Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JOsprzętem do końca bym się nie przejmował, bo jak potwierdza to forum i tak zaczniesz wymieniać ;) Najważniejsze skup się na ramie i jej jakości. Mam kolegę, który jeździ na Specialized Chisel. Nimby nic, ale pracuje on w sklepie rowerowym i tej cenie mógł mieć każdy  spośród różnych, ale zdecydował sie właśnie na Chisel i po prawie 2 miesięcznym śmiganiu na nim twierdzi, że geometria i jakość wykonania ramy prasuje mu jak ulał, z tym że zamiast napędu 2x wsadził 1x11. To już kwestia indywidualnego wyboru. Podobnie bedzie z Trek PROCALIBER, który w zasadzie jest następcą Trek Superfly. Rama Superfly uważana była za bardzo dopracowaną i komfortową pod wieloma względami ramą na rynku. 

• Lubię to! 1
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Meridę Big Nine 700 przypominam. Dostajesz pełny napęd Deore XT 2x11 włącznie z hamulcami za cenę może średniej klasy, ale sztywnego, amortyzatora.

Opublikowano

Przed chwilą rozmawiałem ze sprzedawcą i mówił że do końca miesiąca dadzą 15 % rabatu na model z 2018  SPECIALIZED CHISEL EXPERT – 1X lub  SPECIALIZED CHISEL EXPERT - 2X. Tylko nie mogą go wysłać, bo rower musi być złożony gotowy do jazdy u nich (wymogi Specialized), ale po odebraniu go w formie złożonej można go spakować do kartonu. 

hahaha. Bujany, no to ból głowy masz murowany, ta Merida też fajna. Na szczęście ja już nie muszę wybierać :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Meridę Big Nine 700 przypominam

Dzięki Andrzej, uciekło i dorzucam. :( 

Pozdrawiam,
Bujany

rowery.JPG
13 minut temu, MariuszBie napisał:

Przed chwilą rozmawiałem ze sprzedawcą i mówił że do końca miesiąca dadzą 15 % rabatu na model z 2018  SPECIALIZED CHISEL EXPERT – 1X lub  SPECIALIZED CHISEL EXPERT - 2X. Tylko nie mogą go wysłać, bo rower musi być złożony gotowy do jazdy u nich (wymogi Specialized), ale po odebraniu go w formie złożonej można go spakować do kartonu. 

Dzięki Mariusz! Pozwól, że potraktuję to jako lewar na Stołecznych sprzedawców! :)

14 minut temu, MariuszBie napisał:

Bujany, no to ból głowy masz murowany, ta Merida też fajna. Na szczęście ja już nie muszę wybierać :)

Nie sądziłem, że to taka rzeźnia... ;-)

Pozdrawiam,
Bujany

Andrzej Sawicki
Opublikowano

One of them good problems. ;)

Masz do wyboru same bardzo dobre rowery. Każdy z nich wytrzyma naprawdę wiele. Zdążysz się sporo pościgać, zanim poczujesz potrzebę zmiany czegokolwiek. Teraz czas na przymierzanie i negocjacje cenowe.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Bujany. Śmiało możesz w innych sklepach mówić, a jak nie będą chcieli wierzyć to niech dzwonią. Sklep Synkros (091) 48-61-280. Może zmięknie im rurka i będą chcieli zarobić trochę mniej, ale zawsze coś zarobić. 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał:

Masz do wyboru same bardzo dobre rowery. Każdy z nich wytrzyma naprawdę wiele. Zdążysz się sporo pościgać, zanim poczujesz potrzebę zmiany czegokolwiek. Teraz czas na przymierzanie i negocjacje cenowe.

Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc. Chętnie poznam inne opinie, ale z prośbą, żeby nie sugerować mi już kolejnych rowerów. :) 

Czas na przymiarkę. Będę dawał znać!

Pozdrawiam,
Bujany

Opublikowano

Koniecznie bo za rok będę stał przed podobnym dylematem :)

jaroslaw.cogiel
Opublikowano

witam, 

Szanowni szukam 1 roweru dla żony na lekki teren ale rozwojowy by nie za szybko zmieniać jak się wciągnie na trudniejsze trasy.

Nie chce też czegoś naprawdę w średniej jakości by się nie zraziła.

Sam jeżdżę na karbonowym scott ie ale na początek nie chce tyle wydawać. 

Na początek myślałem o czymś takim https://www.scott.pl/produkt/630/4073/Rower-Contessa-Scale-10/

Ale może warto coś z innej firmy lepiej poskładanego nie płacąć do końca za naklejkę na ramie.

plis o parę propozycji 

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Scott ma takie ceny, że raczej wolałbym zeszły rocznik, np. taki albo taki. Zresztą to ogólnie dobre podejście, jeśli nie musisz koniecznie mieć jakiejś nowej technologii (w tym roku byłby to napęd SRAM GX Eagle). Poszukaj Gianta, Krossa, Meridę.

Ogólnie jeśli nie jest problemem rozmiar (zależnie od wzrostu), nie trzeba się skupiać na modelach "kobiecych". Zwykle różnią się minimalnie, a najbardziej siodełkiem -- które i tak wielu od razu zmienia pod siebie.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
jaroslaw.cogiel
Opublikowano

Andrzeju, obie propozycje mi się podobają chociaż oglądam też authory  i meridy.

Jeśli moja żona ma 160 cm wzrostu to różnica pomiędzy 27,5" a 29" ma znaczenie?

Sam jeżdżę na 27,5" ale to mój nowy rower i jeszcze się nie wjeżdżiłem  bo kupowałem późną jesienią bardzo namawiany przez sprzedawce.

Chciałem 29 ale był mi odradzany , słusznie ? przy takim wzroście.? 

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Moim zdaniem to jest kwestia przymierzenia się. Jednym pasuje, inni nie lubią, a jednak pozycja na rowerze nieco się różni. Mamy na forum kilku kurdupli zapaleńców, którzy spokojnie dają radę na 29" przy podobnym wzroście.

• Pomógł 1
jaroslaw.cogiel
Opublikowano

Dzięki :) przekaz zrozumiałem , 27,5" powinien być dla mnie Ok :) 

jaroslaw.cogiel
Opublikowano

Fajny , oglądałem już , szkoda że giant nie pisze wagi :(

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem 12,6 kg w rozmiarze S. Czyli wciąż trochę poniżej 13 kg w M.

jaroslaw.cogiel
Opublikowano

Skłaniam  się coraz bardziej ku temu Giantowi :) nie wiem tylko co myśleć o tym widelcu SR SUNTOUR Raidon XC RL-R.

Do czego można go porównać ? da się na nim pojeżdzić ?

Opublikowano

Oczywiście że się da. Przyzwoity amortyzator powietrzny o dobrej sztywności.

jaroslaw.cogiel
Opublikowano

Poczytałem chwilę i rzeczywiście jako pierwszy amor dla mojej żonki w zupełności da radę :) nie ma sensu na siłę napalać się na słabsze modele foxa albo rocka tylko z powodu nazwy.

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Przewagą RS jest trwałość. Interwały serwisowe są mierzone w miesiącach, a nawet (całkiem realistycznie) latach. Cały tłumik da się rozłożyć na elementy, wyczyścić i odnowić. Suntour daje zintegrowane tłumiki, z którymi czasami bywają problemy -- wtedy idzie droga część do wymiany.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Cena wyższa, a osprzęt wcale nie jakiś kosmiczny. Teraz wiesz, ile jest warte -2 kg. Ciekawe, że tutaj nagle Giant chwali się wagą...

jaroslaw.cogiel
Opublikowano

I to się nazywa paradoks :) płacisz więcej żeby czegoś było mniej :) 

Opublikowano
Cena wyższa, a osprzęt wcale nie jakiś kosmiczny. Teraz wiesz, ile jest warte -2 kg. Ciekawe, że tutaj nagle Giant chwali się wagą...

Chwyt marketingowy? Być może ale tu akurat masz do czynienia z ramą węglową.

jaroslaw.cogiel
Opublikowano

No oczywiście , wiem jak cieszyłem się jak dziecko kiedy wreszcie się przesiadłem z kellysa ( do tego za dużego ) na obecnego scotta karbonowego. portfel bolał ale waga i amortyzacja /zwrotność całkiem inna.