mateusz_zwolinski Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Jaki to Fuel? Jesteś z niego zadowolony? Zastawiam się czy go nie kupić w wersji 27,5+.. W zeszłym roku jeździłem na Slashu ale za duży i zbyt hardcorowy, po za tym nie lubię kół 29..
trollu Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Ja tam jestem zadowolony, kupiłem fuela 8 XT, zima odpuszcza to zacznę w końcu coś jeździć, na razie mało co jeździł bo praca, zima albo złamany obojczyk - zawsze coś Przy najbliższej nadarzającej się okazji będę chciał się w końcu wybrać z nim do Bielska. Na razie będzie musiał pełnić funkcje roweru uniwersalnego, trasy po 40km (nie jestem długodystansowcem) po płaskim robił i nie była to żadna męka W sumie wziąłem go z premedytacją, spełniał wszystkie warunki jakie sobie założyłem - koło 29, kąt główki ramy, długa rama, dobry napęd i przyzwoity zawias. Jedyne co zmieniłem to heble - zimą wleciały zaciski Zee z metalicznymi klockami. Jak go kupowałem to myślałem sobie - jest boost, można założyć 27.5+ ale w sumie po co. Fabrycznie jest opona 2.4 - po przesiadce z xc to i tak szeroko dla mnie a XR4 29 można dostać nawet 3.0. Widziałem fuela na plusowych kołach z gęstą ale niezbyt wysoką kostką, wydaje mi się że XR4 są lepszym wyborem, w 27.5 są w rozmiarze max 2.8.
mateusz_zwolinski Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Taka drobna kostka mi nie przeszkadza, bo rzadko albo w ogóle nie jeżdżę po miękkim i mokrym. Za to na ubitej nawierzchni jest bardzo szybka. Mam na myśli Maxxisy Ikon+ albo Rekon+. Do ciężkiego terenu, w szerokości nawet 3.0 też bez kłopotu można dobrać bieżnik. Za małolata świrowałem na oldschoolowych, ciężkich gumach 3.0 przy kole 26. Podjeżdżać się nie dało ale zjazdy były zajebiste. Teraz jeżdżę dużo lżej ale dalej uwielbiam szerokie opony. Fantastycznie mi się na nich jeździ.
mateusz_zwolinski Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Dnia 27.02.2018 o 23:30, Janisz napisał: To o czym piszecie to wyższy poziom wtajemniczenia, o którym na ten moment nawet nie myślę. Dziś oglądałem Treka Procaliber 8 i zasiadłem na ramie 17,5. Wiem, że za mała ale tak chciałem go po prostu przymierzyć. Wstępnie się na niego zdecydowałem. Mam nadzieję, że to będą dobrze wydane $$$. Przyznam się, że do tej pory bije się z myślami bo dziś znalazłem Treka Superfly 6, na którego się wcześniej zdecydowałem ale rama była 21,5...dziś znalazłem 19,5. Jeszcze tydzień temu chciałem go kupić bo uważałem, że to jest ten jedyny. Przez tydzień czytania i poszukiwania...oczekiwania znów wzrosły. Procaliber to najlepszy wybór z proponowanej przez Ciebie czwórki.
Nurek_ Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 8 godzin temu, mateusz_zwolinski napisał: Zastawiam się czy go nie kupić w wersji 27,5+.. W zeszłym roku jeździłem na Slashu ale za duży i zbyt hardcorowy, po za tym nie lubię kół 29.. Jak nie lubisz 29, to weź pod uwagę, że 27+ są 27 tylko z nazwy. Tak naprawdę na plusowych oponach koło 27+ = 29
mateusz_zwolinski Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Coś w tym jest ale wolę mniejszą felgę i szerokie opony, niż koślawe na 29 na cienkiej gumie. 29+ nie wchodzi w gre, a mi zależy na oponie minimum 2.8 właśnie Mam takie w hardtailu i jest wypas.
Andrzej Sawicki Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) 39 minut temu, Nurek_ napisał: Tak naprawdę na plusowych oponach koło 27+ = 29 Tak naprawdę to nie jest takie proste. Mam opony 27,5x2,8 i zostaje duża dziura w porównaniu z 29x2,3 w tej samej ramie. Dopiero przy 3,0 i nawet więcej można mówić o podobnej średnicy zewnętrznej. Dodatkowo grubsze opony będą na niskim ciśnieniu i efektywnie wyjdzie jeszcze trochę mniej. Natomiast poziom przyczepności mają z kosmosu. Edytowane 8 Marca 2018 przez Andrzej Sawicki 1
Nurek_ Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 40 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Tak naprawdę to nie jest takie proste. Mam opony 27,5x2,8 i zostaje duża dziura w porównaniu z 29x2,3 w tej samej ramie. Dopiero przy 3,0 i nawet więcej można mówić o podobnej średnicy zewnętrznej. Między 2.8 a 3.0, jak sama nazwa wskazuje, jest 0.2 cala, czyli jakieś 0.5 cm różnicy. Szczerze mówiąc, nie wiem czy bym rozpoznał która jest która na pierwszy rzut oka. Ale nie miałem okazji jeździć na grubym kole, może faktycznie taka różnica jest zauważalna.
Janisz Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Dnia 6.03.2018 o 15:14, rutrak napisał: A nie zastanawiał się Pan nad marką Kross mają teraz 5 letnią gwarancję i myślę że na przykład taki SOIL 1.0 lub GRIST 2.0 mają podobną specyfikację i spokojnie mogę je sprzedać za 7000zl nawet jeszcze trochę mogę opuścić cenę, proszę dzwonić to się dogadamy. http://allforbike.com.pl/?product=kross-grist-2-0-2018 http://allforbike.com.pl/?product=kross-soil-1-0-2018 Dzięki za propozycję ale skłaniam się do firmy Trek. 5 godzin temu, mateusz_zwolinski napisał: Procaliber to najlepszy wybór z proponowanej przez Ciebie czwórki. W sumie decyzja zapadła i jutro jadę zamówić Trek Procaliber 8. Teraz kolejna część walki przede mną...kompletowanie ciuchów na jazdę w taką pogodę jaką mamy za oknem. Nie mając kompletnie żadnych ciuchów na rower...znów zbiera się "fajna" kwota. 1
trollu Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 tak tylko 2.8 czy 3.0 to szerokość a nie wysokość opony. Ogólnie 2.8 to nie plusowa opona, fakt że szeroka ale mid-fat to już powyżej 3.0 a czy np XR4 które mam u siebie są cienkie? Jak zapinałem x-calibra (29x2.2) w uchwyt thule to sporo paska zębatego wisiało, jak zapinam fuela to opona+obręcz zajmuje 2x miejsca. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem ale z fatem czy nawet plusowymi oponami mogą być problemy w transporcie roweru na dachu samochodu
Bujany Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Cześć, po dyskusjach, testach, negocjacjach wybór padł na SPECIALIZED Stumpjumper Comp 29 (z 2016 roku). Dokładnie w tym kolorze https://www.specialized.com/pl/pl/stumpjumper-comp-29/p/106266?color=196626-106266 Co zdecydowało? Kilka rzeczy: - przymiarka do roweru; nie wiem jak to nazwać ale po prostu najlepiej mi się na nim siedziało i jeździło (wiadomo, nie były to jakieś dłuższe odcinki). trochę jak z butami narciarskimi, albo leżą, albo nie i masz w nosie wszelkie ich parametry :-) - jakość/cena - finalnie udało się zejść poniżej 6k. - sprzedawca/obsługa - bardzo fajni ludzie, sami jeżdżący i cierpliwie tłumaczący i odpowiadający na wszelkie pytania. i co ważne, całkiem blisko zamieszkania. Jutro pierwsza jazda więc podzielę się wrażeniami i zapodam może jakąś fotkę. Raz jeszcze wielkie dzięki @All! Teraz pozostanie trenować kopyto Pozdrawiam, Bujany Dnia 14.02.2018 o 10:10, Bujany napisał: Wieczorem popełniłem coś takiego. Na razie tak widzę zawężony krąg poszukiwań (oczywiście nie zamknięty) Na moje amatorskie oko klasyfikacja wygląda tak: 1. SPECIALIZED Stumpjumper Comp 29 2016 - jakość do ceny 2. GRAND CANYON AL SL 7.0 - obawy przed zakupem via internet (mam kilka talentów ale nie do "majsterkowania" :)) 3. SPECIALIZED CHISEL EXPERT – 2X - wszystko zależy jak się ew. sprzedawcy zachowają z ceną wyjściowa 7999 to zbyt dużo, ale zobaczymy. Na pewno wskoczy odpowiednio wyżej proporcjonalnie do rabatów. 3. TREK PROCALIBER 9.6 2017 - wiadomo, karbon kosztem słabszego osprzętu. Hę? 1
Marek Karnecki Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 28 minut temu, Bujany napisał: Cześć, po dyskusjach, testach, negocjacjach wybór padł na SPECIALIZED Stumpjumper Comp 29 (z 2016 roku). Dokładnie w tym kolorze https://www.specialized.com/pl/pl/stumpjumper-comp-29/p/106266?color=196626-106266 Co zdecydowało? Kilka rzeczy: - przymiarka do roweru; nie wiem jak to nazwać ale po prostu najlepiej mi się na nim siedziało i jeździło (wiadomo, nie były to jakieś dłuższe odcinki). trochę jak z butami narciarskimi, albo leżą, albo nie i masz w nosie wszelkie ich parametry :-) - jakość/cena - finalnie udało się zejść poniżej 6k. - sprzedawca/obsługa - bardzo fajni ludzie, sami jeżdżący i cierpliwie tłumaczący i odpowiadający na wszelkie pytania. i co ważne, całkiem blisko zamieszkania. Jutro pierwsza jazda więc podzielę się wrażeniami i zapodam może jakąś fotkę. Raz jeszcze wielkie dzięki @All! Teraz pozostanie trenować kopyto Pozdrawiam, Bujany Gdzie tak tanio ? - ja też chcę !
mateusz_zwolinski Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Dnia 13.02.2018 o 16:28, Andrzej Sawicki napisał: Dostaniesz nawet Scale 940 M z zeszłego roku, ale tak, nadal z Foxem 32. Dla mnie różnica między Foxami 32 a 34 nie jest wyczuwalna, ale praktycznie wszyscy doświadczeni zawodnicy odradzają te amory. Nadal byłby to dobry wybór na teraz, ale im więcej się pościgasz, tym mniej będzie Cię zadowalać. Hej, dlaczego ktoś miałby marudzić na Foxa 32? Przecież to bardzo dobry widelec zbudowany do XC, a w wersji Factory SC top topów Fox 34 to inna bajka, typowo trailowy sprzęt.
Rosebikes Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Dnia 3 marca 2018 o 20:53, uqet napisał: Szukam roweru do leśnych wypraw Dobrze by było gdyby kosztował maksymalnie 10,000zł Najważniejsze żeby miał ZEWNĘTRZNE prowadzenie linek Przydałby się tylny amortyzator Rower do leśnych wypraw to raczej full do XC ze skokiem 100 mm i najlepiej z kołami 29". W opony typu plus nie radzę się pakować - ta wielkość opon pomaga na ścieżkach przy zjeżdżaniu, po płaskim i na podjazdach raczej przeszkadza. Jeśli z tyłu będzie amortyzator to grube opony nie są potrzebne.
arni120189 Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Witam wszystkich, Jestem tu nowy mimo, że od dawna oglądam kanał Daniela na Youtube. Chce zmienic swojego Mustanga 1 29er na cos lepszego bo wydaje mi sie, że jego rama nie jest na tyle rozwojowa żeby w nia inwestować. Krotko o tym czego szukam: -rozwojowa rama aluminiowa, -najlepiej obie sztywne osie, -recon gold z manetka blokady albo lepszy powietrzny amor, -osprzęt deore/slx/xt (2x10/11) -niezle, lekkie koła pod mleko z maszynami, -prowadzenie linek w ramie, -koniecznie raty najlepiej 0% minimum 20. Na allegro sa fajne payu ale rowerow nie ma za wiele. Powtarza sie kilka modeli. Jezeli o mnie chodzi to mam 187cm wzrostu i 75kg wagi ktora na pewno nie przekroczy 80kg. Jeżdze po wiekszych i mniejszych górach (okolice Jeleniej Góry). Jeżdże dość ryzykowanie, zwlaszcza na zjazdach. Moje typy to kellys gate 50,70 albo 90 lub accent peak slx. Fajny jest tez cube z foxem ale bez manetki. Jakie rowery znacie i polecacie? Z góry dzieki za pomoc. Edytowane 21 Marca 2018 przez arni120189
metateza Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Witajcie szajbajki! Proszę o radę w doborze roweru mtb. Mam 1,6 m wzrostu i niestety nóżki jak u kaczuszki;) Mierzyłam kilka rowerów i problem polega na moim niskim wzroście, co w konsekwencji odrzuciło w moim przypadku rowery męskie (niestety za bliski kontakt z rurą jest w mtb szczególnie niewskazany:) oraz te na 29" kołach. Zostają mi niestety linie rowerów dla kobiet, które mam wrażenie mają zawsze zawężony wybór rowerów o słabszej specyfikacji, niż rowery męskie. Zastanawiam się obecnie nad Scotem Contessa Scale 20 lub ewentualnie 10 (https://www.scott.pl/produkt/630/4074/Rower-Contessa-Scale-20/, https://www.scott.pl/produkt/630/4073/Rower-Contessa-Scale-10/). Nie wiem tylko czy dla mnie, czyli amatorki w mtb (do tej pory głównie na rowerze szosowym), która chce pojeździć w każdego typu terenie (góry, górki, jura, lasy) jest sens dokładać ponad 1 tyś.zł. do tego wyższego modelu czyli 10? Różnią się one m.in. amortyzatorem oraz napędem - czy lepsza będzie dla mnie kaseta 2 czy 3-rzędowa? Zastanawiam się również na linią LIV z geant'a model Obsess slr1 https://www.liv-cycling.com/pl/obsess-slr-1 ,ale szczerze mówiąc nie wiem, bo obecnie mało widzę użytkowników mtb jeżdżących na geantach - chyba, że się bardzo mylę? Problemem jest też możliwość fizycznego przymierzzenia się do roweru - obawiam się kupowania z katalogu. Marzył mi się Trek superfly 5 lub 6, ale niestety geometra nie pasuje mi, x-caliber rozm.M za duży, rozm.S za mały. Kross b9 był w fajnej cenie,ale rama S znów dla mnie nie taka (rurę czuję w kroku). Proszę o radę - czy modele scotta, które wybrałam są warte swojej ceny i czy warto dopłacać do modelu wyższego scale 10? A może polecicie coś innego?
Andrzej Sawicki Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Giant jest większą firmą niż Scott, tyle że w Polsce od niedawna z salonami. Jakościowo jest to ta sama wysoka półka. Jak najbardziej jest wart uwagi. Różnica między Scale 20 a 10 będzie odczuwalna. I lepszy amortyzator, i napęd 2x zamiast 3x, to spore zmiany na plus. Jeśli rozmiar będzie OK, to możesz kupić w wyprzedaży zeszłoroczny model Contessa Scale 710. Podobnie Gianta szukałbym z rocznika 2017. Najważniejsze to się przymierzyć. Naprawdę polecam znaleźć najbliższe salony i popytać o te modele. Nawet krótszy dojazd jest wart zachodu, skoro już wiesz, że może być problem z rozmiarem. Zakładam, że już masz akcesoria, ubrania itp. Wtedy im wyższy model kupisz, tym mniej będzie wad i później przyjdą myśli o jego modernizacji. Wymiana części zawsze wychodzi drożej niż zakup w zestawie. Edytowane 22 Marca 2018 przez Andrzej Sawicki
Gość Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 49 minut temu, metateza napisał: kaseta 2 czy 3-rzędowa? Korba... kasetę masz z tyłu.
Antyszprycha Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 @metateza polecam przyjżeć się ofercie Lapierre, chociażby model Edge 227 Woman, ma bardzo sloopingową ramę więc myślę że byłby ok http://www.porebarowery.pl/main/product/6319,EDGE-227-229-227-WOMAN-2017,page:1
SuriQ Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 W chwili obecnej jeżdżę jakimś Specem z 2010 roku, mam 196-198 cm oraz ważę mniej więcej 110 kg. Rowerem, gdy jest trochę cieplej robię dziennie 25-30 kilometrów do miasta, po różnych nawierzchniach, głównie jakieś polne ścieżki/leśna ścieżka. Głównym wymogiem jest wytrzymała konstrukcja ramy i widelca, która bez najmniejszych problemów zniesie moją wagę, wzrost i siłę w nogach. Bardzo zaciekawiły mnie Traile, głównie swoją masywną budową, jak i przeznaczeniem, lecz nie wiem czy to dobry kierunek, lecz zwykły hardtail, również byłby odpowiedni. Przez głowę przeleciał mi również pomysł o przełaju, ale nie wiem, jakby się to odnosiło do moich wymiarów. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycje. Kilka opcji, które mnie zaciekawiły. Trek Superfly 5 2016 Meta HT Dartmoor primal Pro
metateza Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Dziękuję chłopaki za odpowiedzi. Oczywiście pytałam o korbę a nie kasetę 3 czy 2 -rzędową;) taki błędzik...;)wskazujący oczywiście na moje amatorstwo w tej dziedzinie. Pytanie ciągle zostaje otwarte. Czy oprócz wiadomo wyższości wyposażenie contessy 10 nad 20, ja amatorski zapaleniec roweru, w dodatku o przeciętnej kondycji, wieku nie najmłodszym;) czy jest sens wydawać 1600zł. na świadomość posiadania lepszego sprzętu, a prawdziwym odczuwaniu różnic. Mąż (zastrzegając się, że nie chodzi o kasę;) twierdzi, że amator nie poczuje różnic między tymi amortyzatorami, blokada 3-stopniowa w scale 10 to już dla profesjonalistów, a korba 3-rzędowa bardziej się dla mnie sprawdzi (szczególnie w terenie rekreacyjnym nazwijmy to czyli np.na wycieczkach z dziećmi). Innymi słowy jego zdaniem contessa scale 20 jest rowerem bardziej "wszechstronnym", a korba 2-rzędowa może być mi za "mała" w amatorskim zastosowaniu. Hmmm sama już nie wiem....słuchać .... czy nie słuchać...:) Chciałoby się 10,ale rozsądek podpowiada....hola hola kobieto... ty amatorka... po co Ci taki rower? serwisowanie droższe itd. Prawda to czy nie - contessa scale 10 czy 20 oto jest pytanie??? Pozdrawiam
Andrzej Sawicki Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Zapytaj męża, na co potrzebuje te 1600 zł. Tańszą wersję amortyzatora wybrałbym tylko na zupełnie lekkie wycieczki leśnymi drogami, bez żadnego cięższego terenu. Zakres napędów 3x i 2x jest praktycznie taki sam, a eliminujesz wielką przednią zębatkę, którą łatwo zawadzić o przejeżdżane (i przeskakiwane) przeszkody. Sam miałem taki podstawowy model Scale, który w pewnym momencie wyraźnie przerosłem, choć astma przeszkadza i w ogóle się nie ścigam. Także argument "teraz tego nie wykorzystam" nie przemawia do mnie wcale. Co do 3-stopniowej blokady w hardtailu, to faktycznie przerost formy nad treścią. Przez takie dodatki rowery innych firm są zwykle trochę tańsze niż Scott. Dlatego sugerowałbym Giant, Merida i inne poważne, a nie tak drogie marki. Edytowane 22 Marca 2018 przez Andrzej Sawicki
mateusz_zwolinski Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Z tego co opisałeś, Twój styl jazdy kwalifikuje się pod lekkie cross country. Nie wiem czy rower trailowy nie byłby przerostem formy nad treścią
alikoddd97 Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 https://rower-sport.pl/pl/p/TREK-SUPERFLY-7-29-2017-/3600 https://rower-sport.pl/pl/p/TREK-PROCALIBER-9.6-2017/3014 http://www.rowerymerida.pl/produkt1425/bignine-700-rower-merida.html Mam dylemat nad tymi rowerami , osprzęt czy rama ;/ isospeed czy nie za dużo tego .. ;/ z racji ,że jestem początkujący może da rade ktoś pomóc
SuriQ Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Kiedyś miałem okazje jeździć sztywnym trailem znajomego i naprawdę przyjemnie się nim poruszało, głównie z tego powodu połowiczny wybór padł na ten rodzaj.
Rekomendowane odpowiedzi