu na napęd 1x11. Zostaje Kellys. We wtorek jadę zmierzyć Gate 30 w Krakowie. I teraz mam pytanie są jeszcze do wzięcia Gate 50 z 2016 za ok. 4400zł. Widelec już Gold z blokada na kierownicy. Jak by był ktoś miły i doradził jaka jest różnica między Gate 50 i Gate 50 z 2016 i czy to jest warte dopłaty 600 zł ? 

Poniżej specyfikacje 2017 i 2016:

http://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-gate-50-2017-s-23983.html

http://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-gate-50-2016-s-19699.html

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, molik.pawel napisał:

jaka jest różnica między Gate 50 i Gate 50 z 2016 i czy to jest warte dopłaty 600 zł ? 

Te dwa modele zasadniczo różnią się korbą i (w 2017 jest o jedną półkę wyższy model SLX, a 2016 DEORE) koszt korby SLX to około 400-450zł. Rocznik 2017 ma o jedną półkę wyżej klamki hamulców (pomiędzy nimi niema zasadniczej różnicy). Amortyzator i reszta osprzętu taka sama. Jak będzie w Twoim rozmiarze i kolor Ci się podoba, to śmiało weź rocznik 2016!

Ważne !!! rocznik 2016 ma w komplecie pedały SPD (czyli na bloki montowane do butów), rocznik 2017 ma już zwykłe pedały. Mam nadzieję, że pomogłem.

Edytowane przez lukashi
Opublikowano
10 minut temu, lukashi napisał:

Te dwa modele zasadniczo różnią się korbą i (w 2017 jest o jedną półkę wyższy model SLX, a 2016 DEORE) koszt korby SLX to około 400-450zł. Rocznik 2017 ma o jedną półkę wyżej klamki hamulców (pomiędzy nimi niema zasadniczej różnicy). Amortyzator i reszta osprzętu taka sama. Jak będzie w Twoim rozmiarze i kolor Ci się podoba, to śmiało weź rocznik 2016!

Ważne !!! rocznik 2016 ma w komplecie pedały SPD (czyli na bloki montowane do butów), rocznik 2017 ma już zwykłe pedały. Mam nadzieję, że pomogłem.

Dzięki za info. Sprawdzę jak mi leży rama Kellysa i jeśli ok to wezmę chyba ten Gate 50 z 2016. Znalazłem jeszcze dostępną M. Powiedz jeszcze dwie rzeczy jaka jest waga bo producent nie podaje i jak kwestia z gwarancją ? 

pozdr

Opublikowano
1 minutę temu, molik.pawel napisał:

jaka jest waga bo producent nie podaje i jak kwestia z gwarancją ?

W rozmiarze M 19" rower waży 13~13,4kg

Gwarantem jest sprzedawca. Jak kupisz wysyłkowo, to domyślnie do sklepu, w którym zakupiłeś rower, powinieneś zgłaszać kwestie gwarancyjne. Inną możliwością jest kontakt bezpośrednio z serwisem Kellys telefonicznie, tam udziela Ci wszelkich wskazówek.

Ogólna gwarancja na cały rower jest na dwa lata ważna od daty zakupu (np. u Kross'a gwarancja jest ważna dopiero po dokonaniu pierwszego płatnego przeglądu, w Kellys'ie nie trzeba dokonywać przeglądu zerowego ). Po zarejestrowaniu się i wpisaniu numeru ramy na stronie producenta, otrzymujesz przedłużoną gwarancję na ramę na 5 lat (warunek, to dokonywanie corocznego przegladu).   

• Pomógł 1
Opublikowano

To jakiś bardzo lekki nie jest... Spodziewałem się mniej... Przymierzę i podejmę decyzję. Dzięki raz jeszcze 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, molik.pawel napisał:

bardzo lekki nie jest... Spodziewałem się mniej...

Najlżejszy rower na kołach 29" na ramie aluminiowej w rozmiarze 18,5" to TREK SUPERFLY 5 waży 12,5kg w cenie 5699zł Jego minus, to brak sztywnej osi z przodu!

Rowery na mniejszych kołach np. 26" i 27,5" są lżejsze.

Edytowane przez lukashi
Opublikowano

Długo nie byłem w temacie. Myślałem, że waga poleciała w dół. W sumie 13 kg nie jest źle. Pozdrawiam

• Pomógł 1
Opublikowano

Byłem dzisiaj mierzyć i idealna dla mnie jest rama S. Teraz mam dylemat, wczesniej wspominałem o możliwości wzięcia Gate 50 z 2016 za 4400 zł. Dziś w sklepie się dogadałem, że mogą mi zrobić dobre ceny na Gate 30 2017 i Gate 50 2017 (3500 zł i 4400 zł). W takim razie jednak będę się skłanial do tegorocznych modeli. I teraz który brać, czy odczuję różnicę między Gate 30 a Gate 50 i czy to jest warte dopłaty ? 

Poniżej:

http://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-gate-50-2017-s-23983.html

http://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-gate-30-2017-s-23991.html

• 2 tygodnie później...