Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To rzeczywiscie, najlepiej się przymierzyć w realu niż w tabelce :)

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć

Poczytaj Bikeboard z maja. Tam jest fajne porównanie chyba ośmiu Hardtail do 9 tyś złotych w tym Trek Procaliber nad którym się zastanawiasz. Moim zdaniem jedynym minusem w tym rowerze w tej cenie jest napęd 2x10, natomiast ramą bije wszystkie na głowę. Poza tym warto poczekać, bo Trek wprowadza właśnie nowe modele Procaliber, a Superfly w ogóle wypadają z obiegu... a i jeszcze jedno od jakiegoś czasu Trek podaje już tylko jeden rozmiar ramy. Pozdrawiam.

Edytowane przez netwalker
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za info.

Wczoraj byłem w sklepie i pojeździłem chwilę na obu rozmiarach (18,5 i 19,5) i nadal nie wiem, który wybrać. Mniejszy bardziej odpowiada długości mojej aktualnej ramy (trek i tak jest trochę dłuższy), ale sztyca jest już dość mocno wyciągnięta, prawie do ogranicznika. Na większym niby jest ok jeżdżąc na wprost (mimo że kierownica wyprzedza oś przedniego koła) ale przy skręcaniu czuje się że to mega długa rama. Sprzedawca mówi, że lepiej pasuje mi ten większy rozmiar, ale boję się że z czasem stwierdzę, że jest to za duży rower dla mnie :/

Edytowane przez jaro0011
Opublikowano

Witam

Jestem początkującym i właśnie dlatego wychodzę z założenia, że aby się nie zrazić muszę kupić dobry sprzęt, a nie przesiadać się na coraz to lepszy z czasem. Uwielbiam dewizę chytry 2 x traci.

Szukam jednego roweru “do wszystkiego” a czy nazwiemy to trailem, enduro czy xc to nie ma dla mnie znaczenia. Chcę się po prostu czuć bezpiecznie jeżdżąc po Beskidach.

Nie będę się ścigać. Zjazdów tyle co podjazdów. No i trzeba po asfalcie dojechać do górek. Nie jestem też typem co sam przy rowerze pogrzebać lubi. Wolę więc dać więcej ale mieć rower “na całe życie” niż modyfikować co chwila.

Koło 27,5 , FULL a napęd wydaje mi się najlepszy 2x, Mam 4 dychy na karku, 180cm i 90kg. 

Zacząłem szukać czegoś w budżecie 6-7tyś ale albo jestem zbyt dużym dyletantem, albo nie znalazłem w tej kategorii tego co szukam. No i aby dostać to co chcę wychodzi na to że muszę wydać 7-8tyś. W tych pieniądzach najczęściej pojawiają się Giant Trance 3 2017, Trek Remedy 7 650B, Kross Soil 2.0 2016

Ale czy rzeczywiście nie da się kupić czegoś “porządnego” za mniejszą kasę??? Czy możecie coś poradzić.

Znalazłem, wydaje się, ciekawą ofertę Kross Moon Z3 2015 za 9,5tyś. O tym rowerze czytam same ochy i achy. Ale czy rzeczywiście jest warty tej kasy i posłuży mi na lata?

No i czy dobrze, że upieram się na napędzie 2x ( z uwagi na zbyt mało pary w nogach i potrzebę jazdy po asfalcie na weekendowe wypady z kobietą :-) i dojazdy w góry ) czy może przejść na 1x gdzie oferta w tym roku jest bardzo szeroka. 

Takie to cierpienia nie młodego już wertera przy wyborze roweru mam i liczę że coś pomożecie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Jan

Opublikowano

Widzę że nastawiłeś się na zawieszenie typu full z tyłu tz bujaki. No ok ale właśnie za to sporo się płaci :) Ja mam poskładany przez siebie sztywniak do jazdy enduro czyli te Twoje beskidy bez problemu mój rower by zjadł. Może pomyśl o dobrym sztywniaku ? Fajne modele ma Dartmoor Kross za fajną kasę nie koniecznie trzeba wydawać te 7 tyś na rower. Sam napisałeś że nie lubisz grzebać sam przy rowerze, natomiast rower typu full (bujaki) muszą być sprawdzane chodzi mi tu o zawieszenie jak się tego samemu nie potrafi przypilnować zadbać ogarnąć może być lipa lub duży koszt serwisu u kogoś. Podam Ci Linki do dartmoor ja na tym śmigam dlatego wiem że polecam dobry sprzęt. Co do innych modeli nie wiem nie wypowiem się ale słyszałem że kross ma fajne modele Dust bodajże.

Hornet sprzęt nie do zajechania  http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/enduro-275/dartmoor/hornet-2017

Primal mam takiego na tej ramie ale złożonego z innych części przez siebie na kołach 29" tu masz 27,5" http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/dartmoor/primal-275-2017

Primal RedDevil fajna unikalna kolekcja tej firmy na super osprzęcie http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/dartmoor/primal-pro-275-2017

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie planujesz naprawdę ostrych przejazdów, gdzie będą autentyczne stromizny, skoki, skały itp., dobry hardtail spokojnie wystarczy. Aby nie martwić się o trwałość czy własną nieuwagę (i błędy), kupujesz coś "taniego" na aluminiowej ramie i masz rower na dekadę, który będzie wymagał tylko minimalnej konserwacji. Kolega wyżej pokazał dobry przykład. Ja dodam, że warto rozejrzeć się ogólnie za ofertami w okolicy 5000 zł, a nawet polować na sklepowe wyprzedaże "starego" rocznika. Zmiany z roku na rok są minimalne. Na forum znajdziesz dużo wątków o takich rowerach.

Napęd 1x11 w zasadzie pasuje do wszystkiego oprócz ostrych wyścigów. 2x10 i 2x11 byłyby przydatne przy tak zmiennej jeździe, jaką opisujesz, ale można się bez nich obyć.

Rozumiem, że full miałby chronić cztery litery i plecy przed awariami. Jako niedroga ochrona siedzenia funkcjonują spodenki kolarskie z wkładką. Poducha eliminuje większość małych wybojów i można naprawdę komfortowo zasuwać. Są nawet wersje z siatki, na które można założyć zwykłe luźne shorty bez przegrzewania ud. Druga rzecz to rozciąganie się i nie przeginanie z wysiłkiem na starcie. Najlepszy rower nie pomoże, jeśli wsiądziesz na niego sztywny i będziesz cisnął na rekord życiowy od pierwszego dnia. (Mam 38 lat i dokładnie tak zrobiłem sobie krzywdę parę razy, na szczęście nie trwale).

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Dodam też że resztę gotówki możesz przeznaczyć na kask ochraniacze jakieś spodenki koszulkę buty pedały rękawiczki i będzie Pan zadowolony :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Panowie dziękuję bardzo za Waszą pomoc.

Wpadło kilka nowych pomysłów, których do tej pory nie rozważałem.

Na dzień dzisiejszy moim wyborem został Calibre Bossnut, ale niestety zostało kilka sztuk w UK i ciężkie będzie jego nabycie w rozmiarze 19". Poza tym podejrzewam, że to ostatnie sztuki z wystawki, a ja macanego towaru nie lubię :-)

Drugą opcją jest Canyon Neuron 6.0 lub 7.0

Trzecią Krossy z 2016: Soil 1.0  lub Moon 1.0, no chyba że poczekam do wyprzedaży bieżącego rocznika. 

Może też Cube Stereo 120 Hpa Pro lub Giant Trance 3 lub 4 za fajną cenę.

Jak sytuacja się rozwiąże zakupem, na pewno Was poinformuję co wybrałem.

Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i jeśli w międzyczasie komuś jeszcze coś przyjdzie do głowy walcie śmiało.

Opublikowano

Jak weźmiesz Neurona, napisz 2 słowa - ja mam ten rower w planach, które może uda się zrealizować na wiosnę.

Opublikowano

Koledzy i Koleżanki, 

Szukam nowego roweru dla siebie i mam problem. Zanim jednak przejdę do moich preferencji to należy Wam się kilka słów o tym jak i na czym jeżdżę. 

Do tej pory jeździłem na rowerze 26" - Cube LDT Pro (napęd pełne XT). Nie ścigam się, jeżdżę dla przyjemności. Głównie lasy, ścieżki, trochę zjazdów i podjazdów. Zdarza się czasem kilka kilometrów dojazdu po asfalcie (muszę np. 3 km wyjechać z miasta). Preferuje dłuższe trasy 50 km i więcej. Jak jest czas to wpadają całodniowe wyprawy po ponad 100 km. Chciałbym więcej jeździć po górach więc podjazdy i zjazdy zaczną się pojawiać częściej. 

Doszedłem do tego, że chce rower na dużym kole (29"). Pierwsza myśl była taka by kupić nowy model Cube LTD Pro 29". Jednak doszedłem do tego, że lepszym rozwiązaniem będzie full. I tutaj pojawił się problem. Nigdy nie jeździłem na fullu, modeli jest od groma, nie wiem na co zwracać uwagę. Pewne jest to, że dysponuje budżetem w granicy 7000 zł i chciałbym nowy rower. Sprawdziłem trochę ofert i w oko wpadły mi następujące:

1. Cube Stereo 120 HPA Pro 29 2017 => http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-amortyzowane-29/rower-cube-stereo-120-hpa-pro-29-black-n-flashorange-2017
  2. CUBE STEREO 120 HPA PRO 29 2016  => http://allegro.pl/cube-stereo-120-hpa-pro-2016-29-19-wyprzedaz-i6408424550.html
  3. Trek Fuel EX 6 29 2014 => 
    http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-amortyzowane-29/rower-trek-fuel-ex-6-29-2014
  4. Merida One Twenty 9.600 29 2016 => 
    http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-amortyzowane-29/rower-merida-one-twenty-9-600-29-2016
  5. Merida One Twenty 9.XT 29 2016 => http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-amortyzowane-29/rower-merida-one-twenty-9-xt-29-2016

Z powyżej listy najbardziej odpowiada mi Cube Stereo. Pewnie swoje robi zaufanie do marki, zadowolenie z obecnego modelu LTD. Jednak głowę mam pełną wątpliwości. Stąd prośba o radę i kilka pytań poniżej. 

- czy ta geometria będzie rozsądnym rozwiązaniem dla mojego stylu jazdy, 
- który z model będzie najlepszym wyborem, niby ostatnia Merida ma pełne XT, ale przekracza budżet. 
- z czasem zakładam możliwość modernizacji (np. wymiana napędu, hamulców) i nie wiem który model będzie najbardziej przyszłościowy.

Na teraz bardzo mocno rozważam wybór pomiędzy 1 a 2. Większych różnic w rocznikach nie widzę. Model 2016 sporo poniżej budżetu. 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio ktoś poruszał już taki temat i brano wóœczas pod uwagę bardzo ciekawy rower spoza Twojej listy, który jest na pewno wart uwagi: https://www.canyon.com/pl/mtb/neuron/neuron-al-7-0.html wg. mnie bije na głowę wskazane przez Ciebie i w dodatku zamknie się w budżecie. Już sama waga poniżej 13 kg robi wrażenie :) 

Jedynie do czego uczciwie można się przyczepić to brak sztywnych osi,ale jeśłi nie jeździsz wyczynowo to nie wiem czy odczujesz tą rózńicę. 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
3 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Ostatnio ktoś poruszał już taki temat i brano wóœczas pod uwagę bardzo ciekawy rower spoza Twojej listy, który jest na pewno wart uwagi: https://www.canyon.com/pl/mtb/neuron/neuron-al-7-0.html wg. mnie bije na głowę wskazane przez Ciebie i w dodatku zamknie się w budżecie. Już sama waga poniżej 13 kg robi wrażenie :)

Ciekawy model. Jednak ma koła 27,5 a jednak chciałbym 29" Dlatego odpadł z listy.

Opublikowano

To prawda. Jeśłi jest to dla Ciebie ważne to rozważałbym Treka (bo zamyka się w budżecie, ma lepszy amortyztaor z przodu od pozostałych w grupie 1-4), albo pomyślałbym na dołożeniu pieniedzy i kupieniu Meridy z poz 5,bo jest bardzo fajnie wyposażona i wówczas przez dłuuuugi czas nie bedziesz musiał zawracać sobie głowy modernizacjami sprzętu :)

Opublikowano

Trek byłby ok gdyby nie wiek. Model z 2014 ma starą geometrię i w temacie koła 29" to może być problem. Merita kusi, ale za różnice w cenie spokojnie wymienię napęd do pełnego XT i pewnie na hamulce jeszcze zostanie... 

Opublikowano

Uważasz, że odczujesz róznicę w geometrii w stosunku do modeli nowszych? Myślę, że do 2016r. w ogóle nie bedziesz w stanie odczuć róznicy w geometrii, a w 2017r. o ile się nie mylę to zmienił urusł kąt wyprzedzenia widelca, który jest jeszcze bardziej płaski. Pomocne jest to na zjazdach i prostych, ale już nie jest tak super na podjazdach lub na krętych ścieżkach. 

Opublikowano

Panowie szybki update

Ponieważ Calibre Bossnut 2016 był już niedostępny online w wysyłce do Polski

właśnie zamówiłem Calibre Bossnut V2 http://www.gooutdoors.co.uk/calibre-bossnut-v2-mountain-bike-p403001

Po recenzjach Bossnut 2016 i poprawkach w V2 na 2017 myślę, że to optymalny wybór dla mnie. 

Za zbliżonego cenowo Neurona 6.0 musiałbym dać 700zł więcej.

Teraz czekam na paczuchę z wypiekami na twarzy (jak dziecko :-)

Oczywiście dam znać jak już dojedzie. 

Opublikowano

Kto co lubi ale ja bym chyba wolał Dartmoora Blue birda za taką kwote.

Opublikowano
Dnia 22.06.2017 o 17:28, JanNiezbędny napisał:

właśnie zamówiłem Calibre Bossnut V2 http://www.gooutdoors.co.uk/calibre-bossnut-v2-mountain-bike-p403001

Po recenzjach Bossnut 2016 i poprawkach w V2 na 2017 myślę, że to optymalny wybór dla mnie. 

Tylko spróbuj nie napisać recenzji i wrzucić zdjęć z użytkowania - w PL chyba nikt nie napisał testu tego roweru.

Opublikowano

Nie wiem czy JanowiNiezbędnemu zależy na wyglądzie ale według mojej subiektywnej opinii rower wygląda jak tandeta poniżej 1000 z auchana. Może innym się podoba, nie wiem.

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Chcę kupić nowy aluminiowy hardtail w cenie podanej w tytule (NIE karbon), waham się pomiędzy Specem Epic 2017 a Scottem Scale 950. Bardziej zależy mi na sztywnych osiach (te ma Spec), natomiast w Epicu nie podoba mi się kąt pochylenia główki ramy (71 stopni, wolałbym mniej:-), Scott ma 69,5. Czy ten parametr ma faktycznie duże znaczenie jeżeli chodzi o skrętność roweru. Trochę jeżdżę w maratonach MTB, zarówno na północy, jak i na południu naszego pięknego kraju. Pozostałe dylematy jakoś sam roztrząsam, z tym nie mogę sobie poradzić. Pomoże ktoś???