Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

twasowicz@onet.pl
Opublikowano

Focus Black Forest Ltd 29 2016 

GRAND CANYON AL SL 6.9 2016

oby dwa są w podobnej cenie 3900

jeśli macie jakieś pomysły to piszcie

pozdrawiam:D

Opublikowano

Zobacz ostatnie wątki na forum - były takie pytania ze sporymi dyskusjami na ten temat.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim!

Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze mojego pierwszego roweru do ścigania się w maratonach do 6000 zł. W tym roku zaliczyłem swój debiut i się trochę wciągnąłem. Zacząłem już przygotowania do kolejnego sezonu i jedyne czego mi aktualnie brakuje to sprzętu  bardziej stworzonego do ścigania (nie ukrywam, ze lubię też zapuścić na jakieś trasy ok. 100km), ale priorytetem są właśnie wyścigi.  

Śledzę rynek w tym przedziale cenowym od lata i byłem bliski zakupienia Grand Canyon'a AL SL 7.9 2017, udało mi się nawet nim chwilę pojeździć, ale jak to bywa w wyprzedażach zabrakło mojego rozmiaru ramy. Szukam cały czas tego złotego środka, mianowicie zawsze czegoś mi brakuje np. w jakimś modelu: super napęd z kolei amortyzator odbiega znacznie albo na odwrót itp. Do tego jest wiele parametrów, o których nie wiele wiem jak np. koła czy rama. Stąd moja prośba.

Aktualnie "po znajomościach" zaoferowano mi:

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/2050600-2018/ w cenie 5250 zł

https://www.specialized.com/pl/pl/men/bikes/mountain/mens-chisel-comp/128949 w cenie 5600 zł

Prosiłbym Was głównie o opinie na temat tych dwóch egzemplarzy oraz o polecenie czegoś innego. Oczywiście rowerki takie jak ROSE COUNT SOLO 2 często polecany brałem pod uwagę, jednak wolałbym nie zamawiać w ciemno i mieć możliwość przejażdżki przed zakupem.

Dzięki ;)

Opublikowano

Ja bym brał Speca. Nie wiem jak waga ramy ale w treku wyższy model aluminiowy procaliber waży w rozmiarze 17.5 2kg !.  Moim zdaniem spec wygląda dużo lepiej, ale za trekiem przemawia też świetna geometria(jeździłem i wiem :) ). Co do innych marek na pewno godny uwagi jest Canyon w podobnej cenie waży 11.8 konta 12.6 w treku. Grand Canyon

Opublikowano

procaliber to co innego niż x/caliber

Bierz treka - będziesz zadowolony z geometrii

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

ponieważ jest to mój pierwszy post na forum chciałbym na wstępie ze wszystkimi jego uzytkownikami się przywitać. Forum przeglądam od dłuższego czasu jednak dopiero dzisiaj przyszła pora na aktywną formę partycypacji. 

Po dość długiej przerwie do roweru wróciłem w 2013 roku, nabyłem wtedy Scotta Aspect 2013 910 ( o taki, http://www.bikestats.pl/rowery/SCOTT-ASPECT-910_14098_17963.html). Rower kupiony całkowicie nieświadomie, w ramach pierwszej wizyty w sklepie po myśli że trzeba się wziąść za siebie. Po kilku latach początkowo sporadycznego a z czasem coraz częstszego użytkowania roweru zakupiłem szosę (Specialized Tarmac 2016). Początkowo zafascynowany prędkością i całkiem nowym charakterem emocji jakie daje jazda przesiadłem się niemal wyłącznie na szosę, ostatnio jednak coraz częściej wyciągam starego Scotta, dlaczego

• mieszkam na Dolnym Śląsku i dzięki szosie odkryłem potencjał rowerowy Karkonoszy i okolic którego część wymaga zjechania z utwardzonej drogi, 
  • chcę jeżdzić również przy gorszej pogodzie

W trakcie kilku lat użytkowania wymieniłem, w sporej części nieco na wyrost, większą część komponentów mojego wysłużonego Scotta m.in. napęd to teraz mieszanka XT/XTR. Obecnie wymaga on kolejnego "dokapitalizowania" którego racjonalnosć wydaje się ograniczona, stąd decyzja o poszukiwaniach następcy. Nie ścigam się.  

Ponieważ nie mam ambicji na pokonywania trudniejszych przeszkód terenowych myślałem też o zakupie przełaja np. na SRAM Force CX1,  tu obawiam się jednak możliwości jazdy przez kilka godzin bez jakiejkolwiek amortyzacji oraz geometrii. 

Podstawowe kryteria:

• MTB, 29"
  • Nowoczesna konstrukcja stwarzająca racjonalne podstawy do inwestowania w rower na przestrzeni kilku lat
  • Hardtail, możliwości fulla nie wykorzystam 
  • Rozmiar: zapewne L (182cm wzrostu, 80kg)
  • Napęd: SRAM, ciekawie wygląda GX Eagle
  • Geometra: nie wiem jak precyzyjnie to wyrazić ale w odniesieniu do dylematów przy wyborze szosy wolę geometrię jaką reprezentuje Spec Tarmac nizeli Cannondale SuperSix tj. krótsza rura górna
  • Cena ~10-13k

Przeglądam od kilku dni oferty, ciekawie wygląda Kross Level 13.0 ( 12 999 PLN), Specialized z GX Eagle (Epic Hardtail Expert) kosztuje ponad 17k PLN. Problemem z Krossem jest to że jak narazie nigdzie nie mogę namierzyć sklepów stacjonarnych posiadających fizycznie wyższe modele z ramą jak Level 13.0. Na podstawie Waszych doświadczeń, na jaki poziom rabatu można liczyć w przypadku zamawiania rowerów z przyszłorocznej kolekcji (np. wspomnianego Levela 13.0). 

Ciekawie wygląda też oferta Canyon'a tj. EXCEED CF SL 6.0 PRO RACE na GX Eagle za 10500 PLN czy nawet EXCEED CF SL 7.0 PRO RACE na X01 Eagle za 13700 PLN. Mam jednak obawy przed zakupem roweru zdalnie bez możliwości przymierzenia się. 

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wskazówki/uwagi. 

M.

Edytowane przez Maximilian
Opublikowano

Scotty jeszcze pooglądaj. Z mojego doświadczenia wiem, że 10% to zawsze można urwać .

Opublikowano

Sczerze ? Jeśli się nie ścigasz to nie widzę sensu zmiany aktualnego roweru na nowy hardtail w tej cenie. Róźnicy  nie poczujesz wbrew pozorom bardzo dużej,  a w tym rowerze jeśli napęd szwankuje/jest zużyty to wystarczy  zmienić na deore/slx i śmigać dalej. Mało tego uważam, że rower w cenie +10tys może mieć już geometrię bardziej wyścigową przez co może być mniej komfortowy na codzień niż aktualny Scott.

Opublikowano

Full do XC będzie wygodniejszy od tych hardtaili i z pewnością przyda się nawet na łatwych trasach. Jeśli nie planujesz wyścigów, naprawdę polecam. Przejedź się np. Scottem Spark. Obecnie nie ma testów okresowych, ale wiele sklepów ma ten rower jako testowy na stanie.

Opublikowano

No tak, jest w hierarchii niżej przez co jest jeszcze większym kowadłem niż procaliber :D

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 

Na zmianę roweru jestem raczej zdecydowany, poza napędem znak czasu widać już m.in. na amortyzatorze. Lubię mieć sprzęt w nienagannym stanie technicznym a z takim podejściem w upgrade włożyłbym pewnie nie mniej niż połowę tego co budżet na nowy rower. Zmiana geometrii na bardziej akresywną to akurat dla mnie zaleta, w obecnym rowerze sporo eksperymentowłem żeby odebrać nieco komfortu na rzecz możliwości lepszego ułożenia się.

Odnośnie fulla, przyznam że zastanawiałem sie nad tym moje wątpliwości budzi jednak to czy wykorzystam możliwości roweru oraz czy nie skończę wtedy na budżecie 15k+.

Bardzo lubię precyzyjne, techniczne prowadzenie i czucie drogi stąd w głowie pojawiła się nawet myśl o przełaju - tu jednak obawa o stan pleców w długim terminie oraz umiejętności pozalająca na utrzymanie równowakie kieruje mnie jednak w kierunku MTB (chociaż cały czas ten przełaj kusi, tymbardziej że znalazłem dość dobrą ofertę na model BMC...). Dla poszerzenia horyzontów poznawczych postaram się spróbować przejechać fullem.

W przypadku Scotta moim celem mógłby być Scale 910, koniguracje jest dośc podobna do Krossa Level 13 - może nie jest to merytoryczny ale na podstawie zdjęć nie podoba mi sie też jego malowanie. 

Na podstawie waszego doświadczenia jak wygląda porównanie jakości ram karbonowych Krossa (Level 13, pownna być już tam rama jak w najwyżsyzm modelu TE), Canyona (EXCEED) oraz Scotta (Scale 910) ? 

Edytowane przez Maximilian
Opublikowano
4 minuty temu, Maximilian napisał:

Odnośnie fulla, przyznam że zastanawiałem sie nad tym moje wątpliwości budzi jednak to czy wykorzystam możliwości roweru oraz czy nie skończę wtedy na budżecie 15k+.

Różnica byłaby taka, że full do XC w Twoim budżecie jest aluminiowy, a hardtail na ramie z włókna węglowego. Mówimy o około 4-5 kg żywej wagi. W tym zestawieniu to lekki hardtail jest sprzętem wyścigowym, którego możliwości trudniej wykorzystać.

Full zapewnia wygodę. Drastycznie ogranicza sytuacje, w którym tył lata na wertepach i wybija stopy z pedałów. Ogólnie łatwiej go opanować i o wiele rzadziej trzeba się unieść z siodełka. Zajedziesz dalej i mniej zmęczony. Podałem przykład Scotta, bo łatwo znajdziesz sztukę do testów, ale o wiele bardziej ekonomiczny byłby Canyon.

Opublikowano
14 minut temu, Maximilian napisał:

Na podstawie waszego doświadczenia jak wygląda porównanie jakości ram karbonowych Krossa (Level 13, pownna być już tam rama jak w najwyżsyzm modelu TE), Canyona (EXCEED) oraz Scotta (Scale 910) ? 

Co do Canyona to, jest wszystko na wysokim poziomie.

Może ten filmik coś co podpowie odnośnie  jakości wykonania ramy.

Opublikowano
28 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Różnica byłaby taka, że full do XC w Twoim budżecie jest aluminiowy, a hardtail na ramie z włókna węglowego. Mówimy o około 4-5 kg żywej wagi. W tym zestawieniu to lekki hardtail jest sprzętem wyścigowym, którego możliwości trudniej wykorzystać.

Full zapewnia wygodę. Drastycznie ogranicza sytuacje, w którym tył lata na wertepach i wybija stopy z pedałów. Ogólnie łatwiej go opanować i o wiele rzadziej trzeba się unieść z siodełka. Zajedziesz dalej i mniej zmęczony. Podałem przykład Scotta, bo łatwo znajdziesz sztukę do testów, ale o wiele bardziej ekonomiczny byłby Canyon.

Z tego co widzę to w zasięgu jest nawet rama z włókna węglowego np. LUX CF 7.0 PRO RACE (SRAM GX, 13 699 PLN)  https://www.canyon.com/pl/mtb/lux/lux-cf-7-0-pro-race.html  różnica w wadze w odniesieniu do EXCEED CF SL 6.0 PRO RACE (SRAM GX, 10 499 PLN) to 0,9kg. Różnią się też m.in. przednim widelcem ROCKSHOX SID XX w fullu vs. ROCKSHOX SID RL w hardtailu. Zawieszenie takiego carbonowego fulla jak powyższy Canyon to już coś nad czym warto się pochylić czy zasadne jest sięgnięcie po wyższe komponenty (kosztem albo zwiększonego budżetu albo aluminium). Zależy mi na trwałości i niezawodności komponentów. 

Czy na dostępnych dla amatora trasach jak np. Smrk czy ścieżki w Jakuszycach korzyści z posiadania fulla będą już odczuwalne przy powiedzmy 2-3 godzinach jazdy ? 

Opublikowano (edytowane)

Full prawie zupełnie eliminuje korzenie, kamienie, progi, małe kałuże i inne przeszkody, które czujesz nawet na bardzo łatwych trasach. Tym bardziej pomaga pod górę, gdzie każde wybicie z siodła czy z rytmu pedałowania istotnie utrudnia jazdę. Płacisz za wygodę. Osobiście patrzyłbym na serię Neuron albo Scotta Spark, bo Lux jest na wyścigi -- z celowo krótkim i twardym zawieszeniem. Są cięższe, ale na Sparku jeździłem i nie czułem, aby 13 kg sprawiało problem (nie przy jeździe turystycznej).

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Maximilian napisał:

Z całym szacunkiem ale piszesz, że nie wiesz czy w pełni wykorzystasz możliwości roweru typu full suspension to ja Ci powiem, że nie wykorzystasz nawet możliwości roweru hardtrial w tej kwocie. 

Popieram @black_fox, postąpił bym tak samo, rozejrzał się za dobrą ramą i składał rower od podstaw według swojego upodobania. jest sezon zimowy, wszystko da się wyrwać w lepszych pieniądzach a satysfakcja z tego, że to Twój własny projekt byłaby nie oceniona tak samo z resztą jak to, że posiadałbyś unikatowy egzemplarz. 

No i co najważniejsze zostało by Ci sporo kasy, nawet jeśli tak jak piszesz, projekt pochłonąłby połowę planowanego planu to i tak warto. 

Przy tym budżecie osobiście szedłbym też (jeśli już koniecznie chcesz wydać tyle kasy) w ramę bardziej unikatową / niszową bo Kross Level 13.0 do złudzenia optycznie wygląda jak Kross Level 6.0 i to właśnie w tej marce mi się nie podoba. 

I jeszcze jedno, słowem zakończenia. Rower za 10-13k musi już ważyć poniżej 10 kg !!!

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano
17 godzin temu, Maximilian napisał:

Czy na dostępnych dla amatora trasach jak np. Smrk czy ścieżki w Jakuszycach korzyści z posiadania fulla będą już odczuwalne przy powiedzmy 2-3 godzinach jazdy ? 

Full to full. Jeżdżę na fullu od 15 lat - wtedy była to rzadkość, a i wiele osób twierdziło, że to nie ma przyszłości. Mam też tańszego hardtaila, to i mam na codzień porównanie. Jeśli faktycznie możesz parę zlotych więcej przeznaczyć, to dla mnie wybór jest prosty - full.

Natomiast - moim zdaniem - lepiej kupić na karbonie kosztem lepszego osprzętu niz aluminiowego "wypasa". Osprzęt z czasem można sobie relatywnie niewielkim kosztem wymienić.

Z fullami trochę, niestety, zawęża sie pole wyboru. Dle mnie subiektywnie w tej kategorii (full do xc/maraton) liczy sie tylko parę firm: Specialized (cena, niestety), Cannondale (jak wyżej), Scott. Giant pokazał nowego Anthema i też fajnie wygląda. Canyon może być ok, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie takiego zakupu "w ciemno", bez przejechania się choć trochę.

Opublikowano

co możesz napisać po dłuższym użytkowaniu o tym scottcie? też się nad nim zastanawiam

Opublikowano

Cóż jak to w nowym rowerze, wszystko śmiga pięknie, przerzutki bez problemowo, amortyzator lepiej niż Suntour, geometria ewidentnie mi pasuje, zdecydowanie wygodniej mi się jeździ niż na specu. Przesiadka na sztywną oś też na plus,  generalnie jestem zadowolony i to bardzo. 2 maratony za mną, po ostatnim i walce z mega błotem, rower umyłem nasmarowałem i wszystko chodzi jak należy.

Masz jakieś szczegółowe pytania to napisz, postaram się odpowiedzieć, na tyle ile będę potrafił. Wiesz daleko mi do "pro" i profesorskiej wiedzy, nie mam zbyt dużego porównania też  do innych rowerów, bo jeździłem na specu kilka lat i teraz przesiadłem się na tego Scotta, ale postaram się pomóc jak będę mógł. 

Opublikowano
Dnia 1.11.2017 o 21:44, daniel_s4 napisał:

Cóż jak to w nowym rowerze, wszystko śmiga pięknie, przerzutki bez problemowo, amortyzator lepiej niż Suntour, geometria ewidentnie mi pasuje, zdecydowanie wygodniej mi się jeździ niż na specu. Przesiadka na sztywną oś też na plus,  generalnie jestem zadowolony i to bardzo. 2 maratony za mną, po ostatnim i walce z mega błotem, rower umyłem nasmarowałem i wszystko chodzi jak należy.

Masz jakieś szczegółowe pytania to napisz, postaram się odpowiedzieć, na tyle ile będę potrafił. Wiesz daleko mi do "pro" i profesorskiej wiedzy, nie mam zbyt dużego porównania też  do innych rowerów, bo jeździłem na specu kilka lat i teraz przesiadłem się na tego Scotta, ale postaram się pomóc jak będę mógł. 

Jaki masz rozmiar ramy i wzrost?

Opublikowano

Zamówiłem i ja 950kę 2017 za 5120 brutto. Miałem dużo propozycji w tej cenie ale miałem scotta wcześniej to i wziąłem kolejnego:) będę się ścigał dopiero drugi sezon miałem aspecta 730 więc mam nadzięję, że odczuję różnicę na plus. No i 29er w końcu :-) mam nadzieję, że dojdzie zanim śniegi spadną i jeszcze go przegonię w terenie. Też brałem pod uwagę Treka jeździłem  nawet na superflayu 5 ale też 5 tysi za niego chcieli. Nie zrobił na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia.