Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A może za 7k spróbuj złożyć rower od podstaw zawsze będzie wiadomo co zostalo włożone i ile wszystko łącznie waży jak i frajda ze składania. A gołą rame można już kupić za 780zł (np. acent peak 27,5/29er) waży btw 1200g ale ręki uciać sb nie dam 

https://m.centrumrowerowe.pl/ramy-rowerowe/mtb-sztywne/29-cali/p,rama-peak-29-czarno-biala-matowa-2016-accent,557621.html

To jest tylko przykład wiem że rama nie ma sztywnych ośi ale jak coś fajnego znajde to podeśle

Edytowane przez PawełXC
Opublikowano

Ja bym celował w Canyona ( bardzo sportowa geometria) lub składał coś sam. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio Daniel testował fajnego Rose Count Solo 2, obejrzyj sobie.

Edytowane przez artfal
Opublikowano
23 godziny temu, Solnik napisał:

Ja bym się rozejrzał nad rowerami Meridy. Przykładowo taki BIG.NINE 800, rower cudo, 1x11, 11.8 kilo wagi, napęd SLX, hamulce SLX, widelec FOX. Jeśli koniecznie zależy Ci nad tym, żeby rower mało ważył to zastanowiłbym się nad karbonem, jeśli nie rama, to na przykład sztyca, kierownica itd, odchudziłbyś wtedy maszynę.

http://www.rowerymerida.pl/produkt1227/bignine-800-rower-merida.html 

Zobacz też na rowery Speca, np. taki Epic Hardtail. Jak to określono na stronie "nowa era ram aluminiowych". Niestety nie umiem znaleźć jego wagi, ale brzmi obiecująco :)

https://www.specialized.com/pl/pl/men/bikes/mountain/cross-country/epic-hardtail/115227

Tak poza tematem, ja bym się nie martwił tym, że nie chcą kupić karbonu, ale cieszył się, że w ogóle chcą kupić :D

Też już widziałem Epic ht ale właśnie waga nieznana... ale wiem że sama rama z tego roweru waży 1,6kg wynik taki se ale może przynajmniej jest stosunkowo sztywna 

Jeśli chodzi o hajsy to 5k sam zbieram/zarabiam a tą 2-jkę rodzice dokładają. więc to nie jest tak że ja chcę i rodzice mi od razu kupują ;) 

21 godzin temu, Darkrais97 napisał:

Ale pisze że chce sztywiaka...

plus full do 7k na 100% nie ważyłby mniej niż 13.5  kg... a dla mnie waga bazowego roweru jest ważna. Wiadomo. Z czasem można kupować lepsze/lżejsze części i go odchudzać ale rama alu full i tak swoje waży... a amortyzacją bym się nie przejmował. Rower za taką kwotę posiada koła z obręczami z systemem Tubless redy który pozwala na stosowanie stosunkowo niskiego ciśnienia. Tyle mi wystarczy ;) + jest mniejsza utrata mocy pedałowania .

23 godziny temu, PaRzYsTy napisał:

W cenie 7k poszukałbym jakiegoś fulla

Opublikowano

Użytkuję od dwóch tygodni. Podstawowy Epic z tegorocznej kolekcji, za krótko aby jakieś wiążące opinie pisać, ja przesiadłem się z małego koła, więc jeździ mi się trochę inaczej, co jest zrozumiałe. Na razie jeden poważniejszy wyścig zaliczony, było bardzo OK. Co do moich wcześniejszych obaw to jest zwrotny i przyjemnie się go prowadzi, więcej coś mogę napisać za miesiąc.

Opublikowano
Cytat

Też już widziałem Epic ht ale właśnie waga nieznana

Dobrze kombinujesz z wagą, ale nie ulegaj magii cyfr, kolarstwo to nie matematyka. Jeżeli zamkniesz się w jakimś algorytmie (np. 11,3kg) i ani grama tolerancji to Ci czasem mogą niezłe frykasy przejść kolo nosa ważące powiedzmy 11,5kg.

Epic alu 2017 wazy bez pedałów 11,7kg, jak zmienisz gripy na piankowe chociażby, wyrzucisz dętki i zalejesz mlekiem to będzie ok. 11,6kg. To podstawowe możliwości. Natomiast wg. mnie lepiej samemu schudnąć 1-2kg, niż walczyć o gramy w rowerze płacąc setki (tysiące) złotych:-) No chyba, że już teraz ważysz np. 55 kg...

Opublikowano
Dnia 27.07.2017 o 22:03, szuwar8 napisał:

Dobrze kombinujesz z wagą, ale nie ulegaj magii cyfr, kolarstwo to nie matematyka. Jeżeli zamkniesz się w jakimś algorytmie (np. 11,3kg) i ani grama tolerancji to Ci czasem mogą niezłe frykasy przejść kolo nosa ważące powiedzmy 11,5kg.

Epic alu 2017 wazy bez pedałów 11,7kg, jak zmienisz gripy na piankowe chociażby, wyrzucisz dętki i zalejesz mlekiem to będzie ok. 11,6kg. To podstawowe możliwości. Natomiast wg. mnie lepiej samemu schudnąć 1-2kg, niż walczyć o gramy w rowerze płacąc setki (tysiące) złotych:-) No chyba, że już teraz ważysz np. 55 kg...

Skąd masz takie dane ? ważę 59 kg :D 

Opublikowano

Bo kupiłem właśnie Epica 3 tygodnie temu. Ważyłem go przed zakupem, po też, więc dane z pierwszej ręki (pedały shimano 520). No a wagą mnie zaskoczyłeś:/

Opublikowano
48 minut temu, szuwar8 napisał:

Bo kupiłem właśnie Epica 3 tygodnie temu. Ważyłem go przed zakupem, po też, więc dane z pierwszej ręki (pedały shimano 520). No a wagą mnie zaskoczyłeś:/

wo wo wo ! 11.7kg z pedałami m520

co nie ? mam 183 cm i ~60 kg :D 

Opublikowano

Shimano!

Chciałbym w następnym roku zacząć przygodę z amatorska jazda po lasach, w tym sezonie szlifuje formę na Gravelu, Jednak gravel to za mało na rozjeżdżone i wypłukane ścieżki w mojej okolicy (teren mocno zróżnicowany) a i do Świeradowa na single mam niedaleko. Chciałbym abyście mi doradzili w jaki rower zainwestować. Interesuje mnie HT do 6-7k, rowery ze strony Velo bądź dobre sklepy rowerowe, ponieważ w mieście mam sklep współpracujący, a serwis na miejscu i to za darmochę to fajna sprawa ;-) Pytam o modele 2017 a ja zobaczę co się uda wyrwać na posezonowej wyprzedaży. Interesuje mnie głownie napęd 2 na 10-11. Jako laik w dziedzinie potrzebował bym waszej rady! Co kupić żeby mimo i tak dużego budżetu nie przepłacić.

Z góry dziękuję za pomoc!!

Pozdrawiam!!

Opublikowano (edytowane)

Ale ważnym pytaniem jest, jaki rodzaj jazdy cię interesuje? Bo "jazda po lasach", "wypłukane ścieżki" i "mocno zróżnicowany teren" to pojęcia bardziej ogólne i można je interpretować na różne sposoby. Poczytaj sobie i wybierz co bardziej cię interesuje, czy to będzie XC/AM a może Trail lub Enduro? Bo z twojego opisu mogę ci polecić jakiegoś Krossa Levela jak i Dartmoora Horneta i będą to rowery do kompletnie dwóch różnych dyscyplin. Dobrze by było też powiedzieć w jakim rejonie Polski mieszkasz/jeździsz, czy są to lasy na wybrzeżach Bałtyku czy Tatrzańskie single :) I przydało by się mniej więcej pokazać co upatrzyłeś / wpadło ci w oko. Bo na razie twój post wygląda tak, że podałeś parametry jakie cię interesują i czekasz na gotowe, aż ktoś wybierze za ciebie i ci tu podstawi. Nie wysługujemy się kolegami z forum :) 

Edit: dobra widzę lokalizację :P musiałem drugi raz przeczytać :P 

Edytowane przez Zalas
Opublikowano

jeżeli chodzi o takie trasy to nie lepiej kupić już jakiegoś fulla ?

W cenie 6-7k już możesz wyłapać jakiegoś dobrego używanego fulla z 2016r. coś jak kross moon,soil lub Giant

Opublikowano (edytowane)

Po dokładniejszym zapoznaniu się z tematem... do terenu i tego co oczekuje od roweru najbardziej pasuje mi wersja Trail. Nasunęły mi się przy tym następujące pytania\wnioski.

1. Używka odpada ponieważ nie chce całej sumy wydać w gotówce, część spłacę w ratach ponieważ jest opcja 0%

2. Full, czy HT? Teren miejscami mocno wyboisty, korzenie, duże czasami luźne kamienie, koleiny po ciężkim sprzęcie, miejscami luźne podłoże, teren bogaty w liczne podjazdy a tam gdzie się podjedzie trzeba gdzieś później zjechać ;). Full brzmi tu rozsądniej, ale co Wy o tym myślicie?

3. Czy pomiędzy napędem 1 na x bądź 2 na x jako amator odczuje różnice w np. braku odpowiednich przełożeń w napędzie 1 na, czy może nie odczuje tego za bardzo? Dodam, że nie mam doświadczenia ani w jednym ani drugim napędzie jeżeli chodzi o MTB

4. Rozmiar kół, odwieczny dylemat, dużo osób mówi 29 lepsze ale zauważyłem, że dużo rowerów trail ma 27,5 bądź 27,5+, jakie są Wasze doświadczenia w temacie?

5. Znalazłem takie o to przykłady, proszę o opinie jakości do ceny i co byście proponowali żebym sprawdził, bo znać to się nie znam w ogóle:

HT:

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/dartmoor/primal-pro-275-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/dartmoor/primal-pro-red-devil-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/author/versus-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-29-2017

Full:

http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/trail-29/dartmoor/bluebird-29-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/trail-275/author/patriot-trail-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/trail-275/author/patriot-am-2017

Dodam, ze te 29 mają paskudne jak dla mnie kolory. Jak pisałem w pierwszym, że szukam roweru z tego asortymentu ponieważ DSK to jedyny sklep rowerowy w zasięgu 20km a zależy mi na tym żeby serwis był blisko, szybko i tanio, dużo pracuje nie mam czasu jeździć i kombinować.

Z góry dziękuję, jeżeli ktoś bedzie miał czas i chęć odpisać mi na choć jedno pytanko ;)

Pozdrawiam!

Edytowane przez BorsukDLW
Opublikowano (edytowane)

Moje zdanie w cytacie poniżej, do zweryfikowania przez bardziej doświadczonych:)

Pozdr

9 godzin temu, BorsukDLW napisał:

Po dokładniejszym zapoznaniu się z tematem... do terenu i tego co oczekuje od roweru najbardziej pasuje mi wersja Trail. Nasunęły mi się przy tym następujące pytania\wnioski.

1. Używka odpada ponieważ nie chce całej sumy wydać w gotówce, część spłacę w ratach ponieważ jest opcja 0%

2. Full, czy HT? Teren miejscami mocno wyboisty, korzenie, duże czasami luźne kamienie, koleiny po ciężkim sprzęcie, miejscami luźne podłoże, teren bogaty w liczne podjazdy a tam gdzie się podjedzie trzeba gdzieś później zjechać ;). Full brzmi tu rozsądniej, ale co Wy o tym myślicie?
Na taki teren zdecydowanie full. Komfort jazdy będzie na+ w porównaniu z HT. Na niekorzyść Fulla przemawia moim zdaniem tylko wyższy koszt serwisu

3. Czy pomiędzy napędem 1 na x bądź 2 na x jako amator odczuje różnice w np. braku odpowiednich przełożeń w napędzie 1 na, czy może nie odczuje tego za bardzo? Dodam, że nie mam doświadczenia ani w jednym ani drugim napędzie jeżeli chodzi o MTB
Różnica na pewno będzie przy podjazdach( chociaż teraz już robią kasety 10rz. 10-42T) i jeździe po prostej gdzie przy prędkości ~40km/h będzie brakowało  przełożenia żeby pojechać szybciej. Przesiadając się z 2x10 na 1x10 na początku nie miałem efektu tzw. "WOW" natomiast po 6 miesiacach jazdy już bym nie wrócił do napędu 2x. Mi osobiście pasuje jedna przerzutka. Patrząc na rowery z seri 2017r widać, że większość producentów napęd 1x zaczyna używać jako standard.

4. Rozmiar kół, odwieczny dylemat, dużo osób mówi 29 lepsze ale zauważyłem, że dużo rowerów trail ma 27,5 bądź 27,5+, jakie są Wasze doświadczenia w temacie?
Normanie jeżdżę na kołach 27,5( rozmiar opony 2.25), czasami mam okazję pojeździć podobnej kalsy rowerkiem na kołach 29( 2.1) i nie widzę jakiś ogromnych różnica pomiędzy tymi kołami. Jeżeli masz >185cm wzrostu to ja bym pomyślał o 29er. Na temat plusa sie nie wypowiem, ponieważ nie miałem okazji dłużej tego testować.

5. Znalazłem takie o to przykłady, proszę o opinie jakości do ceny i co byście proponowali żebym sprawdził, bo znać to się nie znam w ogóle:

HT:

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/dartmoor/primal-pro-275-2017  <---  HT bym brał tego

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/dartmoor/primal-pro-red-devil-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/author/versus-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-29-2017

Full:

http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/trail-29/dartmoor/bluebird-29-2017 <---  Fulla bym brał tego

http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/trail-275/author/patriot-trail-2017

http://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/trail-275/author/patriot-am-2017

Dodam, ze te 29 mają paskudne jak dla mnie kolory. Jak pisałem w pierwszym, że szukam roweru z tego asortymentu ponieważ DSK to jedyny sklep rowerowy w zasięgu 20km a zależy mi na tym żeby serwis był blisko, szybko i tanio, dużo pracuje nie mam czasu jeździć i kombinować.

Z góry dziękuję, jeżeli ktoś bedzie miał czas i chęć odpisać mi na choć jedno pytanko ;)

Pozdrawiam!

Edytowane przez PaRzYsTy
  • Pomógł 1
Opublikowano

@PaRzYsTy 2.Tylko zawieszenie nie jest po komfort a dla bezpieczeństwa. Jeżeli kolega nie ma doświadczenia w MTB to proponował bym sztywniaka bo lepiej nauczy się techniki, aczkolwiek jeżeli już a coś tam techniki i jeździsz w miarę szybko też proponował bym fulla. Weź też pod uwagę, że fullem będzie ciężej jechać pod górę (amory bujają, rower cięższy).

3. Powiem tak napęd 1xX to bardzo wygodna prostota w terenie. Nie musisz się bawić w dobieranie przełożeń etc tylko po prostu wachlujesz biegami z tył w zależności od tego co teraz jedziesz :P Ale zaś na 2xX osiągniesz większą ilość przełożeń co ułatwia troczę jazdę na początku przygody z MTB

4. Też bym powiedział, że jak jesteś wyższa osobą to 29". Ale ma to też przełożenie na jazdę. Na 29 będziesz płynniej leciał po dziurach zaś 27,5 będzie bardziej zwrotny ;) Opon plusowych nie używałem ale śmigałem sezon na kołach 24"x2,6" i śmiało mogę powiedzieć, że gruba opona fajnie tłumi drgania tak więc z "+" na sztywniaku może być całkiem przyjemnie :P

@BorsukDLW 5. Z rowerów które wybrałeś.
Dartmoor Primal wydaje mi sie najbardziej odpowiedni. Będzie to też rower "przyszłościowy" bo da się na tym poświrować coś więcej :) Ewentualnie łapał bym się za tego Primala 29 ale tam grubszej opony niż 2,35" nie wsadzisz przy kole 29. Bluebirda i patrioty bym sobie odpuścił są to maszyny typowo do enduro. 
Tu ci jeszcze dorzucam ciekawy artykuł z 1enduro na temat Primala 27,5+
https://www.1enduro.pl/test-dartmoor-primal-plus-2017/

• Pomógł 1
Opublikowano

Siemanko.

Potrzebuję hardtaila, na kołach 27.5" lub 29", musi być nówka (może być z wyprzedaży rocznika 2016), głownie interesuje mnie jazda po leśnym terenie i ścieżkach, zjazdy raczej nie będą miały miejsca, gdyż moja lokalizacja (okolice Częstochowy) na to nie będą pozwalały, cena jak w tytule maksymalnie mogę przeznaczyć 5.5 tysiąca, sam upatrzyłem sobie Horneta z 2017 roku, czekam na propozycje i porady. Dzięki, pozdrowionka.

Opublikowano

Same sprzeczności - Częstochowa i okolice to Jura i wcale nie jest tak płasko jak mówisz. A wybrałeś sztywnego ścieżkowca, właśnie do jazdy po górach, który niekoniecznie sprawdzi się na płaskim. Wszystko zależy od tego jak i gdzie masz zamiar jeździć, jakie masz doświadczenie, może napisz coś więcej na ten temat.

Opublikowano

@Zalas
Oczywiście się z Tobą zgadzam, że zawieszenie podnosi bezpieczeństwo, ale to jak kolega będzie latał na trasach. Moim zdaniem  powinien zainwestować w pełne zawieszenie, ponieważ jeżdżąc po płaskich lasach będzie miał o wiele większy komfort jazdy, natomiast na trasach tak jak wyżej, będzie bezpieczniej.
Niezależnie od tego czy będzie to HT czy full to technika przyjdzie z ilością przejechanych km :)

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zalas napisał:

Weź też pod uwagę, że fullem będzie ciężej jechać pod górę (amory bujają, rower cięższy).

Wbrew pozorom na pełnym zawieszeniu znacznie lepiej robi się podjazdy w terenie, czym trudniejszy teren, tym większa różnica. Full zapewnia w terenie doskonałą trakcję, nie musisz wstawać z siodełka na każdym większym korzeniu czy kamieniu. Pedałuje się znacznie płynniej niż na sztywniaku, nierówności nie wybijają z rytmu. Mimo większej wagi fula jedzie się znacznie lepiej.

Powiem tak napęd 1xX to bardzo wygodna prostota w terenie. Nie musisz się bawić w dobieranie przełożeń etc tylko po prostu wachlujesz biegami z tył w zależności od tego co teraz jedziesz :P Ale zaś na 2xX osiągniesz większą ilość przełożeń co ułatwia troczę jazdę na początku przygody z MTB

Mam 2x10 i nie bawię się w dobieranie przełożeń. Większość czasu jeżdżę na dużej tarczy z przodu, jak widzę, że robi się naprawdę ostro z podjazdami, to wrzucam małą, wypłaszacza się - wracam do dużej. Kluczem w napędach 2xX jest takie dobranie przednich tarcz, żeby nie trzeba było ciągle zmieniać przełożenia z przodu, bo to jest upierdliwe.

Opublikowano

Owszem jest to teren jury ale na moich trasach którymi jeżdżę nie ma takich nierówności jak te napotykane na górskich ścieżkach (nie pisałem że jest płasko tylko że nie ma takich zjazdów na których dh będzie lepszym wyborem), do tej pory miałem 2 haibike'i edition rx27.5 i freed 7.40, w żadnych martonach nie uczestniczyłem lecz nie mówię że nie planuje gdzieś w przyszłości, na ta chwilę możemu powiedzieć że zwykła jazda rekreacyjna  

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Nurek_ napisał:

Wbrew pozorom na pełnym zawieszeniu znacznie lepiej robi się podjazdy w terenie, czym trudniejszy teren, tym większa różnica. Full zapewnia w terenie doskonałą trakcję, nie musisz wstawać z siodełka na każdym większym korzeniu czy kamieniu. Pedałuje się znacznie płynniej niż na sztywniaku, nierówności nie wybijają z rytmu. Mimo większej wagi fula jedzie się znacznie lepiej.

Problem z fullem pojawia się w momencie mocnego kopnięcia w korbę kiedy potrzebujesz dużego nagłego zrywu. Wtedy zawias się ugina i wytraca przez to część energii w efekcie czego nasz zryw nie jest tak nagły jak byś my chcieli ;) 

4 godziny temu, Nurek_ napisał:

Mam 2x10 i nie bawię się w dobieranie przełożeń. Większość czasu jeżdżę na dużej tarczy z przodu, jak widzę, że robi się naprawdę ostro z podjazdami, to wrzucam małą, wypłaszacza się - wracam do dużej. Kluczem w napędach 2xX jest takie dobranie przednich tarcz, żeby nie trzeba było ciągle zmieniać przełożenia z przodu, bo to jest upierdliwe.

W sumie to masz tutaj sporo racji. Mi chodziło bardziej o to że biegi 1-3 mogą nie być dostępne z dużego blatu i haratanie łańcucha o przerzutkę po prostu wymusza na nas zmianę tego biegu z przodu :)

@PaRzYsTy Chodziło mi o to, że jeżdżąc sztywniakiem czujesz każdy korzeń przez który przejeżdżasz i uczysz się to zbierać nogami. Jak już się tego nauczysz to po przesiadce na fulla te ruchy po prostu powtarzasz bo zawieszenie nie zwalnia cie z pracy nogami. A dosiadając od razu fulla to nie dość że większości przeszkód nie czujesz tak mocno to w dodatku nie wymuszają na tobie pracy nogami bo masz ten damper, a fulle mają to do siebie, że lubią "kłamać" i po prostu gość czegoś nie zbierze nogami, zawieszeniu np brakie skoku albo po prosu zareaguje nie spodziewanie i skończy się to wypadkiem.
Złotym środkiem było by kupić sztywniaka na rok czy dwa, a po tym czasie wymienić samą ramę. Gość nie utonie w kosztach, dużo się nauczy i będzie się świetnie bawił.
Inną sprawą jest, że @BorsukDLW pisze iż dopiero zaczyna z takim rodzajem kolarstwa więc nie fajne było by się zawalić na starcie kupą sprzętu i tysiącem regulacji z których nie umie korzystać, bo źle wyregulowane zawieszenie jest bardziej niebezpieczne niż jego brak. 

Edytowane przez Zalas
  • Pomógł 2