rallyfun44 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem na jaki mam się zdecydować kolor https://www.giant-bicycles.com/us/trance-2: ten szary z seledynem czy czerwony ( https://www.youtube.com/watch?v=JE4kxWka9SM) W ramach Quizu - który kolor bardziej Wam przypadł do gustu? 1 - szary 2 - czerwony Edytowane 28 Grudnia 2017 przez rallyfun44
trollu Opublikowano 29 Grudnia 2017 Opublikowano 29 Grudnia 2017 czerwony szybszy zanim kupiłem swojego fuela oglądałem wersję "7" a one na 2017 miały czerwony mat, coś jak lakiery "frozen" np z BMW, świetnie to wygląda. Wygląda na to, że Giant też jest tak malowany
rallyfun44 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Najbardziej podoba mi się ten: https://www.giant-bicycles.com/cz/trance-2-ge-2018 Różnica? Naped 2x ale to mi strasznie nie przeszkadza ale hamulce - czy różnica będzie spora?
trollu Opublikowano 29 Grudnia 2017 Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) raczej tak, ja mam MT500 na żywicznych klockach, być może w nich jest cały problem - hamują ale to nie kotwice. Kumpel ma starszy model SLX na metalikach i tam już trzeba uważać z przednim hamulcem. Tak czy inaczej - u mnie na montaż czekają już nowe heble. MT500 na metalikach to taka granica przyzwoitości, SLX daje już pewien komfort. Ogólnie - do MT500 założysz metaliki i też będą dobrze hamować, to poza grupowe Deore (M6000) - nie wiem czym się tutaj różnią, na plus SLX - ceramiczne tłoki. Podjąłbym decyzję - jaki napęd - taniej będzie poprawić hamulce w wersji z napędem 2x (zacisk i przewód np SLX) niż później dokładać przednią przerzutkę czy napinacz (gdyby była rozważana taka opcja w przypadku 1x) Edytowane 29 Grudnia 2017 przez trollu
rallyfun44 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Dzięki Do zastanowienia...Najchętniej kupiłbym Trance 2 ale ten czerwony i już ten szary... nie przypada mi do gustu
Bujany Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Dzień dobry wszystkim! Po kilku tygodniach czytania, zdecydowałem się na napisanie . Jak w temacie, poszukuję roweru w tym budżecie. Aktualnie posiadam rower typu cross (UNIBIKE CROSSFIRE GTS). Spełnia swoją rolę (czyli jazda po bruku, asfalcie i utwardzonych powierzchniach ;-) ) jednak chciałbym wejść na poziom jazdy w terenie i docelowo amatorski udział w maratonach MTB. Jak wspomniałem, trochę czytałem m.in. na Waszym forum + rozmowy ze znajomymi, którzy mają w temacie doświadczenie. Zasadniczo niewiele mi to pomogło w potencjalnym wyborze a z każdym kolejnym przeczytanym artykułem/testem/postem na forum wiem co raz mniej. Jednak wybrać coś trzeba i na chwilę obecną (zupełnie subiektywne oceny) na placu boju mam: SPEC CHISEL COMP https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/128949?color=239980-128949 TREK PROCALIBER 6 2018 https://www.pmbike.pl/trek-procaliber-6-2018 i jest jeszcze rower ze stajni Canyon GRAND CANYON AL SLX 8.0 https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-8-0.html Ten ostatni jak wiemy sprzedaż internetowa (lekko, jako laika mnie to przeraża ale może w Wawie jest jakiś magik, który pomógłby mi to ogarnąć). Opinie na temat tych rowerów są różne ale zgoła pozytywne. Co Szanowne Koleżanki i Koledzy na to? I jeszcze dwa ważne pytania: 1. Jaki sklep stacjonarny w Wawie polecacie z dobrym doradztwem? 2. Co do zasady, jeżeli mnie by ktoś przekonał, budżet do ruszenia [Edyta] Wzrost 176, waga 80 kg, 40 l. Pomocy Dzięki, Bujany Edytowane 13 Lutego 2018 przez Bujany dodanie info
firefoks Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Za te pieniądze jaj bym szukał karbonowej ramy.
trollu Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) ja bym targował treka ale Procalibra 8 - jeżeli Ci się nie spieszy to niedługo już zaczną się budzić z wyprzedażą modelu bo trek w okolicach czerwca wprowadza nowy "rocznik" (w zeszłym roku na przełomie kwietnia/maja już nie było np fueli, trzeba było czekać do czerwca/lipca na nowy rocznik). A że trek ma ceny dość wywindowane to czasami idzie wyrwać dobry upust. Myślę, że nawet 9.6 byłby do wyszarpania gdybyś lekko naciągnął budżet - tutaj miałbyś gorszy osprzęt niż w 8 ale za to rama z węgla. Poza tym - pod kątem sportu - trek ma najbardziej wyciągniętą ramę, zaraz za nim spec. Canyon przy nich raczej wypada słabo pod tym względem. W treku i specu masz m.in boost. Spec ma dość stromą podsiodłówkę (dla mnie plus) - tak przy okazji kąt jak w moim trailu - chciałbym tutaj poprosić o komentarz Andrzeja Sawickiego nawiązując do tej dysusji Spec właśnie przed stromą podsiodłówkę powinien mieć lepszą wydajność kręcenia, wyższą kadencję. Być może z ceny speca też idzie coś urwać ale tutaj nie mam wiedzy. Z canyona nic nie utargujesz Edytowane 13 Lutego 2018 przez trollu
Andrzej Sawicki Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Tego konkretnie Canyona bym nie brał. Amortyzator Fox32 i to niska wersja Rhythm -- będzie to mało sztywne i tylko OK pod względem tłumienia. Wolałbym zejść do modelu AL SL 9.0, gdzie jest sprawdzona i doskonała Reba. Za resztę kupiłbym dobre pedały i buty SPD oraz inne akcesoria (plecak, ciuchy i czego tam jeszcze brakuje, a przydałobysię). Spec znowu: słabszy widelec o cienkich lagach 30mm. To się nie przypadkiem montuje w rowerach damskich. Nope. Z tych trzech propozycji moim zdaniem najsensowniej jest zbudowany Trek. Oczywiście warto się przymierzyć i przejechać, bo osprzęt to tylko część danych. @trollu Sam kąt rury podsiodłowej niekoniecznie wszystko mówi. Podczas pedałowania dużo zależy od przesunięcia punktu mocowania siodełka względem osi suportu -- im bardziej do tyłu, tym lepiej po płaskim, a gorzej pod górę. Patrząc na obrazki, w tych rowerach nie ma pod tym względem wielkiej różnicy. Dodatkowo zmienia się to zależnie od naszej pozycji, dlatego kluczowe jest przymierzenie się. Zauważ, że wiele wyścigówek do XC ma sztyce z przesunięciem punktu montażu siodełka -- nie przypadkiem. Edytowane 13 Lutego 2018 przez Andrzej Sawicki
trollu Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 ja tam znów odwołuję się do geo rowerów czasowych, gdzie niemal stoi się na pedałach - duża moc, więcej miejsca na oddychanie (kolana nie podchodzą tak bardzo pod klatkę piersiową) - gdzie jak nie w rowerach czasowych szukac maksymalnego wykorzystania każdego legendarnego wata i możliwości. Skoro w rowerach trail/enduro - które kiedyś nie podjeżdzały i ogólnie średnio sobie radziły wg opinii z kręceniem zaczęli stosować bardziej strome rury podsiodłowe i nagle rowery zaczęły jeździć - to chcąc nie chcąc poprawili efektywność. Nawet na logikę - więcej jesteś w stanie podnieść w przysiadzie mając nogi "pod" sobą niż "przed"
Bujany Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 42 minuty temu, trollu napisał: ja bym targował treka ale Procalibra 8 - jeżeli Ci się nie spieszy to niedługo już zaczną się budzić z wyprzedażą modelu bo trek w okolicach czerwca wprowadza nowy "rocznik" (w zeszłym roku na przełomie kwietnia/maja już nie było np fueli, trzeba było czekać do czerwca/lipca na nowy rocznik). A że trek ma ceny dość wywindowane to czasami idzie wyrwać dobry upust. Myślę, że nawet 9.6 byłby do wyszarpania gdybyś lekko naciągnął budżet - tutaj miałbyś gorszy osprzęt niż w 8 ale za to rama z węgla. Dzięki trollu, czy w kwestii Treka Proaliber 9.6 mówisz o tego typu promo (7.564 PLN): https://rower-sport.pl/pl/p/TREK-PROCALIBER-9.6-2017/3014 ? Rocznik 2017 i cena niby obniżona z 8.899 PLN Poczekać mogę ale nie za długo Cholernie męczy mnie to szperanie i szukanie a co najważniejsze, polatałbym już. PS. Jeżeli chodzi o Twoją uwagę dot. stromości podiodłówki, to nie wypowiem się. Z uwagi na to, że biegły jeszcze aż tak nie jestem ;-) Pozdrawiam, Bujany
Bujany Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 46 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Tego konkretnie Canyona bym nie brał. Amortyzator Fox32 i to niska wersja Rhythm -- będzie to mało sztywne i tylko OK pod względem tłumienia. Wolałbym zejść do modelu AL SL 9.0, gdzie jest sprawdzona i doskonała Reba. Za resztę kupiłbym dobre pedały i buty SPD oraz inne akcesoria (plecak, ciuchy i czego tam jeszcze brakuje, a przydałobysię). Spec znowu: słabszy widelec o cienkich lagach 30mm. To się nie przypadkiem montuje w rowerach damskich. Nope. Z tych trzech propozycji moim zdaniem najsensowniej jest zbudowany Trek. Oczywiście warto się przymierzyć i przejechać, bo osprzęt to tylko część danych. Dzięki Andrzej, TREK - przynajmniej bazując na opiniach internetów - wypada pozytywnie. Na liście był jeszcze Scott Scale 950 ale tam jest też ten sam amor... Dzisiaj odwiedzam jeden z salonów z rowerami TREK (wczorajsza wizyta u dealera Speca była porażką) i może będę mądrzejszy. Pozdrawiam, Bujany
Andrzej Sawicki Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Dostaniesz nawet Scale 940 M z zeszłego roku, ale tak, nadal z Foxem 32. Dla mnie różnica między Foxami 32 a 34 nie jest wyczuwalna, ale praktycznie wszyscy doświadczeni zawodnicy odradzają te amory. Nadal byłby to dobry wybór na teraz, ale im więcej się pościgasz, tym mniej będzie Cię zadowalać. @trollu Obejrzyj przesunięcie siodełka względem pedałów. Na szosie jest bardzo podobnie jak w typowych MTB do XC. Poważnie, otwórz kilka różnych zdjęć z profilu i porównaj obok siebie. A potem zobacz, jak to się zmienia w rowerach szlakowych i enduro. Te kilka cm naprawdę dobrze widać, a moim zdaniem również od razu czuć. Edytowane 13 Lutego 2018 przez Andrzej Sawicki
Bujany Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 3 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Dostaniesz nawet Scale 940 M z zeszłego roku, ale tak, nadal z Foxem 32. Dla mnie różnica między Foxami 32 a 34 nie jest wyczuwalna, ale praktycznie wszyscy doświadczeni zawodnicy odradzają te amory. Nadal byłby to dobry wybór na teraz, ale im więcej się pościgasz, tym mniej będzie Cię zadowalać. O to mi właśnie chodzi... szukam raczej maszyny, która szybko mnie nie przestanie zadowalać i jednocześnie da możliwość jej upgrade'u Jakie masz zdanie nt. tej maszyny: https://rower-sport.pl/pl/p/TREK-PROCALIBER-9.6-2017/3014 ? Zasadniczo spełnia moje oczekiwania jednak zastanawiam się, gdzie może być haczyk. Pozdrawiam, Bujany
Andrzej Sawicki Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Coś za coś. Dostajesz lżejszą ramę i lżejszy amortyzator (bebechy w Reba RL i Recon RL są dokładnie te same), ale nieco niższy poziom napędu. Moim zdaniem można tak długo przebierać, bo zawsze coś można ulepszyć. Do mnie wciąż bardziej przemawia niższy model Canyona. Dopóki nie ma pięciocyfrowej kwoty, ramę z włókna węglowego uznaję za ekstrawagancję. BTW, dorzuć sobie Meridę Big Nine 700. Edytowane 13 Lutego 2018 przez Andrzej Sawicki
trollu Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 43 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Poważnie, otwórz kilka różnych zdjęć z profilu i porównaj obok siebie. z jednej strony masz rację - widać różnicę. Z drugiej - dla mnie liczą się cyfry (może przez pracę, u mnie tolerancja jest do 0.01mm ) - i biorąc pod uwagę dyskusję z zeszłego tyg z innego forum - szosy na foto wyglądają dobrze z wysoko wysuniętymi sztycami, jak ja wrzuciłem foto fuela z podniesioną sztycą (ustawienie do jazdy po asfalcie) to było wtf?! Za mała rama, dziwnie i w ogóle. Fulle na fotach mają sztyce opuszczone, dlatego siodełko jest bliżej osi roweru - wydaje się bardziej stromo. Złudzenie optyczne. Pomiarów "na oko" nie uznaję. mój xc ma 72stopnie, fuel prawie 75 (tutaj spec jest bliżej traila niż xc ze swoimi 74 stopniami), szybki rzut okiem na czasówkę - 78stopni. Jakby tego było mało - w zależności od zawodów (krótszy dystans) przesuwają siodełka do przodu - dodatkowo zwiększają kąt. Wydaje mi się, że w xc kąty były niższe ze względu na balans i możliwość pokonywania przeszkód - na szosie jednak nie trzeba pokonywać przeszkód terenowych, skoków itd. Inna sprawa, że bardziej pionowe siodełko chyba powinno pomóc wystawić 4 litery do tyłu podczas ostrych zjazdów. A co do procalibra 9.6 - nie ma haczyka, -15% - wg mnie to bdb oferta ale nie jakieś "łał" w przypadku treka. Widziałem lepsze promocje ale to już od sprzedawcy zależy i co mu jego kalkulator pokaże 9.6 na pewno jest lepszą bazą na mody niż 8 przez ramę z węgla 1
Bujany Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Dzięki. Właśnie to przebieranie może zmęczyć 3 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Do mnie wciąż bardziej przemawia niższy model Canyona. 4 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Wolałbym zejść do modelu AL SL 9.0, gdzie jest sprawdzona i doskonała Reba. O który dokładnie model Canyona Ci chodzi? Jest on w budżecie ~7k PLN? Masz z nimi (Canyon) doświadczenie? Wiele dobrego o nich internety piszą jednak mnie jako laika lekko przeraża zakup roweru via internet. Słusznie? 3 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Dopóki nie ma pięciocyfrowej kwoty, ramę z włókna węglowego uznaję za ekstrawagancję. 2 godziny temu, trollu napisał: 9.6 na pewno jest lepszą bazą na mody niż 8 przez ramę z węgla Dylematy alu lepszy osprzęt vs. carbon słabszy osprzęt pewnie sam muszę rozstrzygnąć, zastanawiam się jednak czy naprawdę dana rama z opcją modyfikacji nie "znudzi się wcześniej czy później i tak pójdzie w odstawkę? :-) Wracając do meritum, wracając z pracy zajechałem do sklepu i została tam jedna sztuka Stumpiego z 2016 https://www.specialized.com/pl/pl/stumpjumper-comp-29/p/106266?color=196626-106266 w cenie 6 000 PLN. Osprzęt - w porządku, waga 11,2kg. Co sądzicie? 2 godziny temu, trollu napisał: A co do procalibra 9.6 - nie ma haczyka, -15% - wg mnie to bdb oferta ale nie jakieś "łał" w przypadku treka. Widziałem lepsze promocje ale to już od sprzedawcy zależy i co mu jego kalkulator pokaże Znalazłem ofertę 7100 więc to już 20% od ceny wyjściowej Pozdrawiam, Grzesiek
Andrzej Sawicki Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Przepraszam, walnąłem się w cyfrze. Chodziło mi o Grand Canyon AL SL 7.0. Nie, nie jeździłem na nich, ale aluminiową ramę ciężko zepsuć, a osprzęt jest znanej jakości. Poza tym oni naprawdę są przygotowani, że złożysz sobie rower, pojeździsz godzinę, po czym rozłożysz i odeślesz. Zajrzałbym też do podstrony Factory Outlet -- może coś jest w Twoim rozmiarze jeszcze trochę taniej. (Trzeba sprawdzać stopień zużycia -- są zwroty bez śladów użytkowania, są też mocno obite rowery testowe). 1
MariuszBie Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Bujany, a może taki CHISEL EXPERT – 2X model 2018 4 miesiące temu na wejściu dostałem 15% zniżki i kupiłem go za 6800 zł. Tylko nie pytaj mnie jak się sprawuje, bo nie mam porównania, ponieważ jest to mój pierwszy rower i podejrzewam, że na co bym nie wsiadł do by było exstra
grono300 Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Ja bym dołożył trochę do budżetu i kupiłbym speca chisel, ale model expert. Dopiero teraz zobaczyłem co napisałeś o tym specu ze sklepu.. ja bym się nim zainteresował ! Fajna cena i model jak na początek bardzo fajny ! Edytowane 13 Lutego 2018 przez grono300
Bujany Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał: Chodziło mi o Grand Canyon AL SL 7.0. Nie, nie jeździłem na nich, ale aluminiową ramę ciężko zepsuć, a osprzęt jest znanej jakości. Poza tym oni naprawdę są przygotowani, że złożysz sobie rower, pojeździsz godzinę, po czym rozłożysz i odeślesz. Zajrzałbym też do podstrony Factory Outlet -- może coś jest w Twoim rozmiarze jeszcze trochę taniej. (Trzeba sprawdzać stopień zużycia -- są zwroty bez śladów użytkowania, są też mocno obite rowery testowe). Jeżeli chodzi o ten model to też był/jest w strefie zainteresowań. Jest tu ktoś, kto nabył u nich rower? 58 minut temu, MariuszBie napisał: a może taki CHISEL EXPERT – 2X model 2018 4 miesiące temu na wejściu dostałem 15% zniżki i kupiłem go za 6800 zł. 48 minut temu, grono300 napisał: Ja bym dołożył trochę do budżetu i kupiłbym speca chisel, ale model expert. Na razie zaproponowano mi max 10% rabatu. Bo jak mówią, pachnie wiosną i teraz jest dobry moment na zakup ale raczej w kontekście dostępności a nie dyskonta Jeszcze popytam u innych dystrybutorów. 48 minut temu, grono300 napisał: Dopiero teraz zobaczyłem co napisałeś o tym specu ze sklepu.. ja bym się nim zainteresował ! Fajna cena i model jak na początek bardzo fajny ! No jak na moje laickie oko również. Osprzęt, waga, marka... Chyba, że czegoś nie widzę, lub za model z 2016 to zbyt wygórowana cena? Pozdr, Bujany Edytowane 13 Lutego 2018 przez Bujany
MariuszBie Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Jak nie zależy ci na jakimś konkretnym sklepie w twojej okolicy to mogę zapytać u siebie jakie teraz dają upusty na ten model CHISEL EXPERT – 2X model 2018
Bujany Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) 6 minut temu, MariuszBie napisał: Jak nie zależy ci na jakimś konkretnym sklepie w twojej okolicy to mogę zapytać u siebie jakie teraz dają upusty na ten model CHISEL EXPERT – 2X model 2018 Jeżeli masz taką możliwość, będę zobowiązany. Dziękuję! PS. Jaka miejscowość (jako Nowicjusz nie mogę chyba podejrzeć Waszych miejscowości)? Pozdrawiam, Bujany Edytowane 13 Lutego 2018 przez Bujany
MariuszBie Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Szczecin, może ze względu na to że 4 miesiące temu brałem u nich za taką cenę to może i drugi też sprzedadzą. Dam znać jutro. 1
Bujany Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Wieczorem popełniłem coś takiego. Na razie tak widzę zawężony krąg poszukiwań (oczywiście nie zamknięty) Na moje amatorskie oko klasyfikacja wygląda tak: 1. SPECIALIZED Stumpjumper Comp 29 2016 - jakość do ceny 2. GRAND CANYON AL SL 7.0 - obawy przed zakupem via internet (mam kilka talentów ale nie do "majsterkowania" :)) 3. SPECIALIZED CHISEL EXPERT – 2X - wszystko zależy jak się ew. sprzedawcy zachowają z ceną wyjściowa 7999 to zbyt dużo, ale zobaczymy. Na pewno wskoczy odpowiednio wyżej proporcjonalnie do rabatów. 3. TREK PROCALIBER 9.6 2017 - wiadomo, karbon kosztem słabszego osprzętu. Hę? Edytowane 14 Lutego 2018 przez Bujany
Rekomendowane odpowiedzi