Iru Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Spokojnie dasz radę w każdym terenie, o ile nie będziesz robił 5 mertowych skoków. Ja lubie pozjeżdzac i spokojnie daję radę. Duże koła na asfalcie też dają rade. Jesli potrzebujesz roweru w miarę uniwersalnego i kasa to nie problem to jest bardzo dobry wybór. Też miałem takie obawy. Będzie Pan zadowolony. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Iru 1
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 9 minut temu, Iru napisał: Spokojnie dasz radę w każdym terenie, o ile nie będziesz robił 5 mertowych skoków. Ja lubie pozjeżdzac i spokojnie daję radę. Duże koła na asfalcie też dają rade. Jesli potrzebujesz roweru w miarę uniwersalnego i kasa to nie problem to jest bardzo dobry wybór. Też miałem takie obawy. Będzie Pan zadowolony. No to elegancko, uwielbiam jego odcień, a jak opinia o tym niby niskim skoku? Blokada przedniego skoku + dampera jest na kierownicy? +Za ile go kupiles? Bo chce sie targowac by sklep mi go sprzedal tak za 10 tys albo mniej To rama M? bo wydaje się mała. Ja przy moim wzroście 187cm będe celował w L-kę Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Ares Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Godzinę temu, avertos napisał: Większe koło = wrażenie większego skoku? A jak to się ma ? Przecież to tylko różnica w wielkości felgi i szpryc. Trance 3 nie ma blokady dampera? A trance 2 ma? Bo akurat o to chciałem dopytać czy tam jest jakakolwiek blokada dampera/ lub/przedniego skoku z kierownicy.(?) - koniecznie musi być na kierownicy bo przeciez w trakcie jazdy nie bede sie schylał Trance 2 też jest Maestro więc efekt bujania będzie taki sam? No chyba że faktycznie jest tam blokada dampera ktorej sie nie dopatrzylem, nawet producent o niej nie wspomina w opisie. Napęd słabszy? No chyba 2x10 w trance 3 jest szybsze i bardziej uniwersalne niz te 11-50 na 30T (1-12x) w trance 2 - kurcze chyba jestem zielony i czegoś nie rozumiem. Wyjasnisz prosze te moje watpliwosci? Dokładnie o to chodzi. Wielkość skoku jest kompensowana wielkością koła. Innymi słowy przykładowo full o skoku 140mm będzie jechał taką samą trasę jak ten ze 160 na kole 27,5. To co chcesz kupić ma blokadę. Blokad z manetki amora się nie stosuje w tego typu rowerach. Po prostu wartości ugięcia przy takiej powiedzmy szutrowo-szosowej jeżdzie są bardzo małe. Te amory nie wybierają liści. Nigdzie nie trzeba się schylać. To nie dawne HT. Odrywasz rękę, myk pod kierę i już. Zawieszenie Gianta to top lista tych najmniej bujających ale bez blokady dampera i tak występuje. Jak przestawisz wajchę to masz tak jak na rowerze HT. Wprawdzie damper nadal pracuje ale jakość zawieszenia jest taka, że nie przenosi się to na ramę. Napęd słabszy po względem pracy a nie stopniowania. Nie mam dobrego zdania o niektórych elementach z grupy Deore. Sram NX to też nie frykasy ale całościowo jest sporo lepszy. Sprzedawców się mało słucha. Przytakujesz i tyle. Oni mają za zadanie sprzedać i jak będzie trzeba to wcisną wszystko. 1
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 14 minut temu, Ares napisał: Dokładnie o to chodzi. Wielkość skoku jest kompensowana wielkością koła. Innymi słowy przykładowo full o skoku 140mm będzie jechał taką samą trasę jak ten ze 160 na kole 27,5. Dobrze wiedzieć, dzięki Ciekawe to A jak z ciśnieniem w tego typu rowerach? Opona widzę że 2.3, to pewnie jest uniwersalne na asfalt i na trasy. Na swoim mam mniejszy amor 100m z przodu i tam mam na maxa cisnienie, ale koło z tylu z uwagi na Hardtail mam troche mniejsze ciśnienie by chociaz brak powietrza powodował tam parę mm ugięcia (z powodu braku powietrza - lepsze to niz nic). Z uwagi ze bede mial fulla to warto dowalic na maxa czy mozna troche mniej (darmowe dodatkowe zawieszenie ) Cytat To co chcesz kupić ma blokadę. Blokad z manetki amora się nie stosuje w tego typu rowerach. Po prostu wartości ugięcia przy takiej powiedzmy szutrowo-szosowej jeżdzie są bardzo małe. Te amory nie wybierają liści. Nigdzie nie trzeba się schylać. To nie dawne HT. Odrywasz rękę, myk pod kierę i już. Zawieszenie Gianta to top lista tych najmniej bujających ale bez blokady dampera i tak występuje. Jak przestawisz wajchę to masz tak jak na rowerze HT. Wprawdzie damper nadal pracuje ale jakość zawieszenia jest taka, że nie przenosi się to na ramę. Hmm, tego trochę nie rozumiem, piszesz że jest blokada ale dalej piszesz ze takich blokad z manetki się nie stosuję. Rozumiem że te zawieszenie jest z najmniej bujających ale to w końcu mam opcję przestawienia wajchy na kierownicy czy nie? Czy muszę to zrobić przed jazdą (domyślam się że blokada jest gdzieś na damperze - przestawiam ją przed jazdą i jadę do pracy) a jak jestem w lesie to sobię wyłączam blokade i jadę - nie ma możliwości włączania i wyłączania blokady w trakcie jazdy tak jak to mam teraz na swoim przednim amorze. Cytat Sprzedawców się mało słucha. Przytakujesz i tyle. Oni mają za zadanie sprzedać i jak będzie trzeba to wcisną wszystko. Mam w planie udawać niedostępnego i nie otulać ich entuzjamem, bo w sumie jeszcze nie wiem czy wybiore ten rower, jak uda się zejść z ceny do 10 tys to wezmę, a jak nie to jeszcze bede sie zastanawial bo na dwóch stronach jakich znalazłem mogę dostac ten rower wysyłkowo z rabatem 10%. Nie wiem czy sprzedawcy idą na ręke z rabatami ale pracuje w podobnej brańzy i tak jak piszesz, za zadanie mają sprzedać, a za ile to chyba juz moga byc elastyczni, w koncu cena jest katalogowa. ewentualnie jakies rady jak uzyskac rabat? Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Ares Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Ciśnienie to wypadkowa tego gdzie się jeżdzi i na czym. Giant już chyba daje zestaw pod mleko z rowerem. To już sobie sam zdecydujesz czy dętka czy mleko. Nie mniej dziwię się, że tam wstawili obręcz szeroką wew na 25 mm. Przy takiej szerokości im więcej jazdy w terenie czy górach to mleko jest bardzo wskazane. Napisałem, że nie stosuje się blokad z manetki zarówno dampera jak i amora. Jest to zbędne z punktu widzenia zastosowania. To nie jest full xco czyli zawodniczy gdzie z zasady wykorzystanie manetek jest praktyczniejsze. Sprawa druga zabawy manetkami w terenie kończą się zazwyczaj tym, że na przykład robisz zjazd i w pewnym momencie się kapujesz, że jedziesz na blokadzie. Ja korzystam tylko z blokady dampera i tylko na szosie, szutrze. Manetek tam nie masz. Przy amorze masz pokrętło a damper jest blokowany tą niebieską dzwigienką. Nie mam pojęcia jakie teraz mają upusty. Nie wiem gdzie kupujesz w sensie czy to dobry renomowany dystrybutor czy jakiś mały sklep. Jak ten pierwszy to z doświadczenia nie łaś się na kilka stów zamawiając z neta. Jest takie coś jak obsługa gwarancyjna czy ogólnie obsługa klienta i wysyłka Ci tego w takim samym stopniu nie zapewni. Nie kupujesz roweru za 2 tys.
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 55 minut temu, Ares napisał: Ciśnienie to wypadkowa tego gdzie się jeżdzi i na czym. Giant już chyba daje zestaw pod mleko z rowerem. To już sobie sam zdecydujesz czy dętka czy mleko. Nie mniej dziwię się, że tam wstawili obręcz szeroką wew na 25 mm. Przy takiej szerokości im więcej jazdy w terenie czy górach to mleko jest bardzo wskazane. Napisałem, że nie stosuje się blokad z manetki zarówno dampera jak i amora. Jest to zbędne z punktu widzenia zastosowania. To nie jest full xco czyli zawodniczy gdzie z zasady wykorzystanie manetek jest praktyczniejsze. Sprawa druga zabawy manetkami w terenie kończą się zazwyczaj tym, że na przykład robisz zjazd i w pewnym momencie się kapujesz, że jedziesz na blokadzie. Ja korzystam tylko z blokady dampera i tylko na szosie, szutrze. Manetek tam nie masz. Przy amorze masz pokrętło a damper jest blokowany tą niebieską dzwigienką. Nie mam pojęcia jakie teraz mają upusty. Nie wiem gdzie kupujesz w sensie czy to dobry renomowany dystrybutor czy jakiś mały sklep. Jak ten pierwszy to z doświadczenia nie łaś się na kilka stów zamawiając z neta. Jest takie coś jak obsługa gwarancyjna czy ogólnie obsługa klienta i wysyłka Ci tego w takim samym stopniu nie zapewni. Nie kupujesz roweru za 2 tys. Mleko zwiększy wagę roweru? Czy na mleku wciąż będę mógł regulować ciśnienie w oponie? by nie było za twarde lub za miękkie? Jeżeli zamawiając przez neta mogę mieć cenę 10400zł a w sklepie stacjonarnym 11900 zł to chyba wiadomo że lepiej przez neta zamówić? Chociaż jedynie co mnie skłania do dopłaty do tych 11900 zł że będę mial blisko w razie jakiejs usterki (czyli tak jak piszesz). Choc co tam moze sie stac... Tutaj ten rabat 10% od ceny 11900 na stronie czyli to daje 10349,10 zł:https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_trance_29_2_2019/30446.797.1.1.pl.0.htm Tyle ze za roznice tej kwoty czyli 1500 moge zaplacic danemu sklepowi np 200zl za pomoc w zlozeniu tego rowera a 1300zl mam w kieszeni... Jedyne czego moge sie bac to jak wyglada gwarancja zakupujac przez tą olimpia sport. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Ares Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Zamiast wagi dętki masz mleko. Czasem jest lżej po stronie mleka. Ciśnienie regulujesz tak samo jak na dętce. W kwestii ceny to teraz ja czegoś nie kumam. Wprawdzie Giant czasem podnosił cenę katalogową o parę stów ale katalogowo ten Trance to 11500. Każdy sklep a nie psia buda daje na dzień dobry te 10%. To jak Ci wyszło stacjonarnie prawie 12K? Tyle bym na bank nie dał. Za tyle to masz wysyłkowego Canyona Neurona w karbonie z lepszym osprzętem. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Ares 1
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 13 minut temu, Ares napisał: Zamiast wagi dętki masz mleko. Czasem jest lżej po stronie mleka. Ciśnienie regulujesz tak samo jak na dętce. E to elegancko, chyba się więc na to skusze bo słyszałem że wtedy nie ma opcji by przebić dętkę bo najzwyczajniej w świecie jej nie ma, najgorzej jednak jak się opona przebije, to będę pryskał mlekiem? Cytat W kwestii ceny to teraz ja czegoś nie kumam. Wprawdzie Giant czasem podnosił cenę katalogową o parę stów ale katalogowo ten Trance to 11500. Każdy sklep a nie psia buda daje na dzień dobry te 10%. To jak Ci wyszło stacjonarnie prawie 12K? Za dużo się dzisiaj u mnie działo i za dużo tych liczb, cena, geometria, kąty, miesza mi się to już Faktycznie masz rację, cena katalogowa to 11500 zł. Jeżeli faktycznie każdy sklep daje na dzień dobry 10% to wówczas miałbym to samo co przez tą stronę olimpu. Pokuszę się więc o większy rabat typu 20%, może się uda a jak nie to moze chociaż 15% to wówczas będę zadowolony Ale się ciesze kurde, juz sobie wyobrazam jak jezdze tym rowerem po pracy na pobliskie górki, mam nadzieje ze przejscie z kół 27.5 na 29' będzie łagodne. Martwie się tylko bo to u mnie priorytet by pozycja nie była tak samo bardzo pochylona jak na aktualnym rowerze (zastosowanie podkładek pod mostek bedzie więc znaczące) Myslisz ze ewentualnie coś jeszcze wchodzi w grę do zmiany? jest sens np wymieniać tą korbe z przodu z 30T na 32T? By troche przyśpieszyć rower? Albo kupić 36 czy 38T i sobie wymieniać tą kasete na wyprawy do lasu, a jak bede w miescie to wlozyc tam 38T. Bo chodzi o to ze aKtualnie mieszkam z dala od gor i raz na miesiac bede jezdzil do innego miasta, wtedy przed wyjazdem montuje spowrotem 30T i mam dobry rower na podjazdy, a takto jezdze na zwiekszonej korbie z przodu. Idąc dalej - Kierownica 780mm to też chyba za szeroka jak dla mnie, na swoim XC mam skróconą kierownicę PRO KORYAK RISER 31.8x720 mm, będzie ok? Choć to trial więc chyba lepiej skrócę ją tak do minimum 750mm. Mostek z tego co widzę jest 35mm więc jest ok a skracanie go nie bedzie mialo wiekszego sensu. Jedyna niewiadoma dla mnie to pedały, wiem ze na XC są inne rodzaje pedałów (mniejsze) a na jazde bardziej trailową są takie bardziej płaskie - jaki to jest mniej więcej koszt - pedaly prawdopodobnie kupie w sklepie by moc jakos dojechac tym rowerem do domu. Innych rzeczy raczej nie przewiduje bym wymienial. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Ares Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Oj Panie napaliłeś się strasznie. Ochłoń to taka kolejna rada. Ten model jest tak popularny, że zawsze sprzedawca może Ci wyjechać z tekstem, że i tak sprzeda. Te rowery nie zalegają w magazynach... 20% hmm?? No kiedyś tak było i było to nie legalne. Centrala Gianta dawała pewne widełki upustów. Jak to jest teraz to nie wiem ale ponoć coś się zmieniło na gorzej dla klienta. Nie mniej nawet powyżej 10K to bardzo dobra oferta jak za ta markę i to co oferuje. W kwestii zmian. Kup a potem pomyślisz. Kirę zawsze można skrócić po 1 cm. W drugą stronę to nie działa. Korba? Nie wiem ile tam jest miejsca. Być może wejdzie 36T a może tylko 34T. Jak szybko się podmienia blaty w Sramie tego nie wiem i nie pomogę. Tak samo czy ma to sens aczkolwiek są tacy co tak robią. Co się może stać? Padnie Ci sztyca, zapowietrzy damper, coś z amorem. Stacjonarnie to nieco mniejszy problem. 1
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Dzięki Ares, wybacz ze męczę, jutro niedziela więc ochłone, w poniedziałek przymierzanko Oby tylko rama L pasowała 😬 Jak nawet 10% rabatu nie dostane to wtedy jasna sprawa i kupuje przez strone, ewentualne 1500zł w kieszeni wydam na ewentualną naprawę czy serwis... I własnie do tego przechodząc, czy te części gianta i ich serwis jest jakiś drogi? Bo to chyba wazne pytanie.. Słyszałem że raz na 100h trzeba zrobić serwis takiego roweru, a konkretnie amora. Pompke do amorów mam bo kupilem ale to chyba nie wystarczy do serwisu a jedynie do ustawienia SAGU (choć pewnie zrobią to na miejscu). Sztyca może paść tzn regulowana sztyca tak? Kurde nigdy nie mialem tego "myk myka" - wydaje sie to byc zabawną opcją tak sobie regulować A co do opon 2.3 to ich grubosc bedzie ok? Albo ogolnie model? Bo ten model wydaje sie bardziej pod las, jest sens montowac cos na asfalt i troche pod teren? I co z tymi pedałami? Platformowe najtansze wystarcza? Na necie to koszt około 70zł, ciekawe ile naciągaja na miejscu by dorobic Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Ares Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Ja mam taką propozycję byś kwestie serwisowe sam wybadał w sklepie. To znaczy czy mają ogarnięty serwis czy nie. Zapytaj o serwis serowy amora. Bywa, że jest słabe smarowanie i się boisz. Potem napisz to co powiedzieli. Jak jest lipa to czeka Cię szukanie serwisu we własnym zakresie albo zlecasz sklepowi a oni wysyłają do autoryzowanych punktów serwisowych. Uważam, że interwały serwisowe są naciągane ale pierwszy serwis amora zrobił bym po tych 100 godz. Damper zimą no chyba, że będziesz sporo w błocie jeżdził. Miniony to opony na góry. Zmieniać sobie możesz na jakie chcesz ale chyba warto po testować. Nie wiem co z pedałami? Ja zawsze na SPD. Na dziś koniec bo idę spać. Wyjeżdzam w góry na zadupie bez neta i dostępny będę dopiero wieczorem w środę. To tak gdybyś o coś pytał a ja nie odpowiadał.
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Czyli mam na nich wymusić dodatkowy serwis zerowy? Co do pedałów to na SPD nie jezdze, wole platformowe, bym sie nie bal ze mam przyklejone nogi do rowerów. Moze ktos inny odpowie jak to z tym serwisem (s)erowym?
Iru Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 3 godziny temu, avertos napisał: No to elegancko, uwielbiam jego odcień, a jak opinia o tym niby niskim skoku? Blokada przedniego skoku + dampera jest na kierownicy? +Za ile go kupiles? Bo chce sie targowac by sklep mi go sprzedal tak za 10 tys albo mniej To rama M? bo wydaje się mała. Ja przy moim wzroście 187cm będe celował w L-kę Niskiego skoku nie odczuwam. 90% moje jazdy to jazda w lekkim terenie. Na singlach też nie czuję by dobijało. Blokady nie są z kierownicy. Tak, to rama M. Kupiłem z dobrym rabatem, ale kupowałem z początkiem lutego, cene ustalałem już chyba w listopadzie. więc to nie ma co porównywać. Poza tym musiałem po niego pojechać 100km na śląsk.
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 16 minut temu, Iru napisał: Niskiego skoku nie odczuwam. 90% moje jazdy to jazda w lekkim terenie. Na singlach też nie czuję by dobijało. Blokady nie są z kierownicy. Tak, to rama M. Kupiłem z dobrym rabatem, ale kupowałem z początkiem lutego, cene ustalałem już chyba w listopadzie. więc to nie ma co porównywać. Poza tym musiałem po niego pojechać 100km na śląsk. Rozumiem, a jaki masz wzrost? bo może tez Mkę wybiorą choć polecano mi L Zdradzisz chociaż % rabatu od aktualnej ceny katalogowej by nie było widać jednoznacznie ceny? Skoro cene ustaliles poprzedniego roku w listopadzie jak nie bylo wtedy modeli z 2019 to czy na pewno masz ten sam model o ktorym piszemy tu od poczatku? trance 29 - 2 z 2019? Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Iru Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Mam 176cm, ale mam stosunkowo krótkie nogi .Teraz jest szczyt sezonu więc trudno porównywać. Dzwon po sklepach i nie przejmuj sie gwarancją. Pierwszy przegląd możesz zrobić wszędzie, tak samo jak i serwis gwarancyjny, który i tak praktycznie niczego nie obejmuje więc prawie nie ma to znaczenia.
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 2 minuty temu, Iru napisał: Mam 176cm, ale mam stosunkowo krótkie nogi .Teraz jest szczyt sezonu więc trudno porównywać. Dzwon po sklepach i nie przejmuj sie gwarancją. Pierwszy przegląd możesz zrobić wszędzie, tak samo jak i serwis gwarancyjny, który i tak praktycznie niczego nie obejmuje więc prawie nie ma to znaczenia. AKurat w moim miescie jest tylko jeden sklep gdzie moge ten rower kupic, jezeli pierwszy przeglad moge zrobic wszedzie to rozumiem iż sens tej wypowiedzi mowi ze jest to cos obowiązkowego? Dlatego Ares pisal o serwisie zerowym amora? Nie rozumiem tez w jaki sposob serwis gwarancyjny moge zrobic wszedzie -> tzn, nawet jak kupie przez neta po 10% rabacie to mam serwis gwarancyjny oraz przeglad za free w kazdym nawet sklepie?
Iru Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Jest obowiązkowy jesli chcesz mieć gwarancje, ale weź uwagę że gwarancja na wszystkie rowery jest bardzo sprytna i obejmuje praktycznie tylko ramę. Przegląd nie jest za free nawert tam gdzie kupisz (choć może są sklepy, które tak robią). Ja płaciłem chyba 70 zł. a o dziwo sklep w którym kupiłem brał chyba 150zł .Możesz go zrobić w każdy autoryzowanym serwise Gianta. Ja bym sie gwarancją w ogóle nie przejmował. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Iru
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 12 minut temu, Iru napisał: Jest obowiązkowy jesli chcesz mieć gwarancje, ale weź uwagę że gwarancja na wszystkie rowery jest bardzo sprytna i obejmuje praktycznie tylko ramę. Przegląd nie jest za free nawert tam gdzie kupisz (choć może są sklepy, które tak robią). Ja płaciłem chyba 70 zł. a o dziwo sklep w którym kupiłem brał chyba 150zł .Możesz go zrobić w każdy autoryzowanym serwise Gianta. Ja bym sie gwarancją w ogóle nie przejmował. Chwila chwila, czyli nie ważne gdzie kupie rower, czy to przez strone czy na miejscu to mimo iż producent mówi że rower jest już gotowy do jazdy po złożeniu - to i tak musze jeszcze czekac i dopłacać za przegląd + serwis zerowy przedniej i tylnej amortyzacji? Za co jeszcze wiec musze na miejscu doplacać? Oprócz pedałow? A co do serwisu to chodzilo mi o roznego tez typu usterki, tak jak ares pisal jak np zapowietrzy sie damper itp i zamiast wysylac rower lub placic w sklepie to rozumiem ze mam to za FREE w sklepie gdzie kupilem rower W dodatku nawet na stronie:https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_trance_29_2_2019/30446.884.1.1.pl.0.htm Jest napisane Cytat Gwarancja: dożywotnio (rama - po rejestracji)*, 5 lat (rama - bez rejestracji), 1 rok (osprzęt) Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Iru Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Rower musisz otrzymać złozony i sprawny. Gianta chyba nie można oficjalnie kupić wysyłkowo. Pierwszy przegląd robi się po 30 dniach użytkowania. Nie jestem specjalistą w tych gwarancjach więć może ktoś inny ci tu pomoże. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Iru
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Iru napisał: Rower musisz otrzymać złozony i sprawny. Gianta chyba nie można oficjalnie kupić wysyłkowo. Pierwszy przegląd robi się po 30 dniach użytkowania. Nie jestem tu specjalistą więć może ktoś inny ci tu pomoże. https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_trance_29_2_2019/30446.884.1.1.pl.0.htm to sam sprawdz jest jak najbardziej opcja wysylkowa i jeszcze jaka cena po 10% rabacie w dodatku tekst: Cytat Firma Giant wymaga dostarczenia do klienta roweru gotowego do jazdy, w związku z czym możliwy jest tylko odbiór osobisty w naszym salonie lub dostawa naszym transportem. Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
Iru Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 NIe spieram się. Pamiętam że jak szukałem to tak mi powiedzieli w dobrerowery.pl
trollu Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 autoryzowane sklepy Gianta czy Treka mają zakaz wysyłkowej sprzedaży rowerów. Na forum był opisywany problem z Giantem - wyszło, że rama była uszkodzona a rower był wysłany przez sklep - Giant zerwał z nim współpracę. Ja miałem do czynienia z dwoma sklepami Treka - w żadnym nie ma opcji wysyłki roweru, Trek zakazuje takiej formy sprzedaży. Rower odbierasz w sklepie, poskładany do jazdy, po oględzinach gdy upewnisz się, że wszystko jest ok - odbierasz rower. Przegląd gwarancyjny - w Treku (a raczej jego sklepach) - jest to termin "płynny". Rowerem trzeba zrobić 300 - 500 km żeby nieco się ułożył i oddać na regulację. Ja odbierałem rower z podociąganymi szprychami, czystym (sprawdzonym i wyregulowanym) napędem, pełnie sprawdzali ew. luzy na łożyskach ramy (full). Przeglądy amortyzatorów (rozbieranie ich) nie wchodzi w zakres pierwszego przeglądu gwarancyjnego. W teorii jest to najważniejszy przegląd, jeśli nie masz go wbitego w książkę mogą być problemy przy ewentualnym reklamowaniu np pękniętej ramy. tyle na przykładzie moich doświadczeń z Trekiem 1
avertos Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) 41 minut temu, trollu napisał: autoryzowane sklepy Gianta czy Treka mają zakaz wysyłkowej sprzedaży rowerów. Na forum był opisywany problem z Giantem - wyszło, że rama była uszkodzona a rower był wysłany przez sklep - Giant zerwał z nim współpracę. Ja miałem do czynienia z dwoma sklepami Treka - w żadnym nie ma opcji wysyłki roweru, Trek zakazuje takiej formy sprzedaży. Rower odbierasz w sklepie, poskładany do jazdy, po oględzinach gdy upewnisz się, że wszystko jest ok - odbierasz rower. Przegląd gwarancyjny - w Treku (a raczej jego sklepach) - jest to termin "płynny". Rowerem trzeba zrobić 300 - 500 km żeby nieco się ułożył i oddać na regulację. Ja odbierałem rower z podociąganymi szprychami, czystym (sprawdzonym i wyregulowanym) napędem, pełnie sprawdzali ew. luzy na łożyskach ramy (full). Przeglądy amortyzatorów (rozbieranie ich) nie wchodzi w zakres pierwszego przeglądu gwarancyjnego. W teorii jest to najważniejszy przegląd, jeśli nie masz go wbitego w książkę mogą być problemy przy ewentualnym reklamowaniu np pękniętej ramy. tyle na przykładzie moich doświadczeń z Trekiem Mógłbyś więc doradzić o co konkretnie spytać gdybym ewentualnie się zastanowił od razu na miejscu i chciał kupić tego Trance 29 2? Czy po prostu grzecznie spytać o ten przegląd, podpytać o te luzy na łożyskach ramy, podpytać o napęd i jego regulację i o serwis zerowy jak ares zakladal? Nie chcialbym zeby odebrali mnie za zielonego, mimo ze taki jestem, nie chce zepsuc roweru, w sensie ze cos mi bedzie przeszkadzalo lub nawet nie bede wiedzial ze mi przeszkadza a po miesiacu np coś pęknie... Albo gorzej ze sprzedadza mi rower ktory bedzie uszkodzony.. albo cos bedzie mial wymienione... a ja nawet sie nie skapne ze mialem tam inny osprzęt niz powinienem Edytowane 1 Czerwca 2019 przez avertos
EN1209 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 avertos, poruszasz tyle tematów na raz, że trzeba by pół dnia poświęcić na odpisanie... 😮 Może zacznij od początku, czyli od ramy i pozycji. Każdy z tych rowerów, które linkowałeś, będzie mniej wygodny od tego HT co masz. Popatrz na dwa kluczowe parametry, czyli Reach i Stack. W każdym nowym fullu trailowym, masz wycięgnięty reach i stosunkowo niski stack, co determinuje zjmowaną pozycję. Rozważając te same (podobne) rozmiary ramy obecnego ht i dowolnego fulla trailowego, będziesz na fullu cierpiał, skoro na obecnym ht jest Ci niewygodnie. Rozważany Trance 29 jest dośc progresywny w geo, więc nie mam tu dla Ciebie wesołych wiadomości . Twoje rozterki trochę przypominają moje sprzed 3-4 lat. Też nie chciałem zbyt sportowej pozycji, ze względu na kręgosłup, tyle, ze ja mam wiosen sporo wiecej od Ciebie i ciut więcej poczytałem neta, przed wyborem
avertos Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) 30 minut temu, EN1209 napisał: avertos, poruszasz tyle tematów na raz, że trzeba by pół dnia poświęcić na odpisanie... 😮 Może zacznij od początku, czyli od ramy i pozycji. Każdy z tych rowerów, które linkowałeś, będzie mniej wygodny od tego HT co masz. Popatrz na dwa kluczowe parametry, czyli Reach i Stack. W każdym nowym fullu trailowym, masz wycięgnięty reach i stosunkowo niski stack, co determinuje zjmowaną pozycję. Rozważając te same (podobne) rozmiary ramy obecnego ht i dowolnego fulla trailowego, będziesz na fullu cierpiał, skoro na obecnym ht jest Ci niewygodnie. Rozważany Trance 29 jest dośc progresywny w geo, więc nie mam tu dla Ciebie wesołych wiadomości . Twoje rozterki trochę przypominają moje sprzed 3-4 lat. Też nie chciałem zbyt sportowej pozycji, ze względu na kręgosłup, tyle, ze ja mam wiosen sporo wiecej od Ciebie i ciut więcej poczytałem neta, przed wyborem To mnie zmartwiłeś Bo już każdemu prawie co powiedziałem że go kupuję, tym bardziej że kolor mi się podoba, gdzie reszta wg mnie ma kolorystykę w stylu gimbazy... co mnie odpycha Myślałem że traile nie mają tak pochylonej pozycji jak XC. Tutaj dowód:https://i.imgur.com/in1F7cA.png Mój unibike w dodatku ma za długą rame, góra rura to 635mm, ten trial ma 632, 3cm mniej, owszem, 10cm blizej bylo by lepiej ale no wydaje mi sie ze mostek bedzie wyzej (geometria przeciez sprawia ze dzięki 130mm amorze mostek wraz z kierownica jest wyzej).https://i.imgur.com/MSfHqPP.png Gdybym mial rozmiar M zamiast L mojego unibike to byloby zdecydowanie lepiej. Na mojej ramie (L) odległość od kolana zgiętego w 90 stopni w stosunku do kierownicy to aż 25 cm - > gdyby kierownica była te 5-10cm cm bliżej i wyżej to byłbym zadowolony) A zobacz jak wyglada to na trialu, wydaje mi sie ze jego kolano jest duzo blizej:https://i.imgur.com/rX4VRtv.png Przymierze rower i porownam go z aktualnym w poniedzialek i sie dowiem czy faktycznie jest lepiej, szukam oczywiscie roweru ktory da mi komfortowa pozycje, bym nie musial sie tak pochylac a jechac swobodnie prawie jak na rowerze miejskim (oczywiscie to wyolbrzymienie bo wiem ze kierownica nie bedzie tak wysoko jak na rowerze miejskim ale na pewno geometria traila z tego co wiem sprawia ze kierownica jest wyzej i nie trzeba sie tak pochylac - co widac na tym zdjeciu z filmiku wyzej co wkleilem) Jezeli chodzi o inny rower, to pytalem tez inne osoby to mi polecili geometrie Kross Soil 2.0 z 2019. On ma troche mniejszą odleglosc gornej rury bo tylko 620 (w porownaniu do 632 na trance) - tylko ta brzydka kolorystyka... Wypowiesz sie na temat tego co napisalem? Moze mnie naprowadzisz na ewentualnie inny fajny rower, a np ten top fuel 2020? (bo jego też mam mozliwość przymerzenia, tak jak tego trance) Na pewno wiem ze chce rower ktorym bedzie mi sie bardziej komfortowo i luźniej jezdziło niż na moim XC ktory jest za duzy ( i nie pomoglo nawet skrocenie mostka i wyzej kierownica/mostek) Edytowane 2 Czerwca 2019 przez avertos
Rekomendowane odpowiedzi