Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Abihabi87 napisał:

@Ares

Podaj mi namiar do przedstawicielstwa Rose we Wrocławiu, strona www czy co kolwiek.

Na googlach nic nie mogę znaleść.

Aż zacząłem szukać i wyskoczyło mi takie coś https://www.forumrowerowe.org/forum/263-rosebikespl/  Tu chyba jest wszystko z przedstawicielem i prowadzeniem za rękę jak kupić.

@mateusz_zwolinski  Wszystko się zgadza ale litości zbudowanie zwykłego karbonowego sztywnika to nie projekt księżycowy. Przykłady podałem bo kto kilka lat do tyłu stawiał by na Krossa jako jednego z liderów w xco? W kwestii Rometa to tak się składa, że ich fulle z katalogu są tak dobre, że zawstydzają nie jedną rozpoznawalną markę. Podwykonawcy, których podałem wyżej też mają swoje centra rozwojowe i nie są durniami. Kross z niczego w krótkim czasie stworzył naprawdę świetne zawieszenie w fullach. Wszystkie marki w PŚ się nie pomieszczą bo tyle ich jest. Oglądając PŚ widzimy marki, które są zupełnie u nas nie obecne albo śladowo jak BMC, Bianchi, Focus, Norco, Orbea, MMR,...

Napisałeś też o opłacaniu zawodników. Opłacają też testy i robią ceregiele z byle czego byle wyszło po ich myśli. Jeżdzą na tym co daje sponsor. Zaraz zaczną śmigać na najnowszym XTR 1x12 chociaż narzekania, że to nieudolna kopia "Orła" Srama już są. Każdy z dowolnych zawodników z top 10-ki w każdej dyscyplinie mógłby z powodzeniem startować na każdym rowerze konkurenta i osiągać takie same wyniki. Tak to widzę ale nie trzeba się z tym zgadzać.

Opublikowano
2 godziny temu, Sziva napisał:

Panowie, spokojniej w tej dyskusji.

Nie przesadzajmy, chyba nic się nie dzieje, po prostu mamy inne zdanie na ten temat.

2 godziny temu, mateusz_zwolinski napisał:

Dla przykładu Trek ma czołowych sportowców w każdej dziedzinie kolarstwa. Od szosy po grawitacje.

Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej, to jeden z największych producentów rowerów na świecie. Ale oznacza to oznacza tylko tyle, że Trek ma mnóstwo pieniędzy i jest w stanie kupić najlepszych zawodników. Skąd wiesz, że zawodnicy którzy błyszczą u Treka, u innego producenta jeździliby gorzej? A może byliby jeszcze lepsi na na rowerze Canyona czy Rometa?

Zawody to tylko marketing, to ze firma zdobywa medale, nie znaczy że jej rowery ze średniej półki są warte zakupu. Wręcz przeciwnie, często są mocno przepłacone i nieutytułowana konkurencja ma znacznie lepsze oferty. Zwłaszcza, że rower to taki twór, że producent daje w zasadzie tylko ramę  a reszta jest standardowa...

Opublikowano
10 godzin temu, Abihabi87 napisał:

@Ares

Podaj mi namiar do przedstawicielstwa Rose we Wrocławiu, strona www czy co kolwiek.

Na googlach nic nie mogę znaleść.

TO jest przedstawiciel Rose na Polskę rosebikes, kiedyś z nim rozmawiałem i mieli odtworzyć normalny sklep, ale nie wiem na jakim etapie ten projekt jest musisz sam dopytać co i jak w tej chwili we Wrocławiu jest. 

Opublikowano
W dniu 27.05.2018 o 13:19, Nurek_ napisał:

Zawody to tylko marketing, to ze firma zdobywa medale, nie znaczy że jej rowery ze średniej półki są warte zakupu. Wręcz przeciwnie, często są mocno przepłacone i nieutytułowana konkurencja ma znacznie lepsze oferty. Zwłaszcza, że rower to taki twór, że producent daje w zasadzie tylko ramę  a reszta jest standardowa...

o to to jak z Mercedesem albo uwielbianym przez Polaków Volksvagenem :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Noszę się z zamiarem wymiany roweru na coś nowego. Głównymi rzeczami które musiały by być to sztywne osie. Z komponentami minimum slx, amor najlepiej reba rl. Nie mam ciśnienia na hample. Z czasem sobie wymienię jak mi obrzydną ;).  Styl jazdy to amatorskie xc/mtb 3-5 razy w roku i treningi pod tym kątem. 

Znalazłem coś takiego:

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-8-0.html    

https://www.rosebikes.pl/rose-count-solo-4-2660357

Niestety count solo nie ma na ten sezon sztywnej osi z tyłu. W 2017 miał a w tym roku przyoszczędzili na rzecz tylnej przerzutki :|. 

Macie jakieś fajne propozycje? 

Edytowane przez KOUCZOR
mateusz_zwolinski
Opublikowano (edytowane)

Xc/mtb to jakas nowa kategoria sportu? Inaczej, czy słyszałeś o xc, nie mtb? :D

Każda marka produkuje rowery do cross country. Wystarczy odpalić stronę i zobaczyć co mają do zaoferowania w tym przedziale cenowym który Cię interesuje. To wcale nie jest takie skomplikowane.

Edytowane przez mateusz_zwolinski
Opublikowano

Panie i panowie, dyskusja bardzo ciekawa ale czy tylko ja odnoszę wrażenie ,że na tym forum (różne wątki) panuje jakaś dziwna mania chwalenia wszystkiego co Trekopodobne ? :-)

Opublikowano
W dniu 27.06.2018 o 11:59, galezow napisał:

Panie i panowie, dyskusja bardzo ciekawa ale czy tylko ja odnoszę wrażenie ,że na tym forum (różne wątki) panuje jakaś dziwna mania chwalenia wszystkiego co Trekopodobne ? 🙂

Zależy, kogo zapytasz.

mateusz_zwolinski
Opublikowano
W dniu 27.06.2018 o 11:59, galezow napisał:

Panie i panowie, dyskusja bardzo ciekawa ale czy tylko ja odnoszę wrażenie ,że na tym forum (różne wątki) panuje jakaś dziwna mania chwalenia wszystkiego co Trekopodobne ? 🙂

Mania chwalenia rowerów Treka, czy rowerów "Trekopodobnych"? Jakie to są rowery?

Niefortunny i nielogiczny dobór słów.

Opublikowano

W jakim celu dorabiasz do tego niepotrzebną filozofię ??? Każdy wie o co chodzi i Ty również to wiesz.

Widocznie masz z tym jakiś problem jeśli celowo obracasz kota ogonem.

Opublikowano

Witam,

Jak Ci się śmiga na tej maszynie?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ogólnie GT to dobra marka, raczej nie ma się co bać 

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na Rowery Treka- Wygórowana cena, zbyt mało dane w zamian. 

Edytowane przez KOUCZOR
Opublikowano
W dniu 13.07.2018 o 22:23, KOUCZOR napisał:

Patrząc na Rowery Treka- Wygórowana cena, zbyt mało dane w zamian. 

Bzdura... Ramy Treka są wieczne praktycznie. mam sporo znajomych, którzy mają kilkunastoletnie Treki mimo parunastu tysięcy km nalotu, ramy są w świetnym stanie...

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. 

Przyszedł czas na zmianę Cube Acid na coś innego. Wybór pomiędzy

https://velo.pl/dartmoor/primal-pro-275-0

https://www.rowerymerida.pl/produkt1218/one-twenty-9500-rower-merida.html

Oba rowery mogę dostać w podobnej cenie. Za Dartmoorem przemawia lepszy osprzęt, za meridą pełną amortyzacja. Rower używany głównie na leśnych ścieżkach, czasem lekkie enduro i sporadyczne wypady w góry/ na Jurę. Ktoś ma doświadczenie z tymi rowerami? Który będzie lepszy?

Opublikowano

Witam. Z innej beczki.... mysle nad zakupem rowerka w cenie 5000 do ok 6000,i trafiajaą sie okazje już z karbonowymi ramami jak np kross czy haibike, tylko że, rowerek bedzie przewożony na bagażniku dachowym który ma jak wiadomo uchwyt i trzeba za ramę  dokręcic. Karbonu ponoc nie wolno ściskać??? podpowiedzcie co  i jak, jeśli ma ktoś mądre słowo, i poradzcie czy aluminiak czy karbon. Wzrost 169 waga 75 kg...troche za duża:)

Andrzej Sawicki
Opublikowano

@sonnyboard Zawsze lepiej wyjdziesz na starszym roczniku w promocji. Tutaj Trance ma lepszy osprzęt po całości, w tym sprawdzony damper zamiast X-Fusion z dolnej półki i nieco lepszy napęd, chociaż nie 1x.

@Dzinal Do wożenia roweru z ramą z włókna węglowego bagażnik musi łapać za koła. Mocowanie za ramę może łatwo spowodować uszkodzenie. Choć kształt przypomina typowe rury, takie ramy o wiele gorzej znoszą ściskanie.