Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem ze Trec Procal 6 i Specialized Chisel Comp - sa na "sztywnych" osiach  ramy - trec swoj system oraz Spec rowniez sztywny - kwestia amorka plus osprzetu - co przemawia ze Treciem ?  zgadza sie?

Opublikowano

Tak zgadza się w tym Trek jest już w systemie piast Boost. 

Opublikowano (edytowane)

Wiec na placu boju zostaje :

Pomaranczowy Trek procaliber 6
badz doplata do procaliber 8 - to juz jednak ponad budzet :)

Jeszcze jutro jade do jednego sklepu zabaczyc co maja na stanie ( na jaki model zwrocic uwage ? )  zakup tylko w sklepie stacjonarnym - gdzie w tym momencie Trek wygrywa jesli chodzi o serwis.. 

ciezka noc :D

Edytowane przez Lox
Opublikowano (edytowane)

Czasem nie wpakuj się w x-calibra, nie ma nawet sztywnych osi, a w tym budżecie to już minus.

Poza tym nie rozumiem tego lamentu nad kolorem treka, przecież odpalasz pierwszy lepszy sklep i masz dostępny w czarnym kolorze. W sklepie dobierz tylko rozmiar i zamawiaj przez internet, np.: https://rower-sport.pl/pl/p/TREK-PROCALIBER-6-2018-BLACK/3621

Edytowane przez sajekk
Opublikowano (edytowane)

Niestety wchodzi tylko opcja zakupu w sklepie stacjonarnym - przed zakupem musze dotknac  :D

Edytowane przez Lox
Opublikowano (edytowane)

Witam

dzis dostalem 2 propozycje 
przeceny zeszlorocznych modeli:
Trec - superfly 6  / 2017

Specialized - Epic base ? / 2017 

Edytowane przez Lox
Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów 🙂  Wytypowałem dwa rowery  https://www.santacruzbicycles.com/en-US/hightower    w wersji XE   lub nowego Specialized https://www.specialized.com/us/en/mens-stumpjumper-expert-29/p/154958?color=253540-154958    

I sam już nie wiem którego wybrać ;)  Wiadomo  nie ma sprzętu do wszystkiego ale szukam najbardziej uniwersalnego od single-traków  po  wypady w alpy i całodniowe wycieczki w górach gdzie również   PARĘ  dobrych km będę musiał przelecieć przez asfalt ;) wasze typy z tych dwóch ? 🙂

Edytowane przez dan179
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie pomarańcza dobrze wygląda w Procaliber 6 :)

Edytowane przez gem
Opublikowano

Witam wszystkich szajbusów

Więc tak, przymierzam się do zakupu roweru MTB hardtail 29 er w budżecie do 10 000zł

Wymagania must be:

- amortyzator przynajmniej reba

- korba dwublatowa

- sztywne ośki

Moje parametry:

- wzrost: 176 cm

- waga: 68 kg

I teraz tak byłem w jednym sklepie i oglądałem Treka Procaliber 8

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-8/p/21841/

Osprzęt imo ma przeciętny, hamulce bez grupowe shimano, amorek tylko recon, rama gruba i mało estetyczna, ogólnie nie spodobał mi się ten rower.

Jednak sprzedawca mówił, że Trek to wysoka jakość, i rama na tylnym trójkącie pod rurą pod siodłową ładnie pracuje na nierównościach, ugina się itp. i że w innych rowerach nie ma tej tech.

Ponadto mówił ,że zawodnicy ścigają się na trekach.

Drugi rower Romet Monsum 2

https://www.romet.pl/Rower,MONSUN_29_2,10,727,730,14787,2018.html

Osprzętowo lepszy od Treka pod każdym względem, lżejszy aż 1.5 kg !!!! według specyfikacji, niestety nie miałem okazji go oglądać na żywo

Imo ten Romet na tle innych rowerów w podobnym budżecie wygląda bardzo dobrze, tylko tu pytanie jak z jakością ramy ?

Czekam na komentarze, opinie, inne propozycje

Rozmiar ramy celować w 17` czy `19` ?

Opublikowano
2 godziny temu, Abihabi87 napisał:

amorek tylko recon

Reba

Opublikowano

W jednym masz ramę aluminiową w drugim carbon. Może zacznij od tego w co celujesz ...

Opublikowano

Chyba jedną z najlepszych ofert ma Rose i rozważ tą opcję. Model Psycho Path 2 zamiata konkurencję dość solidnie. Karbon, Sid, pełne xt na wszystkim co możliwe i koła DT 1700 z Ratchetem. Jednak gdyby nie to ja wybrał bym Rometa. O ramę nie ma się co martwić bo to bardzo dobry produkt. 

Opublikowano

A ten romet co podałem w linku, mógłby ktoś się wypowiedzieć na jego temat

mateusz_zwolinski
Opublikowano
13 minut temu, Ares napisał:

Model Psycho Path 2 zamiata konkurencję dość solidnie.

Możesz to potwierdzić wynikami w Pucharze Świata? Gdzie Rose, a gdzie Trek :D

Opublikowano
31 minut temu, mateusz_zwolinski napisał:

Wydaje mi się, że to pytanie to forma kiepskiego żartu więc nie będę odpowiadał. Zadam za to inne skoro "gdzie Rose" to gdzie Romet albo jeszcze parę lat wstecz Kross. Zastanów się zatem następnym razem jakie zadajesz pytania bo to forum chyba aspiruje do bycia poważnym. 

• Lubię to! 1
mateusz_zwolinski
Opublikowano

No właśnie gdzie? Nigdzie 🙂

Hamuj ton kolego i nie porównuj niszowych marek z gigantami typu Trek.

Opublikowano (edytowane)

Mój ton nie ma nic do rzeczy tym bardziej jak ktoś zadaje, wybacz durne pytanie. Reprezentujesz Treka czy w czym masz kłopot? Kazus naszego Krossa wyrażnie pokazał, że nie liczy się zupełnie to na jakiej marce się jeżdzi tylko sprzęt jako taki. Kwestie sponsoringu i związanych z nim wymogów na razie sobie darujmy. Trek nie ma patentu na super ramy bo te czasy się już skończyły. Zwłaszcza, że sporo ich ram pękało dlatego taka a nie inna gwarancja by nie rozwścieczyć klientów. Jolanda Neff równie dobrze poradziła by sobie na tym Romecie podobnie jak Nino. Oczywiście po uprzednim odpowiednim przygotowaniu. Jeśli tego nie ogarniasz to tym bardziej przykre bo zabierasz głos w sprawach o jakich nie masz zielonego pojęcia. Romet ze swoimi ramami z katalogu Astro ma o wiele lepszą jakość niż nie jeden liczący się producent... Z kolei Rose jest liczącym się i cenionym producentem. Jeśli masz jakieś dane, że produkują szajs to proszę o twarde dane. Twoja wypowiedz jest jeszcze bardziej żałosna, bo proponujesz Canyona...

Edytowane przez Ares
  • Lubię to! 2
Opublikowano

@Ares

Ten Psycho Path 2 wygląda nawet lepiej od Rometa, szkoda ,że nie jest dostępny w Polsce do kupienia, a trzeba go ściągać z Niemiec.

2 godziny temu, mateusz_zwolinski napisał:

No właśnie gdzie? Nigdzie 🙂

Hamuj ton kolego i nie porównuj niszowych marek z gigantami typu Trek. 

A powiedz mi w czym Romet jest gorszy od Treka (jeżeli chodzi o te 2 modele z pierwszego posta).

Porównując ofertę Treka z Rometem to Romet wypada lepiej.

Bo jak mam płacić za napis na ramie, to imo jest to frajerstwo.

Opublikowano (edytowane)

No nie do końca jest tak jak piszesz z tym Rose. U nas jest ich przedstawiciel i zabij mnie ale czytałem, że we Wrocławiu komuś proponował rowery testowe. Umawiasz się i już. To jednak nie to samo co Canyon.  Informacje mam takie, że marka jest cholernie solidna i taka sama obsługa. Kumpel kupował u nich w zeszłym sezonie fulla i jest mega zadowolony. Może wejdz na forum endurotrophy bo tam z tego co czytałem jest i ów przedstawiciel i cały dział producencki poświęcony tej marce. Mają terminy to fakt ale to wynik solidności i mnogości zamówień. Romet w tych pieniądzach też bardzo ciekawy ale czy pytałeś o dostępność bo bywa z tym u nich krucho? 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

I zrobiła się pyskówka a niepotrzebnie. Trek to marka,a  Romet :-) patriotyzm? :-). Sam musisz wybrać na którym Ci wygodniej. W tym budżecie osprzęt to marginalna sprawa, albo rzecz gustów.

Opublikowano

Pyskówka to wynik postrzegania rynku z którym się nie zgadzam. Już pomijam fakt, że sporo ram dla "gigantów" robią podwykonawcy. Treka klepią też w fabryce Gianta w Holandii. Pewność można mieć tylko do ram karbonowych i to bardzo wysokich modeli. Cała reszta to masówka i liczy się kontrola jakości. Trek na pewno takową ma. Nie mniej fabryki takie jak Astro czy Kinesis również. Giant to potentat z własnymi fabrykami i projektami a też nawalał w tym z procedurami gwarancyjnymi. Obecnie chyba na obsługę klienta i gwarancję trzeba patrzeć. Poza tym liczy się cena. Będzie kosztować to nawet Chińczyk zrobi doskonały produkt. A tak w ogóle to ja poleciłem Rose a nie Rometa. Nie trzeba kupować bo to Niemieckie a u nich wiadomo jak z jakością:P

Opublikowano
16 godzin temu, mateusz_zwolinski napisał:

Podejście kompletnie z czapy. Co wspólnego wyniki producenta w PŚ mają z rowerem który kupujesz w sklepie? Jeśli nie jest to absolutnie topowy model w cenie samochodu to punktem wspólnym jest napis na ramie...

Opublikowano

@Ares

Podaj mi namiar do przedstawicielstwa Rose we Wrocławiu, strona www czy co kolwiek.

Na googlach nic nie mogę znaleść.

mateusz_zwolinski
Opublikowano

@Nurek_ wyniki w sporcie odgrywają kluczową role. Marka która ma solidną pozycję może sobie pozwolić na nieustanne inwestowanie w nowe pomysły i technologie. Opłaca najlepszych zawodników którzy wyciskają z ich maszyn wszystko i dają istotny feedback. Tak wygląda droga do postępu i najlepszych rozwiązań :)

Dla przykładu Trek ma czołowych sportowców w każdej dziedzinie kolarstwa. Od szosy po grawitacje.