Skocz do zawartości

Rockrider XC 💯 S

TomekLodz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Krys007 napisał:

Jakby nie patrzeć to XC 100s nie jest do takich zabaw, także nie dziw się, że zawieszenie nie dawało rady ;)

tzn dlaczego miał by nie być ? jak skakał 4m hopki to może i nie, ale na lajtowo jak np ja to spokojnie dawał rade.

Tomasz oczywiście że ja też robiłem przerwy w odpowiednich miejscach :)

Opublikowano (edytowane)

@Bronek5 nie ta geometria i podzespoły. Amorki mają za mały skok aby pozwolić sobie na downhill, hamulce mogą mieć problem z zatrzymaniem rozpędzonego rowerzysty.

Jasne, w granicach zdrowego rozsądku można próbować swoich sił i w skakaniu hopek - ale zasadniczo to nie jest rower zbudowany w tym celu, i narzekanie na pracę zawieszenia i ból rąk przy zjeżdżaniu z Góry Żar jest trochę nie fair wobec tego roweru ;)

Edytowane przez Krys007
Opublikowano
8 minut temu, Krys007 napisał:

@Bronek5 nie ta geometria i podzespoły. Amorki mają za mały skok aby pozwolić sobie na downhill, hamulce mogą mieć problem z zatrzymaniem rozpędzonego rowerzysty.

Jasne, w granicach zdrowego rozsądku można próbować swoich sił i w skakaniu hopek - ale zasadniczo to nie jest rower zbudowany w tym celu, i narzekanie na pracę zawieszenia i ból rąk przy zjeżdżaniu z Góry Żar jest trochę nie fair wobec tego roweru ;)

Oczywiście, że nie jest do tego, ale o jakim DH tu mowa? Geometria jak to słyszę to mnie krew zalewa :D Hamulce kolega wymienił, i to raczej masa i jego częste hamowanie je zagotowało. Ręce nogi nawet włosy mogą boleć jak nie ma kondycji do takiej jazdy :D:D

Opublikowano

Panowie wpiszcie sobie w yt "Michał Topór" i zobaczcie co mozna robić na rowerze do XC :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
9 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Panowie wpiszcie sobie w yt "Michał Topór" i zobaczcie co mozna robić na rowerze do XC :)

A miałem właśnie wklejać linka :)

Ale cena nie ta i waga raidera :D

Opublikowano

Jak się umie to na wszystkim się pojedzie. Góra Żar mi pokazała jak to wygląda i pełne zaskoczenie. Myślałem że jak robię te np 40 kilometrów bez przerwy jakimś swoim tempem a w lustrze widzę "kawałek" nogi to ... dam radę. Zużyte koronki 11 i wymienione suporty nic nie świadczą podczas takiej zabawy. To inne mięśnie pracują. Żałuje tylko bo pewne "marzenie" okazało się nie dostępne dla mnie. Dobrze że tylko 5 tysi na rower wydałem w celu moich planów. Ale luz, ważna zabawa a nie koszty. XC100S sprzedany za 3500 a Marin kupiony za tyle samo. Też jest super.

Opublikowano

Jeśli chodzi o ten rower to nie jest on zły na pewno nie jest do dh bardziej do cross country bo do enduro też się nie nadaje w tej cenie dołuż trochę i kup dobra używkę do dh :D mam nadzieję że pomogłem . 

Opublikowano (edytowane)

Tak wyglądają klocki po kilku zjazdach z góry Żar. Te tańsze były z normalnymi tarczami, tzn jednoczęściowymi, do metalicznych klocków. Hamulec M6000. Te droższe były na tarczy dwuczęściowej ale bez systemu "Ice ... ", hamulec SLX. Droższy zestaw był z przodu, tańszy z tyłu. Obie tarcze wyglądały tak samo, niby kolor zmieniły ale po wyczyszczeniu są ok. Klocki widać że zestaw tańszy dostał wpierdy. Kolory, fiolet i bordo z brązem. Odciśnięty tłok. Widać że było bardzo gorąco, takie kolory to ponad kilkaset stopni. Zestaw droższy gdzie tłok jest ceramiczny (biały więc chyba ceramiczny), nie odcisnął się na klocku. Sam klocek też ma inną budowę. Wszystko wyczyszczone i założone do innego roweru. Wniosek mam taki. Do jazdy wyczynowej która czasami podczas wyjazdu może mieć miejsce, lub dla osoby która cały czas zapier ... w dół zestaw droższy to podstawa. Dla zwykłego jeżdżenia, jak kto woli. 

IMG_20200617_143239.jpg

Edytowane przez TomekLodz1973
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy ja mówiłem że go sprzedałem ? Aaa, bo właśnie kupiłem jeszcze raz ten sam. Trochę się różni hamulcami i kolorystyką model na 2020. Także znów będę tu pisał. Pozdrawiam 🤪

20200703_121818-COLLAGE.jpg Edytowane przez TomekLodz1973
Opublikowano

Dlaczego co ??? Bo jestem 🤪 Nowszy ma lepszą kolorystykę. Chciałem AM za 6500 ale rano już tylko M były więc powrót do przeszłości i za 5300 XC.

Opublikowano
W dniu 10.06.2020 o 17:36, TomekLodz1973 napisał:

Jak się umie to na wszystkim się pojedzie. Góra Żar mi pokazała jak to wygląda i pełne zaskoczenie. Myślałem że jak robię te np 40 kilometrów bez przerwy jakimś swoim tempem a w lustrze widzę "kawałek" nogi to ... dam radę. Zużyte koronki 11 i wymienione suporty nic nie świadczą podczas takiej zabawy. To inne mięśnie pracują. Żałuje tylko bo pewne "marzenie" okazało się nie dostępne dla mnie. Dobrze że tylko 5 tysi na rower wydałem w celu moich planów. Ale luz, ważna zabawa a nie koszty. XC100S sprzedany za 3500 a Marin kupiony za tyle samo. Też jest super.

Tutaj napisałeś tak jakby on ci nie pasował a kupiłeś go z powrotem 

Opublikowano

Tak masz rację. Po krótkim czasie jednak doszedłem do wniosków ... i kupiłem jeszcze raz. Może lepiej nie staraj się tego zrozumieć. Nikt nikogo nie oszukał, może tylko ja sam siebie. Ale luz 😏

Opublikowano
6 godzin temu, TomekLodz1973 napisał:

Tak masz rację. Po krótkim czasie jednak doszedłem do wniosków ... i kupiłem jeszcze raz. Może lepiej nie staraj się tego zrozumieć. Nikt nikogo nie oszukał, może tylko ja sam siebie. Ale luz 😏

A co z Marinem ?

Opublikowano

Jest cały i zdrowy. Objechałem nim Zalew Sulejowski bez problemu na grząskich, mokrych dróżkach. Opony rewelacja, pozycja wygodna. Co będzie dalej, tego nie wie nikt 🤯

Opublikowano (edytowane)

Właśnie wróciłem ze sklepu i jestem po przymiarce L.

Mimo że to według tabelki mój rozmiar, mam 178 wzrostu, to chyba mimo wszystko będę celował w M.

Wydaje mi się że będę miał większą kontrole na tym czerwonym fulem.

Epic-a też miałem M, choć to było tylko 26 cali.
Możecie mi wyjaśnić jak działa ta 3 stopniowa blokada, która jednocześnie jest podpisana pod przód i tył?

Tomaszu, ale miałeś wersję poprzednią, a teraz nabyłeś nowszy model, ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń po zmianie.

Jeszcze poprzedni rowerek z 2013r.

IMG_1901 M-forum.jpg

Edytowane przez worms14
Opublikowano (edytowane)

No nie mogę uwierzyć że M bo L jest małe. Ja mam 180 i L jest na styk. Wzrost ale też postura ma znaczenie. Gruby, chudy, tu jest punkt. Przemyśl to, oczywiście Twój wybór. Ta blokada działa dobrze ale tylko włącz, wyłącz. Pośrednie położenie nie wiem co robi. W sumie nie potrzebowałem bo przy 130 psi z przodu i 180 z tyłu do mojej wagi 125 nie potrzebowałem blokować. Później nawet miałem to zdjęte, za dużo linek. A okazało się że po zdjęciu linek regulacja nie działa do końca w "damperze". Nie można otworzyć do końca bo sam się zamyka. Teraz w nowym nie zdejmuje tego. Zmienię tarcze i zaciski na M7000 i M6000. Te "levele" mimo że pewnie lepsze od Tektro i tak będą słabsze. Nawet z tego powodu że Shimano wiem jak odpowietrzać a Sram może trzeba coś dokupić. Mostek na krótszy a kierownica oby mogła zostać. 720 mm, chyba wolę 760-780. Kolorystyka w nowym lepsza stanowczo. Miał być AM za 6500 ale akurat był brak, natomiast to dobrze bo ten kąt nie jest przyjemny na co dzień a i rura podsiodłowa pewnie szybko by dostała duże luzy pod moim ciężarem. Jeszcze później napisze co było nie tak z sprzedanym XC a i z Marinem którego mam też coś ... 

Jeszcze mam Giant Trance z 2018. Nigdy o nim nie pisałem.

Edytowane przez TomekLodz1973
Opublikowano
5 godzin temu, TomekLodz1973 napisał:

No nie mogę uwierzyć że M bo L jest małe. Ja mam 180 i L jest na styk. Wzrost ale też postura ma znaczenie. Gruby, chudy, tu jest punkt. Przemyśl to, oczywiście Twój wybór. Ta blokada działa dobrze ale tylko włącz, wyłącz. Pośrednie położenie nie wiem co robi. W sumie nie potrzebowałem bo przy 130 psi z przodu i 180 z tyłu do mojej wagi 125 nie potrzebowałem blokować. Później nawet miałem to zdjęte, za dużo linek. A okazało się że po zdjęciu linek regulacja nie działa do końca w "damperze". Nie można otworzyć do końca bo sam się zamyka. Teraz w nowym nie zdejmuje tego. Zmienię tarcze i zaciski na M7000 i M6000. Te "levele" mimo że pewnie lepsze od Tektro i tak będą słabsze. Nawet z tego powodu że Shimano wiem jak odpowietrzać a Sram może trzeba coś dokupić. Mostek na krótszy a kierownica oby mogła zostać. 720 mm, chyba wolę 760-780. Kolorystyka w nowym lepsza stanowczo. Miał być AM za 6500 ale akurat był brak, natomiast to dobrze bo ten kąt nie jest przyjemny na co dzień a i rura podsiodłowa pewnie szybko by dostała duże luzy pod moim ciężarem. Jeszcze później napisze co było nie tak z sprzedanym XC a i z Marinem którego mam też coś ... 

Jeszcze mam Giant Trance z 2018. Nigdy o nim nie pisałem.

Wrzuć foto tego Giant trance z 2018r :) Ja śmigam na ta chwile Giant Talon 4 z 2015r po modyfikacjach ale kusi mnie żeby kupić coś innego. Nowego HT albo fulla... :)

Opublikowano

Zacząłem dziś zamawiać przez neta w systemie ratalnym, ale i tak muszę czekać do jutra. Zastanawiam się czy przejdzie wniosek i jak długo będę czekał na dostawę do sklepu stacjonarnego.

Tak się nakręciłem na ten rower, że nawet byłbym w stanie pojechać z Warszawy do Białegostoku po niego, oby szybko doszedł, co by w kolejny weekend już go testować.

Wydaje się że ten rozmiar dla mnie będzie ok, przekrok mam tylko 81 cm, zresztą jak będzie coś nie tak to zawsze można wymienić.

Teraz pozostaje zakup licznika z pasem na pierś, coś się chwalą że z Sigmą się ten rower lubi, zawsze na Polar-ach latałem, ale jak warto w jakąś Sigme nabyć za mniejsze pieniądze to czemu nie, tylko zastanawiam się co takiego ciekawego oni tam wymyślili dla tych liczników.

No i SPD z butami, warto coś z Decathlonu brać?

Opublikowano (edytowane)

IMG_20200412_151555.jpg

IMG_20200621_183044.jpg IMG_20200423_135227.jpg Edytowane przez TomekLodz1973
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Decathlon sprzedaje rowery których nie ma w Polsce. Janusze z Allegro czy inni "biznesmeni" to jasna sprawa ale teraz zostałem zaskoczony. Sezon jest taki krótki a i tak ciągle pada a ja czekam osiem dni i jeszcze nie wiadomo kiedy rowery będą w PL. Później jeszcze do sklepu i ... Walić to, rezygnuje 🤬

Opublikowano

Mówisz poważnie, jaki dali termin na realizację?

Ja zamówiłem w niedzielę, zaplanowali na sobotę odbiór, później się ulatniam na trochę, mam nadzieję że nie będzie poślizgu.

Zaczynam kompletować resztę osprzętu, nie ma odwrotu.

Opublikowano

Jak się zaczęła historia z covidem to zamówiłem trenażer. Na stronie pisało dostępny ale jak dostałem maila z terminem realizacji to było podane, że za miesiąc. Zadzwoniłem do nich z pytaniem, co jest grane. Dowiedziałem się, że jest na magazynie we francji :) . Bez problemu anulowałem zamówienie. Niesmak pozostał.

Opublikowano

Bardzo nieładnie z ich strony, mimo wszystko ma nadzieję że terminu dotrzymają, wziąłem odbiór w sklepie i tak nie wiem czy nie będę wymieniał na większy rozmiar.

Rozmawiałem z obsługa i mówili że w środę zamówiony rower był gotowy do odbioru w poniedziałek, więc w miarę szybko, moje zamówienie podali 5 dni roboczych, właściwie wczoraj zapadła klamka w systemie ratalnym po 13, więc tak naprawdę ciężko będzie im się wyrobić do soboty, ale jestem dobrej myśli.

Dziś jadę mierzyć buty spd do nich, muszę się czymś zająć co by się nie dłużyło.

PiotrRockrider
Opublikowano

Też mam ten rower od zeszłego roku. Ścigam się na nim. Zmieniłem tylko mostek, żeby mieć kierę niżej oraz zmieniłem sztycę na bez offsetu, sztoby siodło było bliżej przodu i przyczepnośc przedniego koła lepsza na podjazdach. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego roweru. Możliwe jednak, że go wymienię na jakiś 5 razy droższy jak będę widział po swoim FTP, że jest sens. Gdybym miał miejsce na więcej rowerów  Rockrider wówczas by został ale niestety będę musiał go sprzedać. Na ten moment treningi i zawody xc na nim są dla mnie ok.