Skocz do zawartości

Rockrider XC 💯 S

TomekLodz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Tomek, jutro się za to wezmę i zdam relację.

Jakby ktoś miał wskazówki co do kasety to też chętnie nimi podążę.

Opublikowano (edytowane)

A nie, bo mam tak.

Korpus Sram jest węższy od Shimano M6000 i nie ma kolizji.

20210511_223859.jpg 20210511_223919.jpg 20210511_223932.jpg

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

witam,

miesiąc codziennego odwiedzania strony decathlon i udało się wrzucić XL do koszyka, uff

pierwsze wrażenie po posadzeniu d. na siodełku - kokpit nie pasuje, oczywiście kierownica krzywo przykręcona - rower odebrany ze sklepu ale sprzedawca czy serwisant nic po wyjęciu sprzętu z kartonu nie zrobił. nie przejmuję się tym. odwrócenie mostka, w miarę poprawna regulacja kokpitu i dyskomfort. zdarza się. od razu zakup przez internet manetki obrotowej srama (bo takie lubię i chwytów ergonomicznych). po zamontowaniu od razu lepiej, muszę trochę pojeździć i zastanowić się nad wymianą kierownicy typu flat. pewien problem przy montażu chwytów (krótkich, pod gripy, powoduje lewa manetka combolock blokady - trzeba kombinować.

ale największe zdziwienie to sztyca, gdy jedna śruba normalnie od dołu a druga centralnie pod siodełkiem, od góry, normalnym imbusem się nie dostanie bez demontażu siodełka. jest jeszcze na tej śrubie, pokrętło, może ono służy do wypionowania siodła ? serwis w decathlonie na moje zapytanie nie pomógł("aby wypoziomować siodło trzeba je zdemontować" - no jak dokładnie wypoziomować zdjęte siodełko ???), chyba nigdy nie robili poziomu :D

w ten weekend jak pogoda pozwoli, testy w terenie. do tej pory jeździłem na hardtailu 26 cali, przyzwoitym, składałem kilka lat temu, ale full na 29 z napędem 1x12 to coś innego.

Opublikowano

No to będziesz się bawił z ustawieniami amorów i ciśnienia opon długo 😄
Ja ciągle coś modyfikuję i ciągle odkrywam nowe choć główne preferencje pod dane warunki już mam określone. Pompka dwuciśnieniowa warta zabrania na pierwsze wycieczki. Najlepiej jechać samemu żeby na spokojnie zatrzymywać się i korblować ciśnieniem i tłumieniem w te i we wte i oceniać jak pracuje zawieszenie.

Najbardziej w fullu zaskoczyła mnie możliwość jazdy na niskim ciśnieniu opon bez negatywnych konsekwencji czyli snakeów. Długi skok amorów chroni przed dobiciem snakea a nic tak dobrze nie robi przyczepności i chłonie szybkich drgań jak miękka opona.  

Opublikowano
W dniu 14.05.2021 o 18:43, RoBaqk napisał:

zdziwienie to sztyca, gdy jedna śruba normalnie od dołu a druga centralnie pod siodełkiem, od góry, normalnym imbusem się nie dostanie bez demontażu siodełka. jest jeszcze na tej śrubie, pokrętło, może ono służy do wypionowania siodła ? serwis w decathlonie na moje zapytanie nie pomógł("aby wypoziomować siodło trzeba je zdemontować" - no jak dokładnie wypoziomować zdjęte siodełko ???), chyba nigdy nie robili poziomu :D

Luzujesz tą, do której jest dostęp, a pokrętłem ustawiasz siodło w płaszczyźnie jakiej chcesz. Wspaniałe i proste rozwiązanie.

Opublikowano (edytowane)

w sumie do tego doszedłem

trochę tylko boli, że ciągle pada ;)

pierwsza trasa po leśnych ścieżkach, gdzie korzenie i piach zaliczona, prowadzi się pewnie, myślę o kierownicy z większym gięciem ale może nie takim jak w am100s - to był dobry zakup

Edytowane przez RoBaqk
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

1500 kilometrów 

ciągle jeżdżę "z nogi" 

chce jeździć kadencją

albo nie 

będę dalej jakoś jeździł 

20210527_155859~2.jpg 20210527_154816~2.jpg
Opublikowano

Trochę dziś na balkonie povawilem się z rowerem, efektem tego są większe tarcze przód 203, tył 180mm1ef313d973001c35bfcf65f584de40b1.jpgee3321eb025081d3e308ecd38aa67e95.jpg3064decb6f9492501f6652fe1a0dfee8.jpg0120e45b0b6e6e8420dd044484208cad.jpg

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ile dałeś za tarcze i gdzie ?

Jest prosta i ciekawe czy będzie po ciężkich hamowaniach ?

U mnie jest ok na postoju a przy hamowaniu częstym tak że pewnie gorąco się tam robi trze jak bym nóż ostrzył. 

Miałem też problem z zmieszczeniem tarczy w zacisku.

Jeżeli u Ciebie było, jest, ok to też taką tarcze kupię.

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem na alliexpres, nie pamiętam ile dałem, będę w do u to sprawdzę.
Przy montażu, przód mam dość ciasny, nowe klocki, więc delikatna ociera jest. Zobaczę jak będzie na pierwszej jeździe.
Może jutro, ale na pewno nie będzie to jakiś wyczyn, Warszawie nie ma czego szukać.
Dam znać jak zrobię kilka jazd

Tutaj kupione::98PLN

https://pl.aliexpress.com/item/32675975985.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.32fa5c0fiOkWnZ

Edytowane przez worms14
Opublikowano

Jakiś miesiąc temu prawie sprzedałem swój XC ... i kupiłem w Decathlon XC ... karbonowy.

Skończyło się tak że zamówienie Decathlon wycofał a swój rower nie sprzedałem.

Cóż za sytuacja wtedy była.

Teraz raczej bez problemu już można kupować, natomiast swój XC nie sprzedam za taką kwotę jak miałem okazję wcześniej i nie dołożę do nowego XC ...

Ale za rok to ... 💯

Opublikowano

Po pierwszej jeździe jestem bardzo zadowolony z nowych tarcz i klocków metalicznych spiekanych od szajbajka, duża poprawa względem tego co było. Docieranie na 400metrach 5 % pochylenia. Modulacja bardzo dobra, teraz trzeba bardzo uważać by nie przelecieć przez kierownicę. Na tyle też duża poprawa klocki podobne brane z tego źródła:

https://pl.aliexpress.com/item/4000960486375.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f6Bt0YC

Oczywiście lekki hałas mam na tarczy, lekkie bicie w jednym miejscu, czasami po skręci przestaje być słyszalne, ale przeważnie występuje, na toczenie raczej nie ma wpływu, nie wyczuwam żadnego oporu, żebyście nie pomyśleli że jest to jakiś straszny hałas, to bardziej szmer o którym ja wiem.

Z tydzień pośmigam i spróbuję to wyregulować, może się uda.

Opublikowano

Czy zwróciłeś uwagę na blaszkę od klocków, czy ona ma stronę lewą, prawą ? 

Tak, mogę sam sprawdzić u siebie ale ... 

W Shimano M 7000 chyba są literki.

Sram Level czy nawet T, niżej są od M7000 więc nie ma co porównywać ale Level bardziej moduluje siłę hamowania.

Wracając do "blaszek" przy klockach. Czasami jest tak że klocek nie odbije i trze. Pomoga szybkie, krótkie naciśnięcie klamki.

Przy 180 i 160, oryginał, nie było takich sytuacji. Po zmianie na 203/180 tak się dzieje.

Chińskie tarcze, raz się uda zakup, raz nie. To chyba winny, albo dystanse-adaptery.

Dlatego pytałem też gdzie kupowałeś.

Screenshot_20210530-183432_Samsung Health.jpg
Opublikowano

Blaszki nie mają stron, nic takiego nie zauważyłem.

W poniedziałek planuje w jakiś las pojechać, mam nadzieję że wypali.

Kurczaki jadę do Krakowa, ale roweru zabrać nie mogę, ale byłby test 3 dniowy, wyszłoby wszystko. szkoda.

Opublikowano

Jak długie są szprychy, jak szukać w sklepie ?

Miarką zmierzyć na kole czy ?

Opublikowano

Chyba z nudów popełniłem wymianę tarczy.

Fakt że hamulec ma lżej i jakieś 20% efektywniej hamuje.

Z bliska trochę straszy ale widząc cały rower może zostać.

20210610_144019.jpg 20210610_143058.jpg
Opublikowano

Wow 203 na tyle, ładnie wygląda.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Trzeci raz strzeliły szprychy z tyłu.

Co kilka tygodni jedna.

Wrócę z pozycją jak kiedyś to może przestaną...

Aktualnie byłem bardziej wyprostowany i bardziej na tyle.

Więcej powietrza w damperze i szybszy powrót, sztyca na 5.

Teraz jestem bardziej na kierownicy i oby to pomogło.

Screenshot_20210627-190042_Samsung Health~2.jpg
Opublikowano

Co za czasy.

Termin kiedy serwis Decathlon może zmienić szprychę w kole to 20 lipiec.

W sumie to nie powinienem jeździć ale skoro nie powiedzieli mi tego to jeżdżę dalej.

Najlepiej samemu to zrobić bo czas (20 lipiec) i kasa (20-50 pln od szprychy). 

Poirytowany jestem.

Opublikowano

też ważę swoje, w drugim swoim rowerze nigdy nie miałem problemu z szprychami - wymiana i centrowanie, to w każdym normalnym serwisie można zrobić - chyba że jakaś wada koła...

Opublikowano (edytowane)

W Łodzi od ręki nie chcą ale patrzyłem na mapę i w okolicy znalazłem trzy nowe, tegoroczne, sklepy-serwisy.

20210629_163113.jpg

Opublikowano (edytowane)

Odbijając koło o ziemię w drodze do serwisu pękły trzy kolejne szprychy.

Po uzupełnieniu i centrowaniu jest przeczucie że to koło ma dość.

Oś jest miejscami wytarta z farby do zera, chyba przez odkręconą tulejkę w bębenku. Łożyska dziwnie się obracają podobno.

Jak się zawodowo naprawia rowery to można mieć takie przeczucie, chyba.

Zakładając kasetę takie spostrzeżenia mam 

A może jest dobrze ... ha ha ... chyba nie.

P.S.

za chwilę rozłożę kasetę w AM100S, tam jest mniej kilometrów i inna noga to jeździła 

Wniosek, chyba nie jest jednak źle 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj zmieniłem opony z fabrycznych na CST Jack Rabbit 2 Pro. Udało się urwać 625 gramów.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka