Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

ZakręconyStachu
Opublikowano

Na raty nie kupię, mam 14 lat i odbiła mi szajba na punkcie roweru. Więc marzę. Ale wiem że się to kiedyś spełni. Aktualnie kupuje coś tańszego do zapoznania się z MTB mam na celowniku Kellys Viper 50. Apropo full suspension. Słyszałem, że w dużej mierze "kradną" naszą siłę tzn. szybciej się męczysz. Dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Odpuść fulla. Powiem ci kup cokolwiek i kręć.ile wlezie. Mamy tu na forum kolegę który cały sezon startował na Rockriderze 520 za 1300zł w fabrycznej specyfikacji. I nie raz stał na pudle zostawiając za sobą ludzi na rowerach 5 razy droższych. Złapałeś szajbę to kręć ile się da i na czym się da.

Opublikowano

Ja dzisiaj bylem na maratonie rr520 i gdyby nie kapęc byl bym pierwszy w kategori 13-16. Pozostali mieli rowery przynajamniej klasy alvio lub deore na rockshoxach

• Pomógł 1
ZakręconyStachu
Opublikowano

Fulla nie kupię na pewno. Czy mógłby mi Pan powiedzieć co Pan sądzi o Kellys Viper 50 oraz o kasku Kellys Dynamic? Z czasem na pewno wymieniłbym z przodu tourneya w nim. Dziękuje

Opublikowano

Na początek jest ok. Porównaj sobie specyfikację z Rockriderem 540. Za te same pieniążki masz lepszy amorek.i napęd. Pytanie czy Ci geometria podejdzie.

ZakręconyStachu
Opublikowano

zibi_j1 Myślałem nad RR ale mój brat może załatwić mi zniżkę na tego Kellysa do 1250 z tego roku na kołach 27.5'. 

Opublikowano

A rower chcesz bardziej do zwyklej jazdy czy do scigania? Kellys wydaje się być crosem a w rr masz bardziej agresywne geo ale nadal wygodne. Ja bym wybrał właśnie rr ale jakbyś brał uważaj żeby to była wersja na sr suntour xcr nie na uficie czy xct

ZakręconyStachu
Opublikowano (edytowane)

Rower będzie uniwersalny. Na asfalt. Do lasu. Na lokalne wyścigi juniorów " pętelka". Ale przede wszystkim do treningu nóg. Jestem chudy, a sport i treningi nie dość że wzmocnią moje mięśnie to jeszcze pozwolą mi przytyć bo wzrośnie zapotrzebowanie organizmu na te wszystkie substancje. PS. Czemu Pan sądzi, że Kellys wydaje się crosem? I czym się różni XCT od XCR?

Edytowane przez ZakręconyStachu
Opublikowano
1 minutę temu, ZakręconyStachu napisał:

Rower będzie uniwersalny. Na asfalt. Do lasu. Na lokalne wyścigi juniorów " pętelka". Ale przede wszystkim do treningu nóg. Jestem chudy, a sport i treningi nie dość że wzmocnią moje mięśnie to jeszcze pozwolą mi przytyć bo wzrośnie zapotrzebowanie organizmu na te wszystkie substancje. PS. Czemu Pan sądzi, że Kellys wydaje się crosem? I czym się różni XCT od XCR?

Geometria- wysoki, krótki  

Poczytaj troche o gemetriach bo dzieki temu nauczysz się jaki rower jest lepszy pod ciebie. Xct i xcr to amortyzatory sr suntoura. Xct najtańszy elastometrowy który mam i jest do du#y( taki jest w kellysie) xcr jest dwa oczka wyżej w klasyfikacji suntoura i on jest w końcu sp4ęzynowy i z normalnym tłumikem. Xct czasami działa jak katapulta na kamieniach

ZakręconyStachu
Opublikowano (edytowane)

Wie Pan co? Jako że rowerek i tak będzie tani 1250 zł to XCT i tak z czasem zmienie. A poza tym ważę około 45 kg więc póki co nie ma czego katapultować 

Z tego co patrzyłem to XCR kosztuje 500 zł. Więc nie wiem czy się pakować w takie coś. Bo tak jak wspomniałem za rok może dwa kupię sobie pseudo XC

Edytowane przez ZakręconyStachu
Opublikowano

Za 1250, to dobry rowerek. Trzeba tylko uważać, żeby nie powtarzać na nim numerów niejakiego Śrubokręta z jutuba. :)

ZakręconyStachu
Opublikowano

Czy zdaniem panów warto będzie ulepszać ten rowerek czy nie pakować w niego zbytnio kasy i z czasem kupić XC?

Opublikowano

Jeździj, a co się zepsuje, to wymień. :)

Chyba, że masz dużo pieniędzy, to kup od razu lepszy rower.

ZakręconyStachu
Opublikowano
4 minuty temu, Pietern napisał:

Jeździj, a co się zepsuje, to wymień. :)

Chyba, że masz dużo pieniędzy, to kup od razu lepszy rower.

Powiem tak. Kasy nie mam za dużo. Bo legalnie nie popracuje mając 14 lat. Ale może w te wakacje na borówkach dozbieram. A według pana który rower z tych co wymieniłem w pierwszym poście jest dobry nawet już do XC?☺️☺️

• Lubię to! 1
Opublikowano

A po co? Masz na Kellysa a będziemy dywagować o rowerach kilka razy droższych? Będziesz się martwił za 2-3 lata.

• Pomógł 1
ZakręconyStachu
Opublikowano

Ma Pan rację. Dziękuję bardzo za pomoc. Jako, że jest dość późno ( przynajmniej dla mnie) życzę wszystkim dobrej nocy. Pozdrower :)

ZakręconyStachu
Opublikowano
4 minuty temu, MADMAX napisał:

Masz 14 lat i już dysponujesz taką dużą kwotą na rower ? 🙂  Strach myśleć ile wydasz na rower jak będziesz pełnoletni. Ja bym w tym wieku nie wydał tyle na rower do XC. W sumie jak myślisz poważnie o kolarstwie to lepiej kupić rower szosowy na którym nawet kolarze górscy budują swoją wytrzymałość. To jest młody wiek i fajnie zapisać się do szkółki kolarskiej wtedy po tygodniu sam ocenisz czy kolarstwo to Twoje powołanie. Roweru też bym nowego nie kupował bo jak się Tobie znudzi to tej kasy nie odzyskasz. No chyba że trafisz na okazję coś na dobrym osprzęcie. Jakiś rower w rozmiarze ramy S to chyba rzadziej się sprzedaje niż rozmiary M i L. Nie wiadomo ile masz wzrostu. Najgorsze jeszcze że ciągle rośniesz i kupisz nowy rower, a za dwa lata co wymiana ramy na większą ? Jak rower tani to pal licho ale jak chcesz przeznaczyć 4 tysiące to zapewne rama będzie już carbonowa, a sama rama jest już droga w kupnie.

Nie mam tyle kasy. Ale wspomniałem o chęci zebrania jej za jakiś czas. Dlatego w późniejszej dyskusji też pisałem o tym Kellysie. Zadałem pytanko dlatego iż lubię szperać w internecie a że nie znam się na rowerach zadałem pytanie który rower państwo by poleciło na przyszłość. Ale i tak dzięki za odpowiedź.

• Lubię to! 1
Opublikowano

sam zauważyłeś, że wszystko idzie do przodu - za 3-4 lata będą pewnie nieco inne rozwiązania, inne modele godne polecenia. Zbieraj kasę a pytania zadawaj jak będziesz kupował. Teraz to trochę sytuacja pt "planuję wygrać w totka w tym tyg, jakie ferrari kupić" ;)

• Lubię to! 1
ZakręconyStachu
Opublikowano

Niby tak, ale nie mogłem się powstrzymać w zadaniu tego pytania. Mam marzenia i czasem planuje. A poza tym wszystko się może zdarzyć. Pozdrower. Dzięki

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cześć, 

planuje zakup swojego pierwszego MTB. Moje doświadczenie ze sprzętem jest stosunkowo małe i ogranicza się w zasadzie do szeroko pojętego internetu. Na tę chwilę, z racji braku jakiegokolwiek doświadczenia nie planuje żadnych startów - jazda czysto rekreacyjnie. 

To nad czym się zastanawiam to:

Grand Canyon 4.0 

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-4-0.html

Grand Canyon 5.0

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-5-0.html

Widzę, że różnica to przede wszystkim przerzutki, manetki, korba. Czy jest to warte  dopłacenia 400 zł ? Może inaczej zadam pytanie, czy jest to warte dopłacenia i rzeczywiście przy braku doświadczenia i umiejętności odczuję różnicę.

Jest to mój pierwszy wpis więc jeżeli zabrakło jakiś informacji to oczywiście edytuję. 

Opublikowano
W dniu 18.05.2018 o 16:55, SpiderMAN napisał:

Są sposoby na poprawienie sztywności bez sztywnych osi (zaciski na imbus, bądź zaciski DT Swiss RWS)...

Dzięki

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Przymierzam się do zakupu nowego roweru do 4500 zł i zastanawiam się nad tym modelem

https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_TRAIL,10,707,710,14533,2017.html

Będzie używany na trasach w Beskidach Śląskich 

http://endurotrails.pl/trasy/trasy-zielone

Czy w tej cenie jest to wart zainteresowania rower, czy może coś innego ?

Wzrost 177cm,waga 70 kg

Opublikowano

Witajcie Szajbajki :)

Jestem w trakcie poszukiwania nowego roweru MTB 29er.

Moja waga ok 100 kg, wzrost 189cm.

Poprzednio miałem Scotta Aspect 740 z roku 2015, w rozmiarze ramy XL. Zrobiłem w nim upgrade na korbę deore 3x9 na hollowtechu. 

Zdecydowałem się na sprzedaż, gdy wsiadłem na rower Cube Attention Sl (2017) kuzyna, w rozmiarze ramy 21”.

Na rowerze Cube, automatycznie przestały mnie bolec dłonie, gdzie po przesiadce z powrotem na mojego Scotta znów mnie bolały. Chwyty miałem wymienione na Ritcheya piankowe. Uważam, że rama XL była dla mnie za duża, miałem pozycje zbyt wygiętą. Przy nowym rowerze chciałbym tego uniknąć.

Gdzie jeżdżę: głównie las, ścieżki, asfalt to tylko na dojazdy do trasy. W sezonie staram się najmniej raz z miesiącu na maraton mtb się wybrać :)

Mam wrażenie że mam krótsze ręce w stosunku do nóg, chyba lepsza będzie rama max L.

Moje propozycje:

1) Kellys Gate 50 (2018)

2) Cube Attention SL (2018)

3) Merida BIG NINE 500 Lite 

4) inny?

Budżet: 3500 - 4500 PLN

Który z nich będzie najlepszy w swojej klasie? Jakie macie doświadczenie z ramami Kellys? Na Cube dobrze mi się jeździło lecz za nie wiele więcej można mieć dużo lepszy sprzęt. 

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano
W dniu 23.05.2018 o 19:38, Mr. napisał:

Widzę, że różnica to przede wszystkim przerzutki, manetki, korba. Czy jest to warte  dopłacenia 400 zł ? Może inaczej zadam pytanie, czy jest to warte dopłacenia i rzeczywiście przy braku doświadczenia i umiejętności odczuję różnicę.

zależy jak jesteś wkręcony w jazdę :P oba rowery są spoko o ile rozpatrujemy tylko te, ja bym dopłacił do 5.0 masz już napęd 2x11...

Opublikowano

Dzięki za pomoc. :)

Kupiony Kellys Gate 50.

świetny rower :)