galezow Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Cześć, posiadam Scotta Scale 750 z 2017 roku i jestem mega zadowolony. Ścigałem się poprzedni sezon w maratonach (widzę ,że w jednym z nich brałem udział razem z daniel_s4) w różnych warunkach i rower na prawdę daje radę ale o rower dbam. Wcześniej jeździłem na aspect i różnica jest kolosalna. Geometria ramy w scale'u genialna. Jakby co to piszcie. pzdr Tomek Edytowane 15 Listopada 2017 przez galezow
GrochowaMTB Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Powiem tak. Scott to rower Trek to filozofia. Może to wydawać się nieco naciągane, ale naprawdę Trek pcha nieco magii w te swoje rowery. Szuka nietypowych rozwiązań które po prostu działają. Geometria G2. Niby nikt nie czuje, niby rower jak rower... Ale za każdym razem, jedziemy z kumplem (on na trochę droższym specu) pod bardzo strome długie wzniesienie, końcówka mordercza, leci się już bez sił i podjeżdża ślimaczym tempem tak, że rower ledwo jest sterowny. Jedziemy tą samą prędkością i zawsze jest to samo, kolega zaczyna myszkować i bach.... podpórka i koniec jazdy. Trek daje radę - przy małej prędkości pięknie się wdrapuje. To pewnie jeden z wielu aspektów owej magii które być może czasami trudno wyłuskać.
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 To nie rower, to lepsza technika. Powiedz koledze, żeby poćwiczył track stand.
GrochowaMTB Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 No nie wiem, jeździmy podobnie, do tego ja na platformach a on w SPDkach i powinien mieć teoretycznie lepszą kontrolę. Czytałem, że np specyfiką G2 jest duża stabilność w czasie niskich prędkości i to jak by się potwierdza. Oczywiście, że ta obserwacja może wydawać się nie miarodajna, tym nie mniej nie można odmówić Trekowi, że mocno szuka innych niekoniecznie standardowych rozwiązań i jest raczej kreatorem rynku a nie pasażerem.
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 29 minut temu, GrochowaMTB napisał: tym nie mniej nie można odmówić Trekowi, że mocno szuka innych niekoniecznie standardowych rozwiązań i jest raczej kreatorem rynku a nie pasażerem. Sam to pisałeś, czy kopiujesz jakąś broszurę reklamową? Wiele firm ma na koncie innowacje, a może jedna na dekadę staje się ważna. Tutaj komuś się uda szczegół, a tam innemu. Rowery to dojrzała technologia i już dawno nikt nie może o sobie mówić, że dominuje.
GrochowaMTB Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Chyba za bardzo się wczuwasz. Nigdzie nie napisałem, że dominuje Upuść trochę pary Po prostu Trek z Garym Fisherem to legenda i tyle. A dlaczego legenda? gary Fisher uznawany jest za ojca roweru górskiego. To gary Fisher był głównym orędownikiem dużego koła i miał chyba największy wkład w popularyzację tego standardu. W końcu to firma Trek zaproponowała jednak zupełnie odmienną geometrię roweru i akurat gazetki reklamowe w tym przypadku mają odzwierciedlenie w rzeczywistości. Każda firma chwali się super geometrią, ale to Treki mają np zupełnie inny offset przedniego widelca i to Trek nie powiela tysięcy innych podobnych konstrukcji. I nie na darmo gary Fisher tak to zaprojektował. W sieci masa materiałów jest na temat tego jak to działa i dlaczego. Czy napisałem, że trek jest bezwzględnie lepszy od Scotta? nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Napisałem tylko, że z trekiem kupuje się pewną filozofię (a nie tylko rower), nieco odmienną od reszty rynku i dalej to podtrzymuję. A rowery mam różnych firm, mam ich kilka i nie jestem jakimś fanatykiem Treka 1
rallyfun44 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Moi Drodzy Co myślicie o tych dwóch rowerach: Ghost Kato FS 3 Al 27,5 - https://www.fahrrad-xxl.de/ghost-kato-fs-3-x0028561 i Haibike seet fullseven 8.0 2017 - https://olimpiasport.pl/produkt/837.22967.2.htm Oba rowery mogę kupić w podobnej cenie około 6tys PLN. Haibike lepszy osprzęt ale jak dobrze wyczytałem Ghost jest 0,7kg lżejszy - to już jest różnica. Jakie są plusy i minusy tych rowerów i marek. Haibike robi chyba dobre elektryki ale czy standardowe fulle też???? Potrzebuje mojego pierwszego fulla jak najbardziej uniwersalnego ale do rekreacji nie do ścigania. Zależy mi aby dobrze się wspinał i przyjemnie się pedałowało.
sebastiano19 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Chyba za bardzo się wczuwasz. Nigdzie nie napisałem, że dominuje Upuść trochę pary Po prostu Trek z Garym Fisherem to legenda i tyle. A dlaczego legenda? gary Fisher uznawany jest za ojca roweru górskiego. To gary Fisher był głównym orędownikiem dużego koła i miał chyba największy wkład w popularyzację tego standardu. W końcu to firma Trek zaproponowała jednak zupełnie odmienną geometrię roweru i akurat gazetki reklamowe w tym przypadku mają odzwierciedlenie w rzeczywistości. Każda firma chwali się super geometrią, ale to Treki mają np zupełnie inny offset przedniego widelca i to Trek nie powiela tysięcy innych podobnych konstrukcji. I nie na darmo gary Fisher tak to zaprojektował. W sieci masa materiałów jest na temat tego jak to działa i dlaczego. Czy napisałem, że trek jest bezwzględnie lepszy od Scotta? nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Napisałem tylko, że z trekiem kupuje się pewną filozofię (a nie tylko rower), nieco odmienną od reszty rynku i dalej to podtrzymuję. A rowery mam różnych firm, mam ich kilka i nie jestem jakimś fanatykiem Treka Trochę off top się zrobił dla kogoś kto wybiera pomiędzy tymi dwoma rowerami. Ja od siebie dodam, że jeżdżę już 1 miesiąc na Scale 950 i co ? Zajebisty rower. Nie miałem wcześniej 29er'a i nie znam się super na geo stagach, G2, ofsetach i innych rzeczach. Powiem tyle. Ten rower prowokuje do szybkiej jazdy pozycją jaką się na nim przyjmuje. Środek ciężkości kolarza jest mocno przesunięty do przodu. Przekłada się to bardzo fajnie na napędzanie roweru i robienie podjazdów. Zrobiłem kilka treningów i coś pięknego. Przesiadlem się z Aspecta 730 i różnice odczułem od razu. Jestem za Scottem choć przyznam się bez bicia, że mam w garażu szosę Treka 1.1 podstawowy model, który też bardzo mi leży. Przy zakupie mtb siedziałem na XCalibrze 5. Też fajny rower jednak dużo niższy, trochę dłuższy i też fajnie jeździł. Wybór padł na Scale i kolejny też będzie Scott tylko Spadł Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
daniel_s4 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Dużo słyszałem o G2 i naprawdę na początku chciałem kupić Treka, jednak po przymiarce padło na Scota, poprostu lepiej/wygodniej mi się siedziało. Biorąc pod uwagę że przymiarka była "do okoła" sklepu. Może gdybym sprawdził Treka w terenie byłoby inaczej, nie mniej jednak napewnot a marka nie jest u mnie spalona i jak dojdzie do kolejnej zmiany, napewno Treka sprawdzę i rozważę jako opcja. Choćby dlatego że dali Kubicy rower, żeby chłop szlifował formę, wypada wziąć Treka jako opcję
sebastiano19 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Na pewno w terenie jest lepiej ale mało kto da nam taką możliwość. Napisałem wyżej o Xcalibrze chodziło mi o Superflaya 5. Uważam oba te rowery są na równi kupujący musi się przysiąść i samemu wybrać. Do tych rowerów nie trzeba nic zmieniać i dokupować jeżeli ktoś na poważnie myśli o ściganiu się w maratonach to tylko lepsze koła DT Swissy, czy Mavic i rowerek na mleku schodzi w okolice 11 kg. Są to wyniki wagowo zbliżone do Carbonów.
sebastiano19 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Pierwszy wyścig za mną jechało się całkiem dobrze, jak wspomniałem wcześniej geometria mi pasuje i widzę różnicę w porównaniu do speca na którym jeździłem wcześniej. Co mogę powiedzieć, jestem zadowolony Takie pytanko te czerwone chwyty kupiłeś z rowerem czy jakiś abgrejd ? Podrzuć linkWysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
trollu Opublikowano 4 Grudnia 2017 Opublikowano 4 Grudnia 2017 superflaja już nie ma a superfly to było to samo (pod względem geo) co x-caliber (poprzedni model, nie obecny). Z tym, że superfly miał ramę z innego stopu czy fabrycznie jedną podkładkę pod mostkiem (x-caliber chyba 3)
daniel_s4 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Dnia 4.12.2017 o 22:19, sebastiano19 napisał: Takie pytanko te czerwone chwyty kupiłeś z rowerem czy jakiś abgrejd ? Podrzuć link Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Esi grips extra chunky, jeśli dobrze pamiętam to na allegro kupiłem.
rallyfun44 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zacząłem myśleć o tym https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-3-2017 Pytanie czy z tego roweru będę zadowolony na podjazdach. Waga jest chyba bardzo o.k. bo poniżej 13,5kg. Jak geometria się sprawdzi? I kluczowe pytanie - damper zamontowany nie ma blokady a platformę. Czym do cholery to się różni? Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć? Co oznacza różnica w praktyce i jaki będzie miała wpływ na jazdę na podjazdach i na płaskim (asfaltach po mieście gdy będę miał ochotę na przejażdżkę)?
trollu Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 na podjazdach będzie ok, nowe traile mają dobre geo, stroma podsiodłówka pomaga. Platforma - nie jeździłem nigdy na takim damperze ale tam chyba specjalne zaworki blokują ruch powodowany przez pedałowanie (czyli nie pompuje). Ja mam damper z blokadą (zamkniety/pedal/open) i jeżdżę cały czas na pośrednim ustawieniu - jak się depta na pedały to buja ale jak kręci się bez zbędnego bujania rowerem to pod górę pomaga bo byle kamień nie wybija z rytmu jak na ht. Myślę, że z platformą na "pedal" będzie tak samo. Natomiast tego deluxe nie zablokujesz "na sztywno" chociaż w rzeczywistości nawet z blokadą i tak jakiś minimalny ruch będzie, damper nie zamienia się w drewniany kijek który się nie rusza
rallyfun44 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki https://magazynbike.pl/2016/04/08/deluxe-i-super-deluxe-nowe-tlumiki-rock-shoxa/ Minus za krótką szerokość kierownicy i długi mostek. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez rallyfun44
Rosebikes Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Mamy w ofercie przyjemny rower do turystyki, ROSE GROUND CONTROL. Wygrał nawet jakiś test porównawczy w BIKE w zeszłym sezonie. 130 mm skoku całkowicie wystarczy, a dodatkowo komponenty można sobie dobrać, w tym także zmienić napęd na 2x11, wybrać krótszy lub dłuższy mostek lub jedną z kilku kierownic lub siodełek. https://www.rosebikes.pl/bike/rose-ground-control-1-275/aid:884157#24-EhajZ-Ehaja-Ehajb-Ehajc-Ehajd-Ehaje-Ehajf-Ehajg-Eg8To-Eg8T7-Eg8Sz-Eg8Fm-Eg8F6-Ehajr-Ehajs-Ehajt-Ehaju-Ehajw-Eg8V9-Fg5YT-Fkt0s-GuyHh-GuyHj Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Rosebikes foto
rallyfun44 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Witam skłaniam się coraz bardziej do giant trance 3 2018. Boję się nie tylko o blokady/platformy dampra ale też o przełożenie 1x10 z blatem z tyłu 11-42 - boję się, że będzie niewystarczający na podjazdach. Co najłatwiej i najtaniej zrobić aby w tym rowerze zamontować kasetę 11-46? Czy można wymienić samą górną zębatka, czy całą kasetę czy cały system?
Nurek_ Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Raczej kasetę, przerzutkę i manetkę na 11 rzędów. Do 10 rzędowego napędu raczej nie zamontujesz kasety 11-46 (nie wiem czy w ogóle takie są), nawet jakby się udało to nie polecam - przeskoki pomiędzy biegami będą za duże.
trollu Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 jeżeli chcesz zostać z 10s i mieć 11-46 to chyba tylko taka kaseta wchodzi w grę https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-mx3-10rz-11-46-czarna-sunrace,661745.html?skad=googlepla&gclid=CjwKCAiApdPRBRAdEiwA84bo3846Tmstnhq46NM7a7-Dht3yMTV4ZvBq8jg6baX4glVmdFZbALytRxoCs4YQAvD_BwE jednak wolałbym przejść na 11s
rallyfun44 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki Trollu już też właśnie tą kasetę znalazłem - i jest to chyba jedyna na rynku kaseta 10-rzędowa z zakresem 11-46. Pytanie: Czy wystarczy jedną kasetę na drugą zamienić (czy będzie wszystko pasowało)? Czy będzie się to sprawdzało (tzn taki zakres przy 10 rzędach)? Czy się opłaca wymienić? Czy w ogóle Giant trance 3 2018 za kasę w okolicach 7tys PLN jest rowerem który warto kupić? Jam myślicie? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez rallyfun44
trollu Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 zależy ile chcesz wydać kasy, trace 3 za 7k jest dobrą opcją ale szczerze? wolałbym dorzucić kasy i targować trance 2. Ja tak wylądowałem na fuelu 8 a nie 7 (lepszy napęd, zawias) a i tak w tym momencie czekam już na nowe heble. Trance 3 ma fajny spec ale policz ile kosztowałoby doposażenie 3 względem 2 - 2 jest na SLX (łącznie z heblami co jest mega plusem, zakładasz klocki metaliczne i więcej nie tykasz się hamulcy a M396 szybko będziesz chciał zmienić na coś mocniejszego), lepszy zawias, napęd 1x11. Jak kupować to już coś, co będzie "działać" a nie kombinować co poprawić jak w/w napęd
rallyfun44 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Tak wiem. 1,5 tys pln więcej to nie problem tyle, że Trance 3 mi się jako tako już opatrzył i nawet zaczął mi się podobać. Trance 2....no cholera nie jest ładny co tu dużo mówić. Jakby zrobił Giant ładne malowanie to już dawno Giant byłby u mnie w garażu.
trollu Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 życie to pasmo wyborów, kolor vs hamulce itd
Rekomendowane odpowiedzi