puchatek Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 https://allegro.pl/oferta/continental-mtb-28-29x1-75-2-5-oem-detka-presta-sv-10142202761 Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na tych dętkach, ale kupowałem z zaworem samochodowym. Zawsze rozwiercałem obręcz, nie szosową oczywiście 😀. 1
Rokoszoko Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Ktoś wcześniej pytał o dartmoora. Sprawdzałem go za nim kupiłem am100s... Puściłem bokiem informację o pękaniu ramy pod suportem, bo ponoć wspawali tam wstawkę, która to poprawia, jednak trzeba zauważyć tam jedną rzecz - pisałem o tym w wcześniejszych postach. Am100s ma punkt pośredni, mocowanie dampera z dwóch stron jest w ramie, a potem idzie łączenie do wahacza. W przypadku dartmoora jedno mocowanie jest w ramie, a drugie idzie od razu w wahacz, które kończy się na kole i leci pod suport, tzw. single pivot. Efekt ? Jak na niego siadłem i przypedałowałem z roweru zrobił się snejk. Przednie koło w prawo, tylne w lewo. Wiele osób nie zwraca na to uwagi, ale ja nienawidzę tego uczucia. Osprzętowo też rowery wychodził, do tego z kazdą pierdułką trzeba rower odsyłać, nie było chyba też tam dożywotniej gwarancji Edytowane 24 Lutego 2021 przez Rokoszoko
Adziu74 Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 17 minut temu, Rokoszoko napisał: Ktoś wcześniej pytał o dartmoora. Sprawdzałem go za nim kupiłem am100s... Puściłem bokiem informację o pękaniu ramy pod suportem, bo ponoć wspawali tam wstawkę, która to poprawia, jednak trzeba zauważyć tam jedną rzecz - pisałem o tym w wcześniejszych postach. Am100s ma punkt pośredni, mocowanie dampera z dwóch stron jest w ramie, a potem idzie łączenie do wahacza. W przypadku dartmoora jedno mocowanie jest w ramie, a drugie idzie od razu w wahacz, które kończy się na kole i leci pod suport, tzw. single pivot. Efekt ? Jak na niego siadłem i przypedałowałem z roweru zrobił się snejk. Przednie koło w prawo, tylne w lewo. Wiele osób nie zwraca na to uwagi, ale ja nienawidzę tego uczucia. Osprzętowo też rowery wychodził, do tego z kazdą pierdułką trzeba rower odsyłać, nie było chyba też tam dożywotniej gwarancji Ja pytałem👍😁 pozostanę przy AM 100s to będzie pierwszy full a na rower wsiadam po nieco 2 letniej przerwie 🤣...wypadek, rehabilitacja..itp sam jestem ciekaw jak sprawdzi się w bikeparkach,hmmm w zasadzie powinienem martwić się o siebie bo ...starość nie radość 🤣 W dniu 23.02.2021 o 10:37, erw napisał: Ja z kolei 34t na 32t zmieniłem. No, ale płaskiej drogi asfaltowej na am 100s unikam jak tylko mogę Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka @kmucha3212 faktycznie ten am50s wydaje się mieć rozmiar xl i stąd te różnice @Adziu74 bluebird wydaje mi się iść bardziej w stronę enduro jednak, chociaż producent stawia go w roli roweru trailowego. Kwestia do czego Ci potrzebny rower. Jeśli podjazdy to znaczna część aktywności, to ja bym brał am100s. Sam rozważałem te dwie opcje i wybrałem RR. Dzięki za odpowiedź, generalnie rower na leśne ścieżki plus bikeparki, jeszcze mieszkam na nizinach ale w maju przeprowadzka pod Kraków,a tam już przysłowiowy rzut beretem w górki👍 stąd pomysł na fulla myślę,że AM będzie dobrym wyborem. 2
MariuszN88 Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 4 godziny temu, Looban napisał: serio? chodzi mi o coś sprawdzonego, bo już przerabiałem takie z kiepskimi zaworami, podejrzanie ciężkie itd. Coś sprawdzonego... wywal dętki, przejdź na mleko 👍
abra Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Ja do mojego AM spróbuję w tym sezonie dętki technologii FOSS. Edytowane 24 Lutego 2021 przez abra
Airman Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 O, ciekawa informacja, dzięki . Daj znać jak rozpoczną się testy.
abra Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 Specjalnie ich przebijać nie będę jak to pokazują filmy reklamowe😃
Michał Opole Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 Witam. Dołączyłem do grona posiadaczy AM100S rocznik 2021 w dniu 05.03.2021. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, choć łatwo nie było... samo upolowanie na stronie to niemałe wyzwanie. Mam 1,8m wzrostu i wziąłem rozmiar L zgodnie z opisem na stronie. Według mnie rower oferuje zrelaksowaną - wygodną pozycję do pokonywania kilometrów na singlach. U mnie nie wystąpiły problemy z samoistnymi zmianami, ani spadaniem łańcucha przy kręceniu do tyłu. Natomiast widać wyraźny wpływ błota na jakość pracy napędu. Mam zębatkę 30 i dla mnie jest to rewelacyjne rozwiązanie...spokojnie można kręcić pod strome podjazdy. Choć zawieszenie pracuje płynnie , to i tak oddam na serwis i solidne smarowanie. Wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć 😉. Generalnie to fajny sprzęt, w dobrej cenie. PS. przy wadze 92 kg napompowałem damper do ok 165 psi., ale dalej szukam. Mam wrażenie, że jeszcze ciut za lekko przelatuje przez skok...
abra Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 @Michał Opole pobaw się tłumieniem powrotu amortyzatora.
Michał Opole Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 79 cm mierzone bez butów... (podaje bo rożne opinie są). Co do sztycy to niesamowity bajer. Długość przy L-ce to 150mm. W najwyższym położeniu jest ciut za wysoko ale to nie problem, bo jeden ruch kciuka i już mam to, co potrzebuję. Wysokość ustalam do trasy, więc rzadko jest na stałym poziomie. Kręcę tłumieniem, tylko że to niewygodne (kiepski dostęp). Dlatego szukam złotego środka z tłumieniem i ciśnieniem, tak by tylko przestawiać IPĘ w zależności od trasy. Tak by było najwygodniej. IPA jest rewelacyjna - zmienia charakterystykę dampera w szerokim zakresie i wydaje mi się że to o wiele lepsze niż pełna blokada. Myślę, że pomysły z manetką które to upośledzą (do wszystka albo nic) to porażka i krok do tyłu.
TomekCorsa Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 W AM ... amortyzator działa progresywnie, ma tokeny i jest możliwość zmiany. Ja nic nie zmieniam bo ciężko go dobić i to jest fajne. Natomiast, i tu ubolewam że damper działa liniowo. Jak ustawimy i już jest ok to nagle przychodzi sytuacja gdzie lądujemy i ... dobity. Kto zwrócił na to uwagę i co powie ?
Rokoszoko Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, TomekCorsa napisał: Kto zwrócił na to uwagę i co powie ? Poprawcie SAG w swoich damperach, ja przy nie całych 90kg mam chyba 180 czy 185psi i dopiero wtedy ma 1cm ugięcia. Żebym go dobił to trzeba się postarać - jak z bunny hopa strzelę niedolota w kant korzenia, czy innego krawężnika to wtedy dobije, ale podczas zwykłej eksploatacji, uskoków 50/50 na dwa koła bez szans, aby dobił. Przedni RS35 nie ma w sobie tokenów (odkręć korek powietrza, pod nim nic nie ma), tylko reduktor skoku 10mm (pod komorą). RS z Debonair bez tokenów ma działać jak sprężyna stalowa (oczywiście nie działa tylko się upodabnia, o czym też pisałem) i daleko mu do mega progresywności jak solo air z np. 30stki. RS 35 fajnie pracuje na całym skoku, dopiero pod koniec robi się betonowy Wspominałem tutaj w tym temacie, że wyciągałem ten reduktor skoku i w momencie jak na amor wpadło 160mm skoku to pod górkę z roweru spadałem i musiałem się za kierownicę trzymać Wróciłem do 150mm. Niby 10mm różnicy, a dla mnie rower stal się niejezdny Żeby nie pisać postów na pusto, dwa dni temu rzuciłem sobie traskę. Brenna -> Groń -> Przełecz Salmopolska -> Barania Góra -> Powrót rowerem do mojej wsi. Akurat było dość mroźno, twardy śnieg, po drodze masę lodu i ścigałem się z narciarzami 😆 Edytowane 12 Marca 2021 przez Rokoszoko 1 1
TomekCorsa Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 No, to żeś zaimponował mnie, nam. Masz tą kondycję. Ja zaledwie 30 pare kilometrów. Ale zawsze. 1
TomekCorsa Opublikowano 13 Marca 2021 Opublikowano 13 Marca 2021 A co to za apka ? Mapa, nawigacja czy ? We wrześniu 2020 miała ostatnią aktualizację. Jak nie zapomnę to używam Naviki, zapisuje trasę i inni też to widzą a tak to Google Fit z zegarka. Byłem pewien że amortyzator ma tokeny i działa progresywnie ale się myliłem. Zresztą nie ważne bo działa dobrze. Natomiast damper, czasami dobija jak już jest ustawiony. No dobra, problemu nie robię, wszystko zostało wyżej w poście wytłumaczone. 1
Rokoszoko Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Opublikowano 13 Marca 2021 Po zimowych testach (z 800km ?) pozwolę sobie jeszcze obalić jeden mit Wróćmy do korzeni i opony 2.4 z tyłu. Jako, że zużyty prawie taipan słabo radził sobie w błocie i śniegu to zamontowałem na tył oponkę 2.4, miejsca z tyłu jak wspominaliśmy NA STYK. Po drodze było tony śniegu, błota. Zaliczyłem trasy z prędkością 50-60km/h, gdzie w śniegu leciałem zygzakiem, ostre podjazdy, że czasem pod butem słyszałem, jak coś mi w rowerze trzeszczy (chyba brud na napędzie, albo moje kości :P). Generalnie rower lekko nie miał I efekt taki... Rama jest NIETKNIĘTA Także całe mity i inne bajki o szuraniu błota, robieniu dziur, czy innych cudów po ramie można wsadzić sobie w między wiersze Sam się zaskoczyłem, że przy kole 29" nie ma tam ryski.
puchatek Opublikowano 13 Marca 2021 Opublikowano 13 Marca 2021 Pojeździj po gęstym gliniastym błotku, które przykleja się do opony i już tak kolorowo może nie być 😀.
TomekCorsa Opublikowano 13 Marca 2021 Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) Poprzednie Rockrider, do 2019, te w wcześniejszych malowaniach, miały inny lakier (nie mówię o kolorze). Te aktualne, lakier ma grubą warstwę bezbarwnego. Tu akurat XC... ale z AM tak samo jest. Jak się powiększy fotkę to nawet widać że ten u góry świeci się a na dole bardziej matowy. Serwis hamulców, zmiana ciśnienia i siodełko inny kont w AM ... Ciśnienia pod 72 kilo rajdera Ten rower też lubię ale XC ... lepszy. He he Edytowane 15 Marca 2021 przez TomekCorsa
malagos222 Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Witam, Czy jest tu jakaś mała kobietka, która użytkuje AM100s? Mam 158cm wzrostu i troszkę przerażają mnie koła 29. Po przeczytaniu tego forum przekonałam się do zakupu tego modelu ze względu na cena-osprzęt- gwarancja. Byłby to mój pierwszy rower górski, do jazdy różnorodnej tj. lasy, łąki, jakieś wiejskie kamieniste ścieżki i pewnie raz na jakiś czas traski górskie. Dotychczas jeździłam troszkę na trekkingu i dużo na szosie więc jest to dla mnie nowość😀 Może ktoś wyrazi swoją opinię, coś podpowie czy upierać się przy tym rowerku? Ostatecznie mogłabym po zakupie wymienić koła na mniejsze ale byłby to dodatkowo spory koszt.
TomekCorsa Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Jesteś pewna że AM ... a nie XC100S byłby lepszy dla Ciebie ? Kompletne koła 27,5 kosztują 1100 PLN. Gdybyś wybrała XC ... to zostało by na koła albo sztyce regulowaną. Oczywiście nie z tego powodu ja jednak proponuję Tobie XC100S ale gdyby jednak to j.w. Proszę cię przemyśl to i nie słuchaj "napaleńców" z tego wątku tak na 100 procent. https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-100-s-29/_/R-p-304208 Edytowane 18 Marca 2021 przez TomekCorsa
abra Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) @malagos222 Moja żonka ma 165cm wzrostu i bliźniaczy XC100s w rozmiarze S, dokładnie taki jak @TomekCorsa na fotce. Też mi się wydaje, że XC100s będzie dla ciebie lepszy. To nadal koła 29" ale przy ramie S i niższym zawieszeniu będzie ok, o ile zamierzasz faktycznie pojeździć bardziej terenowo. Ona w tym rowerze jest zakochana i jeździ już tylko górsko. Inne rowery stoją zakurzone w piwnicy.😄 Ja na AM choć starszym niż wątkowy. Edytowane 18 Marca 2021 przez abra
puchatek Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 2 godziny temu, malagos222 napisał: Mam 158cm wzrostu i troszkę przerażają mnie koła 29 Jak już jesteś zdecydowana na AM to myślę, że się wpasujesz. Jak możesz to kup online, przymierz się w domu i w razie czegoś oddasz. Przed podwyżką różnica w cenie była 1200 zł na korzyść XC, a teraz już tylko 800 zł... Nie mówię tego pod kątem, że warto wziąć AM niż XC, bo to rowery stworzone do innych rzeczy, ale warto poczytać i przemyśleć. 1 godzinę temu, abra napisał: i niższym zawieszeniu będzie ok Niższy skok zawieszenia nie ma nic do rozmiaru. Popatrz na geometrię.
abra Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Trochę ma przy wsiadaniu i zsiadaniu dla osób z niskim krokiem.
puchatek Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Nie ma żadnego znaczenia. Popatrz na wysokość suportu i podsiodłówkę - przy tym samym kole są identyczne.
Rekomendowane odpowiedzi