Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Po długich tygodniach poszukiwań w końcu pojawiła się nowa maszynka w domu! 😁 Do ostatecznej walki stanęły Cannondale Topstone Sora i Fuji Jari 1.5....a zwycięzcą tego pojedynku okazał się.. Cannondale Topstone 105 😂 Udało mi się dostać rower w dobrej cenie (6200) i po pierwszyh kilometrach jestem zachwycony 😍 Dla użytkownika podrzędnego Kallysa Vipera, jest to przeskok jak z Fiata do Mercedesa, ale warto. Rower idzie po drodze jak przecinak. Na Kellysie, odliczałem kilometry i czekałem aż droga do domu się skończy, na Topstonie, byłem w domu za szybko i czułem autentyczny żal że ta droga już się skończyła! Więc zabrałem go na drugie kółko 😂 105 technicznie bez zarzutu, może z czasem wymieniona będzie korba na grupową 105 (chociaż póki co nie widzę takie potrzeby), hamulce trochę słabe, mam nadzieję że to kwestia dotarcia i napięcia linek (do tej pory tylko jeden krótki przejazd). Rower wręcz płynie po drodze i takich wrażeń z jazdy życzę każdemu! 🚴🏻♂️
pavello Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Godzinę temu, ciiigi4_ napisał: hamulce trochę słabe, mam nadzieję że to kwestia dotarcia i napięcia linek Raczej nie linek bo masz hydro na 99% jest to kwestia dotarcia się klocków. 1
taki_jeden Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Czy może ktoś podpowiedzieć jakimi gravelami w budżecie do 5k warto się zainteresować ? Musi spełniać kilka warunków, sztywne osie, alu rama (dobrze żeby nie ważył za dużo), karbonowy wideł, napęd 1x10 lub 1x11, fajnie jak by mieściły się opony max 38 -40. Prawie zapomniałem o najważniejszym, ma mieć w miarę łagodną geometrię tak żeby się wygodnie siedziało bez konieczności nazbyt dużego pochylania się. Czy może do ceny 5k to za duże wymagania ? Większość propozycji z tego tematu ma napęd 2x, będę dozgonnie zobowiązany za podpowiedzi. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez taki_jeden
ice1979 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 19 minut temu, taki_jeden napisał: Czy może ktoś podpowiedzieć jakimi gravelami w budżecie do 5k warto się zainteresować ? Musi spełniać kilka warunków, sztywne osie, alu rama (dobrze żeby nie ważył za dużo), karbonowy wideł, napęd 1x10 lub 1x11, fajnie jak by mieściły się opony max 38 -40. Prawie zapomniałem o najważniejszym, ma mieć w miarę łagodną geometrię tak żeby się wygodnie siedziało bez konieczności nazbyt dużego pochylania się. Czy może do ceny 5k to za duże wymagania ? Większość propozycji z tego tematu ma napęd 2x, będę dozgonnie zobowiązany za podpowiedzi. kup na promocji topstona sora za 3700 i wymien korbe z przodu
taki_jeden Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 21 minut temu, ice1979 napisał: kup na promocji topstona sora za 3700 i wymien korbe z przodu Gdzie znalazłeś taką promocję ? Wszędzie widzę za 4999, inna sprawa że zmiana napędu z 2x na 1x to nie tylko zmiana korby, kasetę też należy zmienić, no chyba że jesteś taki kozak że zostawisz 11-34 z jednym blatem z przodu
Wodzu_tg Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 @taki_jeden , sgeruję Fuji Jari 1.3, który spełnia podane warunki. Katalogowo 6300 pln, ja kupiłem za 5300, ale przy dobrej negocjacji bez problemu powinno się go kupić za 5000. Według mnie warto - świetny rower o wygodnej geometrii.
Tensai Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 36 minut temu, Wodzu_tg napisał: @taki_jeden , sgeruję Fuji Jari 1.3, który spełnia podane warunki. Katalogowo 6300 pln, ja kupiłem za 5300, ale przy dobrej negocjacji bez problemu powinno się go kupić za 5000. Według mnie warto - świetny rower o wygodnej geometrii. Negocjacje tylko w sklepie stacjonarnym? Czy można też przez internet?
ice1979 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 8 godzin temu, taki_jeden napisał: Gdzie znalazłeś taką promocję ? Wszędzie widzę za 4999, inna sprawa że zmiana napędu z 2x na 1x to nie tylko zmiana korby, kasetę też należy zmienić, no chyba że jesteś taki kozak że zostawisz 11-34 z jednym blatem z przodu przeczytaj 37 strone
Wodzu_tg Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 @Tensai- oczywiście, że można negocjować przez Internet lub telefonicznie.
taki_jeden Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 18 godzin temu, Wodzu_tg napisał: @taki_jeden , sgeruję Fuji Jari 1.3, który spełnia podane warunki. Katalogowo 6300 pln, ja kupiłem za 5300, ale przy dobrej negocjacji bez problemu powinno się go kupić za 5000. Według mnie warto - świetny rower o wygodnej geometrii. myślałem o Fuji ale tu jak dla mnie hamulce kwalifikują się do natychmiastowej zmiany, są zwyczajnie słabe.
Wodzu_tg Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Nie wiem jak jest w Jari 1.5, w każdym razie w modelu 1.3 mam mechaniczne Tektro, które po regulacji działają przyzwoicie, choć na kolana nie rzucają. Zreszta, hamulce zawsze można zmienić, bo Jari to fajna maszynka- bardzo wygodna, a jednocześnie pozwalająca na dynamiczną jazdę. W jednym tylko Fuji mi podpadło, mianowicie w opisie modelu 1.3 /zresztą tak samo jak 1.5/ są piasty na uszczelnionych łożyskach maszynowych. Polega to na prawdzie tylko w przypadku tylnego koła, natomiast w przednim jest piasta na łożyskach kulkowych, która dodatkowo w moim przypadku była fabrycznie zbyt mocno skręcona. Według mnie, taka niezgodność opisu ze stanem faktycznym jest niedopuszczalna, tym bardziej w przypadku roweru za ładnych kilka tysięcy. Piastę zmieniłem we własnym zakresie i teraz rower całkowicie spełnia moje oczekiwania. Szczerze polecam.
taki_jeden Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzięki za informację, jak już bym zmieniał hamulce to na hydrauliczne bo mechaniki do nie mnie przemawiają, a to już dodatkowy koszt Niemniej opcja warta rozważenia. A jak jest z prowadzeniem linek, nie obijają się w ramie na nierównościach ? Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez taki_jeden
Wodzu_tg Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Nie, pod tym względem jest wszystko ok. Żadnych niepotrzebnych dźwięków nie slychać- fakt że po złożeniu roweru profilaktycznie wpuściłem po kropelce oleju teflonowego w miejsca, w którym linki wchodzą w ramę. Obawiałem się trochę napędu 1x11 czy nie będzie zbyt miękki, ale w praktyce jeździ się doskonale. Rama jak pisałem jest bardzo komfortowa, mimo że aluminiowa to nieźle tłumi drgania. Karbonowy widelec i sztywne osie też dodają jakości. Rower bardzo dobrze przyśpiesza po silniejszym depnięciu, bardzo dobrze się też podjeżdża. Wcześniej ujeżdżałem głównie crossy- ostatnio Scotta Sportstera na niezłym osprzęcie Sh Lx/XT, ale do Fuji nie ma startu pod żadnym wzgledem. Fajnie by było, gdybyś się mógł przymierzyć na żywo. Może byś połknął bakcyla i przekonał się do 1.3.
tom1986 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Cześć, właśnie jestem w trakcie zamiany mojego Tribana RC500 na półkę wyżej. W grę wchodzą 2 rowery: Cannondale Synapse SE (pół-gravel) oraz Specialized Diverge E5 Elite (na Tiagrze i bez amortyzacji w rurze sterowej). Chciałbym się zapytać czy ktoś ma takie rowery i jakie tutaj maksymalnie wchodzą opony - z tego co wiem to do Synapse SE 32c a do Diverge Elite 35c? Jako, że różnica w cenie to 100 euro na korzyść Diverge Elite to zastanawiam się czy w przyszłości do Diverge Elite byłbym w stanie wrzucić grupę 105 lub Ultergra? (Tło: szukam roweru na całodniowej wypady, ale także w bardzo deszczową pogodę do lasu - boję się więc że 32c przy Synapse SE to może być lekko za mało). Dzięki za opinie.
Chino Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zapomnij o Synapse i lesie, na 32C możesz co najwyżej przejechać po utwardzonej drodze gruntowej, a nawet wtedy wskazane użycie opony przeznaczonej do takiej jazdy, bo typowa opona szosowa szybko złapie nacięcia, czy flaki. Sam jeżdżę na 32C w tym sezonie, chwalę sobie ją w mieście, na słabych asfaltach miód, nawet na równych szutrach jest nieźle, ale do lasu to za mało. Diverge alu też specjalnie nie rozpieszcza miejscem na oponę, bezpiecznie mieści 38C, taką oponą można już się pobawić w lesie, ale na mocniej piaszczystej ścieżce taka opona też może się poddać, albo jazda będzie mocno siłowa i techniczna. W gravelu fajnie mieć te 42C wg mnie, chociaż jeśli planujesz sporo asfaltów 38C może być udanym kompromisem. O zmianie osprzętu raczej zapomnij, kosztowna zabawa, chyba, że w jakichś używanych częściach. Zdecydowanie lepiej dołożyć do nowego roweru na 105. 1
Rostein Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Hej, witam wszystkich rowerowców (to mój pierwszy post). Wpadłem na pomysł, żeby kupić rower którym będę poruszał się po asfaltowych drogach, w terenie pagórkowatym i górskim (małopolska/podkarpacie), ale że asfalty nie zawsze są dobrej jakości, a czasem trzeba przejechać szutrem, czy polną drogą to moje poszukiwania skupiły się na rowerach typu gravel. Chciałem coś do 3000 - 3500 zł, bo to ma być jazda czysto rekreacyjna. Kilka razy do roku zrobię trasę 100 km+, ogólnie trasy 2-3 godz z podziwianiem otoczenia. Widzę, że w tych pieniądzach ciężko cokolwiek sensownego znaleźć. Myślałem nad rowerem nowym, głównie nad Romet Boreas 1 albo Aspre. Mam 183 cm i 85 kg wagi więc rozmiar L (56). Znalazłem jeszcze taki rower w trochę większym budżecie niż zakładałem: https://superiorbikes.eu/pl/2019/x-road/x-road-elite/matte-navy-blue-white-red Co sądzicie o tym superiorze?
Eddek Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Rostein napisał: Znalazłem jeszcze taki rower w trochę większym budżecie niż zakładałem: https://superiorbikes.eu/pl/2019/x-road/x-road-elite/matte-navy-blue-white-red Co sądzicie o tym superiorze? Że z takim budżetem, jak wołają za tego superiora, to dostaniesz Eskera 6.0 na sprzęcie o klasę wyższym. I jeszcze zostanie trochę kasy na akcesoria. Tiagra i QR 9mm na ramie (na widelcu dali sztywną oś 15mm, ale widelec wymienisz, ramy nie) w rowerze za 6k to taki mocno średni interes, żeby nie powiedzieć, że słaby. Hebelki też z małymi tarczkami 140mm, ale chociaż hydraulika. Do tego Tiagra z tyłu z krótkim wózkiem i kaseta 11-32 to nie jest coś, o czym myślałbym w górzystym terenie. Przez krótki wózek może być problem ze wsadzeniem "większej" kasety. 1 godzinę temu, Rostein napisał: Myślałem nad rowerem nowym, głównie nad Romet Boreas 1 albo Aspre. Mam 183 cm i 85 kg wagi więc rozmiar L (56). Co do Rometów, pisałem o tym kilka razy już, więc koledzy się pewnie pośmieją, że ja znowu o tym, ale mając but w rozmiarze 47 haczyłem piętami o ramę (mierzyłem ramę 58), bo ma taki dziwny kształt właśnie w rejonie dolnego, tylnego trójkąta. No i Boreas jest na napędzie 1x10, więc będziesz miał spore przeskoki między przełożeniami. W zależności ile masz krzepy w nogach to może, ale nie musi być problemem (dla mnie 1x10 i 1x11 są złym pomysłem, bo często mam tak, że na danym biegu jest za ciężko, a jak zmienię, to mam za lekko i brakuje mi tego czegoś po środku). W rejonie trochę powyżej swojego podstawowego budżetu masz jeszcze Authora XR3 na Sorze (1 w górę od Clarisa w Rometku Aspre), czy Declowe Triban RC520 lub Triban RC520 GRAVEL na osprzęcie 105 (3 w górę vs. Claris). Minusem Tribanów jest wąska rama, gdzie w rozmiarze 700c wchodzą wg opisu max 36mm, gdzie w innych potrafią przyjąć kapcie nawet w rejon 45-47mm. Osobna kwestia czy ma to znaczenie.
Rostein Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Eddek dzięki za odpowiedź. Tego superiora można dostać za 3700 zł więc myślę że w tej cenie była by to okazja. Nie mam jakichś mega wymagań. W rowerze mtb też mam kasete 32 największą z tyłu i chyba nigdy jej nie użyłem na asfalcie. Widziałem te rowery z decathlonu, wersję 520 tyle że nie gravel i wydawała się fajna. Jak się sprawują te hybrydowe hamulce? Przyznam że chciałbym rower na hydraulikach, jakoś mnie te tarcze mechaniczne nie przekonują, a w superiorze chyba można by wsadzić chociaż z przodu tarczę 160mm?
Eddek Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Rostein napisał: Tego superiora można dostać za 3700 zł więc myślę że w tej cenie była by to okazja. No w tej cenie zdecydowanie warto go rozważyć, wychodzi zdecydowanie korzystniej niż Romety. Jeżeli wierzyć rozpisce Shimano, to te heble biorą tarcze 140 i 160mm bez dodatkowych modów, więc ewentualnie wymiana tarcz wchodziłaby w grę. 2 godziny temu, Rostein napisał: W rowerze mtb też mam kasete 32 największą z tyłu i chyba nigdy jej nie użyłem na asfalcie. Tyle, że w MTB masz pewnie 3 blaty i najmniejszy jest 22-28T, w gravelach 2-blatowych masz typowo kompakt 50/34, czasami nawet pełne 52/36T, ewentualnie CX-owe 46/34T. Więc twoje, dajmy na to 28-30 (przełożenie 0,88) w MTB to nie to samo, co 34-32 w gravelu (1,06). Pamiętaj, że gravel to generalnie szosa, którą możesz zabrać z szosy, a MTB to MTB 2 godziny temu, Rostein napisał: Jak się sprawują te hybrydowe hamulce? Zapytaj kolegów je posiadających, ja ujeżdżam mechaniczne i ogólnie nie narzekam 1
Rostein Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, Eddek napisał: Tyle, że w MTB masz pewnie 3 blaty i najmniejszy jest 22-28T, w gravelach 2-blatowych masz typowo kompakt 50/34, czasami nawet pełne 52/36T, ewentualnie CX-owe 46/34T. Więc twoje, dajmy na to 28-30 (przełożenie 0,88) w MTB to nie to samo, co 34-32 w gravelu (1,06). Pamiętaj, że gravel to generalnie szosa, którą możesz zabrać z szosy, a MTB to MTB Wiem, wiem. Jak będzie ciężko na takim przełożeniu to trzeba będzie nad siłą popracować. Czy jest ewentualnie możliwość wymiany kasety na 11-34, i przerzutki na tiagra RD-4700-GS? Ta wersja ma długi wózek? W sumie jakbym od razu wymienił, a części sprzedał to wcale tak dużo by do takiej konfiguracji nie trzeba dokładać. Wydaje mi się, że za 3700 zł nic lepszego niż superior nie znajdę. Szkoda tylko że nie ma sztywnych osi z tyłu. W tej cenie nie można w sumie wszystkiego wymagać. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Rostein
marpar Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Co powiecie o Tribanie GRAVEL 520 LTD ? W skrócie: SRAM APEX 1x11, Koła 650Bx42mm, Hamulce mechaniczne https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-ltd-id_8561385.html
Fimala Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 15 minut temu, marpar napisał: Co powiecie o Tribanie GRAVEL 520 LTD ? W skrócie: SRAM APEX 1x11, Koła 650Bx42mm, Hamulce mechaniczne https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-ltd-id_8561385.html To samo co Triban RC 520 tylko drożej. Raczej nie wart zakupu. Powstał chyba do golenia frajerów z kasy.
Eddek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 A ja teraz szukam gravela dla żony Spodobało się po teście szosy, że *dep* i leci Niestety moja jeździ zauważalnie mniej niż ja, przez co ciężko jest się jej rozstać z wyższą kwotą na rower, na którym będzie robić 1-1.5k rocznie. Planowany budżet to ~4k PLN. I standardowo, podobają się te z fikuśnymi ramami, ale w stonowanych barwach, chciałoby się Tiagrę lub wyżej, wunglowy wideł i sztywne osie, "ale 5k to ja na niego nie chce wydać". Na tapecie na obecną chwilę Triban RC520 gravel, który fajnie bo na 105, ale ośki na QR i papcie 28C w standardize, ale w relacji sprzęt/cena chyba nic ciekawszego nie znajdę w budżecie. No, ale "ta rama taka sama nie wiem" Eh. Patrze jeszcze na Ridley'e, macał to ktoś? Mi wpadł w oko ten X-Trail, bo fajny kurczak, cena też nie najgorsza jak na Sorę z wunglem na widelcu i sztywnymi ośkami. Na wyprzedaży znalazłem też podobnego na Tiagrze za 4.3k. Rozważam też mojego Nuroad-a Pro, ale model 2020 ma jakieś średnie malowanie, a 2019 w ramie 56 już chyba nie dostanę. Rozważam też Authora XR4, bo wszystko supcio, ale rama "zwyczajna" i QR (sam go nie kupiłem właśnie z tych 2 powodów) i jest trochę ponad budżet. Ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły?
Tensai Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Też się zastanawiałem nad tym tribanem ale te opony raczej nie będą najlepsze na jakąś wycieczkę w teren, z drugiej strony przesiadając się z swoich "szosowych" opon 25 na 40 w mtb siostry to od razu poczułem jakbym jechał jakimś ciężkim klocem, nie wiem czy to jest wina samych opon czy ogólnie roweru mtb, dlatego sam się zastanawiam jakiego gravela kupić w tej kwocie, sztywne ośki, karbonowy widelec, support nie jakiś kwadrat myślę że to najważniejsze rzeczy przy wyborze nowego roweru, Triban oczywiście jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o osprzęt ale nie ma pełnego karbonowego widelca, sztywnych osi, kaseta jakiś mikroshit, czy ta dolna rura jakaś kanciasta, to najbardziej mi się nie podobało w tribanach, są problemy ze zdjęciem opon jak i przednia tarcza potrafi wydawać dziwne odgłosy w terenie patrząc po wielu opiniach nie jest to taki super rower.
w00dp3ck Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Eddek napisał: A ja teraz szukam gravela dla żony Spodobało się po teście szosy, że *dep* i leci Niestety moja jeździ zauważalnie mniej niż ja, przez co ciężko jest się jej rozstać z wyższą kwotą na rower, na którym będzie robić 1-1.5k rocznie. Planowany budżet to ~4k PLN. I standardowo, podobają się te z fikuśnymi ramami, ale w stonowanych barwach, chciałoby się Tiagrę lub wyżej, wunglowy wideł i sztywne osie, "ale 5k to ja na niego nie chce wydać". Na tapecie na obecną chwilę Triban RC520 gravel, który fajnie bo na 105, ale ośki na QR i papcie 28C w standardize, ale w relacji sprzęt/cena chyba nic ciekawszego nie znajdę w budżecie. No, ale "ta rama taka sama nie wiem" Eh. Patrze jeszcze na Ridley'e, macał to ktoś? Mi wpadł w oko ten X-Trail, bo fajny kurczak, cena też nie najgorsza jak na Sorę z wunglem na widelcu i sztywnymi ośkami. Na wyprzedaży znalazłem też podobnego na Tiagrze za 4.3k. Rozważam też mojego Nuroad-a Pro, ale model 2020 ma jakieś średnie malowanie, a 2019 w ramie 56 już chyba nie dostanę. Rozważam też Authora XR4, bo wszystko supcio, ale rama "zwyczajna" i QR (sam go nie kupiłem właśnie z tych 2 powodów) i jest trochę ponad budżet. Ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły? Po tym jak czytam wszystko w temacie to znajdzie się model tyle że w GB z dostawą 3,355 + 235 Nie wiem czy thru axle to sztywne osie ale chyba tak https://www.merlincycles.com/merlin-malt-g1-tiagra-gravel-bike-2020-147541.html
Rekomendowane odpowiedzi