Eddek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 11 minut temu, w00dp3ck napisał: Po tym jak czytam wszystko w temacie to znajdzie się model tyle że w GB z dostawą 3,355 + 235 Nie wiem czy thru axle to sztywne osie ale chyba tak https://www.merlincycles.com/merlin-malt-g1-tiagra-gravel-bike-2020-147541.html Widziałem go, "te kolory jakieś brzydkie". I weź tu się z kobietą dogadaj
w00dp3ck Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 31 minut temu, Eddek napisał: Widziałem go, "te kolory jakieś brzydkie". I weź tu się z kobietą dogadaj Jeszcze Soot 50 można trochę powyżej tej ceny ogarnąć ale kolor też raczej nie podpasuje
Eddek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 7 minut temu, w00dp3ck napisał: Jeszcze Soot 50 można trochę powyżej tej ceny ogarnąć ale kolor też raczej nie podpasuje Jego widziałem nawet na żywo i nawet się spodobał, ale raz - poza budżetem, nawet po stolicy Maroka, dwa - rozmiar L to 54cm, a moja ma 175cm wzrostu, więc cyrklujemy raczej w 56cm, a trzy - "nie chce mieć lepszego roweru od ciebie :P"
Yarooo Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 31 minut temu, Eddek napisał: Jego widziałem nawet na żywo i nawet się spodobał, ale raz - poza budżetem, nawet po stolicy Maroka, dwa - rozmiar L to 54cm, a moja ma 175cm wzrostu, więc cyrklujemy raczej w 56cm, a trzy - "nie chce mieć lepszego roweru od ciebie :P" Rama 56cm przy wzroście 175cm. to chyba za duży rozmiar. Mam 179cm i gravela w rozmiarze 54cm i pasuje idealnie.
Eddek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Moja jak usiadła na Aspre w 54 stwierdziła, że mógłby być większy, bo się czuje ściśnięta. Na Soota się nie mierzyła, bo stojąc obok wyglądał na mniejszy (w L-ce), poza tym punkty wyższe
taki_jeden Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Eddek napisał: Jego widziałem nawet na żywo i nawet się spodobał, ale raz - poza budżetem, nawet po stolicy Maroka, dwa - rozmiar L to 54cm, a moja ma 175cm wzrostu, więc cyrklujemy raczej w 56cm W zeszłym roku mierzyłem się do Soota i przy moich 180 cm rozmiar 54 był idealny, 56 był dużo za duży, tak że trochę dziwne że dla osoby mierzącej 175 cm szukacie takiej dużej ramy.
Eddek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Rama ramie nierówna, ja mając 190cm mierzyłem Speca Diverge E5 w 58 i czułem się jak na rowerku dla wyrośniętego dziecka
LukZal Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Cześć, Szukam gravela głównie do tras jednodniowych(50-100km kilka razy w tygodniu) ale z możliwością objuczenia go większym ładunkiem. W przyszłym roku planuję wybrać się kilka razy na bikepacking. Zależy mi na napędzie 2x.., sztywnych osiach i karbonowym widelcu. Trasy jakie będę pokonywał w głównej mierze to drogi asfaltowe, czasami dobrej jakości utwardzone szutry więc nie potrzebuje opony większej niż 40c. Czy możecie mi coś polecić do zakupu na zbliżającyh się "obniżkach", co najlepiej tropić ?
Wodzu_tg Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Wydaje mi się, że Full Jari 1.5 spełni Twoje oczekiwania, a jeszcze zostanie parę PLN na osprzęt : https://rower.com.pl/fuji-jari-1-5-1764692. Ewentualnie Cannondale Topstone: https://roweroza.pl/rower-gravel-cannondale-topstone-disc-sora-se-2019?utm_product_id=39558&gclid=CjwKCAjwkqPrBRA3EiwAKdtwk3niJfhBCb4fYWQjcX1qQGWp-bWDOhsedO7vAH2U76ZPrRj7NqRVfBoCvAIQAvD_BwE, też ciekawy rower.
LukZal Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Ogólnie nie widzę sensu w tym cannondale. Cena dość wysoka a jakoś mnie nie przekonuje osprzęt. Chyba, że czegoś nie dostrzegam 😆. Fuji jest dość interesującym pomysłem. Zastanawiałem się również nad Marinem four corners oraz Merida Silex 200. Może nie są idealnie takie jakbym chciał, no ale trzeba iść na kompromis. Dobry wybór jak na rower do "wszystkiego" i "na lata" ?
Wodzu_tg Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 @Tensai, 4250 to jednak nie 5000. Za niewiele więcej masz Jari 1.3 z korbą HTII, ale racja że za te pieniądze korba w modelu 1.5 powinna być lepsza. Korba Sora nie jest zła i do zastosowań określonych przez kolegę na pewno wystarczy. Atutem Jari są dobra rama o wygodnej geometrii, karbonowy widelec i mocne koła ze sztywnym osiami, choć trzeba zaznaczyć, że w przednim kole piasta jest na łożyskach kulkowych, a nie jak podaje producent na maszynowych (wiem, bo mam Jari 1.3, gdzie koła są te same). Co do Cannondale, rozglądając się niedawno za gravelem spotkałem sporo pozytywnych opinii. Na pewno sporo się płaci za markę, kosztem miejscami słabszego osprzętu, który jednak z czasem się wymienia, a dobra rama to kręgosłup roweru. Zresztą, do zastosowań wskazanych przez autora taka konfiguracja też wystarczy.
Leo83 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Panowie włożę w tą ramę koła 28 cali ??? Niby jest w opisie 700cx45c ale coś mi nie gra. http://bombtrack.com/framesets/hook-ext-c-frameset/
Bujak Opublikowano 1 Września 2019 Opublikowano 1 Września 2019 Napisali, że włożysz 700x45C, więc się zmieści Koła 29' (szosowe) i 28' (MTB) mają tę samą średnicę felgi 622 mm. Oczywiście szerokość wewnętrzna felgi musi być dostosowana do opony: Opona = śr.wew.felgi * (1.5÷3.0)
Adam-> Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Witam Panowie, Jak wspomniał jeden z poprzedników, czas obniżek jest już w zaawansowanym stadium, a ja nadal nie mam wybranego modelu (napaliłem się bardzo na Krossa Eskera 6.0, ale po pierwsze nie było w moim sklepie rozmiaru M, a po drugie jak zobaczyłem go na żywo, to trochę mi przeszło ze względu na wykonanie - nie przemówił do mnie w tej cenie). Pytanie teraz co kupić? Dodam, że wzrostu mam około 172 cm, waga to aktualnie 68 kg, dominująca część tras to drogi asfaltowe + drogi leśne, szutry, ścieżki (bez skał, głazów, korzeni, itp.). Zależy mi więc na rowerze skierowanym bardziej w kierunku wygodnej i uterenowionej szosy. Tym samym nie potrzebuję możliwości montażu bardzo szerokich opon, około 30 mm będzie dla mnie wystarczające jak sądzę, o ile nie zamontuję węższych opon. Dzienne przebiegi póki co przewiduję do 100 km, choć planuję więcej (obecnie tyle jestem w stanie przejechać bez problemu ciężkim trekkingiem). Moje wymagania: 1. Obowiązkowe: sztywne obie osie, napęd Shimano 105, ewentualnie Tiagra, hamulce hydrauliczne, kompozytowy widelec 2. Istotne: uniknięcie pressfitu, możliwość montażu bagażnika 3. Mile widziane: łożyska maszynowe w kołach Mam jeszcze pytanie jak zapatrujecie się na ten rower (przekracza prawie trzykrotnie budżet, jest cały kompozytowy, ale jestem go w stanie dostać w bardzo korzystnej cenie) Focus Paralane 105 Czy może jednak warto przymknąć oko na Eskera i poszukiwać/czekać na rozmiar M? Będę wdzięczny za sugestie.
marpar Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Zainteresowalem sie rowerem Marin Gestalt X10 z napędem 1x10. Czy orientuje się ktoś czy ewentualna zmiana na 1x11 była by kosztowna? Wydaje mi się, ze zarówno klamkomanetki jak i przerzutka obsłuzy 11 biegów. Czy wystarczy wymienić kasete i łancuch? https://allegro.pl/oferta/rower-marin-gestalt-x10-1x10-gravel-carbon-56cm-8126385062 Klamkomanetki: SRAM APEX Przerzutka tył: Sram GX.
gravelbiker Opublikowano 8 Września 2019 Opublikowano 8 Września 2019 Witam, Szukam roweru gravelowego. Będę go używał do codziennej jazdy do pracy około 20 km głównie ścieżki rowerowe, a także rekreacyjnie weekendy - ubite ścieżki leśne, parki, ścieżki rowerowe. Zależy mi szczególnie na niskiej wadze roweru. Niestety gravel na dobrych, lekkich kołach to już kwota powyżej 5 tys. Z góry dziękuję za pomoc w wyborze. Mój wzrost 185 cm przekrok 90. Budżet 4 tysiące. https://allegro.pl/oferta/1928513-54-rower-romet-boreas-2-czarny-8353511337 - fajny rower niestety rozmiarówka tylko 54 i 58. Więc wydaje się że 54 za mały 58 za duży. Przekracza budżet. https://allegro.pl/oferta/fuji-jari-1-5-r-54-gravel-2019-super-cena-ostatni-8457926382 - rozmiar 54 . Pewnie za mały. https://www.olx.pl/oferta/rower-marin-gestalt-2-czarny-alu-carbon-fsa-tiagra-gravel-nowy-56cm-CID767-IDA1X5y.html#9480a79c1b - idealnie w budżecie, widelec full carbon, sztywne osie, martwią mnie wąskie opony i gdzieś na forum było że mało miejsca na szersze. Do tego wg rozmiarówki na stronie producenta jest to rozmiar na 183/184 cm max. https://www.intersport.pl/rower-giant-19-anyroad-2.html - w intersporcie po znizce wychodzi 3300 . W tej cenie mógłbym kupić lekkie koła i byłbym w budżecie. Opcje totalnie poza budżetem ale może warto wgryźć zęby w ziemię/ 😉 https://www.olx.pl/oferta/gravel-przelajowy-rower-author-aura-xr-5-2019-CID767-IDzWZfx.html#6c02eaf343 - ma w sumie wszystko, ale ta cena.... http://rowerybielany.pl/gravel/2744-merida-silex-300-2019.html - bardzo nie podoba mi się malowanie https://sklepzrowerami.pl/22393-Rower-Fuji-JARI-1-3-XL-58-cm-navy-blue-2019.html - wydaje się ok https://studiorowerowe.pl/rower-ns-bikes-rag-1-2019,3,61986,87552?gclid=EAIaIQobChMIsfzEvbDB5AIVlQ8YCh1h2Qz6EAQYAiABEgL27PD_BwE - baardzo fajny. ale tak jak z numerem 1 cena...
Kawasaki Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Dlaczego Boreas 58 uważasz, że będzie za duży? Przymierzałeś się? Ps. Za 700 pln kupisz najwyżej przeciętne tylne koło, a co dopiero komplet lekkich ;)
gravelbiker Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) 8 godzin temu, Kawasaki napisał: Dlaczego Boreas 58 uważasz, że będzie za duży? Przymierzałeś się? Ps. Za 700 pln kupisz najwyżej przeciętne tylne koło, a co dopiero komplet lekkich Dzięki za info o cenach kół. To rzeczywiście odpuszczę sobie anyroada plus komplet lekkich kół w takim razie. Z drugiej strony ciężko będzie coś znaleźć nawet do 5 tyś z lekkimi kołami. Co do boreasa2 jeździłem rowerem aspre 56 i był w sam raz a geometria ta sama jak w boreasie. Dziś przymierzalem się do gestalta 2 marina. Super geometria nie tak sportowa jak w boreas/aspre i nie tak wyprostowana jak w anyroad/Silex. Jedyny problem to koła Max 35 A mi najbardziej 38 pasują. Wracając jeszcze do Boreasa 2 to cena 4500 też nie jest rewelacyjna za 4200 mam gestalta 2 który ma sztywne osie i tiagrę którą bardziej mi pasuje niż apex. Po tej samej cenie jest merida silex 300. Edytowane 9 Września 2019 przez gravelbiker
Mcgregor9 Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 10 godzin temu, gravelbiker napisał: Dzięki za info o cenach kół. To rzeczywiście odpuszczę sobie anyroada plus komplet lekkich kół w takim razie. Z drugiej strony ciężko będzie coś znaleźć nawet do 5 tyś z lekkimi kołami. Co do boreasa2 jeździłem rowerem aspre 56 i był w sam raz a geometria ta sama jak w boreasie. Dziś przymierzalem się do gestalta 2 marina. Super geometria nie tak sportowa jak w boreas/aspre i nie tak wyprostowana jak w anyroad/Silex. Jedyny problem to koła Max 35 A mi najbardziej 38 pasują. Wracając jeszcze do Boreasa 2 to cena 4500 też nie jest rewelacyjna za 4200 mam gestalta 2 który ma sztywne osie i tiagrę którą bardziej mi pasuje niż apex. Po tej samej cenie jest merida silex 300. Fuji Jari 1.5 - opony większe się zmieszczą, tiagra, sztywne osie, karbonowy widelec. Cena na wyprzedaży podobna do Marina.
gravelbiker Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 2 godziny temu, Mcgregor9 napisał: Fuji Jari 1.5 - opony większe się zmieszczą, tiagra, sztywne osie, karbonowy widelec. Cena na wyprzedaży podobna do Marina. Tak wiem cena jak marin a korba kwadrat. W sumie nawet bym tą korbę przeżył gdybym znalazł rozmiar 56 w Warszawie.
m-peter Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 13 godzin temu, gravelbiker napisał: Jedyny problem to koła Max 35 A mi najbardziej 38 pasują. Ja w swoim Gestalcie mam Schwalbe G-one Allround 40mm. Co prawda prześwit przy rurze podsiodłowej minimalny ale jak na razie problemów nie miałem. Teoretycznie po zmianie kół na 650b, można w nim zapakować do 50mm.
Mcgregor9 Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 Godzinę temu, gravelbiker napisał: Tak wiem cena jak marin a korba kwadrat. W sumie nawet bym tą korbę przeżył gdybym znalazł rozmiar 56 w Warszawie. U mnie w sklepie też nie było mojego rozmiaru. Zrobiłem przymiarkę na innym modelu Fuji (Jari 1.3) i już wiedziałem jaki mam mieć rozmiar. Potem zamówiłem. Może przez neta? Co do korby na kwadrat to da się żyć z tym. Za jakiś czas pewnie zmienię na grx.
gravelbiker Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 2 godziny temu, Mcgregor9 napisał: U mnie w sklepie też nie było mojego rozmiaru. Zrobiłem przymiarkę na innym modelu Fuji (Jari 1.3) i już wiedziałem jaki mam mieć rozmiar. Potem zamówiłem. Może przez neta? Co do korby na kwadrat to da się żyć z tym. Za jakiś czas pewnie zmienię na grx. No to nie lepiej wziąć 1.3 ? zmiana korby 600 zł przy cenie 1.5 wychodzi koszt 1.3
Mcgregor9 Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 14 minut temu, gravelbiker napisał: No to nie lepiej wziąć 1.3 ? zmiana korby 600 zł przy cenie 1.5 wychodzi koszt 1.3 1.3 ma sram z jednym blatem z przodu, a takiego nie chciałem. Chciałem 2 blaty. 1.5 ma też blaty 46/30 T. Jest to inne rozwiązanie niż ma większość graveli na 2019, bo one mają blaty 50/34T.
Rekomendowane odpowiedzi