Andrzej Sawicki Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Za Scottem przemawia -1 kg wagi. Za Trekiem nowocześniejszy napęd. Amortyzatory nie są aż tak inne, jak się wydaje. Rockshox Recon RL to dobry sprzęt -- taka cięższa wersja Reby, sztywniejsza niż Fox z goleniami 32 mm i łatwa w serwisowaniu. Na tej półce nie znajdziesz jeszcze prawdziwego high-end od Foxa, czyli modeli Fox Performance Elite (z innym tłumikiem). Dodatkowo tylko w niektórych wersjach Sparka -- nawet nie Scale -- są montowane sztywniejsze wersje z goleniami 34 mm. Do geometrii najlepiej byłoby się przymierzyć. Oba rowery mają wyścigową. Fotki w katalogu nie pokażą nieco innego układu mostka i kierownicy ani tego, czy dokładnie pasujesz do rozmiaru (zawsze trochę innego między producentami). Jeśli masz gdzieś w pobliżu, może wybierz się na testy.
trollu Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) scott ma lepszy amor i to tyle. Trek - nowsze geo, lepszy napęd (11s, shadow+), heble te same. scott jest krótki, mniejsza baza kół, wyższa i krótsza rama Edytowane 4 Września 2017 przez trollu
Andrzej Sawicki Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Nowsza geometria nie do wszystkiego lepsza. Dłuższy rozstaw kół poprawi stabilność np. na zjazdach, ale będzie przeszkadzał na szybkich zakrętach. Coś za coś.
trollu Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) temat rzeka każdy człowiek jest inny, ludzie mają różnego skilla itd. Skoro rower jest szybszy (np przez to że jest stabilniejszy) to wiadomo, że szybciej wpadasz w zakręt - później ktoś może powiedzieć, że musiał ostro hamować a kiedyś nie musiał, że teraz go wyniosło a kiedyś nie itd Edytowane 4 Września 2017 przez trollu 1
kubabike Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 51 minut temu, Rezus napisał: Wszystko jest kwestia rozmiaru ramy. Jeśli ktoś ma 190cm i potrzebuje wysokiej ramy to wtedy ma nie "sportowe"geo? Wszystko rozchodzi się o reach i stack. To link dla wszystkich(90%)którym się wydaje że geometria to wygląd... https://www.1enduro.pl/geometria-roweru-mtb-enduro/ Ja bym brał scotta. Przedewszystneim amor dużo lepszy A nie jakiś stalowy recon... napęd 10s tez piękna sprawa Koła ze scotta tylka Nie urywaja ale koła bontager z treka to dopiero porażka. Niestety jedne i drugie na kółkach Mam tego scotta. Masz pytania wal śmiało
trollu Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Godzinę temu, Rezus napisał: Jeśli ktoś ma 190cm i potrzebuje wysokiej ramy to wtedy ma nie "sportowe"geo? a to rama może iść tylko w górę? Można powiedzieć, że wszystkie marki proporcjonalnie zwiększają reach i stack w rozmiarach ram. Jeżeli scott ma kwadratową ramę to będzie krótka i wysoka dla kogoś kto ma 170cm jak i dla tego co ma 190cm w 2 rozmiary większej ramie. co masz na myśli pisząc "stalowy recon"? Napęd 10s piękny ale 11s piękniejszy, szerszy zakres przełożeń i przerzutka w treku jest ze sprzęgłem. Jedni mówią że bez sprzęgła idzie żyć ale to tak samo jak z amorem na stalowej sprężynie a powietrznej - ja bym roweru do lasu bez sprzęgła nie kupił, nic bardziej nie irytuje jak łańcuch trzaskający po ramie
Andrzej Sawicki Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) Nie siej zamieszania. Recon RL to wersja z tłumikiem Motion Control, nie Turn Key. Jest to dokładnie ta sama technologia co w Rebie RL, tylko użyto cięższych materiałów. Nie jest trudniej, bo wpadasz szybciej w zakręty, tylko dłuższy rozstaw kół jest trudniejszy w skręceniu przy tej samej prędkości co krótszy. Albo rower jeździ szybko prosto, albo skutecznie skręca. To są przeciwstawne cechy, których się nie połączy. Edytowane 4 Września 2017 przez Andrzej Sawicki
trollu Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 37 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: dłuższy rozstaw kół jest trudniejszy w skręceniu przy tej samej prędkości co krótszy ilu ludzi tyle opinii. Czytałem jakiś komentarz, nie pamiętam gdzie, być może nawet tutaj na forum i ktoś pisał o 26 vs 29 cali - rowery były równie sterowne i skręcały bez problemu. Jak ktoś chce kręcić kółka w miejscu to być może większa baza będzie przeszkadzać. To że rower "lżej" się kładzie w winkiel oznacza też, że łatwiej się wywróci. Rezus wrzucił link do 1enduro, opisano tam co wpływa na geo i że długi rower czy koła 29 wcale nie oznaczają słabej zwrotności jak się niektórym wydaje.
Andrzej Sawicki Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 To nie opinie, to fizyka. Wmawiaj sobie coś przeciwnego, nie innym.
Nurek_ Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 1 godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał: tylko dłuższy rozstaw kół jest trudniejszy w skręceniu przy tej samej prędkości co krótszy. Nieprawda. Mam XC-ka i rower enduro (obydwa na kole 29), enduro ma znacznie większą bazę kół i skręca znacznie lepiej. Baza kół to tylko jeden z parametrów wpływających na zwrotność. 1 godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał: Albo rower jeździ szybko prosto, albo skutecznie skręca. To są przeciwstawne cechy, których się nie połączy. Tego już zupełnie nie rozumiem, co ma szybkość jazdy do skręcania? 55 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: To nie opinie, to fizyka. Wmawiaj sobie coś przeciwnego, nie innym. Od fizycznej strony, wszytko jest fajnie opisane w linku do 1enduro, który podał Rezus. I wnioski są takie, że długi rower nie musi być mało zwrotnym rowerem. 1
malkontent Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Nie wiem jak to się Trekowi udało, ale przesiadłem się z Specialized Hardrock na Trek Superfly 5. Spec miał mniejszy rozstaw kół niż Trek a z jakiegoś powodu skręcał gorzej. Na pewno to kwestia nie tylko rozstawu kół ale też geometrii, szerokości kierownicy, innych kątów, bardziej przyczepnych opon, może też pozycji na rowerze. 1
daniel_s4 Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 dzięki za odpowiedzi, byłem jeszcze dziś w sklepie z trekami i biorę pod uwagę jeszcze dołożenie nieco funduszy i zakup modelu Procaliber 6 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/2058600-2018/?colorCode=black Ciekaw jestem tego systemu Isospeed, czy nie będzie się tam dostawał syf i po jakimś czasie nie będzie nieprzyjemnych zgrzytów itd.
trollu Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Isospeed jest chyba rozbieralny więc co jakiś czas można go rozebrać do czyszczenia
daniel_s4 Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 dzięki za odpowiedzi, byłem jeszcze dziś w sklepie z trekami i biorę pod uwagę jeszcze dołożenie nieco funduszy i zakup modelu Procaliber 6 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/2058600-2018/?colorCode=black Ciekaw jestem tego systemu Isospeed, czy nie będzie się tam dostawał syf i po jakimś czasie nie będzie nieprzyjemnych zgrzytów itd. I padło na Scotta, rower już ze mną w domu. Póki co szybki przejazd parę kilometrów po asfalcie, geometria bardziej mi pasuje niż w obecnym specu. W niedzielę będzie chrzest bojowy na Bike Atelier Maraton Dzięki wszystkim za pomoc i opinię.
malkontent Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Będzie Pan zadowolony. Miałem speca, przymierzałem się do Scotta. O mały włos nie kupiłem tego: https://www.scott.pl/produkt/438/2512/Rower-Scale-960/ A nawet rozważałem jeden blat: https://www.scott.pl/produkt/438/2513/Rower-Scale-965/ Bardzo fajnie mi się nimi jeździło.
daniel_s4 Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Pierwszy wyścig za mną jechało się całkiem dobrze, jak wspomniałem wcześniej geometria mi pasuje i widzę różnicę w porównaniu do speca na którym jeździłem wcześniej. Co mogę powiedzieć, jestem zadowolony 2
mikegolf Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 Cześć, szukam ścieżkowca HT do 6000 PLN Wymagania: * 27.5 * napęd 2x (obecnie jeżdżę na 3x9 i w górach zdarza mi się wykorzystywać cały zakres) Mile widziane: * 27.5+ * sztywna oś * boost * regulowana sztyca Obecnie rozważam głównie między modelami Krossa: Grist 1.0 2017 https://www.kross.pl/pl/2017/trail/grist-1-0 - nieznacznie cięższy od 2018 - nie jest tapered ? Nie piszą tego w specyfikacji + boost, sztywna os, 2x10 + pewnie można wyrwać taniej Grist 1.0 2018 https://www.kross.pl/pl/2018/trail/grist-1-0 + waga + tapered, boost, sztywna oś, 2x10 Dust 2.0 2016 https://kross.pl/pl/2016/trail/dust-2-0 (tak, 2016. Ciągle do wyrwania w necie - ok 4300) + waga + cena + 2x10, tapered - nie boost Ostatecznie rozważam też Grist 2.0 2017 - na przecenach widziałem go za 6200 miejscami https://www.kross.pl/pl/2017/trail/grist-2-0 + dropper post + boost, sztywmna oś, tapered - napęd 1x11, musiałbym wymienić na 2x10 lub jeśli się da dopasować z przodu jakąś przerzutkę? czy to ma sens? Wiem że w porównaniu cech pominąłem porównanie: * amortyzatorów - za dużo modeli, za dużo oznaczeń - nie odnajduję się. Aktualnie jeżdżę na Dart2 z 2009r więc cokolwiek kupię to pewnie będę przeszczęśliwy * piasty, wkłady supportu * grupy osprzętu napędu - świadomie. Wymagam Deore lub w górę, lub odpowiedników SRAM * Hamulce - brak wiedzy i odniesienia i wiele innych ... ale dla mnie dosyć ważne żeby kupując rower wybrać właściwe standardy które później pozwolą na ew. zabawę komponentami - stąd nacisk na QR, tapered, boost najfajniejszy byłby grist 1.0 2017 gdyby nie brak tapered. Zatem poważnie skłaniam się do 2.0 2017, i po kupnie wymienić napęd na 2x10 - tylko nie wiem czy taka operacja finansowo mnie nie pogrąży.. Czekam na uwagi, propozycje i krytykę
Andrzej Sawicki Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 Jeśli mówimy naprawdę o górach, to 120 mm skoku może nie być adekwatne. Najbezpieczniejszy byłby ten stary Dust. Zostawia fundusze na ewentualne modyfikacje, gdyby coś nie hulało. Dorzuć sobie Diamondback Myers 3.0. Dropper, 2x10, 140 mm skoku, sztywne osie. Wadą byłby brak manetki blokady widelca i brak sklepów stacjonarnych do przymierzenia.
rallyfun44 Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 Witam wszystki forumowiczow Zastanawiam sie nad kupnem pierwszego fulla i myślałem o Canyon Neuron 6.0 lub 7.0 z 2017. Z tego co wyczytalem modele te mają inną kiere i 7.0 trochę lżejszy. Nie znam sie specjalnie na fullach. Czy 7.0 wyrożnia sie vs do 6.0 czymś szczególnym aby wydać wiecej i właśnie kupic ten model a nie 6.0?
Reset Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Ja właśnie zakupiłem to cacuszko: http://allegro.pl/rower-canyon-full-suspension-29-l-29er-i6970227855.html?snapshot=MjAxNy0wOS0yNFQxNzowMToxMy42MTlaO2J1eWVyO2U1OWQzODNhZmE1NzJjNGVmOGI1M2NiOWY2Yzg2MzNjMzNhYjc3YWRjYTBiMDA0MmVmOTc1OWVmNDE2ZGNjYmM%3D Będzie to mój pierwszy full. Zamierzam do niego przełożyć hamulce Deore M615, kasetę XT i może korbę XT które posiadam w aktualnym rowerze. Edytowane 24 Września 2017 przez Reset
nonz Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 35 minut temu, Reset napisał: Zamierzam do niego przełożyć hamulce Deore M615, kasetę XT i może korbę XT które posiadam w aktualnym rowerze. Gratulacje. Sprawdź najpierw hamulce bo na zdjęciu wyglądają na 615
Reset Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 NIE DZIĘ KU JĘ! Hamulce oczywiście sprawdzę, ale wydaje mi się że to są BR-M506 (takie montowali w tych Canyonach).
trollu Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 3 godziny temu, Reset napisał: Zastanawiam sie nad kupnem pierwszego fulla i myślałem o Canyon Neuron 6.0 lub 7.0 z 2017. Z tego co wyczytalem modele te mają inną kiere i 7.0 trochę lżejszy. Nie znam sie specjalnie na fullach. Czy 7.0 wyrożnia sie vs do 6.0 czymś szczególnym aby wydać wiecej i właśnie kupic ten model a nie 6.0? kierownicą raczej bym się nie przejmował. Waga wynika z użytych komponentów. Neuron 7.0 ma lepszy damper (Monarch R z 6.0 nie ma blokady), widelec czy hamulce
mikegolf Opublikowano 25 Września 2017 Opublikowano 25 Września 2017 Brak stacjonarnych sklepów to dla mnie spora wada .. Po dalszych dyskusjach i przemyśleniach - 1x nie uniknę. Zatem skłaniam się do wyboru między Grist 2.0 a Dust 2.0 2017. Trafiłem jeszcze na ciekawe recenzje Whyte 901 https://www.whyte.pl/901 - ten akurat ma stacjonarne sklepy u nas. jakieś opinie?
trollu Opublikowano 25 Września 2017 Opublikowano 25 Września 2017 Whyte są chwalone za nowoczesne geo, jednak trzeba pamiętać, że nie ma możliwości zamontowania przedniej przerzutki a konstrukcja ramy może uniemożliwiać zamontowanie większej korby pod 2x (gdyby ktoś kombinował z przerzutką na obejmę)
Rekomendowane odpowiedzi