Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.
Czy mógłbym poprosić o poradę względem dwóch poniższych rowerków?

Merida Big Nine XT edition 2018

https://rowery.shop.pl/index.php?route=product/product&product_id=2472

Northtec Cayon XT

https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_gorskie/xc_maraton/northtec/62648/cayon_xt

Głównie chodzi mi o porównanie napędów i kół.
Oba napędy XT ale jednak różne. I nie wiem, który jaką jakość reprezentuje.

W Cayon zamontują mi hamulce również XT zamiast M500. W Meridzie takiej opcji nie ma.
Merida ma sztywną oś, Northtec nie. Ale nastawiam się na to, że jak złapię bakcyla to widelec wymienię w przyszłości.
Jeszcze jedna istotna kwestia. Notrhtec byłby do wyrwania za max. 4500PLN i myśle, że będzie jeszcze jakieś pole do negocjacji. Przy Meridzie cena ze strony jest ceną ostateczną.

Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

avertos

a powiedz mi, skąd jesteś ?

Edytowane przez EN1209
  • Lubię to! 1
Opublikowano
20 minut temu, EN1209 napisał:

avertos

a powiedz mi, skąd jesteś ?

odpisałem na priv :)

Opublikowano

avertos, Ten Twój Unibike ma rzeczywiście sporą górną rurę 63,5cm (to takie na moje oko XL). Ja mam 184cm i górnę rurę 61,6 w trailówce YT

Popatrz jeszcze na stack, na pewno Unibike będzie miało wyższy, czyli pozycja ridera będzie bardziej wyprostowana, od większości nowoczesnych trailówek (tutaj Giant Trance  29 ma 61,3 w L-ce, dla przykładu ja mam w YT 62,3cm

Nie patrz na te zdjecia linkowane, jeszcze wiecej Co one namieszają. Goście ze zdjeć uprawiają zaawansowaną jazdę, są profesjonalistami, wiec nie ma co porównywać ich preferencji do naszych

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, EN1209 napisał:

avertos, Ten Twój Unibike ma rzeczywiście sporą górną rurę 63,5cm (to takie na moje oko XL). Ja mam 184cm i górnę rurę 61,6 w trailówce YT

Popatrz jeszcze na stack, na pewno Unibike będzie miało wyższy, czyli pozycja ridera będzie bardziej wyprostowana, od większości nowoczesnych trailówek (tutaj Giant Trance  29 ma 61,3 w L-ce, dla przykładu ja mam w YT 62,3cm

Nie patrz na te zdjecia linkowane, jeszcze wiecej Co one namieszają. Goście ze zdjeć uprawiają zaawansowaną jazdę, są profesjonalistami, wiec nie ma co porównywać ich preferencji do naszych

https://i.imgur.com/fova3R3.jpg
Jak zobaczycie te zdjęcie to widac ze siedzenie jest znacznie wysoko od kierownicy - nienawidzę tego.
Reach 44,5 - 45,5cm (tak jak linia czerwona prowadzi, biore poprawkę że krzywo trochę miotłe ustawiłem)
Stack 61cm

O ile dobrze to zmierzylem, sory za miotłe ale była pomocna :D

jak tak porównuje to stack jak i reach jest bardzo podobny do tego trance, jedynie moge sobie zbliżyć pozycje poprzez rozmiar ramy M (tego trance) - wtedy reach jest tylko 442cm (ale czy rura podsiodłowa 43cm to nie będzie za krótko...)eh

Jeżeli chodzi o mnie to na pewno chce mieć głowke wysoko, tak by mostek też był wysoko, krótka odległość mostka od kierownicy, stack chyba im niższy tym lepszy bo wtedy siedze niż a kierownica jest wyżej (mniejsze pochylenie = bliżej rękoma do kierownicy)

Edytowane przez avertos
Opublikowano (edytowane)

Treki odpuść, Topfuel to przecinak na zawody więc tam będziesz leżeć na kierownicy. Fuel ex - mam i jeśli sztyca jest ustawiona w pozycji "na xc" to mocno się trzeba pochylać. 

Cube mają dość krótkie ramy więc jeśli szukasz czegoś, co nie będzie wymuszało mocnego pochylania się to szukałbym w ich ofercie

@wszary fajnie, że możesz mieć heble XT tylko pytanie do czego one Ci potrzebne. Założysz metaliczne klocki do MT500 i też będą fajnie hamować, to nie rowery do grawitacji. Ja bym meridzie przyznał oczko za taperowaną główkę ramy, w przypadku chęci wymiany widelca to daje większe możliwości 

Edytowane przez trollu
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, trollu napisał:

Treki odpuść, Topfuel to przecinak na zawody więc tam będziesz leżeć na kierownicy. Fuel ex - mam i jeśli sztyca jest ustawiona w pozycji "na xc" to mocno się trzeba pochylać. 

Cube mają dość krótkie ramy więc jeśli szukasz czegoś, co nie będzie wymuszało mocnego pochylania się to szukałbym w ich ofercie

https://skiteam.pl/rowery/9747-rower-cube-154100-stereo-140-hpc-race-275.html

tego jeszcze patrzyłem (promka za 9,5k z 2018) ale jak w sklepie wspomnialem o nim to mi powiedzial ze to jest typowy rower zjazdowy bo ma bardzo szeroką bazę kół + duzy skok przód tył co do jazdy rekreacyjnej / po drodze moze sie okazac za duze, mimo to podobal mi sie bo jest lekki, ma napęd 2x
tutaj geometria:
https://www.cube.eu/cz/2018/bikes/mountainbike/fullsuspension/stereo/cube-stereo-140-hpc-race-275-bluengrey-2018/

lub  ORBEA OCCAM TR H30 19 z uwagi iż ma wysoką rure sterową (125) - mowa o rozmiarze L. Rura pozioma tylko 621 (a nie 635 jak to u mnie), choć reach i stack taki sam jak mój u nibike
https://i.imgur.com/Vb7aWbB.png
https://www.orbea.com/pl-pl/rowery/mtb/occam-tr/cat/occam-tr-h30-19

lub YT JEFFSY 29 AL BASE:
"
kąty: 67° / 74,5°

długość górnej rury (M): 592 mm

reach (M): 425 mm"

Edytowane przez avertos
Opublikowano

[mention=10381]wszary[/mention] fajnie, że możesz mieć heble XT tylko pytanie do czego one Ci potrzebne. Założysz metaliczne klocki do MT500 i też będą fajnie hamować, to nie rowery do grawitacji. Ja bym meridzie przyznał oczko za taperowaną główkę ramy, w przypadku chęci wymiany widelca to daje większe możliwości 

trollu, dzięki za zwrócenie uwagi. W tych sprawach jestem jeszcze jaroszem i coraz to dowiaduje się nowych rzeczy.
Jeżeli chodzi o osprzęt XT to w obu przypadkach są one porównywalne?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

avertos, po zdjęciu Unibajka wnioskuję, że masz długie nogi (siodło jest sporo nad kierą). Z tego niestety wynika, że zawsze będziesz miał problem z jej wyprostowaniem w stopniu do którego dążysz, niezależnie od ramy.

Opublikowano (edytowane)

@EN1209
Mój przekrok nóg = 91 cm
Rozstaw rąk 191 cm
Wzrost 186cm (miałbym taki sam jak rozstaw rąk ale lekka wada kręgosłupa przez co tułuw mam krótszy)

Co do siodełka to jest ustawione tak że mam prawie co nogę prostą i siedząc na siodełku dotykam palcami ledwo co podłoża -> Najlepiej mi sie jezdzi gdy te siodełko jest 10cm niżej lub na wysokosci kierownicy no ale wtedy kolana dostaja po dupie...

Co więc proponujesz?
serio nie ma takiego roweru gdzie geometria będzie tak ukośna że kierownica będzie wyżej a siodełko dobrane do moich nóg prawie co na jego wysokosci?
:/
A rozmiar M tego trance? wtedy reach bedzie mniejszy

Edytowane przez avertos
Opublikowano

im mniejszy stack tym rama jest niższa - kierownica jest bliżej ziemi, trzeba się do niej pochylać. Jeśli chcesz wyprostowanej pozycji to reach powinien być mały a stack duży - rama jest krótka a wysoka. Ale są pewne standardy, jakieś trendy - nie kupisz fulla na którym będzie się siedziało jak na Wigry 3. To trochę tak, jakbyś chciał kupić 911 bo Ci się podoba ale na felgach 15 cali żeby tanie opony były. No nie da się... Możesz kombinować z przesuwaniem siodełka do przodu, dać endurowy krótki mostek węższą kierownicę (trzeba brać pod uwagę, że np 680mm w XC a 750mm w trailu wymusza nieco inną pozycję i "rozciąga" ridera) - tylko że w ten sposób możesz "upośledzić" rower. Przerabianie traila na rower miejski z założeniem, że nie straci dobrych własności w terenie - powodzenia.

Ja przy 182cm mam fuel exa 19.5, da radę nim zrobić trasę 70km. Wszystko zależy od chęci. 

wszary - poza kasetą to wszystko to samo. W meridzie jest kaseta SLX a w Northecu XT - różnica to kilka gram wagi i tyle

Opublikowano (edytowane)

@trollu
Kurde. Przejrzałem więc wszystkie top1 rowery trial do 13 tys z 2019 na enduro1 i tylko więc pozostaje mi YT JEFFSY 29 AL BASE 10130 ZŁ (niska cena nawet!)
Rozmiar L ma:
Reach 445mm
Stack 623mm

lub

Canyondale Habit 4 ma stosunkowo wysoki stack i niski reach (reszta to ma podobną granice co trance czy mój unibike)

W dodatku na habit 4 długość głowki jest 125mm a nie 110 jak w większości (i np w trance czy YT) czyli kiera jest wyzej o te 1,5cm
https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2019-gorskie/trail/habit/habit-4
stack 62,5, reach 46cm
Co myślisz?

chociaż w porównaniu do trance 2 29 to są różnice 2cm, czyli zmiana roweru na inny model nie wyprostuje tak pozycji, bardziej niz nawet na XC?
To jakie rowery maja bardziej prosta pozycje?

Ewentualnie mógłbym po prostu wybrać mniejszą ramę tego Trance - zamiast L to M (tylko czy 44cm rura podsiodłowa to będzie wystarczająco...) i wtedy stack jest 61 cm czyli tak jak na L-ce  a reach mniejszy (442) - tyle co prawie na YT Jeffsy 29 al base

Edytowane przez avertos
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, avertos napisał:

@EN1209
Mój przekrok nóg = 91 cm
Rozstaw rąk 191 cm
Wzrost 186cm (miałbym taki sam jak rozstaw rąk ale lekka wada kręgosłupa przez co tułuw mam krótszy)

Co do siodełka to jest ustawione tak że mam prawie co nogę prostą i siedząc na siodełku dotykam palcami ledwo co podłoża -> Najlepiej mi sie jezdzi gdy te siodełko jest 10cm niżej lub na wysokosci kierownicy no ale wtedy kolana dostaja po dupie...

Co więc proponujesz?
serio nie ma takiego roweru gdzie geometria będzie tak ukośna że kierownica będzie wyżej a siodełko dobrane do moich nóg prawie co na jego wysokosci?
:/
A rozmiar M tego trance? wtedy reach bedzie mniejszy

no to jest tak, jak podejrzewałem, masz długie nogi, wiec tym trudniej będzie Ci znaleźć odpowiedni rower. 

@trollu dał Ci już wskazówki, musisz szukać małego reach i wysokiego stack. Jak już będziesz miał rower, to pozostaje Ci wymienić kierę na taką z wysokim wzniosem (4cm) niezbyt szeroką, i siodełko do przodu, nie stosować spd-ków (bo jeszcze bardziej podnoszę tyłek na siodle). Nie możesz obniżać siodełka, noga podczas pedałowania musi mieć swój optymalny wyprost (nie za duży, bo wtedy stawy kolanowe siadają, ale też nie za mały, bo to też niezdrowe i nieefektywne w generowaniu siły)

Najlepiej, jakbyś miał możliwość dłuższej przejażdżki na jakimś fullu. Wtedy będziesz miał bazę do dalszych poszukiwań (znając parametry danej ramy)

Edytowane przez EN1209
Opublikowano (edytowane)

cyt: avertos: "A jak nie to jedynym rozwiązaniem dla mnie i wtedy mógłbym wybrać większość rowerów a tym bardziej zostać nawet na tym trance - tylko musiałbym wybrać mniejszą ramę - zamiast L to M (tylko czy 44cm rura podsiodłowa to będzie wystarczająco...) i wtedy stack jest 61 cm czyli tak jak na L-ce  a reach mniejszy"

z małą ramą bym nie eksperymentował, bo w Twoim przypadku, jak masz długie nogi, przy skręcie możesz zawadzać kolanem o cyngle od przerzutki, myk myka

Edytowane przez EN1209
Opublikowano

Jeffsy wydaje się "najbardziej pasującą" w Twój gust

18 minut temu, avertos napisał:

To jakie rowery maja bardziej prosta pozycje?

trekingowe? miejskie? ;)

Trailówki z założenia to rowery do naparzania w terenie tylko nieco delikatniejszego niż enduro. Jeffsy AL ma stonowaną długość ramy ale za to nadrabia skokiem. Ludzie od takich rowerów oczekują, że będą dobrze podjeżdżać (stroma podsiodłówka i pochylona pozycja dociążająca przód pomaga), będą dobrze zjeżdżać (pochylona pozycja - niski środek ciężkości). Trzeba zmienić upodobania co do pozycji na rowerze albo zmienić cel zakupu 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, trollu napisał:

Jeffsy wydaje się "najbardziej pasującą" w Twój gust

trekingowe? miejskie? ;)

Trailówki z założenia to rowery do naparzania w terenie tylko nieco delikatniejszego niż enduro. Jeffsy AL ma stonowaną długość ramy ale za to nadrabia skokiem. Ludzie od takich rowerów oczekują, że będą dobrze podjeżdżać (stroma podsiodłówka i pochylona pozycja dociążająca przód pomaga), będą dobrze zjeżdżać (pochylona pozycja - niski środek ciężkości). Trzeba zmienić upodobania co do pozycji na rowerze albo zmienić cel zakupu 

Hmm no dobra czyli nie ma sensu kupować tego trance 2 29 tylko zamówić przez neta tego Jeffsy ? szkoda bo chcialem pierw przymierzyc rower przed kupnem a tu ryzykuje ze cos mi nie przypasuje... eh YT odpada bo nie chce czekac ponad miesiac az przyjedzie..
https://i.imgur.com/ZGhLpk3.png

Wiesz ja chce rower który będzie mi dawał frajdę, nie bedę czuł uderzenia z tyłu gdy zeskoczę sobie z krawężnika, a jak wjadę na jakąś nierówność czy kamień to tylne zawieszenie mi to wybaczy, niż jak na HT po prostu poczuje tylne siodło. Dosyć często jeżdze na siędząco i drogi w polsce nie są równe stąd jazda bez zawieszenia to dla mnie makabra, jak nie zdąże wstać z siodełka to boom... na fullu tego problemu nie bedzie... a w dodatku zawsze mi się marzyło np zeskoczyć z murka ale na HT tego nie moglem zrobic bo brakowalo zawieszenia.. Czesto też zmieniam trasę np. opuszczam chodnik i zjeżdzam sobie z górki trawnej by poczuc adrenaline ktorej mi brakuje... wiem może to dziecinne ale chodzi za mną full od dawna... taki na ktorym bede mogl uzyc myk myka i miec nisko siodelko na zabawy a jak podjade nim do pracy (lans :P ) to sobie podwyże i niech ta pozycja bedzie jaka bedzie by mi sie komfortowo jechalo.  Zmartwilo mnie jednak to ze roznica w reach i stacku nie bedzie lepsza w porownaniu do uninike, dobrze ze chociaz gora rura jest krotsza niz jak to mialem na unibike

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Gdybyś mieszkał blizej, to bym Ci dał się przymierzyć do Jeffsey'a AL29.

Kurcze, masz problem dosyć spory, bo gdy sobie miałbym wyobrazić podwyższenie siodełka w moim YT o różnice w długości nóg (ok6-7cm), to mi to słabo wyglada :(

Miesiąc czekania to nie jakaś tragedia, przecież to poważny zakup i jeśli będzie dobrze przemyślany/dobrany, to warto poczekać. Minusem jest oczywiście cena w środku sezonu, bo od sierpnia zaczynają sie przeceny w YT

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, EN1209 napisał:

Gdybyś mieszkał blizej, to bym Ci dał się przymierzyć do Jeffsey'a AL29.

Kurcze, masz problem dosyć spory, bo gdy sobie miałbym wyobrazić podwyższenie siodełka w moim YT o różnice w długości nóg (ok6-7cm), to mi to słabo wyglada :(

Miesiąc czekania to nie jakaś tragedia, przecież to poważny zakup i jeśli będzie dobrze przemyślany/dobrany, to warto poczekać. Minusem jest oczywiście cena w środku sezonu, bo od sierpnia zaczynają sie przeceny w YT

Rower to jedyna rzecz która mnie uszczęśliwia :( a mój XC już nie daje frajdy, mimo ze po tuningu bo on ma tez lepsze opony, kiera, mostek no ale czuje sie tak wysoko ze jak tu jezdzic, fajnie jest jak te siodelko jest nizej... 

Chyba ze ustawie tak zrzut siodelka myk mykiem by zrzucalo tak na wysokosc kierownicy a tylko czasem bede sobie podwyzszal te siodelko myk mykiem tak by w razie co przyspieszyc i  jechac szybciej - to mi przychodzi do glowy tylko.
Czyli do zabawy nisko siodelko i swobodna luźna jazda (bez pospiechu), klikam myk myk i mam wysoko do szybszej jazdy... Oby tylko dalo rade ustawic tego myk myka bo nigdy nie mialem regulowanej sztycy

Edytowane przez avertos
Opublikowano

myk myk zatrzymuje się w dowolnym miejscu. Od Ciebie zależy w którym. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chcesz fulla, żeby było miękko pod 4 literami. No ok, będzie miękko. Tylko nie wiem co z tym skakaniem z murku. Jeśli myślisz, że kupisz fulla i będziesz skakał z tyłkiem na siodełku to szczerze - pozostań w sferze marzeń. W innym wypadku - będziesz na prostej drodze do zrobienia sobie krzywdy lub uszkodzenia w/w myk myka. To delikatne urządzenie, jak każdą nierówność będziesz przyjmować na 4 litery to prędzej czy później sztyca się rozleci. O tym, że pomimo zawiasu w kręgosłup każdy wstrząs też idzie pomijam.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, trollu napisał:

myk myk zatrzymuje się w dowolnym miejscu. Od Ciebie zależy w którym. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chcesz fulla, żeby było miękko pod 4 literami. No ok, będzie miękko. Tylko nie wiem co z tym skakaniem z murku. Jeśli myślisz, że kupisz fulla i będziesz skakał z tyłkiem na siodełku to szczerze - pozostań w sferze marzeń. W innym wypadku - będziesz na prostej drodze do zrobienia sobie krzywdy lub uszkodzenia w/w myk myka. To delikatne urządzenie, jak każdą nierówność będziesz przyjmować na 4 litery to prędzej czy później sztyca się rozleci. O tym, że pomimo zawiasu w kręgosłup każdy wstrząs też idzie pomijam.

nie nie, wiadomo ze jak do skakania to przeciez nie bede siedzial sobie na siodełku :D
Chodzi o to by bylo miekko pod 4 literami podczas jazdy na siedzeniu, mam dosc wstawania co chwile z siodła gdy wjezdzam na jakąś nieruwność, nawet w formie malutkiego 2cm krawężnika (mam nadzieje ze mnie rozumiesz),
a skakanie to inna rzecz, wiadomo ze wtedy nie na siedzaco

jezeli moge ustawic ręcznie jakoś myk myka to jest dobrze!

Edytowane przez avertos
Opublikowano

sugerowałem się tym zdaniem ;)

44 minuty temu, avertos napisał:

zawsze mi się marzyło np zeskoczyć z murka ale na HT tego nie moglem zrobic bo brakowalo zawieszenia.

Opublikowano (edytowane)

no bo  brakowalo zawieszenia, zeskoczyc z murka to bym na HT zeskoczyl ale twardo by było nawet jak na nogach na pedałach, a full by zamortyzował cale lądowanko! :D

myślisz że z tego trance 2 moge zeskoczyc z małego murka typu 30cm? tak by spełnić marzenie z dziecinstwa? :D tzn czy te zawieszenie 130mm~ bedzie ok?

Ja chce fulla by sobie poskakac cos amatorsko ale tez by dalo rade dojechac do pracy, jak do lasu pojade to tam wiadomo ze bede najbardziej komfortowo sie czuł.
Mam takie troche adhd wiec lubie sie bawic nawet w swoim wieku 

Edytowane przez avertos
Opublikowano

@trollu są też myk myki, w których pozycja nie jest regulowana bezstopniowo (moja np. ma w sumie cztery pozycje w tym dwie pośrednie) nie jest to żaden problem, zaleta to całkowicie mechaniczne działanie.

Tak czy inaczej, ta nowa sztyca w Jeffsym jest chyba już bezstopniowa

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, EN1209 napisał:

@trollu są też myk myki, w których pozycja nie jest regulowana bezstopniowo (moja np. ma w sumie cztery pozycje w tym dwie pośrednie) nie jest to żaden problem, zaleta to całkowicie mechaniczne działanie.

W trance jest Giant Contact Switch, nie znam sie ale nie widze tu zadnej stopniowosci
https://sportattack.pl/sztyce/3219-sztyca-regulowana-giant-contact-switch-nowa.html

Ogladam sobie cos takiego i sie przearzilem, obym na trance tak nie skonczyl :D

Edytowane przez avertos
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, EN1209 napisał:

tak wiem ale tak jak napisałeś w przypadku YT - nie znam żadnego popularnego producenta rowerów, który wkładałby fabrycznie taką sztycę. Trek ma swoje bontragery, w innych są sztyce KS (chyba najpopularniejsze), w droższych Foxy, kiedyś Reverby - wszystko bezstopniowe więc nie ma co mącić tematu 

a co do "stopniowości" - na zewnątrz tego nie widać, wynika to z budowy wewnętrznej

Edytowane przez trollu