kamilns Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Bierz tego rockridera i nie wymyslaj z jakas geometria. Wiekszosc osob gada ze geometria do niczego a napewno by nie odczuli roznicy miedzy dwoma takimi samymi ramami ale jakby o kilka stopni byly katy poprzestawiany. Nie jestescie profesjonalistami nie przesadzajcie juz z ta geometria 2
pitban Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Szczerze mówiąc tak mi się też wydawało, ale po tych komentarzach się przestraszyłem normalnie 🙈 Chyba w tej kasie i z ich gwarancja lepiej nie znajdę. Jedyne co zapewne do wymiany pójdzie to hamulce. Mama podstawowe shimano i tektro aktualnie i jest spora różnica na korzysc shimano.
kamilns Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Bierz tego rockridera i nie wymyslaj z jakas geometria. Wiekszosc osob gada ze geometria do niczego a napewno by nie odczuli roznicy miedzy dwoma takimi samymi ramami ale jakby o kilka stopni byly katy poprzestawiany. Nie jestescie profesjonalistami nie przesadzajcie juz z ta geometria
Bujak Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Z tym blokowaniem amortyzatorów, to nie jest raczej warunek konieczny. Mam Krossa Soila i przedni amortyzator blokowałam może kilka razy przy dłuższych i ostrzejszych podjazdach, a braku blokady tyłu zupełnie nie odczuwam. Robię tym rowerem wycieczki po kilkadziesiąt kilometrów i nie czuję bujania podczas jazdy. Tak więc przy 6-7km dojazdów do tras zupełnie bym się tymi blokadami nie przejmowała. Jak nie ma blokady to jej braku się nie odczuwa, ale jak jest to okazuje się przydatną
Gość Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 7 minut temu, Bujak napisał: Jak nie ma blokady to jej braku się nie odczuwa, ale jak jest to okazuje się przydatną Pewnie tak jest, ale bez niej też da się bez bólu jeździć.
p1rst Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) Witam szukam ht na szlaki do 5000zł. Zależy mi na napędzie 1na11 lub 12. zastanawiam się na trek Roscoe 8 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-8/p/23608/?colorCode=greydark chętnie wysłucham waszych propozycji. Pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2019 przez p1rst
L3gion Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) Witam, planuję zmianę mojego Cube Analog 2012 na coś nowszego i większego (urosłem sporo przez te 7 lat od zakupu - aktualnie 186 więc raczej rozmiary L). Marzy mi się maszynka z pełnym zawieszeniem. O rowery XC Full ciężko w moim budżecie (początkowo 6000, aktualnie rozszerzone do 8000- nie wiem czy rozsądnie, ale napaliłem się na fajny rowerek :D). Teren jaki mam w okolicy raczej nie wymaga Fulla, ale chciałbym wybrać się czasami w góry, albo na jakieś większe górki. W okolicy mam sporo górek o wysokości pod 40m więc wspinaczki i zjazdów w zależności od trasy mogę mieć sporo. Wpadł mi w oko Dartmoor Bluebird 2019. Najpierw myślałem o modelu EVO, potem prawie się zdecydowałem na PRO (wiem, że dwa różne rozmiary kół, ale malowanie EVO 29 i PRO 27,5 mi się nie podoba). Nie jest jednak łatwo z dostępnością Dartów. Przeglądając różne oferty trafiłem na Kellys Slanger 10 (mam kontakt do gościa, który może zrobić rabat w centrum rowerowym), nie jestem jednak przekonany do ramy z włókna węglowego. Myślałem też o Meridzie Ninety-six 600 lub One-forty 400. Ciekawy wydaje się też NS Nerd Lite 2, ale nie wiem jak z dostępnością. Marin też ma ciekawą ofertę w tym budżecie (Rift Zone 2). Opcji jest aż za dużo i nie wiem na co się zdecydować. Może jest ktoś, kto miał styczność z tymi rowerami, lub sam szukał czegoś w podobnej cenie i może mi pomóc w wyborze? Edit: Trafiłem jeszcze na markę Rose. Model Ground Control wydaje się całkiem ciekawy. Im więcej się zagłębiam w temat, tym trudniej mi coś wybrać. Pozdrawiam Edytowane 22 Maja 2019 przez L3gion
BrianGilcrest Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 21 godzin temu, Sziva napisał: Pewnie tak jest, ale bez niej też da się bez bólu jeździć. Racja...kiedyś człowiek się cieszył jak w ogóle było go stać na rower.....dzisiaj jak nie ma blokady to już jest problem 🚳
mi3 Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Piszę pierwszy raz więc witam wszystkich forumowiczów! Pisze z prośbą o poradę nie tylko który rower wybrać, ale też jaki... Wiem że nie zrobicie tego za mnie ale liczę że rada bardziej doświadczonych bikerów pomoże mi dokonać wyboru na dłużej niż... Zacznijmy od nowa 31 lat, 76kg. Na 2 koła wróciłem po wieeeelu latach przerwy i po rowerze z komunii (z którego została tylko oryginalna rama:)). Do rzeczy. 2 lata temu kupiłem rower Kross Evado 5.0 i miał być do wszystkiego. Objazdowki szybko się znudziły i okazało się że nie jest, chociaż i tak zrobiłem na nim Kocierz, Leskowiec i oba Skrzyczne. Kupiłem więc MTB- kellys Gate 30. Koła 29 bo dalej bardziej uniwersalnie. Rower bardzo lubiłem ale coraz więc wypadów do bike-parku sprawiło że zdecydowałem się na sprzedaż obu rowerów i zakup fulla. Wymiana roweru częściej niż 1 na rok to trochę przesada... Duży wybór, różnorodność i spory research sprawiają że nie wiem co wybrać, a chciałbym trochę zainwestować i zostawić go na dłużej. Najpierw ustaliłem kryteria: nowoczesna geometria, koło 29 i skok 120-130 czyli bardziej trail i bardziej uniwersalnie(pierwszy plan merida one twenty 9600). Niby już coś ustaliłem, ale potem testowałem one twenty xt i one forty 7400 w Bielsku na dniach testowych. Lepiej się czułem na one forty-większy skok, zwrotnosc koła 27,5 i większe zapędy enduro. Jednak były to 2 jedyne przymiarki do fulla, a one forty było drugie w kolejce, więc już poczułem o co chodzi... Do tego przejazd rnr + twister to jednak za mało żeby podjąć ostateczna decyzje. Mieszkam na Śląsku i będę się starał jeździć jak najczęściej w góry jednak sporo wyjazdów to pewnie jednak okoliczne haldy, lasy, a pewnie i troche asfalt/scieżki itd. Niby chciałbym uniwersalnego sprzętu ale coraz bardziej ciągnie mnie do gór, zjazdów i bikeparków. Moje dylematy: 27,5 czy 29? 120-130 skoku czy więcej? Czy 150 skoku i koło 2,6 cala nie jest już za bardzo enduro? Czy na podjazdach nie będzie za barzdo się bujał(chociaż po to są blokady)? Żeby już bardziej nie przedłużać na ten moment bardziej skłaniam się do koła 27,5 i rozważam: https://www.rowerymerida.pl/produkt1624/one-forty-600-rower-merida.html https://www.rowerymerida.pl/produkt1630/one-twenty-7600-rower-merida.html lub ewentualnie wersja 29cali https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-mountain-full-suspension-trail-27.5-hawk-hill-2 https://www.kellysbike.com/pl/trail-c624/thorx-30-275-p57720 https://www.canyon.com/pl-pl/women-bikes/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/neuron-wmn-al-7.0/2083.html?dwvar_2083_pv_rahmenfarbe=GN%2FTQ&quantity=1#all-components-section-tab Na Meride powinno się udać wyszarpać rabat więc trochę droższe. Ogólnie budżet max 8500zł. Canyon super waga, w wymiar z moim wzrostem na 27,5 powinienem się wstrzelić i ogólnie liga jednak droższy. Pomocy!
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Poczytaj sobie o rowerze giant reginKupisz go w cenie którą pisałeś możesz kupić używany z reguły jest powystawowyJednak tak kellysW nim zawieszenie nie pracuje tak płynnie ja w giant (wiem bo mam obydwa tylko że kellys swag), jakość lakieru kiepska a nawet fatalna każde pukniecie stuknięcie po prostu widać i lakier odpryskuje(tutaj ja akurat zlewam to bo zawsze można rower pomalować) ale i tak zabezpieczyli folią. Lakier w giant mimo katowania i wywrotek nic mu się nie dzieje nawet nie będę go oklejałPraca zawieszenia : tutaj są zawsze różne zdania co do wielkości skoku kupisz 130 dasz tyle kasy a za pół roku będziesz pisał chce więcej tylko kasy szkoda, kupił bym na twoim miejscu odrazu enduro jak chcesz śmigać po bike parkach, ja jeździłem ostatnio po 50 km swag gdzie połowa drogi to asfalt nie czułem jakość specjalnie by mnie bunalo czy bym nie był w stanie jechać, i tak masz w obydwu blokadę na damperzeByś nie szukał tutaj masz taką maszynę oczywiście to jest zeszły rok i ten model jest na fox dlatego jest droższy, na rockshox jest tańszy po 11 tys ale tutaj też cena możesz pewnie wytargowachttps://www.giant-bicycles.com/pl/reign-1dot5-geTen skok nie przeszkadza w komfortowym jedzeniu po lesie Pozdrawiam
kapa39911 Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Albo popatrz sobie również na Treka Remedy, bardzo uniwersalny rower.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kamilns Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Najnowszy trek za 44tysiace ma kat glowki 68 stopni zupelnie jak rockrider am100s. Czym moze sie ktos wypowiedziec czy w tym treku jest tez skopany i archaiczny kat glowki? Czy moze cena 44 tys wszystko rekompensuje i kazdy sie bedzie podniecal jaki to super rower i jaka ma idealna geometrie? Bo chyba w tym rr am 100s to wszystkich najbradziej boli to ze ten rower kosztuje 6 tys a ma znacznie lepszy osprzet niz ich rowery za ponad 10tys „firmowe”. Zachecam do dyskusji na ten temat. https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/17905/news_nowy_trek_top_fuel 1
trollu Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) a co ma cena co kątów? Archaiczny? To full XC na zawody a nie endurówka do trzaskania po singlach. Jaką dyskusję chcesz prowadzić ... A to, że przy RR napisali "all mountain" w wolnym tłumaczeniu - gdzie sobie nim pojedziesz tam będziesz, do parku na piwo, do sklepu po bułki. Ten BTwin to xc a jeśli ma być czymś "all mountain", trail itp - to jest pomyłką. Przyrównałeś Treka do RR a powinieneś zrobić na odwrót. Wtedy patrząc na skok i hasło "AM" tego RR powinieneś postawić przy Remedym i wtedy okaże się, że nie ma co porównywać a co do pytania mi3 z poprzedniej strony - jeśli alu - Trek Fuel ex. Jeśli węgiel - YT Jeffsy. Jeffsy na alu ma starą ramę. Tylko - jeśli fuel to "8" z rabatem - bez rabatu nie opłaca się go kupować bo Jeffsy 29 CF Comp jest zbyt blisko (1kzł przy sumach 13-14k to mała różnica) - a w Jeffsy (przynajmniej dla mnie) super geo, osprzęt - (zawias Fox Performance), jedynie heble to mające raczej słabą opinię Guide R ale w Fuelu MT500 też sa słabe jak na zastosowanie roweru więc w obydwu do wymiany Edytowane 26 Maja 2019 przez trollu
kamilns Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 Czaje wiec trzeba go nazwac rockrider xc i wszystko bedzie ok.
BrianGilcrest Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 12 godzin temu, kamilns napisał: Bo chyba w tym rr am 100s to wszystkich najbradziej boli to ze ten rower kosztuje 6 tys a ma znacznie lepszy osprzet niz ich rowery za ponad 10tys „firmowe” Jak to czytam...to bracie....masz chyba kompleksy. Jeśli stać Cię na dany rower, rowery to co się martwisz za innych. 3 godziny temu, kamilns napisał: Czaje wiec trzeba go nazwac rockrider xc i wszystko bedzie ok. Bravo....połączyłeś punkty....nazywa się Rockrider XC 100 S 13 godzin temu, kamilns napisał: Najnowszy trek za 44tysiace ma kat glowki 68 stopni zupelnie jak rockrider am100s. Czym moze sie ktos wypowiedziec czy w tym treku jest tez skopany i archaiczny kat glowki? Czy moze cena 44 tys wszystko rekompensuje i kazdy sie bedzie podniecal jaki to super rower i jaka ma idealna geometrie? Proponuję ....weź do testu Top Fuela 9.9 lub S-Works Epic EVO - mają podbnę HT angle - ca 68o,... a next wsiądź na rower o "podobnej geometrii' od Rockridera ...i wróć tutaj W dniu 23.05.2019 o 21:46, mi3 napisał: Na Meride powinno się udać wyszarpać rabat więc trochę droższe. ONE-TWENTY 7.600 jest super...masz możliwość przymiarki?
kamilns Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 Glupoty gadasz gosciu az sie nie chce czytac.
KrzysiekMTB Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 Pivot Mach 4 SL kosztuje ponad 55kPLN i ma nawet bardziej stromy kąt główki! 😁 Obejrzyj pozostałe parametry geo - np. krótki reach czy bardzo płaski tył etc. Generalnie ten rowerek to taki full xc na sterydach, z bardzo niezdefiniowaną geo i osprzętem. Ale rozumiem, że jak ktoś patrzy tylko na to żeby mieć fulla z najlepszym stosunkiem osprzętu do ceny to może wybrać rockridera - nie mi to oceniać. Każdy powinien kupować to co sam uważa za słuszne. Ale widzę, że niektórzy tutaj bronią rock ridera jak Częstochowy i chcą każdemu udowadniać, że decathlon odkrył Święty Graal konstrukcji rowerów. 😀 Pozdrawiam Krzysiek
Babul7 Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Rower do 6500zł Witam serdecznie moze ktos pomoze w wyborze nowej maszyny do maratonow i do codziennej jazdy, treningi, przejazdzki lesne, gorskie...Sprzedalem swojego Krossa level bo chcialem troche bardziej zaawansowana maszyne ale jak zacxzalem szukac to sie zaczal robic problem bo albo rowery niedostepne "wyprzedane " lub z dlugim okresem realizacji patrz CANYON..lub SCOTT...ROZWAZALEM TEZ MERIDE BIG NINE nx edition... Generalnie bede szukal czegos z napedem 1x12 ewentualnie 2x11, sztywne osie, kolo 29" CANYON EXCEED (dlugi czas oczekiwania) https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-sl-6.0/2037.html?dwvar_2037_pv_rahmenfarbe=BK%2FBU&quantity=1 MERIDA BIG NINE NX https://www.rowerymerida.pl/produkt1650/bignine-nx-edition-rower-merida.html SCOTT SCALE 900 ELITE https://www.scott.pl/produkt/811/5632/Rower-Scale-900-Elite/ - slabe hamulce kurcze i amor troche klocowaty SCOTT SCALE 950 ALU https://www.scott.pl/produkt/811/4913/Rower-Scale-950/ poki co niedostepny w klepach stacjonarnych ale ponoc bede jeszcze go robic bo sie wyprzedal SPECIALIZED https://immotion.pl/rowery-gorskie/202-rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-8.html Kurcze moze ktos na nich jezdzil lub jezdzi i cos poradzi ewentualnie moze widzial gdzies w klepach.... Edytowane 28 Maja 2019 przez Babul7
Ares Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Trudno cokolwiek radzić jak nie wiesz realnie co jest do dostania. Nie mniej dla mnie bezdyskusyjnie Spec.
EN1209 Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 W dniu 27.05.2019 o 00:59, trollu napisał: a co do pytania mi3 z poprzedniej strony - jeśli alu - Trek Fuel ex. Jeśli węgiel - YT Jeffsy. Jeffsy na alu ma starą ramę. Tylko - jeśli fuel to "8" z rabatem - bez rabatu nie opłaca się go kupować bo Jeffsy 29 CF Comp jest zbyt blisko (1kzł przy sumach 13-14k to mała różnica) - a w Jeffsy (przynajmniej dla mnie) super geo, osprzęt - (zawias Fox Performance), jedynie heble to mające raczej słabą opinię Guide R ale w Fuelu MT500 też sa słabe jak na zastosowanie roweru więc w obydwu do wymiany dwie uwagi: 1) MI3 zakładał budżet w okolicy 8 koła, a nie 13 2) co z tego, że Jeffsy AL ma starą geo, jak komuś taka może właśnie pasować ? (jak np. mnie Obecnie jest nagonka na tę progresywną geo, że to super, hiper, a tak naprawdę, jak gościu nie będzie jeździł tylko po ściankach, to jest mu ona niepotrzebna, a wręcz będzie niewygodna na lżejszych tripach i na co dzień
Ares Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 44 minuty temu, EN1209 napisał: 2) co z tego, że Jeffsy AL ma starą geo, jak komuś taka może właśnie pasować ? (jak np. mnie Obecnie jest nagonka na tę progresywną geo, że to super, hiper, a tak naprawdę, jak gościu nie będzie jeździł tylko po ściankach, to jest mu ona niepotrzebna, a wręcz będzie niewygodna na lżejszych tripach i na co dzień Dasz radę wyjaśnić kto kogo nagania i dlaczego jazda na obecnych fullach przeszkadza w lżejszych tripach? Jest za łatwo czy o co chodzi?
kamilns Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 Mi sie wydaje ze z ta geometria to po prostu taka moda i tyle. Jak z ubraniami. Nowosc i kazdy sie zachwyca.
KrzysiekMTB Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) 13 minut temu, kamilns napisał: Mi sie wydaje ze z ta geometria to po prostu taka moda i tyle To pojeździj w górach (w końcu mówimy tu o rowerach górskich) przy kącie główki 70 stopni... Dać się da, ale przy kącie np. 67 będziesz się czuł o wiele bezpieczniej i przez to będziesz jechał szybciej. Pamiętam jak się swego czasu męczyłem na Specu Epicu w Alpach... Jeśli to moda to nie chcę wracać do tego co było kiedyś. Zresztą nie taka nowość - w sumie od ca. 2014 budują na bazie progresywnych geo. Pozdrawiam Krzysiek Edytowane 29 Maja 2019 przez KrzysiekMTB
lenek Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 W dniu 2019-05-08 o 12:44, lenek napisał: Czas na zakup mtb, lokalizacja wlkp- przeznaczenie wyjazdy po lolalnych górkach, ze 2-3 razy w góry ( Karkonosze) i 2-3 starty w jakiś maratonach xc. Budzęt ok. 5500-6000 i z tego co mi wpadło w oko mamy na tapecie: https://superiorbikes.eu/pl/2019/mtb-race/xp939/matte-black-black lub: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/23118/ Chyba, ze kupic Kross Level 9.0 z 2018 za ok. 4500 a resztę przeznaczyć na wyjazdy:) Waga ok. 103kg, rozmiar 22-23 cale, pod 2 metry. Przy tej wadze raczej rozglądam się za sztywnymi osiami. Jakieś sugestie? Uwagi? Z góry dziękuję I zbliżamy się do finalu przeskakując próg nizej. Ostatecznie zostały dwa na placu boju: https://bike-alm.de/fahrraeder/mtb/merida/merida-big-nine-limited-2018-silber-23983 nominalnie pow. 5K dlatego w tym watku, z transportem wyjdzie koło 4400-4500 na gotowo i ciut droższy, ale z tego roku https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-al-sl-7.0/2034.html Tu z kolei napęd 1x12 Sram, z wysyłką do Polski 5,2 k. Plusem obu w przeciwieństwie np. do Treka dostępność w zasadzie od ręki. Jakieś ew. ostatnie sugestie/ wskazówki?
Rekomendowane odpowiedzi