adisan82 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Moze macie jakies inne propozycje ? Najlepiej osprzet z RR a rama z krossa Sorki ten czerwony nie jest moim kolorem
BartekM Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Cześć, Kolega szuka roweru na wzrost 194, waga 90 kg. Szukam alternatywy dla Meridy 500 lite, na której sam jeżdżę. Założenia napęd 2x10 lub 2x11 , w cenie nie przekraczającej katalogowo 4999.
komandosek Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 10 godzin temu, adisan82 napisał: Moze macie jakies inne propozycje ? Najlepiej osprzet z RR a rama z krossa Sorki ten czerwony nie jest moim kolorem Czerwonego raczej juz nie kupisz bo wychodzi z oferty. Nowszy model ma inny kolor, jest trochę droższy i ma wygodniejszą blokadę amortyzatora. Jeśli rozważazz upgrade nowego roweru to znaczy ze trzeba dołożyć i kupic droższy model.. Po prostu upgrade nowego roweru nie ma żadnego ekonomicznego sensu @adisan82 w sumie teraz bral bym krossa. Muszą teraz zwalniac cześć ludzi bo popyt siadł, potrzebują wsparcia a rowery robią tak czy inaczej bardzo dobre
AdamSm Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 W dniu 24.10.2019 o 23:59, Svierq napisał: Shimano! jako początkujący uczestnik maratonów poszukuję aktualnie roweru, który zapewni frajdę i będzie solidnym sprzętem na swoim poziomie cenowym . Zainteresowałem się rowerem Kellys Gate 70 29" i mam możliwość jego zakupu za 4000 zł. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych osób i zapytać, czy warto? Czy ewentualnie macie jakieś inne ciekawe propozycje, budżet: 4500 zł. Z góry dziękuję za każda odpowiedź. Kellys - myslalem o nim ale: Maksymalna dopuszczalna waga rowerzysty z bagażem oraz rowerem nie może przekraczać 110 kg. To juz porazka. gorzej niz Cube gdzie jest 115kg W dniu 1.04.2020 o 18:05, BartekM napisał: Cześć, Kolega szuka roweru na wzrost 194, waga 90 kg. Szukam alternatywy dla Meridy 500 lite, na której sam jeżdżę. Założenia napęd 2x10 lub 2x11 , w cenie nie przekraczającej katalogowo 4999. Co jest nie tak z Merida?
BartekM Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 W dniu 15.04.2020 o 14:43, AdamSm napisał: Co jest nie tak z Merida? Wszystko ok. Jestem bardzo zadowolony, po prostu szukam alternatywy, aby dać wybór.
Qba. Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Też się nad tą Merida zastanawiam. Mam 197 cm i 102 kg, jak w niej z kołami? Powinny wytrzymać? Jest szansa w razie czego zamontować w niej okazjonalnie bagażnik? Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Qba.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, BartekM napisał: prostu szukam alternatywy W temacie poniżej @Staszeq wymienił 5 rowerów m.in. Metodę. str.70 post 7 20 minut temu, Qba. napisał: okazjonalnie bagażnik? Są bagażniki na sztycę,który możesz zainstalować na każdy rower. Musisz jednak zwrócić uwagę,że jak ważysz 102kg i dodasz jeszcze jakiś ciężki bagaż ,to już na pewno nie na jakieś ekstremalne wyjazdy
Qba. Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: W temacie poniżej @Staszeq Są bagażniki na sztycę,który możesz zainstalować na każdy rower. Musisz jednak zwrócić uwagę,że jak ważysz 102kg i dodasz jeszcze jakiś ciężki bagaż ,to już na pewno nie na jakieś ekstremalne wyjazdy No właśnie na sztyce odpada....
Accent_Szaj Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Qba. napisał: No właśnie na sztyce odpada.... No to lipa.Zostaje ci tylko "druciarstwo" z tą Meridą Ps.Dlaczego odpada?
Qba. Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 22 godziny temu, Accent_Szaj napisał: cie poniżej @Staszeq Niestety, do tego bagażnika nie założy się sakiew.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 6 minut temu, Qba. napisał: bagażnika nie założy się sakiew Do tego też? Chociaż w twoim wypadku polecam Ci rower Trekkingowy. Po co na siłę przerabiać XC na trekkinga?
Qba. Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) No do tego bagażnika ciężko założyć sakwy z dolnym hakiem. Bagażnika potrzebuję 2 razy w roku, a na co dzień XC/MTB będzie idealny. Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Qba.
Tomaszk Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Są jeszcze bagażniki mocowane do osi koła (dłuższa oś przychodzi w komplecie). Na pewno do osi na szybkozamykacze. Nie orientowałem się jak to wygląda w przypadku sztywnej osi 12 mm.
Karol111 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 2.03.2020 o 15:45, Casko napisał: Witam mam problem który z tych rowerków najlepiej wybrać, ewentualnie możecie polecić jakiś inny w podobnej cenie https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite około 4.7 tys https://www.dobrerowery.pl/kross-level-7-0-2020?from=listing 4.5 tys https://www.scott.pl/produkt/614/3882/Rower-Aspect-900/ około 4.8 tys Który z nich najlepiej się prezentuję ? Coś o mnie 190 cm wzrostu 90 kg wagi Trasy głownie po równym terenie lasy, drogi asfaltowe ? Pozdrawiam Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez Karol111
luki00775 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Co wybrać? Specialized chisel comp 2019 5300zl Merida big nine limited 2020 5300 zł Marida big nine 500 lite 2020 4800 zł Rockrider xc 500 2019 4500 zł Pomóżcie
luki00775 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Specialized chisel comp 2019 za 4800 - znajdę coś lepszego w podobnym przedziale cenowym?
komandosek Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) 11 godzin temu, luki00775 napisał: Specialized chisel comp 2019 za 4800 - znajdę coś lepszego w podobnym przedziale cenowym? Myśle że lepsze pomysły wymieniłeś powyżej. W takich pieniądzach chyba sie nie opłaca brać rowerów topowych marek jak Specialized bo za dużo kosztuje napis na ramie Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez komandosek 1
luki00775 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 5 godzin temu, komandosek napisał: Myśle że lepsze pomysły wymieniłeś powyżej. W takich pieniądzach chyba sie nie opłaca brać rowerów topowych marek jak Specialized bo za dużo kosztuje napis na ramie Właśnie skłaniam się coraz bardziej do speca. Znasz w ogole te modele które wymieniłem? Z tym znaczkiem to jest zwykły banał, aczkolwiek zwykle prawdziwy - chisel comp 2020 kosztuje 7500 mając praktycznie tylko lepszy napęd od starszego rocznika za 4800, który jak za ta cene już nie odstaje niczym od konkurencji w osprzęcie, a rama jest o klase wyższa, znaczek dostaje gratis. Oczywiscie decathlon jest ponad resztą ale nie jestem do niego przekonany, a poza xc500 nie widzę bardziej wartościowej alternatywy.
komandosek Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 12 minut temu, luki00775 napisał: Właśnie skłaniam się coraz bardziej do speca. Znasz w ogole te modele które wymieniłem? Z tym znaczkiem to jest zwykły banał, aczkolwiek zwykle prawdziwy - chisel comp 2020 kosztuje 7500 mając praktycznie tylko lepszy napęd od starszego rocznika za 4800, który jak za ta cene już nie odstaje niczym od konkurencji w osprzęcie, a rama jest o klase wyższa, znaczek dostaje gratis. Oczywiscie decathlon jest ponad resztą ale nie jestem do niego przekonany, a poza xc500 nie widzę bardziej wartościowej alternatywy. Znam i nawet mam jednego z nich. W to ze rama jest lepsza bym nie wierzył bo wszedzie masz grube sztywne profile z potrojnie cieniowanymi sciankami i pewnie co bylo do wymyslenia w ramach alumiowych to tam jest. Jak chcesz lepszej ramy to mozesz teraz kupic krossa level Tokio(jakas tam limitowana edycja z okazji olimpiady) gdzie jest rozsądny osprzęt i rama rzeczywiście wyższej klasy bo z karbonu
luki00775 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 4 godziny temu, komandosek napisał: Znam i nawet mam jednego z nich. W to ze rama jest lepsza bym nie wierzył bo wszedzie masz grube sztywne profile z potrojnie cieniowanymi sciankami i pewnie co bylo do wymyslenia w ramach alumiowych to tam jest. Jak chcesz lepszej ramy to mozesz teraz kupic krossa level Tokio(jakas tam limitowana edycja z okazji olimpiady) gdzie jest rozsądny osprzęt i rama rzeczywiście wyższej klasy bo z karbonu Nie zależy mi na karbonowej ramie, a poza faktem, że jest w tym rowerze taka to podobno jest dość przeciętna, ciężka i osprzęt nie robi szału mimo, że juz za 5 k teraz można go wyrwać. Który z tych co wymieniłem posiadasz osobiście? Jesteś w stanie coś konkretnego zaproponować i zaargumentować czemu lepszy niż ten chisel comp z 2019? Najczęściej polecany jest teraz merida 500 lite za te pieniądze ale nie widzę w nim żadnej przewagi nad specem jeśli weźmie się pod uwagę cenę za którą go mogę kupić czyli identyczną. Nie kłócę się i nie forsuje na siłę swojego wyboru, szukam po prostu konstruktywnej porady
komandosek Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 nie odbieram jako kłótnię, rozumiem. To moja subiektywna opinia ale nie brał bym roweru z napędem 2x10 bo to niepraktyczne i stare rozwiązanie, pewnie wepchnięte w ramach cięcia kosztów. Najbardziej twarde przełożenie na małym blacie okaże się za wolne na zjazdach a najbardziej miękkie przełożenie na dużym blacie zbyt "twarde" na podjazdach co wymusi zmienianie przedniej przerzutki. Przednia przerzutka nie zmienia się chętnie pod obciążeniem, trzeba na chwile odjąć obciążenia a obrót korby tra pare metrów. Tracisz czas i impet. Napęd 2x11 z większą rozpietością kasety ma już sens. Reszta tego speca jest fajna. Tylna przerzutka zawsze łatwiej zmienia biegi, bo tam o napięciu łańcucha decyduje tylko sprzęgło przerzutki. W przedniej to rowerzysta napina łańcuch i może to zrobić bardzo mocno zwłaszcza jak podjeżdża na zbyt twadrym przełożeniu pod górę. Kilka lat startowałem w maratonach z przednią przerzutką i rezygnacja z niej była jedną z fajniejszych rzeczy. Mam xc500, to samo które wymieniłeś (w starym malowaniu)
marcin.jka Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Alu rama modelu Chisel robi na żywo niesamowite wrażenie, jest lekka, przekroje rur są wyjątkowe cienkie a rama dość sztywna. Jeździłem kilka razy po górach, znacznie lepszy rower niz rockrider. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez marcin.jka
komandosek Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) A jezdziłeś rockriderem albo w ogole dotykałeś? Ja przed zakupem robiłem testy Treka Procaliber, po tym na kilka dni wziąłem na testy xc500 i już z nim zostałem. Trek myślę ta sama półka co Spec, rama w xc500 była troche bardziej sztywna niż w Treku - choć tez mniej komfortowa Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez komandosek
luki00775 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 21 godzin temu, komandosek napisał: nie odbieram jako kłótnię, rozumiem. To moja subiektywna opinia ale nie brał bym roweru z napędem 2x10 bo to niepraktyczne i stare rozwiązanie, pewnie wepchnięte w ramach cięcia kosztów. Najbardziej twarde przełożenie na małym blacie okaże się za wolne na zjazdach a najbardziej miękkie przełożenie na dużym blacie zbyt "twarde" na podjazdach co wymusi zmienianie przedniej przerzutki. Przednia przerzutka nie zmienia się chętnie pod obciążeniem, trzeba na chwile odjąć obciążenia a obrót korby tra pare metrów. Tracisz czas i impet. Napęd 2x11 z większą rozpietością kasety ma już sens. Reszta tego speca jest fajna. Tylna przerzutka zawsze łatwiej zmienia biegi, bo tam o napięciu łańcucha decyduje tylko sprzęgło przerzutki. W przedniej to rowerzysta napina łańcuch i może to zrobić bardzo mocno zwłaszcza jak podjeżdża na zbyt twadrym przełożeniu pod górę. Kilka lat startowałem w maratonach z przednią przerzutką i rezygnacja z niej była jedną z fajniejszych rzeczy. Mam xc500, to samo które wymieniłeś (w starym malowaniu) To będzie mój uniwersalny rower do wszystkiego, również do jazdy po asfalcie po mieście, a chwilowo to i za grosz kondycji nie mam więc chyba 2x10 to najlepszy wybór 1
komandosek Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 To taki naped lepszy, lepszego roweru niż ten spec nie znajdziesz chyba
Rekomendowane odpowiedzi