Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu byłem na singlach w Świeradowie na HT, w tym roku mam zamiar powtórzyć ale na AM, a jest tam co robić - polecam. W planie również single glacensis.

Opublikowano

Przy propozycjach trzeba brać pod uwagę łatwość dojazdu. Trochę autostrad czy dróg szybkiego ruchu jest. W zależności ile osób z której strony będzie chętnych to dane miejsce powinno bardziej być brane pod uwagę. Długość trasy zjadowej, możliwość wyboru trudności i żebyśmy nie tracili czasu i sił na podjazd musi być kolejka czy wyciąg itp. Jedno dniowy wypad musi być łatwy do zrealizowania dla większości, to nie może być popis umiejętności pojedyńczych osób. Tak sobie myślę.

Opublikowano

"żebyśmy nie tracili czasu i sił na podjazd" - podjazdy są najciekawsze :D

Opublikowano

Panowie byłem zdecydowany na zakup RR XC 500. Jednak im więcej czytam tym bardziej skłaniam się do zmiany zdania i spoglądam w stronę AM 100s.
Napiszcie o odczuciach jezeli chodzi o podjazdy i pedałowanie po płaskim.
Jak to wygląda? Rzepa totalna czy idzie śmigać lecz wiadomo ze nie tak komfortowo jak na rowerkach XC.
Chciałbym korzystać z niego w kazdych warunkach.
Jak przyjdzie podjechać gdzieś 20/30 km asfaltem.
Do lasu na ubite drogi i leśne ścieżki.
Na trasy z większa ilością przewyższeń gdzie beda zjazdy i podjazdy.
W górki na trudniejszy teren.

Opublikowano

Wydaje mi się że sam sobie odpowiedziałeś Rower ci się podoba ale jak będziesz go używał to go wyklucza Jak ma być full suspension to może pomyśl o XC100S albo wersję karbonową 

Opublikowano

Witam zastanawiam sie miedzy tym am100s a krosem soil 1.0 2019 co bedzie lepsze cenowo sa w podobnej kwocie

Opublikowano

Przewidywana jest jakaś ewolucja AM100S na 2021 rok? 

Opublikowano
13 godzin temu, Wojo1 napisał:

Witam zastanawiam sie miedzy tym am100s a krosem soil 1.0 2019 co bedzie lepsze cenowo sa w podobnej kwocie

Też miałem ten dylemat, ostatecznie wybrałem AM100s, po części po przestudiowaniu tego tematu a po części ze względu na napęd 12s i Rockshox 35. Ciesze się jak dziecko przed komunią, które miało dostać Wigry 3.  Rower przybędzie w sobotę więc jeszcze 5 dni czekania.

8 minut temu, Żółtek napisał:

Przewidywana jest jakaś ewolucja AM100S na 2021 rok? 

jak na razie zmiana zębatki przedniej z 34 na 30t

Opublikowano

Na wstępie chciałem podziękować za temat , który również mi pomógł podjąć decyzje o kupnie am100s. 

23 godziny temu, plateseter napisał:

Też miałem ten dylemat, ostatecznie wybrałem AM100s, po części po przestudiowaniu tego tematu a po części ze względu na napęd 12s i Rockshox 35. Ciesze się jak dziecko przed komunią, które miało dostać Wigry 3.  Rower przybędzie w sobotę więc jeszcze 5 dni czekania.

jak na razie zmiana zębatki przedniej z 34 na 30t

Też mam odbiór w sobotę , trochę długie te dni ostatnio :/

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie spadania łańcucha z zębatki 50T przy kręceniu do tyłu, to sprawdziłem w 2 rozmiarach: XL - nic nie spada, M - spada. Jako, że będziemy zmieniać rowerki na mniejsze dam znać jak w innych rozmiarach później. Trochę to zastanawiające przy takiej samej długości CS we wszystkich rozmiarach.

Edytowane przez HILTI
Opublikowano (edytowane)

Spada z przedniej zębatki czy z dużej zębatki kasety?

Edytowane przez abra
Opublikowano

U mnie spadało przez chwilę, po wyjęciu roweru zkartonu, później nigdy się nie zdażyło. Coś musi się ułożyć :).

Opublikowano

Kwestia regulacji i nie będzie spadać. Śrubką w zmieniarce,  jest jedna od tego. Po kilkunastu kilometrach napęd się układa. 

Opublikowano (edytowane)

Jest jedna do regulacji pozycji przerzutki względem kasety. 

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Czyli chodzi ci o śrubę opasania / oplotu łańcucha. To chcę zwrócić uwagę, że w ten sposób może i ustawimy tak, że łańcuch kręcąc do tyłu nie będzie schodził z największej zębatki ale możemy zrobić sobie kuku bo zacznie się utrudniona zmiana biegów. Kwestia co dla kogo ważniejsze. Przy blacie 34T z reguły nie ma problemów z kręceniem do tyłu, dla 32T i 30T może to występować, bo zmienia się kąt wyjścia (w tym przypadku nachodzenia) łańcucha na zębatkę.

Na tym filmie z czerwonym xc100s blat jest 34T.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz więcej niż ja a pytasz się. Żartowniś.

Zauważyłem że mając wyregulowane tak żeby łańcuch nie spadał na pierwszym biegu przy kręceniu do tyłu to przy biegu najszybszym, 12, stając mocno na pedałach łańcuch przeskakuje po zębatce. Jak ustawie żeby tego nie było to spada z jedynki kręcąc do tyłu. Wspomniana trudność zmiany biegów też chyba występuje. Cały napęd jest bardzo czuły na zabrudzenie. Musi być idealnie czysty łańcuch i kółka bez oporów.

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Tomek wiem co może być nie tak w Twoim rowerku - sprawdź czy hak przerzutki nie zmienił pozycji, nie obrócił się w osi mocowania do góry (jednym słowem czy nie jest zadarty do góry)

Opublikowano

Jeszcze ciągniecie temat przerzutki? Darujcie sobie. Luzy, rozrzut jakościowy przynajmniej w przypadku NX powoduje te problemy. Żadne tam regulacje nie pomogą jeśli już regulowaliście podstawowe rzeczy. Spędzicie miesiące na regulacjach a i tak coś będzie nie tak, szkoda czasu. SLX można dorwać poniżej 250pln.

Chcecie wiedzieć jak rozwiązałem problem overshiftingu? Zmieniłem przerzutkę na shimano. 5 min regulacji po wymianie i od 2 miesięcy zapomniałem co to przerzutka. Może nawet być uwalona w śniegu, błocie czy wręcz lodzie a i tak działa lepiej. Odległość wózka przerzutki od zębatki ustawiona byle jak i też działa. Jest ładnie oznaczone na wózku w shimano jak ustawić i tak później ustawiłem choć nie musiałem.

Co jeszcze robiłem?

Zmieniłem oponę na tyle (hans dampf supergravity), zamleczyłem, zmieniłem klocki (przerobiłem ceramiki i metale) obecnie przód żywiczne, tył metale. Teraz rower jeżdzi jak ja chce i oczekuje.

Do zobaczenia na singlach w sezonie!

Opublikowano

Można też zmienić cały rower. Czemu nie. Nawet prostsze.

Opublikowano

Spada z 50T na M

Fanfuła - nie próbowaleś przełożyć samych kółek z GX-a?

Opublikowano

Za chwilę sprawa tej zmieniarki urośnie do rozmiarów galaktyki i wszyscy będą radzić i narzekać. Sporadyczne małe problemy ze zmianą biegu zdarzają się też w każdej innej. To że spada kręcąc do tyłu na pierwszym przełożeniu można ustawić ale na innych biegach wtedy np u mnie łańcuch przeskoczy gdy mocno nacisne w pedał. Nie wierzę że w innych modelach jest bez problemowo. Zwłaszcza teraz gdy jest mróz, błoto itd. Nawet przez chwilę nie myślałem o zmianie na Shimano z powodów opisywanych.

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

W poniedziałek dotarł do mnie zamówiony AM100S, pierwsze wrażenia na szybko

Rozmiar L dla mnie jak szyty na miarę; mam 180 cm i 84-85 przekrok
Pozycja dużo lepsza niż moim poprzednim rowerze z geometrią XC (chyba się starzeje ;) )
Przyszedł model 2020 z blatem 34t, pojeżdżę i się zastanowię czy zmieniać
Na szybko zamówiona osłona ramy, która też powinna chronić linki, ale nie chroni bo nie pasuje do ramy 😉

Dzięki wielkie wszystkim, którzy na tym forum, swoimi opiniami pomogli w wyborze

Edytowane przez plateseter
Opublikowano

Wybaczcie długą nieobecność, ale miałem roboty po uszy, a teraz biegam po lekarzach :( Co nie zmienia faktu, że dziennie rower jest w akcji i nadal jestem zadowolony, idzie jak do ognia :D Szkoda tylko, że nie mam czasu na nic więcej, tylko wieczorami dookoła komina. Tak też patrząc w sufit spodobał mi się ten pomysł zlotu. Ale myślę, że to raczej gdzieś w lato, okolice wakacji. Stworzę może grupę na FB w przyszłości i tam to dogadamy i zbierzemy chętnych :D

IMG_20210127_220711_998.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie , decathlon szykuje chyba ciut tańszą alternatywe dla am100s. Przyznam że, taki ciemniejszy kolorek lepiej siada jak dla mnie :)

IMG_20210217_120421.jpg

Edytowane przez kmucha3212